Ο ΠΑΟΚ που θέλει ο Άρνεσεν

Από contra.gr: Οπως φαίνεται, ούτε καν οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ ασχολούνται με τα πλέι οφ.
Πηγή: contra.gr
Ο ΠΑΟΚ που θέλει ο Άρνεσεν

Πόσω μάλλον οι παράγοντες και, πολύ περισσότερο, οι φίλαθλοι. Το ενδιαφέρον της ασπρόμαυρης επικαιρότητας μονοπωλεί ο Φρανκ Αρνεσεν. Ο άνθρωπος που ενσαρκώνει την ελπίδα για τη δημιουργία μιας μεγάλης ομάδας. Ολοι περιμένουν τις επιλογές του στο θέμα της τεχνικής ηγεσίας και αμέσως μετά στις μεταγραφές.

Ο Λάουντρουπ και οι άλλοι
Είναι ήδη γνωστό ότι ο Δανός "βολιδοσκοπεί" τον συμπατριώτη του Μίκαελ Λάουντρουπ. Είχαν προλάβει να παίξουν μαζί στην Εθνική Δανίας, γνωρίζονται καλά και ποτέ δεν έπαψαν να διατηρούν φιλικές σχέσεις. Μιλούν την ίδια γλώσσα, κυριολεκτικά και μεταφορικά, έχουν την ίδια φιλοσοφία, είναι εξίσου φιλόδοξοι, οπότε η προτίμηση του Αρνεσεν στον Λάουντρουπ φαίνεται εύλογη και αυτονόητη.

Βέβαια, όταν ένας προπονητής έχει ήδη κατακτήσει το νταμπλ με την ομάδα του (τη Λεκβίγια, στο Κατάρ), όταν οι απολαβές του ξεπερνούν τα δύο εκατομμύρια ευρώ ετησίως και όταν πρόθεσή του είναι να επανέλθει στην Ευρώπη δουλεύοντας σε ένα από τα μεγάλα κλαμπ, λογικά είναι από δύσκολο έως απίθανο να δεχτεί να δουλέψει σε μια ελληνική ομάδα. Ωστόσο, ο Αρνεσεν επιχειρεί να αξιοποιήσει τα τρία "όπλα" που διαθέτει. Τη δυνατότητα του Ιβάν Σαββίδη να καλύψει τις οικονομικές απαιτήσεις του, την ευκαιρία που θα έχει να γίνει πρώτος με τον ΠΑΟΚ στην Ελλάδα και να καταγράψει παρουσία πρώτα στο Γιουρόπα Λιγκ και ύστερα στο Τσάμπιονς Λιγκ και, βέβαια, τη σιγουριά που του παρέχει η μεταξύ τους συνεργασία. Με άλλα λόγια, εάν ο Λάουντρουπ δεν δεχτεί πρόταση από κάποια φημισμένη ευρωπαϊκή ομάδα, που θα αποτελεί μεγαλύτερη πρόκληση στην καριέρα του από τον ΠΑΟΚ, είναι πολύ πιθανό να τον δούμε σύντομα στην Τούμπα. Κι αυτό γιατί είναι δεδομένο ότι επιθυμεί να επιστρέψει στην Ευρώπη. Ήδη έχει δηλώσει ότι στο Κατάρ δεν πήγε για μεγάλο χρονικό διάστημα, προετοιμάζοντας εμμέσως πλην σαφώς την αποχώρησή του.

Σοβαρή, πειθαρχημένη ομάδα
Ωστόσο, όπως είναι λογικό, ο Αρνεσεν έχει έτοιμες και εναλλακτικές λύσεις. Τα ονόματα τριών ακόμη προπονητών θα τα παρουσιάσει την Τετάρτη στον Ιβάν Σαββίδη και τον Ιάκωβο Αγγελίδη, μαζί με όλα τα δεδομένα που συνοδεύουν την κάθε μία περίπτωση, σε ό,τι αφορά τη δαπάνη που θα χρειαστεί να γίνει. Είναι και οι τρεις βορειο-κεντρικο-ευρωπαίοι τεχνικοί κι αυτό υποδηλώνει ξεκάθαρα ποιο θα είναι το αγωνιστικό μοτίβο το οποίο θέλει ο Αρνεσεν να ακολουθήσει ο νέος ΠΑΟΚ. Πρόθεσή του είναι να δημιουργήσει μια ομάδα σοβαρή, με σφραγίδα την αγωνιστική πειθαρχία και το "ολοκληρωτικό" ποδόσφαιρο και όχι, για παράδειγμα, μια ομάδα με λάτιν στοιχεία, που θα σημαίνει ίσως περισσότερο θέαμα, αλλά λιγότερη ουσία και αμφίβολα αποτελέσματα.

Αλλάζει θεαματικά ο θίασος
Όμως ο Αρνεσεν κινείται ήδη και για τον εντοπισμό των μεταγραφικών στόχων, με γνώμονα την ανάγκη να συγκροτηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα το ρόστερ. Είναι βέβαιο ότι περισσότεροι από 10 παίκτες θα αποκτηθούν, σε όλες τις θέσεις και σε όλους τους ρόλους, πράγμα που σημαίνει ότι θα χρειαστεί να "σπάσουν" και συμβόλαια που βρίσκονται σε ισχύ. Ο Δανός έχει απογοητευτεί από τις εμφανίσεις των παικτών του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ και έχει σχηματίσει γνώμη για κάθε έναν από αυτούς. Το συμπέρασμα που έβγαλε είναι ότι ελάχιστοι μπορούν να σταθούν σε έναν ΠΑΟΚ με φιλοδοξίες και απαιτήσεις και από τη στιγμή που ο Ιβάν Σαββίδης του είπε ότι ποντάρει σ' αυτόν για να γίνει ο ΠΑΟΚ πρωταθλητής, απέσπασε την υπόσχεσή του για το εύρος του διαθέσιμου μπάτζετ: "Προχώρα εσύ, κάνε τις επιλογές σου και εγώ εδώ είμαι..."

Ηγέτες στον άξονα
Σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές του σχεδιασμού, ο Αρνεσεν έχει αφήσει να φανεί ότι θεωρεί απαραίτητη την παρουσία παικτών που θα είναι έμπειροι, αλλά δεν θα έχουν ακόμη ικανοποιήσει τις φιλοδοξίες τους. Πιστεύει ότι στον άξονα της ομάδας πρέπει να αγωνίζονται παίκτες με ισχυρή προσωπικότητα και μεγάλη ποιότητα. Κι αυτό σημαίνει ότι ο τερματοφύλακας, ο ένας από τους δύο κεντρικούς μπακ, ο επιτελικός χαφ και ο φορ πρέπει να είναι οι παίκτες – ηγέτες που θα "παρασύρουν" και τους υπόλοιπους, όχι μόνο με την αγωνιστική αξία τους, αλλά και με τη νοοτροπία τους.

Διαβάστε ακόμη...