ΠΑΟΚ: Ευτυχώς, αποτύχαμε πλήρως...

Από contra.gr: Έγινε κουραστικός και εκνευριστικός ο ΠΑΟΚ του τίποτε και του καθόλου.
Πηγή: contra.gr
ΠΑΟΚ: Ευτυχώς, αποτύχαμε πλήρως...

Εξ ου και η μισοάδεια Τούμπα, ακόμη και σε αγώνα πλέι οφ με τον Παναθηναικό. Όταν τα μάτια του οπαδού του ΠΑΟΚ πονάνε και η ομάδα δεν του προσφέρει στοιχειώδη έστω ευχαρίστηση, δεν αισθάνεται ότι έχει λόγο να πάει στο γήπεδο, ακόμη κι αν είναι κάτοχος εισιτηρίου διαρκείας. Και η φετινή ομάδα του ΠΑΟΚ έσπασε όλα τα κοντέρ στο "ξενέρωμα", αποτυγχάνοντας σε όλους τους στόχους που είχε θέσει εξ αρχής.

Το συμπέρασμα που προκύπτει μετά τις πρώτες τρεις αγωνιστικές των πλέι οφ, με δύο εντός έδρας ματς και ένα εκτός, είναι σαφές: Οι παίκτες του ΠΑΟΚ δεν μπορούν. Θέλουν, αλλά τόσο ξέρουν, τόσο μπορούν, τόσο παίζουν. Έχουν διάθεση και προσπαθούν να το παλέψουν, τους λείπουν, όμως, οι δυνάμεις, τους λείπει η καλή ψυχολογία, τους λείπει και η ποιότητα, που είναι το πιο σημαντικό απ' όλα.

Ούτε οι προσπάθειες του Γιώργου Γεωργιάδη έφεραν αποτέλεσμα, ούτε ο "εξάψαλμος" του Ιβάν Σαββίδη. Λογικό και αναμενόμενο. Οι πιο εντατικές προπονήσεις δεν μπορούν να βελτιώσουν έναν μέτριο παίκτη. Οι κατσάδες αφυπνίζουν πολλές φορές και φέρνουν αποτέλεσμα, όταν όμως υπάρχει ποιότητα και δυνατότητες βελτίωσης. Οταν ισχύει το "ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος", εξακολουθείς να λαμβάνεις το τίποτε...

Η αλήθεια ολοφάνερη
Και όμως: Στον εφετινό ΠΑΟΚ και ιδιαίτερα στον ΠΑΟΚ που, από ένα σημείο και μετά, "κάηκε" από δυνάμεις και έμεινε χωρίς ηθικό και λύσεις από το ελλειμματικό ρόστερ του, συμβαίνει τελικά κάτι πάρα πολύ ευχάριστο και ελπιδοφόρο: Η πλήρης αποτυχία δεν θα "κοιμίσει" κανέναν. Αυτό είναι τεράστιο κέρδος. Μια πρωτιά στα πλέι οφ, ή η κατάκτηση του Κυπέλλου, θα έδινε λανθασμένη εντύπωση για την αληθινή αξία της ομάδας και των περισσότερων παικτών. Η παταγώδης αποτυχία φωνάζει ξεκάθαρα ότι για να γίνει ο ΠΑΟΚ μεγάλος αγωνιστικά, πρέπει να απαλλαγεί από τους "μικρούς" παίκτες και να αποκτήσει "μεγάλους". Αυτό που δεν θα ήθελαν ή δεν θα μπορούσαν να δουν ορισμένοι στην ΠΑΕ, επηρεασμένοι από μια κάποια επιτυχία, προβάλλει τώρα μεγαλοπρεπώς μπροστά στα μάτια τους.

Στους παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν προσφερθεί φέτος τα πάντα, ενώ αυτοί δεν πρόσφεραν απολύτως τίποτε στον ΠΑΟΚ, όπως, κάποια στιγμή, πολύ εύστοχα, τόνισε μιλώντας στα αποδυτήρια ο Γιώργος Γεωργιάδης. Δεν ξέρω πόσοι έχουν τη δύναμη να το νιώσουν μέσα τους, είμαι βέβαιος όμως ότι ακόμη κι αν κάποιοι το νιώθουν δεν είναι σε θέση να αντιδράσουν. Δεν μπορούν, δηλαδή, όσο και να θέλουν, να νικήσουν τη μετριότητά τους.

Μεγάλη ελπίδα ο Δανός
Η πρόσληψη του Φρανκ Αρνεσεν έρχεται στην πιο κατάλληλη στιγμή. Κατ' αρχήν ο Δανός θα είναι ο μόνος στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ που θα ξέρει από ποδόσφαιρο, μαζί με τον νεοπροσληφθέντα Πάμπλο Γκαρσία. Οι υπόλοιποι ιδέα δεν έχουν, συμπεριλαμβανομένων και του Ιάκωβου Αγγελίδη και του ίδιου του Ιβάν Σαββίδη. Στέλεχος που έχει κάνει πετυχημένη καριέρα στην Αϊντχόφεν, στην Τσέλσι και σε άλλες μεγάλες ευρωπαϊκές ομάδες αποτελεί πολυτέλεια για την ελληνική πραγματικότητα και για τις παθογένειες του ΠΑΟΚ. Κι αυτό ακριβώς είναι το στοίχημα που πρέπει να κερδίσει ο Δανός. Αν νικήσει το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθεί και καμία σχέση φυσικά δεν έχει με το γερμανικό, ή το αγγλικό, ή το ολλανδικό, θα πετύχει ο ίδιος και θα ωφεληθεί ο ΠΑΟΚ. Αν δεν επιβληθεί, αλλά αφομοιωθεί και νικηθεί από την ελληνική και ΠΑΟΚτσήδικη πραγματικότητα, μοιραίο είναι να αποτύχει και ο ΠΑΟΚ να μην κερδίσει τίποτε από τη συνεργασία μαζί του.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, πρέπει ο Αρνεσεν να αφεθεί να παίξει τον ρόλο για τον οποίο προσλήφθηκε. Να βοηθηθεί, να στηριχτεί και να έχει όλα τα εφόδια που χρειάζεται για να παρουσιάσει έργο. Χωρίς "εξυπνάκηδες" πάνω από το κεφάλι του, χωρίς τρικλοποδιές από "καλοθελητές" και χωρίς θολούρα γύρω από τις αρμοδιότητες και και τις δικαιοδοσίες του.

Tέλος στις φαντασιώσεις...
Αυτό το καλοκαίρι θα είναι κρίσιμο και καθοριστικό για τον ΠΑΟΚ. Έρχεται η ώρα να αλλάξει όντως εποχή αυτή η ομάδα, από αγωνιστική άποψη. Έρχεται η ώρα να προσπαθήσει να γίνει πραγματικά μεγάλη ομάδα, κάνοντας την αρχή με εύστοχες επιλογές από τον Άρνεσεν. Έρχεται η στιγμή να γίνει όντως μεγάλη ομάδα, που δεν θα φαντασιώνεται μόνο τίτλους στην Ελλάδα και διακρίσεις στην Ευρώπη, αλλά και θα μπορεί να υλοποιεί τους στόχους της. Κι αυτό μπορεί να γίνει μόνο με πραγματικά αξιόλογο ρόστερ και με πληρότητα σε όλες τις θέσεις και τους ρόλους.

Tου Στέλιου Γρηγοριάδη

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...