"Πόρτα" στην Ελλάδα!

Η Ευρωλίγκα προτιμά την ανύπαρκτη μπασκετικά Μεγ. Βρετανία κλείνοντας την πόρτα στις ελληνικές ομάδες, πλην "αιωνίων", ενώ και στο Eurocup η χώρα μας παίρνει μόνο μία εγγυημένη θέση!
Πηγή: basketnews.gr
"Πόρτα" στην Ελλάδα!

Οι αποφάσεις της γενικής συνέλευσης των μετόχων της Ευρωλίγκας, που συνεδρίασε στην Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία. Η πόρτα της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης (όσο τουλάχιστον δεν υπάρχει ακόμα αυτή της FIBA...) θα μείνει κλειστή για οποιαδήποτε άλλη ελληνική ομάδα, εκτός από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό, ακόμα κι αν αυτή κατακτήσει το πρωτάθλημα! Πράγμα που γνωρίζαμε βεβαίως, αλλά επιβεβαιώθηκε και επισήμως πλέον.

Η γενική συνέλευση, λοιπόν, αποφάσισε, διαφοροποιώντας λίγο τις θέσεις της σε σχέση με τις αποφάσεις του περασμένου Ιουλίου, να διανεμηθούν οι θέσεις στην Ευρωλίγκα της σεζόν 2015-16 ως εξής:

Α) Έντεκα (11) ομάδες θα λάβουν συμβόλαιο τύπου Α. Αυτές είναι οι: ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Ολυμπιακός, Ρεάλ, Μακάμπι, Παναθηναϊκός, Αναντολού Εφές, Φενερμπαχτσέ, Λαμποράλ Κούτσα, Ζαλγκίρις, Μιλάνο. Φέτος ήταν 12, αλλά η Μάλαγα χάνει το σύμβολαιό της, διότι τίθεται σε εφαρμογή ο κανονισμός που περιορίζει σε τρεις τις ομάδες μιας χώρας που μπορούν να πάρουν συμβόλαιο τύπου Α. Κι η Μάλαγα είναι η χειρότερη από τις τέσσερις ισπανικές.

Β) Οκτώ (8) ομάδες θα πάρουν συμβόλαιο τύπου Β. Αυτές οι ομάδες θα προέρχονται από: Αδριατική Λίγκα (2), Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρωσία, Ισπανία..

Γ) Η νικήτρια του φετινού Eurocup, Κίμκι, θα πάρει το ένα και μοναδικό συμβόλαιο τύπου Γ.

Αυτές είναι 20 ομάδες. Οι υπόλοιπες τέσσερις θέσεις θα πληρωθούν με ισάριθμες wild cards, τις οποίες θα διανείμει η Ευρωλίγκα κατά το δοκούν. Η γενική συνέλευση των μετόχων, ωστόσο, έδωσε το στίγμα της τελικής επιλογής, καθώς, όπως ανακοινώθηκε επισήμως, προτεραιότητα για τις wild cards θα δοθεί σε ομάδες από τη Γαλλία, τη Γερμανία, την Τουρκία και τη... Μεγάλη Βρετανία! Ο Μπερτομέου έχει βαλθεί να μάθει μπάσκετ στους Άγγλους και κάνει ό,τι μπορεί για να το πετύχει. Άλλωστε η βρετανική αγορά είναι πολύ μεγάλη για να την αγνοήσει κανείς.

Σε όλα αυτά, βεβαίως, δεν υπάρχει πουθενά Ελλάδα, εκτός φυσικά από τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό. Ακόμα κι αν πάρει το φετινό πρωτάθλημα κάποιος άλλος, δεν πρόκειται να παίξει στην Ευρωλίγκα. Θα περιοριστεί στο Eurocup, όπου υπάρχει μόνο μία εγγυημένη θέση για τη χώρα μας. Και θα την πάρει όποια ομάδα πλην "αιωνίων" τερματίσει ψηλότερα στο πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα θα δοθούν τέσσερις wild cards και στο Eurocup και σε αυτές μόνο μπορούν να ελπίζουν όσες ομάδες θέλουν οπωσδήποτε να παίξουν του χρόνου στην Ευρώπη και δεν τα καταφέρουν μέσω του πρωταθλήματος (ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρης έχουν εκδηλώσει τέτοιο ενδιαφέρον).

Για την ΑΕΚ το ρεπορτάζ λέει ότι έχει λάβει διαβεβαιώσεις πως θα παίξει στο Eurocup έστω και με wild card, αλλά πρέπει να το δούμε και στην πράξη αυτό. Για την ώρα στην ΑΕΚ ακόμα σκέφτονται να στείλουν στη Βαρκελώνη τις φόρμες προεγγραφής τους (έχουν πάντως προθεσμία μέχρι τις 15 Μαιου).

Και financial fair play

Σε ό,τι αφορά τα οικονομικά, μετά τη γενική συνέλευση της Τετάρτης η Ευρωλίγκα ανακοίνωσε πως τα προϋπολογισμένα έσοδα των ομάδων για την τριετία 2015-18 θα αυξηθούν κατά 47,3% σε σχέση με την τριετία 2012-15, ενώ το μπόνους στον πρωταθλητή Ευρώπης αυξάνεται από τις 250.000 Ευρώ, που είναι σήμερα, σε 1 εκατομμύριο Ευρώ.

Επιπλέον επιβεβαιώθηκε ότι από την επόμενη σεζόν τίθεται σε ισχύ στην Ευρωλίγκα το financial fair play, που περιλαμβάνει ένα πλέγμα κανόνων τους οποίους οι ομάδες είναι υποχρεωμένες να τηρήσουν για να διασφαλιστεί η οικονομική βιωσιμότητα η δική τους και της διοργάνωσης. Ένας εξ αυτών απαιτεί μίνιμουμ μπάτζετ για τις ομάδες 4 εκ. Ευρώ. Κι αυτό καλό είναι να το έχουν υπόψη τους όσες ομάδες κάνουν όνειρα για Ευρωλιγκα...

Διαβάστε ακόμη...