Ζητείται συνείδηση, απαιτείται εγωισμός

Από novasports.gr: Η ήττα του ΠΑΟΚ στο γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας από τον Παναθηναϊκό με 2-0 (10᾽Μαυρίας, 28᾽Καρέλης) ολοκλήρωσε την τέταρτη αγωνιστική, με τους «πράσινους» να κατοχυρώνουν και μαθηματικά την πρώτη θέση των πλέι οφ, μαζί και το δικαίωμα παρουσίας στην προκριματική φάση των ομίλων του Champions League και τον «Δικέφαλο» να υποχωρεί στην τρίτη θέση της βαθμολογίας των πλέι οφ, αφού νωρίτερα ο Αστέρας Τρίπολης είχε επιβληθεί του Ατρομήτου.
Πηγή: novasports.gr
Ζητείται συνείδηση, απαιτείται εγωισμός

Θέλοντας και μη, ο νέος στόχος για τον Γιώργο Γεωργιάδη και τους ποδοσφαριστές του είναι η δεύτερη θέση. Αυτή που δίνει την απευθείας συμμετοχή στους ομίλους του Europa League της προσεχούς σεζόν, κερδίζοντας χρόνο και ξεκούραση για τους ίδιους τους πρωταγωνιστές.

Τί συνέβη χτες ... Μια ομάδα δίχως, Ρατς, Τζιόλη, Γκολάσα, Νομπόα, Μακ, Σαλπιγγίδη, Αθανασιάδη, Παπαδόπουλο, μα – το κυριότερο – δίχως ψυχολογία κι αυτοπεποίθηση πλήρωσε για μια – ακόμη – φορά τα ατομικά της λάθη, ενώ δεν απείλησε – σχεδόν – ποτέ με αξιώσεις την αντίπαλη εστία, πλην δυο περιπτώσεων με την ευκαιρία του Κουλούρη στα πρώτα λεπτά και με το σουτ του Σαββίδη σχεδόν με τη συμπλήρωση μιας ώρας στον αγώνα. Καμία αντεπίθεση, καμία στημένη φάση, καμία που να προέκυψε από λάθος αντιπάλων, καμία στην οποία καθοριστικό ρόλο να διαδραμάτισε ο παράγοντας τύχη. Αντιθέτως, στο 10᾽ ο Πράνιτς επιχείρησε σουτ εκτός περιοχής ο Πράνιτς, ο Ιτάνζ απέκρουσε ασταθώς, οι έξι (!) συμπαίκτες του Καμερουνέζου τερματοφύλακα αδράνησαν παραμένοντας θεατές στην εξέλιξη της φάσης, την οποία κι εκμεταλλεύτηκε ο Μαυρίας για ν᾽ ανοίξει το σκορ.

Δέκα όκτω λεπτά μετά ο Μαντούρο, κόντρα σε όλα όσα ακούγονταν από τον πάγκο για γρήγορο παιχνίδι, δίχως λάθη, κρατάει την μπάλα μπροστά από την περιοχή της ομάδας του, ανοίγει το κοντρόλ, εγκλωβίζεται ανάμεσα σε τρεις αντιπάλους, χάνει την μπάλα και στην κόντρα, ο Καρέλης με αρωγό την τύχη νικάει Ιτάνζ και Κόστα, σε μια – ακόμη – αργοπορημένη επιστροφή της άμυνας των φιλοξενούμενων. Σε μια από τις σπάνιες φορές στη φετινή σεζόν και σίγουρα για πρώτη έπειτα από πάρα πολύ καιρό, ο ΠΑΟΚ αγωνίστηκε με ρόμβο στο κέντρο. Στη βάση του ο Μαντούρο, μπροστά του ο Σαββίδης, δεξιά ο Κίτσιου, αριστερά ο Κάτσε. Δίδυμο επιθετικών ο Κουλούρης με τον Περέιρα και στην άμυνα επέστρεψαν ο Σκόνδρας με τον Βίτορ για να επιστρέψει ο Τζαβέλλας στο αριστερό άκρο της αμυντικής γραμμής.

Ποιόν να μεμφθεί κάποιος; Τον Σκόνδρα που είχε ν᾽αγωνιστεί πόσες αγωνστικές; Τον Μαντούρο που επέστρεψε για πρώτη φορά από τα μέσα Φεβρουαρίου; Τον Σαββίδη που ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός ή τον Κουλούρη σε μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες που πήρε φέτος. Η χρησιμοποίηση συγκεκριμένου αριθμού ποδοσφαιριστών στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα της φετινής σεζόν βγάζει τώρα τις συνέπειές της. Η έλλειψη συγκεκριμένου αγωνιστικού σχεδίου με πολλά πειράματα κι εναλλαγές ποδοσφαιριστών και σχημάτων πλέον φαίνεται περισσότερο από ποτέ. Η απουσία ομαδικής προσωπικότητάς και αγωνιστικής συνείδησης κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε δυο ομάδες πιο έντονη.

Η επιλογή του σχηματισμού και μόνον μαρτυρά απόγνωση. Και το ζητούμενο την παρούσα στιγμή δεν είναι το ποιός φταίει. Είναι το τί θα συμβεί από εδώ και στο εξής για να μη γίνει το κακό ... χείριστο. Την Τετάρτη στην Τούμπα, στον τελευταίο εντός έδρας αγώνα ο Ατρὀμητος και την Κυριακή στην Τρίπολη ο Αστέρας. Η δεύτερη θέση μοιάζει προσιτή και στους τρεις, αρκεί να κάνουν το 2Χ2. Κι από εκεί και πέρα τα παθήματα, ας γίνουν επιτέλους μαθήματα.

Στο ιατρικό δελτίο για τον «Δικέφαλο» παραμένουν και θα παραμείνουν μέχρι τέλους – εκτός συγκλονιστικού απροόπτου – τα ονόματα των Γκολάσα και Σαλπιγγίδη. Ο Κωνσταντινίδης επέστρεψε και δείχνει σε καλή κατάσταση, όπως κι ο Κίτσιου στη δεξιά γραμμή. Ο Τζιόλης δύσκολα βγάζει ενενήντα λεπτά ισότιμης απόδοσης, ο Νομπόα δεν υφίσταται πλέον, ο Κάτσε δεν αποδίδει εκεί που τοποθετείται. Ο Μακ έκανε ζέσταμα στο ημίχρονο με κορσέ κι η μέση του παραμένει ... ανισόπεδη, την ίδια ώρα που ο Αθανασιάδης έκανε θεραπεία πριν από το ματς κι ελπίζει με εγωϊσμό και πάθος να καλύψει τα προβλήματά του, ενώ ο Περέιρα παραμένει απών.

Η χτεσινή διάταξη του ΠΑΟΚ, με την παρουσία πολλών ποδοσφαιριστών στον άξονα, ήταν αποτελεσματική ως προς το κλείσιμο διαδρόμων και μοιραία έσπρωξε τον αντίπαλό του στην ανάπτυξη από τις πτέρυγες. Εκεί όμως απαιτούνταν γρήγορες επιστροφές κι αποτελεσματικότητα στις συνεργασίες των ακραίων μπακ με τα αντίστοιχα χαφ της κάθε πλευράς. Κάτι που συνέβη μόνον σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Αντιθέτως δημιουργικά το πρόσημο ήταν και πάλι αρνητικό. Σ᾽ έναν αγώνα όπου η κατοχή ανήκε στον αντίπαλο, η πρωτιά στα λάθη ήταν του «Δικεφάλου» με το κοντέρ να σταματάει στα σαράντα τέσσερα.

Ολα αυτά είναι στοιχεία που δείχνουν σοβαρές ασθένειες, αμφίβολο αν μπορούν κι αν θα προλάβουν ν᾽ αλλάξουν στις τρεις ημέρες που μεσολαβούν ως τον επόμενο αγώνα. Δυνάμεις δεν υπάρχουν και γι᾽ αυτό απαιτείται εγωισμός, ζητείται συνείδηση. Συνείδηση τέτοια που θα ενισχύσει τα κίνητρα για ν᾽ αντικατασταθούν επαρκώς όλα αυτά που απουσιάζουν. Χρειάζεται στήριξη και συμπαράσταση, έννοιες που φαντάζουν σημάδια παράνοιας μετά από μια τέτοια σεζόν αλλά αυτή είναι η αλήθεια. Η κατακραυγή λαμβάνει χώρα εδώ και καιρό, δεν οδήγησε όμως πουθενά. Η καυστική κριτική το ίδιο. Ο καθένας από το πλευρό του έχει το δίκιο του, ειδικά σ᾽ επίπεδο απογοήτευσης. Ωστόσο, έχει χρόνο για να το προβάλλει, να το τονίσει και να πάρει ικανοποίηση από αυτό. Αυτό που προέχει είναι το θετικό αποτέλεσμα, για να μπορέσει να εξοικονομηθεί χρόνος γι᾽ αυτό που ανέλαβε ο νέος αθλητικός διευθυντής να πραγματοποιήσει, ώστε να μην υπάρξει ποτέ ξανά κάτι ανάλογο με το φετινό στο μέλλον. Καλό μήνα, καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ...

Κ. Μπότσαρης

Διαβάστε ακόμη...