Το προφίλ της Σπάρτακ Τρνάβα

Το paokfc.gr σας παρουσιάζει ένα αναλυτικό αφιέρωμα στην αντίπαλο του Δικεφάλου στον 3ο Προκριματικό Γύρο του Europa League, λίγο πριν την πρώτη αναμέτρηση των δύο ομάδων στο γήπεδο της Τούμπας.
Πηγή: paokfc.gr
Το προφίλ της Σπάρτακ Τρνάβα

Η ίδρυση, η χρυσή εποχή και η «φτωχή» συνέχεια

Στις 30 Μαϊου του 1923 η συγχώνευση των Šk Čechie και ČšŠk δημιούργησαν την TSS Trnava, μία ομάδα η οποία έμελλε να αποτελέσει τον πρόγονο της αντιπάλου του ΠΑΟΚ στον δρόμο για τους ομίλους του Europa League. O σύλλογος μέχρι το 1952 όπου και έλαβε την τελική του ονομασία πέρασε από διάφορα πολιτικά και κοινωνικά κινήματα επηρεαζόμενο και από το κοινωνικοπολιτικό σκηνικό της εποχής μέχρι να πάρει την τελική του μορφή.

Τις μεγαλύτερες στιγμές της ιστορία της η Σπάρτακ τις βίωσε από τα τέλη της δεκαετίας του '60 μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '70 όπου και κατέκτησε τους περισσότερους τίτλους της. Από το 1968 μέχρι το 1973 κατέκτησε πέντε φορές το Πρωτάθλημα Τσεχοσλοβακίας, χάνοντας μόνο αυτό του 1970 όπου τερμάτισε δεύτερη πίσω από την «μισητή» της αντίπαλο Σλόβαν Μπρατισλάβα.

Πέραν όμως της εγχώριας καταξίωσης, τα μεγαλύτερα επιτεύγματα της ομάδας ήρθαν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και πιο συγκεκριμένα στο Κύπελλο Πρωταθλητριών. Το 1969 οι Σλοβάκοι έφτασαν μέχρι τα ημιτελικά (απέκλεισαν την ΑΕΚ στον προημιτελικό) όπου είχαν την ατυχία να πέσουν πάνω στον Άγιαξ του μεγάλου Κρόιφ. Ο Αίαντας στο Άμστερνταμ ήταν καταιγιστικός και επιβλήθηκε με 3-0 και παρά την εξαιρετική προσπάθεια της Σπάρτακ στην ρεβάνς και την νίκη της με 2-0 οι Ολλανδοί προκρίθηκαν στον τελικό, όπου και έχασαν το τρόπαιο από την Μίλαν στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, γνωρίζοντας την ήττα με 4-1. Η Σπάρτακ βάλθηκε να αποδείξει ότι η πορεία της δεν ήταν τυχαία και κατάφερε το 1973 και το 1974 να φτάσει μέχρι τα προημιτελικά και να αποκλειστεί από Ούιπεστ (Ουγγαρίας) και Ντέρμπι Κάουντι (Αγγλίας) αντίστοιχα.

Η Σπάρτακ Τρνάβα εκτός από τις πέντε κατακτήσεις πρωταθλήματος, πέντε τίτλους στο Κύπελλο Σλοβακίας (1971. 1975, 1986, 1991, 1998) και πέντε στο Κύπελλο Τσεχοσλοβακίας (1951, 1967, 1971, 1975, 1986), κατέκτησε επίσης το Κυπέλλου Κεντρικής Ευρώπης 1967 ενώ ήταν φιναλίστ το 1968. Το εν λόγω κύπελλο, γνωστό και ως Mitropa Cup, ήταν μία διοργάνωση που διεξάγονταν από το 1927 μέχρι το 1992 και συμμετείχαν σε αυτό ομάδες από Αυστρία, Ουγγαρία, Τσεχοσλοβακία, Γιουγκοσλαβία, Ιταλία, Ρουμανία και Ελβετία.

Από το 1974 και μετά η ομάδα είχε... «κατηφορική» πορεία και δεν κατάφερε να επιστρέψει σε κορυφαίο επίπεδο τόσο σε εγχώριο όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Από την διάσπαση της Τσεχοσλοβακίας και έπειτα έχει καταφέρει να φτάσει μέχρι την δεύτερη θέση του σλοβακικού πρωταθλήματος ενώ η ευρωπαϊκή πορεία δεν περιλαμβάνει κάποια αξιοσημείωτη επιτυχία.

Το παρόν που θα αντιμετωπίσει ο Δικέφαλος

Με τον Γιουράι Γιάραμπεκ στον πάγκο η ηρεμία έχει επιστρέψει στις τάξεις της ομάδας. Η τρίτη θέση του 2014 και η τέταρτη του 2015 προσδίδουν σταθερότητα στην πορεία της ομάδας που πλέον καλείται να κάνει την υπέρβαση και να επιστρέψει στον δρόμο των επιτυχιών. Το ρόστερ αποτελείται από νεαρούς ποδοσφαιριστές, ενώ τα στοιχεία που διακρίνουν τους παίκτες της Σπάρτακ είναι η πειθαρχία, η οργάνωση, τα αθλητικά προσόντα και η δύναμη, ενώ η ομάδα αρέσκεται να παίζει ποδόσφαιρο αντεπιθέσεων.

inblog1Οι παίκτες της Σπάρτακ πανηγυρίζουν ένα από τα τέρματα που πέτυχαν κόντρα στην Λίνφιλντ

Στα τελευταία δύο παιχνίδια που έδωσε για το πρωτάθλημα της ηττήθηκε από την Σπάρτακ Μιγιάβα με το βαρύ 4-2 και από την Ντουνάισκα με 2-1 παρά το γεγονός ότι προηγήθηκε στο πρώτο ημίχρονο. Το αμυντικό πρόβλημα των Σλοβάκων είναι δεδομένο καθώς ούτε στις αναμετρήσεις του Europa League απέναντι στη Λίνφιλντ κατάφεραν να κρατήσουν ανέπαφη την εστία τους.

Η ομάδα δεν έχει κινηθεί ιδιαίτερα στο μεταγραφικό παζάρι και εκτός από την απόκτηση του Χαλίλοβιτς από την Χράντες Καρλόβε, και τις προσθήκες του τερματοφύλακα Κάμεναρ και του κεντρικού αμυντικού Γκοντάλ δεν έχει να επιδείξει κάτι αξιόλογο. Αρχηγός και καλύτερος ποδοσφαιριστής της Σπάρτακ θεωρείται ο Έρικ Σαμπό, ο οποίος αγωνίζεται στον χώρο της μεσαίας γραμμής και έχει πετύχει ως τώρα τρία γκολ στο Europa League στα τέσσερα παιχνίδια της ομάδας του.

Αναμνήσεις από το -όχι και τόσο- μακρινό 1997

Η Σπαρτάκ Τρνάβα έχει βρεθεί ξανά στο δρόμο του ΠΑΟΚ το 1997 για τα προκριματικά του τότε Κυπέλλου UEFA, σε ένα από τα χαρακτηριστικότερα ευρωπαϊκά βράδια στην ιστορία της ομάδας μας. Οι Σλοβάκοι με τον τίτλο του αουτσάιντερ στην πλάτη ταξίδεψαν στην Θεσσαλονίκη για να διεκδικήσουν τις όποιες πιθανότητες είχαν για πρόκριση και κατάφεραν στο πρώτο μισάωρο της αναμέτρησης να παγώσουν την Τούμπα.

Μέσα σε πέντε λεπτά και πιο συγκεκριμένα από το 22′ μέχρι το 27′ η Σπάρτακ Τρνάβα κατάφερε να προηγείται με 0-3, με σκόρερ του Ουλάκι (δις) και Λούχοβι. Η αντίδραση των παικτών του Άγγελου Αναστασιάδη ήταν άμεση. Στο 32′ ο Ζαγοράκης με πέναλτι θα σημάνει την αντεπίθεση, σε μία φάση όπου οι Σλοβάκοι έμειναν και με παίκτη λιγότερο, και πριν την λήξη του ημιχρόνου ο Μαραγκός με δύο τέρματα θα φέρει το ματς στα ίσια για να έρθουν στο δεύτερο μέρος αρχικά ο Φραντζέσκος και στην συνέχεια ο Ολιβάρες με απίθανο σουτ να ολοκληρώσουν μία μεγάλη ανατροπή για τον ΠΑΟΚ.

Ο επαναληπτικός της Σλοβακίας δεν προσέφερε τις συγκινήσεις του πρώτου αγώνα και ο Δικέφαλος πανηγύρισε και εκτός έδρας τη νίκη (1-0) με ένα εξαιρετικό γκολ του Ζαγοράκη και προκρίθηκε στην επόμενη φάση όπου και αντιμετώπισε τη «μεγάλη» Άρσεναλ, απέναντι στην οποία έγραψε μία από τις πιο ένδοξες σελίδες στην ευρωπαϊκή ιστορία του.

Γιάκουμπετς το 1997, Γιάκουμπετς και το 2015

Όταν η κληρωτίδα έφερε το 1997 την σλοβάκικη ομάδα στο δρόμο του Δικεφάλου, την εστία της υπερασπιζόταν ο Πίτερ Γιάκουμπετς, ο οποίος ήταν μια από τις μεταγραφές της Σπάρτακ εκείνο το καλοκαίρι. Ο Σλοβάκος πορτιέρο υπερασπίστηκε την εστία της ομάδας του και στις δύο αναμετρήσεις. Στις αρχές εκείνου του έτους ο Γιάκουμπες απέκτησε μαζί με την σύζυγο του ένα αγοράκι, τον Άνταμ.

Ο 18χρονος πλέον Άνταμ Γιάκουμπες ακολούθησε τα βήματα του πατέρα του και από νεαρή ηλικία αποφάσισε να ασχοληθεί με την θέση του τερματοφύλακα. Ο ταλαντούχος νέος τον Ιανουάριο του 2015 υπέγραψε συμβόλαιο συνεργασίας με την Σπάρτακ Τρνάβα και οι εμφανίσεις του κατά την διάρκεια της προετοιμασίας του χάρισαν την φανέλα του βασικού πορτιέρο της ομάδας, την εστία της οποίας υπερασπίστηκε στις τρεις από τις τέσσερις αναμετρήσεις που έδωσε ως τώρα στο Europa Laegue κόντρα σε Ολιμπίκ Σαράγιεβο και Λίνφιλντ, έχοντας μάλιστα πρωταγωνιστικό ρόλο στον επαναληπτικό κόντρα στους Βόσνιους καθώς με τις αποκρούσεις του κράτησε το μηδέν και χάρισε την πρόκριση στην ομάδα του.

18 χρόνια λοιπόν μετά το προηγούμενο ραντεβού των δύο ομάδων όλα θα είναι διαφορετικά, εκτός από το όνομα στην φανέλα του τερματοφύλακα, καθώς ο υιός Γιάκουμπετς είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσει ως βασικός και αναμένεται να ξυπνήσει στον πατέρα – όχι και τόσο ευχάριστες – αναμνήσεις...

Διαβάστε ακόμη...