Ο Φρανκ Άρνεσεν ξέρει... (pics)

Ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ, Φρανκ Άρνεσεν ενισχύει την ομάδα με παίκτες... άγνωστους, όμως, όπως καταγράφει το SDNA του έχουν «βγει» στις προηγούμενες δουλειές του.
Πηγή: sdna.gr
Ο Φρανκ Άρνεσεν ξέρει... (pics)

Λέοβατς, Σάμπο, Ζάιρο (λογικά Τσίριμοτ και Αντονις), Γκάρι Ροντρίγκες από το Πράσινο Ακρωτήρι! Παίκτες άγνωστοι στο ελληνικό κοινό. Επιλογές του Φρανκ Άρνεσεν που μπορεί να αποδειχτούν λίρα εκατό για τον ΠΑΟΚ, μπορεί όμως και να μην «βγουν».

To SDNA σας παρουσιάζει κινήσεις του Δανού τεχνικού διευθυντή στο παρελθόν σε μικρές ποδοσφαιρικές αγορές που εξελίχτηκαν σε παικταράδες και τελικά ήταν...χρυσάφι!

Ο Φρανκ Άρνεσεν αποφάσισε να βάλει τέλος στην ποδοσφαιρική του καριέρα σε ηλικία 32 ετών και επηρεάστηκε πάρα πολύ από τον Σερ Μπόμπι Ρόμπσον, όταν ήταν στην Αϊντχόφεν. Από το 1994 ως το 2004, ο Σκανδιναβός ήταν ο τεχνικός διευθυντή της ολλανδικής ομάδας και ακόμα τον εξυμνούν στην PSV... Ο λόγος; Θα διαβάσετε παρακάτω...

Ο ευεργέτης όπως τον θυμούνται ακόμα και σήμερα στο Αϊντχόφεν έφερε στην Ευρώπη τον Βραζιλιάνο Ρονάλντο το 1994 όταν ήταν ακόμα άγνωστος, ενώ ανέδειξε τους Ολλανδούς πιτσιρικάδες, Ρουντ Φαν Νίστελροϊ, Γιαπ Σταμ και Άριεν Ρόμπεν. Μόνο με αυτά τα ονόματα φαίνεται πως το... μάτι του είναι καλό! Ας πάμε όμως να τα δούμε αναλυτικά!

Ο 16χρονος... ψαράς Έιντουρ Γκούντγιονσεν

Από την πρώτη του χρονιά ως τεχνικός διευθυντής ο Φρανκ Άρνεσεν έδειξε τα διαπιστευτήρια του. Αγόρασε από την Κρουζέιρο... έναν Λουίς Ναζαρίο ντε Λίμα Ρονάλντο! Το φαινόμενο! Δεν χρειάζεται να πούμε πολλά για την καριέρα του Βραζιλιάνου σούπερ σταρ.

Ομως, αυτή δεν ήταν η μόνη φοβερή κίνηση του Δανού. Στην ίδια μεταγραφική περίοδο απέκτησε από την ισλανδική ομάδα, Βαλούρ Ρέικιαβικ ως ελεύθερο έναν 16χρονο ξανθό επιθετικό. Το όνομα του Έιντουρ Γκούντγιονσεν. Πολλοί τότε τον χαρακτήρισαν ψαρά λόγω καταγωγής, αλλά έδειξε στην πορεία πως ξέρει καλά τα... δίχτυα!

Εκτός από τους δύο παραπάνω που ήταν μεταγραφές, προωθήθηκαν στην πρώτη ομάδα της Αϊντχόφεν και και δύο παίκτες από του νέους. Ο 16χρονος αμυντικός Βίλφρεντ Μπρούμα και ο 18χρονος μέσος Μπουντεβάιν Ζέντεν.

Η.... ανακάλυψη του Σταμ και του Κοκού

Μια χρονιά αργότερα, ο Φρανκ Άρνεσεν ενίσχυσε την Αϊντχόφεν... ολλανδικά! Ξετρύπωσε από την Βίλεμ, τον 23χρονο κεντρικό αμυντικό Γιαπ Σταμ δίνοντας ένα μικρό ποσό, ενώ πήρε ως ελεύθερο από τη Φίτεσε τον Ολλανδό μέσο Φιλίπ Κοκού!

Ο Ρόμενταλ της Λίνγκμπι

Στη μεταγραφική περίοδο της σεζόν 1996-97 αποφάσισε να πάρει παίκτες από την πατρίδα του. Ετσι, από την Δανία στην Ολλανδία μετακόμισε τότε ο 18χρονος μεσοεπιθετικός της Λίνγκμπι, Ντένις Ρόμενταλ! Ο «Ντένις» ο τρομερός που πέρασε και από την Ελλάδα με τη φανέλα του Ολυμπιακού ήταν από τους ποδοσφαιριστές που «βγήκαν» στον Άρνεσεν.

Ο Ρουντ και ο Γιόνας

Το 1998 ο Φρανκ Άρνεσεν ψώνισε ξανά από την Βίλεμ. Αυτή τη φορά έναν 24χρονο Φινλανδό μεσοεπιθετικό. Ο λόγος για τον Γιόνας Κόλκα που πήγε ως ελεύθερος στην PSV αποδείχτηκε λίρα εκατό για την Αϊντχόφεν. Στην Ελλάδα τον γνωρίσαμε πολύ καλύτερα όταν φόρεσε το τριφύλλι στο στήθος.

Την ίδια μεταγραφική περίοδο ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ έβαλε βαθιά το χέρι στην τσέπη (6 εκατομμύρια ευρώ σε σημερινά χρήματα) παίρνοντας από την Χέρενφεν τον 22χρονο Ολλανδό επιθετικό, Ρουντ Φαν Νιστερλόι. Τα λόγια για την μετέπειτα καριέρα του είναι περιττά...

Η μεταπώληση του Βόγκελ

Ο Δανός τεχνικός διευθυντής της Αϊντχόφεν είχε... μανία να αγοράσει παίκτες από τις μικρές ποδοσφαιρικές αγορές και το 1999 έριξε τα δίχτυα του στην Σερβία παίρνοντας ως ελεύθερο από τη Ραντνίσκι τον 26χρονο τερματοφύλακα, Ίβιτσα Κράλι.

Ομως, το μεγάλο deal του Άρνεσεν ήταν ο Ελβετός αμυντικός μέσος Γιόχαν Βόγκελ. Ο 22χρονος άσος αγωνιζόταν τότε στην πατρίδα του με την Γκρασχόπερς και πήγε ως ελεύθερος στην ολλανδική ομάδα. Η PSV τον πούλησε έξι χρόνια αργότερα στη Μίλαν έναντι περπου πέντε εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, για εκείνη τη θερινή μεταγραφική περίοδο από τη Φορτούνα Σιτάρντ στην Αϊντχόφεν πήγε ο 22χρονος Ολλανδός αμυντικός μέσος Μαρκ Φαν Μπόμελ!

Το ανερχόμενο αστέρι, Ματέγια Κέζμαν

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι κινήσεις του Φρανκ Άρνεσεν το 2000. Απέκτησε νεαρό παίκτη από την αγορά της Σερβίας, και έναν ακόμα από τη Φορτούνα Σιτάρντ. Ο Σέρβος που κάτι είδε σε αυτόν ο Δανός sport director ήταν ο 21χρονος, τότε, επιθετικός της Παρτιζάν Βελιγραδίου, Ματέγια Κέζμαν.

Από την εγχώρια αγορά πήρε ως ελεύθερος τον Κέβιν Χόφλαντ...

Ο Ρόμπεν, ο Γι Σουνγκ Παρκ και ο Χούντελααρ

Η μεταγραφική περίοδος της σεζόν 2002-2003 ίσως ήταν ίσως η καλύτερη... ψαριά του Φρανκ Άρνεσεν στην καριέρα του μαζί με αυτή της πρώτης του θητείας ως τεχνικός διευθυντής. Ο Δανός ανακάλυψε στα... βάθη της Ιαπωνίας και στην Κιότο Σάνγκα τον 21χρονο μέσο , Γι Σουνγκ Παρκ, ο οποίος μετέπειτα έπαιξε στη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ.

Εκείνη τη περίοδο, ο Σκανδιναβός ζήτησε και έναν 22χρονο Ολλανδό μέσοεπιθετικό από την Γκρόνιγκεν. Το όνομα του; Άριεν Ρόμπεν! Τελικά, απέσπασε την υπογραφή του με κάτι παραπάνω από τέσσερα εκατομμύρια ευρώ.

Ομως, δεν υπήρχαν μόνο αγορές για την PSV αλλά και ανάδειξη νέων ταλέντων. Το 2002 ανέβηκε στην πρώτη ομάδα, ο Κλαας Γιαν Χούντελααρ.

Παίκτη από την... Μπολντκλούμπεν

Φθηνό ήταν το μεταγραφικό παζάρι της επόμενης χρονιάς με τον Αρνεσεν να βρίσκει στην δανέζικη Μπολντκλούμπεν τον Μίκαελ Γιάκομπσεν και να τον παίρνει ως ελεύθερο. Ο 18χρονος στόπερ και συμπατριώτης του τεχνικού διευθυντή της Αϊντχόφεν έκανε καριέρα σε Άαλμποργκ, Αλμερία και Κοπεγχάγη.

Εκτός από τον Γιάκομπσεν προωθήθηκε στην πρώτη ομάδα ο 17χρονος μεσοεπιθετικός Ιμπραϊμ Αφελάι!

Ο Αρνεσεν έπειτα από μια δεκαετία στην Αϊντχόφεν ως τεχνικός διευθυντής αποχώρησε από τον ολλανδικό σύλλογο λόγω του Γκους Χίντινγκ.

Το άλμα στην Τότεναμ και η αγορά από την Ουγγαρία

Όμως, το όνομα του το είχε φτιάξει στο ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο, έχοντας εξελιγμένο δίκτυο ατζέντηδων και σκάουτ, σε όλη την Ευρώπη. Ετσι, η Τότεναμ τον έκανε δικό της το 2004. Στον λονδρέζικο σύλλογο έμεινε μόνο μια χρονιά λόγω... Τσέλσι.

Στα «σπιρούνια» πρόλαβε και πήρε έναν παίκτη από την μικρή αγορά της Ουγγαρίας. Τον 21χρονο τερματοφύλακα της ΜΤΚ, Μάρτον Φούλοπ ο οποίος έφτασε μέχρι τη Μάντσεστερ Σίτι. Βέβαια πέρασε και από την πατρίδα μας για λογαριασμό του Αστέρα Τρίπολης.

Στην Τότεναμ πήρε και παίκτη από την αγορά της Ολλανδίας που γνώριζε άριστα. Ετσι, τις πόρτες του «Γουάιτ Χαρτ Λέιν» άνοιξε μετακομίζοντας από την Εξέλσιον ο 20χρονος Μουνίρ Ελ Χαμνταουί (αγωνίστηκε σε Αγιαξ, Μάλαγα και Φιορεντίνα).

Στις 22 Ιουνίου του 2005 μία φωτογραφία του Άρνεσεν μαζί με τον Ρόμαν Αμπράμοβιτς στο πολυτελές γιότ του Ρώσου Κροίσου προκαλεί σάλο στο Νησί και ο Δανός ζητά από τα «σπιρούνια» να τον αφήσουν να μετακομίσει στους «μπλε» του Λονδίνου, όπως και έγινε!

Ο Στοχ της Νίτρα και ο Μίκελ της Λιν

Στην ομάδα του Ζοσέ Μουρίνιο συνέχισε να αγοράσει από τη Σερβία, αποκτώντας από την OFK Beograd τον Σλόμπονταν Ραϊκοβιτς και το 2006 από την αγορά της Νορβηγίας και την ομάδα της Λιν πήρε στο «Στάμφορντ Μπριτζ» τον Τζον Όμπι Μίκελ.

Την ίδια σεζόν είχε δει στη Σλοβακία τον 18χρονο μικρόσωμο επιθετικό Μίροσλαβ Στοχ. Ο Σλοβάκος άσος ήταν μέλος της Νίτρα και αποκτήθηκε για την δεύτερη ομάδα της Τσέλσι, όμως, μετά έδειξε τα διαπιστευτήρια του και έγινε η προώθηση του στην πρώτη ομάδα

Ο αμυντικός μέσος της Κόζιτσε, Νεμάνια Μάτιτς

Το 2007, ο Φρανκ Άρνεσεν ανακάλυψε στην Χιλή και την Αουντάξ τον 18χρονο Αργεντινό επιθετικό Φράνκο Ντι Σάντο, ο οποίος τώρα αγωνίζεται στη Βέρντερ Βρέμης. Ομως, από τις καλύτερες κινήσεις του στην Τσέλσι ήταν ο Μπράνισλαβ Ιβάνοβιτς από τη Λοκομοτίβ Μόσχας.

Από τις ανακαλύψεις του Άρνεσεν που του «βγήκαν» στις μικρές αγορές ήταν αναμφισβήτητα του Νεμάνια Μάτιτς. Ο 19χρονος τότε Σέρβος αμυντικός μέσος αγωνιζόταν στην Κόζιτσε της Σλοβακίας και μεταπήδησε στην Τσέλσι και σήμερα είναι ένας από τους καλύτερους παίκτες στην Ευρώπη στη θέση του.

Αγορά Λετονού φορ από την Πολωνία

Το φθινόπωρο του 2010 οι δρόμοι του με την Τσέλσι χωρίζουν και τον Φεβρουάριο του 2011 αναλαμβάνει την θέση του αθλητικού διευθυντή στο Αμβούργο. Στην πρώτη του σεζόν πήρε πολλούς νεαρούς παίκτες της Τσέλσι και το 2012 ψώνισε από Πολωνία.

Ο Φρανκ Άρνεσεν απέκτησε από τη Λεχ Πόζναν τον Άρτιομς Ρούντνεβς. Ο Λετονός επιθετικός αγωνίζεται ακόμα στο Αμβούργο και ακούστηκε για τον ΠΑΟΚ, αφού είναι ανακάλυψη και από τα αγαπημένα παιδιά του Δανού τεχνικού διευθυντή.

Τον Ιανουάριο του 2014 η Μέταλιστ, τον πείθει να πάει στο Χάρκοβο, όμως η πολιτική αστάθεια και οι πολεμικές συγκρούσεις έκαναν την θητεία του Άρνεσεν στο Χάρκοβο εξαιρετικά βραχύβια με αποτέλεσμα να αποχωρήσει μέσα σε ένα μήνα...

Πλέον στον ΠΑΟΚ έχει ήδη πάρει παίκτες από την Κροατία (Λέοβατς), την Σλοβακία (Σαμπό, Ζαϊρο), την Σουηδία (Όλσεν) και είναι πάρα πολύ κοντά σε αγορά από την Αυστραλία (Άντονις) και τη Βοσνία (Τσίριμοτ). Από τα δείγματα που έχει δείξει όλα αυτά τα χρόνια φαίνεται πως ο Αρνεσεν κάτι ξέρει...

Διαβάστε ακόμη...