Το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ αλλοιώνει τη βούληση των Ενώσεων

Από soccerplus.gr: Η «ελεγχόμενη» αύξηση του εκλογικού σώματος από το οποίο προκύπτει η Εκτελεστική Επιτροπή (πρώην Δ.Σ.) της ΕΠΟ από 56 εκλέκτορες σε περίπου 180 έγινε υπό πίεση και με παλινωδίες.
Πηγή: soccerplus.gr
Το εκλογικό σύστημα της ΕΠΟ αλλοιώνει τη βούληση των Ενώσεων

Αρχικά η επιθυμία των ηγητόρων της Ομοσπονδίας, κάποιοι εκ των οποίων σήμερα είναι απόβλητοι από το χώρο του ποδοσφαίρου με απόφαση ανακριτή και εισαγγελέα, ήταν η διεύρυνση να περιοριστεί σε δικαίωμα μιας ψήφου σε κάθε ΠΑΕ της Super League. H αντίδραση όμως κυρίως από προέδρους Ενώσεων που είναι μέλη της Ε.Ε. οδήγησε αντισταθμιστικά στην αύξηση ψήφων των Ενώσεων από μία σε τρεις.

Η αύξηση των ψήφων διευρύνει έστω και περιορισμένα τη δημοκρατία, αλλά δεν την εδραιώνει. Κάθε εκλογικό σύστημα έχει βασική στόχευση την αναλογικότητα, που σημαίνει ότι κάθε παράταξη πρέπει να εκπροσωπείται ανάλογα με το ποσοστό των ψήφων που πήρε. Στην περίπτωση της ΕΠΟ, οι εκλογές γίνονται με ενιαίο ψηφοδέλτιο και με σύστημα που προβλέπει την εκλογή όσων πάρουν τις περισσότερους ψήφους από τη λίστα των υποψηφίων.

Με αυτόν τον τρόπο η αντίπαλη παράταξη αποκλείεται από το δικαίωμα να εκλέξει στην Ε.Ε. της ΕΠΟ αριθμό μελών που να αντιστοιχούν αναλογικά στις ψήφους που πήρε.

Στις τελευταίες εκλογές που έγιναν τον Οκτώβριο 2012 οι υποψήφιοι με την «παράταξη Σαρρή» πήραν 37 ψήφους ενώ αυτοί που ήταν υποψήφιοι με την «παράταξη Γκαγκάτση» πήραν 20 ψήφους. Στην Ε.Ε. εξελέγησαν μόνο οι υποψήφιοι της μιας παράταξης, ενώ η άλλη παράταξη δεν εκπροσωπείται στην Ε.Ε.

Το ίδιο σύστημα υπάρχει και σε πολλές Ενώσεις – μέλη της ΕΠΟ που είναι τα δευτεροβάθμια σωματεία του ποδοσφαιρικού οικοδομήματος.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι οι εκλογές της ΕΠΣ Καρδίτσας που έγιναν τον Φεβρουάριο 2015. Οι υποψήφιοι της «παράταξης Παλάσκα» ψηφίστηκαν από 40 σωματεία, ενώ οι υποψήφιοι της «Συμμαχίας για το ποδόσφαιρο» ψηφίστηκαν από 36. Ωστόσο στο ΔΣ και οι 11 θέσεις καταλήφθηκαν από τους εκλεγμένους με την «παράταξη Παλάσκα».

Το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα τα τελευταία δέκα χρόνια να η ΕΠΟ να λειτουργεί ως «μονοκομματικό κράτος» -λογκή που προσομοιάζει με ολοκληρωτικά καθεστώτα- , να μην υπάρχει αντιπολίτευση, που είναι δομικό στοιχείο στις δημοκρατίες της νεωτερικότητας, και ως εκ τούτου να μην υπάρχει έλεγχος αποφάσεων και πεπραγμένων με τα γνωστά αποτελέσματα διοικητικού και θεσμικού εκφυλισμού που αντανακλά στο σύνολο του ποδοσφαίρου.

Το επόμενο θεσμικό βήμα, ως προσδιοριστικός παράγοντας ποιότητας δημοκρατίας πρέπει είναι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος προς την κατεύθυνση της αναλογικότητας.

Και επειδή η ΕΠΟ δεν φέρεται διατεθειμένη να το πράξει, μπορεί να το διεκδικήσει ο αρμόδιος για τον αθλητισμό υπουργός, Στ. Κοντονής, μέσω της νέας νομοθετικής παρέμβασης που ετοιμάζει.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...