Φρανκ Άρνεσεν: Ο κύριος 9,5 εκατ. ευρώ στην Τούμπα!

Από sportday.gr: Ο υπεύθυνος για τις μεταγραφές Ρομάριο, Ρονάλντο, Ρόμπεν κι αυτός για τον οποίο ο Αμπράμοβιτς πλήρωσε ένα τσουβάλι λεφτά είναι ο νέος τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ.
Πηγή: sportday.gr
Φρανκ Άρνεσεν: Ο κύριος 9,5 εκατ. ευρώ στην Τούμπα!

Λέγεται Πιτ ντε Βίσερ. Δεν είναι γνωστός. Μπάλα δεν έπαιξε. Προπόνησε για περισσότερα από 25 χρόνια, μα σταμάτησε το 1993. Εκτοτε, διέπρεψε.

Μακριά από τα φώτα, στο παρασκήνιο, δουλεύοντας ως σκάουτ. Πιστώθηκε την ανακάλυψη του Ρομάριο και του Ρονάλντο, μεσολαβώντας για τη μετακόμισή τους στην Ευρώπη με πρώτο, διακομιστικό σταθμό της καριέρας του, την PSV. Τότε, εκεί, εργαζόταν ως τεχνικός διευθυντής ο Φρανκ Αρνεσεν. Συνεργάστηκαν αρμονικά, με τον αλλοτινό Δανό διεθνή μέσο να παίρνει το αναλογούμενο credit όχι μόνο για τις δύο αυτές μεταγραφές, αλλά και για μια σειρά άλλες (Φαν Νιστελρόι, Σταμ, Ρόμπεν, Φαρφάν, Αλεξ) που τον έφεραν στις αρχές της περασμένης δεκαετίας περιζήτητο από κορυφαία ευρωπαϊκά κλαμπ. Δικαίωση προσωπική για τον 59χρονο σήμερα Σκανδιναβό, αφού τα πρώτα του βήματα μόλις παράτησε τα εξάταπα, στην προπονητική, δεν ήταν δα και τα πλέον επιτυχημένα. Επειτα από δέκα χρόνια λοιπόν στο Αïντχόφεν, μετακομίζει στο Λονδίνο και την Τότεναμ (2004) υπεύθυνος του μεταγραφικού σχεδιασμού και του σκάουτινγκ των «σπιρουνιών». Εκεί όμως, μετά το τέλος της πρώτης του κιόλας σεζόν στο «Γουάιτ Χαρτ Λέιν», ο μέντοράς του, ο Ντε Βίσερ, εμφανίζεται. Δουλεύει πλέον ως προσωπικός σύμβουλος του Ρόμαν Αμπράμοβιτς (τίτλο που διατηρεί ακόμη, παρ' ότι έχει φτάσει τα 81 του) και είναι αυτός που εισηγείται στον νιόφερτο τότε στα διοικητικά της Τσέλσι Ρώσο, να προσλάβει τον Αρνεσεν!

Ο Δανός συλλαμβάνεται σε ραντεβού με τον «Αμπρα» σε ένα από τα πολυτελή του κότερα, η Τότεναμ καταγγέλλει τη σύμβαση, μα ο γαλαντόμος Αμπράμοβιτς δεν καταλαβαίνει! Πληρώνει 9,5 εκατ. ευρώ (!) και τον χρίζει αθλητικό διευθυντή των «μπλε»! Καλού, Μαλουντά, Ομπι Μίκελ, οι μεταγραφές που φέρουν φαρδιά-πλατιά την υπογραφή του. Τελείως όμως κόντρα στην (τότε) λογική των Λονδρέζων, οι οποίοι προτιμούσαν... φανταχτερές κινήσεις. Επειτα από 5,5 χρόνια αφήνει το «Στάμφορντ Μπριτζ» μετακομίζοντας -με τον ίδιο ρόλο- στο Αμβούργο. Κακή, ως προς το τάιμινγκ απόφαση, αφού συνέπεσε με την απαρχή της χειρότερης εποχής στη σύγχρονη ιστορία του «δεινόσαυρου».

Ετσι, έχοντας διατελέσει για ένα φεγγάρι και προπονητής, αποχωρεί τον Ιανουάριο του 2014, αποδεχόμενος την τεράστια προσφορά της Μέταλιστ! Και πάλι όμως, τον προλαβαίνουν οι... εξελίξεις, αφού οι αναταραχές στη χώρα τον υποχρεώνουν να αφήσει το πόστο έπειτα από μόλις ένα μήνα στον πάγκο! Υστερα από 16 μήνες απραξίας, ο πιο ακριβοπληρωμένος αθλητικός διευθυντής στην ιστορία του ποδοσφαίρου επιστρέφει στο ρόλο που τον καθιέρωσε μεταξύ των κορυφαίων στον τομέα του. Πλέον, κάτοικος Θεσσαλονίκης για την επόμενη τριετία...

Από πέρυσι κρατάει το φλερτ
Το φλερτ του ΠΑΟΚ με τον Αρνεσεν δεν είναι φετινό. Πέρυσι, κατακαλόκαιρο, η «SportDay» είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις του «Δικεφάλου» με τον Δανό τεχνικό διευθυντή. Αυτές ήταν κατόπιν μεσολάβησης-εισήγησης της Project b, συμβουλευτικής εταιρείας και ποδοσφαιρικού μάρκετινγκ, μέσω της οποίας ο ίδιος ο Ιβάν Σαββίδης είχε συναντηθεί τουλάχιστον μία φορά με τον Αρνεσεν, ο οποίος τότε εργαζόταν στο κρατικό ραδιόφωνο της Δανίας, σχολιάζοντας για λογαριασμό του τις αναμετρήσεις του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τότε, για διάφορους λόγους (κυρίως λόγω του κασέ του 59χρονου παλαίμαχου διεθνούς μέσου) το deal δεν κατέστη δυνατό. Προφανώς όμως ο δίαυλος επικοινωνίας των δυο πλευρών παρέμεινε όλο αυτό το διάστημα κι έτσι χθες ανακοινώθηκε η συμφωνία τους.

Πλήρης... εμπειριών!
Το επαγγελματικό προφίλ του Αρνεσεν συνάδει απολύτως με τις προϋποθέσεις που είχαν θέσει στον ΠΑΟΚ για την πρόσληψη του νέου τεχνικού διευθυντή. Στο ξεκίνημα της -μετά την ποδοσφαιρική- καριέρας του, εργάστηκε μια τριετία ως βοηθός του σερ Μπόμπι Ρόμπσον, προτού ξεκινήσει την ενασχόληση στο πόστο που καθιερώθηκε. Δεν ήταν όμως το μόνο. Για παράδειγμα, στην Τσέλσι, πέραν του ρόλου του στο μεταγραφικό σχεδιασμό ήταν διευθυντής για το σκάουτινγκ νεαρών ποδοσφαιριστών (επιπέδου «μπλε» φυσικά), αλλά και διευθυντής των ακαδημιών των Λονδρέζων, ενώ το φάσμα των δραστηριοτήτων του ολοκληρώθηκε με τη σύντομη θητεία του στον πάγκο του Αμβούργου, αναλαμβάνοντας για λίγο (στο τέλος της σεζόν 2012-13) ως υπηρεσιακός -τότε- τεχνικός.

Διαβάστε ακόμη...