Συλλήψεις μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA από το FBI!

Από soccerplus.gr:  Επιχείρηση σκούπα που γίνεται από τα ξημερώματα της Τετάρτης στο ξενοδοχείο "Baur au Lac" όπου είχαν καταλύσει μέλη της FIFA για το ετήσιο συνέδριό τους, και τις εκλογές για πρόεδρο που θα γίνουν στις 29/5.
Πηγή: soccerplus.gr
Συλλήψεις μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής της FIFA από το FBI!

Σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times συνελήφθησαν πολλά υψηλόβαθμα στελέχη της FIFA (νυν και πρώην) με τις κατηγορίες του εκβιασμού, της δωροδοκίας και του ξεπλύματος μαύρου χρήματος, ενώ οι κατηγορίες αφορούν 14 πρόσωπα.

Οι αστυνομικοί πήραν τα κλειδιά των δωματίων από τη ρεσεψιόν του ξενοδοχείου και αιφνιδίασαν τα στελέχη της παγκόσμιας συνομοσπονδίας, εισβάλλοντας στα δωμάτιά τους προκειμένου να προχωρήσουν σε συλλήψεις. Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες οι έρευνες θα συνεχιστούν, ενώ θα γίνει προσπάθεια προκειμένου να παρακαμφθούν κωλύματα του ελβετικού νόμου, ώστε να εκδοθούν οι συλληφθέντες στις ΗΠΑ.

Την ώρα που οι διοικούντες της Παγκόσμιας Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πραγματοποιούν το ετήσιό τους συνέδριο στη Ζυρίχη, ομάδα ελβετών αστυνομικών με πολιτικά εμφανίστηκαν στο πολυτελές ξενοδοχείο Baur au Lac, το οποίο έχει θέα στις Άλπεις και πέρασαν «χειροπέδες» σε αρκετά στελέχη της Ομοσπονδίας.

Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν έπειτα από αίτημα που είχε υποβάλλει το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Οι κατηγορίες εκδόθηκαν στο Μπρούκλιν, όπως αναφέρουν οι New York Times, επικαλούμενοι ως πηγές τους αξιωματούχους της τοπικής αστυνομίας.

Oι κατηγορίες αφορούν ευρύτατη διαφθορά στην FIFA τις δύο τελευταίες δεκαετίες, μεταξύ των οποίων ξέπλυμα μαύρου χρήματος, απάτες και συμφωνίες για υποψηφιότητες για Μουντιάλ, όπως επίσης για εμπορικά και τηλεοπτικά δικαιώματα. Οπως δήλωσαν οι ίδιες πηγές, οι κατηγορίες αφορούν περισσότερους απο δέκα αξιωματούχους και ορισμένοι απο αυτούς δεν βρίσκονται στην Ζυρίχη.

Ανάμεσά τους είναι ο Jeffrey Webb, απο τα νησιά Κέιμαν, Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο Eugenio Figueredo, απο την Ουρουγουάη, επίσης Αντιπρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής και μέχρι πρόσφατα πρόεδρος της ποδοσφαιρικής ένωσης Ν. Αμερικής και ο Jack Warne, απο το Τρινιδάδ και Τομπάγκο, πρώην μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής, ο οποίος έχει κατηγορηθεί στο παρελθόν για σωρεία ηθικών παραβιάσεων.

Οι συλλήψεις αποτελούν ισχυρότατο πλήγμα σε βάρος της FIFA, έναν οργανισμό εκατομμυρίων ευρώ που κυβερνά το παγκόσμιο ποδόσφαιρο εν τω μέσω φημών και κατηγοριών για εκτεταμένες δωροδοκίες εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τον Guardian οι συλλήψεις που έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι αυτή την στιγμή είναι έξι. Οι κατηγορούμενοι ενημερώθηκαν πως εις βάρος τους υπάρχει ένταλμα για συμμετοχή σε δωροδοκίες.

Σε δηλώσεις αξιωματούχου της FIFA στο BBC αναφέρεται ότι η Ομοσπονδία εξετάζει το συμβάν και ακόμα δεν είναι έτοιμη να προβεί σε ανακοινώσεις.

Η επιχείρηση αυτή, έρχεται δύο μέρες πριν την έναρξη της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις ο Σεπ Μπλάτερ θα παρέμενε για πέμπτη φορά πρόεδρος της Ομοσπονδίας. Για να αποτραπεί αυτό, οι υποψήφιοι αντίπαλοί του αποφάσισαν να συμμαχήσουν και έτσι ο μοναδικός αντίπαλος του κ. Μπλάτερ είναι ο Ιορδανός πρίγκιπας Αλί Μπιν αλ-Χουσεΐν ο οποίος στο παρελθόν έχει διατελέσει αντιπρόεδρος.

Διαβάστε ακόμα: Σκάνδαλα, χρήμα, διαφθορά, FBI και εκλογές "one man show" στη FIFA

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...