Παίζουν και διδάσκουν!

Είναι οι τρεις προπονήτριες των τμημάτων υποδομής της γυναικείας ομάδας ποδοσφαίρου του Π.Α.Ο.Κ.
Πηγή: paokwomansoccer/facebook
Παίζουν και διδάσκουν!

Και οι τρεις, χρόνια αθλήτριες της τμήματος και χρόνια πρωταθλήτριες, έστω κι αν η μία σταμάτησε πρόσφατα. Και ως πρωταθλήτριες φροντίζουν να περνούν σωστά όλα όσα πρέπει να μαθαίνουν για την μπάλα τα εκκολαπτόμενα αστεράκια του Δικεφάλου, από τις πιο μικρές ηλικίες των επτά ετών έως και τον προθάλαμο της μεγάλης ομάδας.

Η Δήμητρα Παντελιάδου, η Χαρά Δημητρίου και η Γιώτα Τσελέκογλου μιλάνε στο PAOKWOMANSOCCER για τη λειτουργία των ασπρόμαυρων ακαδημιών, αλλά και γενικότερα για την ομάδα, με την οποία πανηγύρισαν φέτος το δέκατο (10ο) πρωτάθλημα στην ιστορία.

1. Κορίτσια συγχαρητήρια για το 10ο πρωτάθλημα. Ο γύρος του θριάμβου στην Τούμπα μπροστά στις χιλιάδες κόσμου είναι το ηθικό επιστέγασμα των προσπαθειών σας;

Δ.Π.: Καταρχάς, ευχαριστούμε! Είναι ωραίο να σηκώνεις το κύπελλο μέσα στο σπίτι σου, την Τούμπα, και ό,τι πιο όμορφο να το χαίρονται χιλιάδες κόσμου μαζί μας. Αν και για να πω την αλήθεια στεναχωριέμαι όταν βλέπω το γήπεδό μας να μην είναι γεμάτο. Ειδικά σε έναν αγώνα που η ανδρική ομάδα τον είχε ανάγκη.

Χ.Δ.: Ο γύρος στην Τούμπα και η αποθέωση από χιλιάδες οπαδούς-φιλάθλους είναι κάτι που περιμένουμε πως και πως μετά από κάθε επιτυχία μας, εφόσον δεν έχουμε την ευχέρεια να μας αποθεώνουν στους αγώνες μας. Επισκιάσαμε τον αγώνα ποδοσφαίρου και απολαύσαμε το ζεστό χειροκρότημα του κόσμου, που μετά από τόσους τίτλους το έχουμε ανάγκη. Τους ευχαριστούμε γι' αυτήν τη μικρής διάρκειας αποθέωση.

Γ.Τ.: Εγώ έχω κρεμάσει τα παπούτσια μου φέτος, είμαι κοντά στην ομάδα, αλλά δεν παίζω οπότε θα απαντήσω λίγο διαφορετικά. Ως πρώην παίκτρια του Π.Α.Ο.Κ. έχοντας ζήσει αυτήν την εμπειρία, του να μπαίνεις στην Τούμπα και να σε χειροκροτεί τόσος κόσμος, μπορώ να πω πως είναι κάτι απίστευτο. Την πρώτη φορά που το ζήσαμε ήταν μαγικό, γιατί μετά από πολλά χρόνια επιτυχιών αναγνωρίστηκε η προσπάθειά μας και για καλή μας τύχη το γήπεδο ήταν κατάμεστο. Εκείνα τα λεπτά νιώθεις αυτήν την αίσθηση που έχουν οι άντρες ποδοσφαιριστές όταν χιλιάδες κόσμου τραγουδάει γι' αυτούς. Δε θα το ξεχάσω ποτέ!

2. Το 10ο είναι πιο... γλυκό;

Δ.Π.: Το κάθε πρωτάθλημα είναι διαφορετικό. Πέρσι το χάσαμε από λάθη δικά μας και φέτος θέλαμε να αποδείξουμε ότι η ομάδα αυτή που λέγεται Π.Α.Ο.Κ. είναι μεγάλη και θα κατακτήσει πολλά πρωταθλήματα ακόμα!

Χ.Δ.: 10... Αυτή είναι η ιστορία μας, αυτή επεξηγεί ποιες είμαστε και τι είμαστε ικανές να κάνουμε στο μέλλον. Δε χορταίνουμε τίτλους!

Γ.Τ.: Μπορεί να μη συμμετείχα σ' αυτό το πρωτάθλημα, αλλά για μένα πάντα ήταν και θα 'ναι ξεχωριστή κάθε κατάκτηση πρωταθλήματος, γιατί βρίσκομαι σ' αυτήν την ομάδα από την ίδρυσή της, είναι το δεύτερο σπίτι μου και η αγάπη μου γι' αυτήν δεν μπορεί να συγκριθεί με τίποτα.

3. Πέρσι χάσατε τον τίτλο μετά από 8 σερί χρόνια. Φέτος τι διαφορετικό έγινε και επανήλθατε στον θρόνο σας;

Δ.Π.: Όπως προείπα, πέρσι το χάσαμε από δικά μας λάθη. Προσπαθούσαμε να μάθουμε μια άλλη νοοτροπία στο παιχνίδι μας, όπως είναι το σύγχρονο ποδόσφαιρο και ήταν δύσκολο να το πράξουμε γρήγορα. Μετά από ένα χρόνο, με προπονήσεις, πείσμα στο να μάθουμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και όχι "μπαμ μπουμ", καταφέραμε να αποδείξουμε ότι είμαστε η καλύτερη ομάδα στο ελληνικό πρωτάθλημα.

Χ.Δ.: Οι ομάδες που πρωτοστατούν στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα είναι λίγες. Με την πρώτη μας ήττα στο περσινό πρωτάθλημα, όλα μοιάζανε αμφίβολα. Ακολούθησαν και κάποια άλλα γεγονότα που μας έφεραν μακρυά από τον τίτλο. Η ομάδα άλλαξε προπονητή, άλλαξε φιλοσοφία και αργήσαμε σαν ομάδα να μπούμε στο κλίμα. Η κατάκτηση του φετινού πρωταθλήματος ήταν δεδομένη, καθώς επέρχεται από τις βάσεις που τέθηκαν πέρυσι. Να μην ξεχνάμε πως πέρυσι στο τελείωμα της χρονιάς κερδίσαμε συντριπτικά τον περσινό πρωταθλητή με 4 τέρματα στο κύπελλο. Εκείνο το αποτέλεσμα φανέρωνε τι εστί Π.Α.Ο.Κ. και τι έμελλε να γίνει.

Γ.Τ.: Πέρσι δυστυχώς είχαμε την ατυχία να χάσουμε τον τίτλο, προσωπικά για μένα ήταν μεγάλη στεναχώρια, γιατί μου θύμισε τις πρώτες μας απόπειρες να το κατακτήσουμε, οι οποίες ήταν άκαρπες. Είχα, λοιπόν, την ατυχία στην τελευταία μου χρονιά να χάσουμε το πρωτάθλημα, όμως ευτυχώς πήραμε το κύπελλο και ο πόνος απαλύνθηκε λίγο... Η διαφορά με πέρσι, πέρα των συγκυριών, θεωρώ πως είναι το ότι οι παίκτριες έχουν εξοικειωθεί με το παιχνίδι που ζητάει ο προπονητής, το έχουν αυτοματοποιήσει, έχουν βελτιωθεί σαν σύνολο και σαν μονάδες με τον τρόπο αυτό. Έτσι βρίσκουν πάντα τρόπο και χώρους για να διασπάσουν τις αντίπαλες άμυνες...

4. Το κύπελλο, πάντως, δεν το χάσατε πέρσι, μετράτε 3 σερί, και προφανώς πάτε για το τέταρτο...

Δ.Π.: Εννοείται! Θέλουμε και το κύπελλο, θέλουμε να πετύχουμε ένα ακόμα νταμπλ!

Χ.Δ.: Φυσικά, η ομάδα δεν έχει σταματήσει τις προπονήσεις. Μεγάλες και έμπειρες παίκτριες, νεαρές με ταλέντο και λίγους τίτλους στην κατοχή τους, όλες διψάμε για την κατάκτηση ακόμη ενός τροπαίου. Όλα για όλα για το νταμπλ!

Γ.Τ.: Τη χρονιά που ξαναδημιουργήθηκε ο θεσμός του κυπέλλου δεν συμμετείχα λόγω τραυματισμού, οπότε δεν έχω ζήσει την εμπειρία του νταμπλ. Πέρσι το κύπελλο ήταν βότανο πάνω στην πληγή και χαίρομαι που η ομάδα φέτος πάει για νταμπλ. Πιστεύω σ' αυτήν, νιώθω ότι οι ισορροπίες επανέρχονται!

5. Και μετά... Τσάμπιονς Λιγκ. Μία ακόμη ευρωπαϊκή πρόκληση. Πως το περιμένετε;

Δ.Π.: Πάντα θέλαμε να κάνουμε μια καλή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ... Φέτος πιστεύω ότι με τον τρόπο που παίζουμε πλέον, θα κάνουμε το βήμα παραπάνω.

Χ.Δ.: Το περιμένουμε με προσμονή. Υπάρχει πλάνο στην ομάδα και συγκεκριμένη φιλοσοφία. Αλληλεγγύη και υπομονή από πλευράς παικτριών, προπονητή, παραγόντων. Είναι μια πρόκληση για εμάς, καθώς δεν έχουμε καταφέρει ποτέ μία ευρωπαϊκή πρόκριση. Με αυτόν τον προπονητή και αυτές τις συμπαίκτριες, μέσα μου δε θα σταματήσω να πιστεύω και να ελπίζω πως ήρθε η ώρα. Προσπαθούμε και δουλεύουμε σκληρά, μακάρι να τα καταφέρουμε στους αγώνες και αυτού του θεσμού.

Γ.Τ.: Το Τσάμπιονς Λιγκ είναι μια τεράστια εμπειρία, κάθε φορά είναι διαφορετική. Εύχομαι φέτος να γίνει το κάτι παραπάνω, το αξίζουν τα κορίτσια επιτέλους.

6. Είστε και οι τρεις προπονήτριες στα τμήματα υποδομής. Πώς είναι να συνδυάζεις τα δύο πόστα;

Δ.Π.: Είναι ό,τι πιο όμορφο να μαθαίνεις σε κοριτσάκια τα μυστικά του ποδοσφαίρου. Μπορώ να πω ότι μέσα από τα λάθη που κάνουν οι μικρές, μαθαίνουμε κι εμείς οι ίδιες να μην τα κάνουμε μέσα στον αγώνα...

Χ.Δ.: Εύκολο, καθώς δουλεύοντας με παιδιά, η όποια αγωνιστική κόπωση σβήνει μέσα σ' ένα χαμόγελό τους και αυτό σου δίνει συνεχώς τη δύναμη να θέλεις να τους διδάξεις κι άλλα. Από τις γνώσεις μας, αλλά και τις εμπειρίες στο ποδόσφαιρο, γίνεται προσπάθεια για να ακολουθήσουν και εκείνες τα χνάρια της πρώτης ομάδας και να τηρήσουν πιστά τη συνταγή του πρωταθλητή Π.Α.Ο.Κ.

Γ.Τ.: Το να συνδυάζεις την προπονητική με το να 'σαι παίκτης έχει τα θετικά και τα αρνητικά. Είναι δύσκολο γιατί μπορεί να μπερδέψεις τους ρόλους. Όταν είσαι παίκτης, μπορεί ν' αρχίσεις τις οδηγίες και όταν είσαι προπονητής μπορεί να σε συνεπάρει ο εγωισμός του αθλητή και να υπερβάλλεις ζητώντας πράγματα απ' τους παίκτες, που ίσως δεν είναι έτοιμοι να κάνουν, νομίζοντας ότι είναι εύκολα επειδή τα κάνεις εσύ. Προσωπικά θεωρώ ότι έχω βρει τις ισορροπίες, μιλάω για την περσινή χρονιά που είχα και τους δύο ρόλους. Κέρδισα κάποιες καινούργιες γνώσεις απ' τον προπονητή μου, τις τροποποίησα και τις χρησιμοποίησα στη δουλειά μου. Όταν μπορείς να ξεχωρίσεις τα συν κ τα πλην, τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνεις, τότε είναι ένας πολύ καλός συνδυασμός η γνώση και οι εμπειρίες, ώστε να περάσουν στους εκκολαπτόμενους ποδοσφαιριστές.

7. Η μεταξύ σας συνεργασία στα θέματα της ακαδημίας, αλλά και με τα μικρά κορίτσια είναι δύσκολη;

Δ.Π.: Η μεταξύ μας συνεργασία είναι η καλύτερη δυνατή. Προσπαθούμε να περάσουμε την ίδια φιλοσοφία παιχνιδιού σε όλα τα τμήματα και θεωρώ ότι όλα τα καταφέρνουν πολύ καλά.

Χ.Δ.: Υπάρχει επικοινωνία μεταξύ μας, ανταλλαγή ιδεών για το καλύτερο και την εξέλιξη των παιδιών. Όταν βλέπεις το ποδόσφαιρο με την ίδια ματιά, μπορείς να συνεννοηθείς πιο εύκολα και η συλλογική δουλειά να αποδώσει καρπούς. Είναι ευχάριστη εμπειρία να δουλεύεις με νεαρές κυρίες, εκείνες ειδικά τις εξιτάρει το γεγονός πως έχουν προπονήτρια αθλήτρια της μεγάλης ομάδας. Εδώ χρήζει της δικής μας προσοχής απέναντί τους, καθώς η δική μας συμπεριφορά αποτελεί πρότυπο για εκείνες. Επίσης, λόγω της μικρής τους ηλικίας είναι σαν τη σχέση "μαμάς-παιδιού" και εκείνες νιώθουν καλύτερα έχοντας γυναίκα προπονήτρια.

Γ.Τ.: Η μεταξύ μας συνεργασία είναι πολύ καλή. Είμαστε χρόνια μαζί, γνωρίζουμε η μία την άλλη, έχουμε καλές σχέσεις και αυτό βοηθάει. Επίσης τις φορές που έχουν υποχρεώσεις με την ομάδα ή με την εθνική, έχουμε την δυνατότητα να τις αναπληρώνω, έτσι ώστε όλα μας τα τμήματα να λειτουργούν χωρίς να χάνουν το ρυθμό τους. Αγαπάμε αυτό που κάνουμε και αγαπάμε τα παιδιά, αυτό είναι πολύ βασική παράμετρος. Διασκεδάζουμε πολύ...

8. Με τον κ. Κατηκαρίδη; Με τον κόουτς υπάρχει η ιδιαιτερότητα της διπλής συνεργασίας, σαν παίκτριες και σαν προπονήτριες...

Δ.Π.: Με τον κ. Κατηκαρίδη μάθαμε να παίζουμε ποδόσφαιρο και αυτό προσπαθούμε να το περάσουμε και στις ακαδημίες...

Χ.Δ.: Ιδιαιτερότητα υπάρχει εξαιτίας της εν λόγω κατάστασης, όμως αυτή η ιδιαιτερότητα επιφέρει και παραπάνω απαιτήσεις. Συγκεκριμένα υποστηρίζω -το κατά δύναμιν- αυτό που συνέχεια μας λέει ο κόουτς: "Μέσα στο γήπεδο να προσπαθείτε να κάνετε όσα διδάσκετε στα παιδιά σας". Ο κόουτς για μένα προσωπικά είναι ο δάσκαλός μου, την ίδια χρονική στιγμή που ήρθε στην ομάδα, ανέλαβα κι εγώ τη β' ομάδα, με βοήθησε πολύ. Είναι κύριος και πάνω απ' όλα άνθρωπος που μας δίδαξε και συνεχίζει να μας διδάσκει πολλά.

Γ.Τ.: Η συνεργασία μ' έναν μεγαλύτερο και πιο έμπειρο τεχνικό είναι πάντα απαραίτητη για την προσωπική μου βελτίωση και της ομάδας μου. Είναι αρκετές οι φορές που θα πάρω τη γνώμη του για κάποιο θέμα ή γενικώς θα παρατηρήσω την προπόνησή του και θα ζητήσω κάποιες επεξηγήσεις. Είναι ένας άνθρωπος που σε κερδίζει σαν προσωπικότητα και τον σέβομαι. Συνδυάζω τις γνώσεις του με τις δικές μου και προσπαθώ να βγάλω ένα καλό αποτέλεσμα.

9. Είστε χρόνια στην ομάδα, τι είναι τελικά αυτό που έχει ο Π.Α.Ο.Κ. και κυριαρχεί απόλυτα στο γυναικείο ποδόσφαιρο στην Ελλάδα;

Δ.Π.: Αυτό που έχει ο Π.Α.Ο.Κ. είναι ότι είμαστε όλες οι παίκτριες εδώ και χρόνια μαζί. Έχουμε μάθει η κάθε μία την άλλη πολύ καλά και συνεργαζόμαστε άψογα. Ο βασικός κορμός είναι ο ίδιος εδώ και πολλά έτη. Θα ήθελα να αφιερώσω το φετινό πρωτάθλημα στην οικογένειά μου, που με στηρίζει και στον Κωνσταντίνο Παρπουτσή, ένα τρελαμένο ΠΑΟΚτσάκι από το χωριό μου, τον Επτάλοφο Κιλκίς!

Χ.Δ.: Θεωρώ πως γι' αυτήν την ομάδα είναι μεγάλο επίτευγμα που ήδη κλείνει 11 χρόνια το τμήμα υποδομών. Ο Π.Α.Ο.Κ. έχει βγάλει παιδιά από τα σπλάχνα του, δουλεύοντάς τα όλα με την ίδια νοοτροπία, του πρωταθλητή. Έχει μέλλον η ομάδα μας, έχουν μέλλον τα παιδιά μας, είμαι βέβαιη πως προπονώ τις μελλοντικές μας πρωταθλήτριες.

Γ.Τ.: Αν σας πω το μυστικό της ομάδας μας, τότε θα εκθέσω μια ολόκληρη αυτοκρατορία!!! Πλάκα κάνω... Ο Π.Α.Ο.Κ. είναι μια ομάδα που απ' τη μέρα που αποφάσισε να δουλέψει τις παίκτριές του σ' ένα καλό ρυθμό, άρχισαν και οι διακρίσεις. Έχει πολύ καλό υλικό χρόνια τώρα, παίκτριες με ποιότητα και το θετικό είναι ότι έρχονται κι άλλες. Και δεν εννοώ μόνο σαν μεταγραφές, εννοώ και απ' την ακαδημία. Αυτό που θα δείτε σε λίγα χρόνια στη γυναικεία ομάδα θα 'ναι απίστευτο. Υπάρχουν παίκτριες στη μικρή ομάδα που όταν στελεχώσουν τη μεγάλη, δεν ξέρω που θα τη φτάσουν! Χαίρομαι που το γυναικείο ποδόσφαιρο αρχίζει λίγο να αναπτύσσεται, ήταν πολλά τα κοριτσάκια που ήθελαν να παίξουν και δεν είχαν που να πάνε... Από κει και πέρα, όταν έχεις υλικό μετά θες κι έναν καλό μαέστρο να συντονίζει και νομίζω ότι ο κ. Κατηκαρίδης το καταφέρνει καλά. Χωρίς πειθαρχία και δουλειά τίποτα δεν έρχεται. Βεβαίως, σ' όλο αυτό τόσα χρόνια έχει συμβάλει τα μέγιστα και ο κ. Προύσαλης. Καλή επιτυχία στην ομάδα μας στο κύπελλο!

Διαβάστε ακόμη...