FIFA-EΠΟ: "Κοινή" πορεία στα σκάνδαλα των τηλεοπτικών

Aπό soccerplus.gr: Δικαιολογημένο θόρυβο που προκάλεσαν οι συλλήψεις αξιωματούχων της FIFA που έγιναν την περασμένη Τετάρτη στο πλαίσιο της διήμερης συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής έπειτα από συνεργασία της Ελβετικής αστυνομίας με το FBI.
Πηγή: soccerplus.gr
FIFA-EΠΟ: "Κοινή" πορεία στα σκάνδαλα των τηλεοπτικών

Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν τα 14 πρόσωπα που είναι στο στόχαστρο των Αρχών των ΗΠΑ είναι δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματος και απάτη που αφορούν την πώληση τηλεοπτικών δικαιωμάτων σε εταιρείες μάρκετινγκ.

Η έρευνα της γενικής εισαγγελίας της Ν. Υόρκης, σχετικά με τις δραστηριότητες μελών της FIFA στο πλαίσιο των θέσεων που κατείχαν στην ποδοσφαιρική συνομοσπονδία Νοτίου Αμερικής(CONMEBOL) και της Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής(CONCACAF).έχει αρχίσει από το 1991.

Οι κυριότερες υποθέσεις που απασχόλησαν τις εισαγγελικές αρχές συνδέονται με μίζες και δωροδοκίες.

Χαρακτηριστικότερες, είναι η αγορά των δικαιωμάτων του Κόπα Αμέρικα από το 1993 έως το 1997 από την εταιρεία«Traffic», οι προμήθειες σε αξιωματούχους για τα δικαιώματα του Κόπα Λιιμπερταδόρες το 2000 και το κυπέλλου Βραζιλίας από το 2013 έως το 2022, η υπόθεση δωροδοκίας προκειμένου να ψηφισθεί η υποψηφιότητα της Νότιας Αφρικής για τη διοργάνωση του Μουντιάλ 2010.

Όμως περιπτώσεις με οσμή διαφθοράς στην πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων υπάρχει και όσον αφορά στην ΕΠΟ και μάλιστα έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης.

Η ποινική δίωξη στην ΕΠΟ

Για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων της ΕΠΟ για την περίοδο 2004-2005 η Εισαγγελέας Πρωτοδικών, Πόπη Παπανδρέου, άσκησε δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στον τότε πρόεδρο της Ομοσπονδίας, Βασίλη Γκαγκάτση, αλλά και τον μάνατζερ και ιδιοκτήτη της κυπριακής εταιρείας Stadium Sport, Πασχάλη Παπαδόπουλου.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την δίωξη της κας. Παπανδρέου, η ΕΠΟ πούλησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα στην συγκεκριμένη εταιρεία έναντι μικρού ποσού, ενώ φέρεται να απέρριψε προτάσεις οι οποίες έφταναν τα 7 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τον συγκεκριμένο διαγωνισμό είχε αποκλειστεί και η ΕΡΤ.

Αναλυτικά:

- 28 Ιανουαρίου 2005: Σε συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΠΟ αποφασίστηκε η πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων στην εταιρεία Stadium Sport.

- 21 Μαρτίου2005: Η ΕΡΤ απέκτησε τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την Stadium Sport έναντι του ποσού των 1,4 εκατ. ευρώ.

- 25 Απριλίου 2005: Η Stadium Sport πήρε τα τηλεοπτικά δικαιώματα από την ΕΠΟ, τα οποία όμως είχε πουλήσει στην ΕΡΤ 35 ημέρες νωρίτερα!

Βέβαια αυτό δεν έγινε μόνο μία φορά, καθώς την περίοδο 2002-2008 τα τηλεοπτικά δικαιώματα κατέληγαν στην εταιρεία Stadium Sport, η οποία πλήρωσε συνολικά 7 εκατ.ευρώ όλα αυτά τα χρόνια, αλλά κατάφερε να έχει κέρδος 4 εκατ. ευρώ, καθώς στη συνέχεια τα πουλούσε στην ΕΡΤ, εισπράττοντας το ποσό των 11 εκατ. ευρώ!

Η διαμάχη ΕΠΟ-NOVA για τα τηλεοπτικά δικαιώματα της τριετίας 2013-16

Η διανομή των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδος για την τριετία 2013-16δημιούργησε διαμάχη ανάμεσα στην ΕΠΟ και την NOVA.

Πιο συγκεκριμένα, η Forthnet/Nova κατηγόρησε την ΕΠΟ ότι παραβιάζει το άρθρο 84 του Νόμου 2725/99 το οποίο ρητά αναφέρει πως η αγορά των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου Ελλάδας και των Εθνικών ομάδων μπορούν να γίνουν μόνο από νόμιμους τηλεοπτικούς φορείς και όχι μεσάζοντες, όπως η Media Goal, η οποία και είχε αγοράσει τα δικαιώματα.

Μάλιστα, η NOVA είχε προσφύγει και είχε δικαιωθεί σε πρώτο βαθμό, με την έφεση της ΕΠΟ, η οποία εκδικάστηκε τον Φεβρουάριο του 2015,να πέφτει στο κενό (το Εφετείο Αθηνών έκρινε παράνομη την απόφαση του ΔΣ της ΕΠΟ για την πώληση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων του Κυπέλλου για την τριετία 2013-16 στην εταιρεία Media Goal LTD).

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...