Χωρίς όραμα η Τούμπα θα παραμένει άδεια

Aπό sdna.gr: Που φτάσαμε. Το υπ΄ αριθμόν ένα πρόβλημα της ΠΑΕ ΠΑΟΚ να μην είναι το οικονομικό αλλά η απουσία του κόσμου από το γήπεδο.
Πηγή: sdna.gr
Χωρίς όραμα η Τούμπα θα παραμένει άδεια

Αν το έθετε κάποιος ως θέμα πριν από μερικά χρόνια θα τον χαρακτήριζαν. τρελό. Τουλάχιστον! Κι όμως είναι πραγματικότητα.

Τα προβλήματα του ΠΑΟΚ λυμένα και από την ερχόμενη εβδομάδα, μηδενικό χρέος προς τα δημόσια ταμεία με δεδομένο ότι θα καταβληθεί εφ΄ άπαξ το ποσό των 10.399.000 ευρώ που αποτελούν το πρωτογενές κεφάλαιο χρέους της ΠΑΕ προς την εφορία.

Για την ακρίβεια, θα καταβληθεί έξτρα από το πρωτογενές κεφάλαιο, περίπου 550.000 ευρώ για να εξοφληθεί ποσό χρέους προς την εφορία που ήταν ρυθμισμένο και αφορά τη χρήση της διοίκησης του Θόδωρου Ζαγοράκη. Πρωτόγνωρες με λίγα λόγια καταστάσεις για τα δεδομένα του πάντα ταλαιπωρημένοι οικονομικά ΠΑΟΚ κι όμως οι φίλαθλοι μακριά από το γήπεδο. Καταστάσεις που φέρνουν στο μυαλό τα. πέτρινα χρόνια. Τότε που ο κόσμος έκανε αποχή σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τους χειρισμούς του συχωρεμένου προέδρου και ιδιοκτήτη της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, Θωμά Βουλινού.

Θεωρώ απόλυτα φυσιολογικό, το πρόβλημα να απασχολεί έντονα τον μεγαλομέτοχο που μετρώντας τα χρήματα που διέθεσε για την ΠΑΕ ΠΑΟΚ στο διάστημα των τριών ετών που εγκαταστάθηκε στην Τούμπα, διαπιστώνει ότι αγγίζουν τα 62.000.000 ευρώ!!!

Ο κόσμος μπορεί να μην καταλογίζει τον Σαββίδη, αντίθετα μάλιστα χαρακτηρίζουν ευλογία την παρουσία του στον Δικέφαλο, αλλά δεν έχει διάθεση για δυναμικό και κυρίως μαζικό παρών στο γήπεδο. Δεν χρειάζεται κάποιος, μυαλό σοφού για να εξηγήσει την κατάσταση. Το πρόβλημα δεν είναι η αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων που είχαν τεθεί στο ξεκίνημα της περιόδου. Αυτό θα μπορούσε να ξεπεραστεί αν υπήρχε όραμα!

Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει. Κανείς και τίποτε αυτή την εποχή δεν μπορεί να εμπνεύσει τον κόσμο. Σαφώς η συμμετοχή των φιλάθλων του ΠΑΟΚ στους αγώνες των play off θα είναι πολύ μεγαλύτερη σε σχέση με την παρουσία τους στους αγώνες πρωταθλήματος αλλά η διάθεση τους θα παραμένει σε χαμηλά για το DNA τους, επίπεδα. Το ερώτημα λοιπόν είναι πως μπορεί να δημιουργηθεί όραμα για τον κόσμο. Πως θα πειστεί ο ΠΑΟΚτσής να μην ασχολείται με το αποτέλεσμα του κάθε αγώνα αλλά με την προοπτική διάκρισης της ομάδας.

Κι αυτό είναι. Και άκρως ποδοσφαιρικό. Όπως είχα γράψει στις 19 Μαρτίου. «Η επιλογή τεχνικού διευθυντή που θα επιλέξει προπονητή και θα συνεργαστούν για να δομήσουν ένα σύνολο με κριτήρια αποκλειστικά ποδοσφαιρικά -μακριά από διάφορους. συμβούλους που πότε του προτείνουν προπονητές, πότε παίκτες και πότε προέδρους- είναι η λύση των προβλημάτων του Ιβάν Σαββίδη. Όταν θα λειτουργήσει ο ΠΑΟΚ με αποκλειστικά επαγγελματικά κριτήρια και εμπιστοσύνη του μεγαλομετόχου στους ανθρώπους που θα επιλέξει για να εμπιστευθεί την ομάδα σε ορίζονται τριετίας, θα πιστέψει και ο κόσμος ότι υπάρχει πλάνο, σχέδιο, πρόγραμμα, όραμα και θα σταθεί αρωγός και παράλληλα προστάτης αυτής της προσπάθειας.

Είναι κρίμα κι άδικο για έναν επιχειρηματία, στην προκειμένη περίπτωση τον Ιβάν Σαββίδη, να επενδύει χρήματα χωρίς κανένα αντίκρισμα. Τόσο στον ίδιο όσο και στον ΠΑΟΚ αξίζει καλύτερη τύχη. Και την τύχη μας πολλές φορές την καθορίζουμε μόνοι μας. Αυτό ισχύει και για τον ΠΑΟΚ αρκεί να λειτουργήσει σε πρότυπα επαγγελματικής ομάδας που θα βαδίζει με συγκεκριμένο σχέδιο που δεν θα καθορίζεται από το αποτέλεσμα αλλά, από την πίστη των ανθρώπων που θα το εκπονήσουν ότι πράττουν το σωστό».

Η μέθοδος είναι δοκιμασμένη και επιτυχημένη. Όταν ο κόσμος αντιληφθεί ότι λειτουργούν βάση οργανωμένου σχεδίου που αποβλέπει την κατάκτηση και διατήρηση της κορυφής, θα πάψει να στέκεται στο αποτέλεσμα και θα υπομένει καρτερικά. Το όραμα γέμιζε πάντα την Τούμπα και η έλλειψη του την άδειαζε. Αυτό συμβαίνει και τώρα κι εύκολα μπορεί να αλλάξει.

Tου Kώστα Βασιλόπουλου

Διαβάστε ακόμη...