Οι πρώτες 50 μέρες του Άρνεσεν

Από contra.gr: Ο Φρανκ Άρνεσεν αποτελεί το τελευταίο μεγάλο στοίχημα του Ιβάν Σαββίδη, στη προσπάθεια αξιοποίησης των χρημάτων του, που μέχρι τώρα δεν τα έχει δει να πιάνουν τόπο εντός αγωνιστικού χώρου.
Πηγή: contra.gr
Οι πρώτες 50 μέρες του Άρνεσεν

Το γιατί ο Δανός αθλητικός διευθυντής είναι το μεγάλο στοίχημα Σαββίδη προσπάθησα να το καταγράψω, στα μεταγραφικά πεπραγμένα του ΠΑΟΚ στην εποχή του ομογενή μεγαλομετόχου της ασπρόμαυρης ΠΑΕ.

Έχουν περάσει 50 μέρες από τότε που ο Άρνεσεν ανέλαβε τα καθήκοντά του ή μάλλον από τότε που το συμβόλαιό του τέθηκε σε ισχύ. Είναι σωστό να κριθεί στις πρώτες 50 μέρες; Είτε ναι, είτε όχι, είναι σίγουρα σωστό να καταγραφούν όλα όσα έχουν γίνει στο πεδίο δράσης του.

Οι δύο παίκτες στο καλάθι
Στο "καλάθι" υπάρχουν δυο παίκτες. Ο Ρόμπιν Όλσεν και ο Γκάρι Ροντρίγκες. Αμφότεροι 90ρηδες, προσφάτως διεθνείς με τις εθνικές τους ομάδες, ο πρώτος προέρχεται από τη πρώτη του σεζόν σε επίπεδο Τσάμπιονς Λιγκ, ο δεύτερος από τη πρώτη του γεμάτη σεζόν σε επίπεδο Πριμέρα Ντιβιζιόν.

Δεν είναι τα ονόματα παικτών που θα φέρουν ενθουσιασμό. Είναι από εκείνους τους παίκτες που οι φίλαθλοι ρωτούν τους ρεπόρτερ των ομάδων που καλύπτουν το ρεπορτάζ το "δηλαδή εσύ τον ήξερες; Τι παίκτης είναι;"

Ο Φρανκ Άρνεσεν δεν υποσχέθηκε δέκα μεταγραφές το πρώτο μήνα παρουσίας του στον ΠΑΟΚ, αλλά οι μόλις δυο μεταγραφές με το ημερολόγιο να δείχνει 4 Αυγούστου δεν είναι αυτό που περίμεναν οι φίλαθλοι, ο Ιγκόρ Τούντορ, η ίδια η διοίκηση του ΠΑΟΚ.

Αν κάποιος νομίζει οτι μόνο οι φίλαθλοι είναι εκείνοι που στις συζητήσεις του αναρωτιούνται "τι κάνει ο Άρνεσεν; Θα φέρει κανέναν παίκτη; Τι περιμένει; Αργήσαμε" κάνει λάθος.

Τέτοιες ερωτήσεις έχουν τεθεί και εντός ΠΑΟΚ, στον ίδιο τον Άρνεσεν, από τους ανθρώπους του Δικεφάλου, που δεν πιέζουν, δεν απαιτούν, αλλά ζητούν απαντήσεις, για να καταλάβουν το τρόπο σκέψης, λειτουργίας και δράσης του Δανού αθλητικού διευθυντή.

Προ Άρνεσεν, ο ΠΑΟΚ είχε προχωρήσει σε προεργασία. Και λίστες υπήρχαν, και παίκτες στους οποίους ο ΠΑΟΚ είχε χτυπήσει την πόρτα υπήρχαν και παίκτες που είχαν δώσει τα χέρια με τον ΠΑΟΚ υπήρχαν.

Ακολούθησε το δικό του δρόμο
Ο Φρανκ Άρνεσεν προτίμησε να ακολουθήσει το δικό του δρόμο. Οι λίστες υπάρχουν αλλά είναι ανενεργές, οι παίκτες στους οποίους ο ΠΑΟΚ χτύπησε την πόρτα δεν ενοχλήθηκαν ξανά, οι παίκτες που έδωσαν τα χέρια με τον ΠΑΟΚ πορεύτηκαν για αλλού.

Ο Άρνεσεν έχει εμπιστοσύνη στον εαυτό του, στους δικούς του ανθρώπους, στο δικό του "επιτελείο", κάτι που δεν είναι μεμπτό.

Οι πρώτες αποφάσεις που πήρε, μετά από παρακολούθηση πολλών περσινών αγώνων, αλλά και συζητήσεις για τα όσα έγιναν εκτός γηπέδου και εντός αποδυτηρίων, τον έκανε να δημιουργήσει τη "μαύρη λίστα".

Αυτή παραδόθηκε στον Ιγκόρ Τούντορ, προκειμένου ο Κροάτης τεχνικός να καταθέσει τη δική του άποψη, μέσα από τη προετοιμασία. Να διαπιστώσει για ποιον παίκτη που είναι στη λίστα, αξίζει να γίνει μια δεύτερη σκέψη.

Τα πρώτα ονόματα έχουν ήδη γίνει γνωστά. Και ήταν όλοι παίκτες για τους οποίους ο Άρνεσεν δεν είχε - συνολικά (αγωνιστικά και εξωαγωνιστικά) - καλή άποψη. Για τον Ρατς έμαθε πράγματα που δεν του άρεσαν, για τον Περέιρα είχε αντιρρήσεις όσον αφορά τη τακτική του συμπεριφορά.

Και αναφέρομαι σε αυτούς τους δυο διότι ήταν στους πρώτους του περσινού ΠΑΟΚ, σε ασίστ ο Ρουμάνος, σε γκολ ο Αργεντινός.

Αυτά, θα πρέπει να καλυφθούν άμεσα. Μέχρι σήμερα καλύπτονται από τον φευγάτο Λούκας και από τον μαχητή Μυστακίδη. Και τον λέω "μαχητή" τον Μυστακίδη διότι δεν ξέρω αν θα μπορεί να σταθεί στον ΠΑΟΚ του Άρνεσεν, αλλά στον ΠΑΟΚ του Τούντορ, το κατάφερε.

Δεν έλειψε κανένας "κομμένος"
Η μαύρη λίστα του Άρνεσεν έχει και άλλους παίκτες. Η πρώτη φουρνιά ήταν όσοι ο Τούντορ διαπίστωσε ότι μπορεί να πορευτεί στα πρώτα τέσσερα Ευρωπαϊκά παιχνίδια χωρίς αυτούς. Και η αλήθεια είναι πως δεν έλειψε κανείς από τους "κομμένους".

Οι επόμενοι θα γίνουν γνωστοί μετά και το δεύτερο παιχνίδι με αντίπαλο την Σπάρτακ Τρνάβα, ειδικά από τη στιγμή που θα έρθουν στη θέση τους νέα πρόσωπα.

Για να επανέλθω, στις μεταγραφές ο Άρνεσεν έχει ένα δικό του δρόμο. Οι παίκτες που φτάνουν στο τελικό στάδιο περνάνε από το τεστ των "πέντε κύκλων". Εκεί, στη τελική ζυγαριά μετράνε τα τεχνικά χαρακτηριστικά, τα σωματικά χαρακτηριστικά, τα ψυχικά χαρακτηριστικά, η φιλοδοξία και το life style.

Ο Δανός αρχίζει να πιέζεται, όχι μόνο από το εσωτερικό του ΠΑΟΚ και τους φιλάθλους του, αλλά και από το χρόνο.

Μέσα σε όλα, υπάρχει και το μεγάλο ερωτηματικό, που ίσως το σημαντικότερο στο οποίο περιμένουν όλοι την απάντηση. Και έχει να κάνει με την συνεργασία του με τον Ιβάν Σαββίδη. Αυτό, θα χρειαστεί χρόνος για να απαντηθεί. Και πράξεις.

Διαβάστε ακόμη...