Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου

Aπό soccerplus.gr: Καθοριστικές για το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου αναμένεται να είναι oι επόμενες ημέρες. Τη Δευτέρα 27/4 θα είναι η πρώτη ημέρα συζήτησης του αθλητικού νομοσχεδίου στην επιτροπή μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής.
Πηγή: soccerplus.gr
Αρχίζει στη Βουλή η συζήτηση του αθλητικού νομοσχεδίου

Ως γνωστόν, διατάξεις που περιλαμβάνονται στο αθλητικό νομοσχέδιο έχουν προκαλέσει τριβές ανάμεσα στην πολιτική ηγεσία του αθλητισμού και την ΕΠΟ που συνεπικουρείται από τις FIFA και UEFA, οι οποίες προειδοποιούν με αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου από τις διεθνείς διοργανώσεις, αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί ως έχει.

Ωστόσο, η πιο κρίσιμη ημέρα θα είναι η Τρίτη, οπότε η συζήτηση στη Βουλή θα γίνει παρουσία των φορέων και ειδικότερα παρουσία του γενικού γραμματέα της UEFA, Τζιάνι Ινφαντίνο.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής, απηύθυνε πρόσκληση που έγινε δεκτή και πλέον οι δύο πλευρές θα αναπτύξουν τα επιχειρήματά τους ενώπιον των Ελλήνων βουλευτών. Η πλευρά του υφυπουργείου φέρεται να επιθυμεί έναν έντιμο συμβιβασμό με αμοιβαίες υποχωρήσεις προκειμένου να αποφευχθεί η επιβολή της ποινής του αποκλεισμού, χωρίς όμως οι υποχωρήσεις να γίνουν μόνο από τη δική του πλευρά και χωρίς ν' αλλάξει η φιλοσοφία του νομοσχεδίου που είναι μια πρώτη απόπειρα αλλαγής δομών που υπάρχουν στην ομοσπονδία και όπως προκύπτει από τις πρόσφατες δικαστικές εξελίξεις αναπαράγουν φαινόμενα σήψης και διαφθοράς στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Αλλωστε, αυτό είναι και θ' αποτελέσει το βασικότερο επιχείρημα της κυβέρνησης προς τις δύο διεθνείς συνομοσπονδίες, οι οποίες θα κληθούν να πάρουν θέση σχετικά με την εικόνα αποσάθρωσης που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο σε θέματα όπως οι «στημένοι αγώνες» και η αντιμετώπισή τους, η απαγγελία κατηγοριών σε ηγετικά στελέχη της ΕΠΟ για την υπόθεση της «εγκληματικής οργάνωσης» κ.ά.

Ο υφυπουργός Αθλητισμού θα επιχειρήσει να φέρει τις δύο ομοσπονδίες προ των ευθυνών που έχουν ως «εποπτεύουσες αρχές» για τη χρόνια κατάσταση παθογενειών που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο και θα ζητήσει τη συνδρομή τους ώστε να εξαλειφθούν οι δομές που τις προξενούν και τις αναπαράγουν. Θα προσπαθήσει να πείσει ότι στόχος του δεν είναι ο κρατικός παρεμβατισμός στην αυτονομία του αθλήματος, αλλά οι αναγκαίες πρωτοβουλίες που θα του προσδώσουν κύρος, αξιοπιστία, διαφάνεια και ασφάλεια. Ομως και ο ίδιος γνωρίζει ότι η προσπάθεια θα είναι δύσκολη παρότι η συντριπτική πλειοψηφία των εμπλεκόμενων, υπό οποιαδήποτε ιδιότητα με το ποδόσφαιρο, παραδέχεται την αναγκαιότητα αλλαγών.

Η δυσκολία έγκειται στη στήριξη που παρέχουν οι FIFA και UEFA στις ομοσπονδίες – μέλη τους σε θέματα αυτορρύθμισης ζητημάτων που αφορούν την οργάνωση και λειτουργία τους. Αν η ΕΠΟ συμφωνούσε ή επεδίωκε συναίνεση και συμβιβασμό με την κυβέρνηση στα θέματα που επιχειρείται να αντιμετωπιστούν με το νομοσχέδιο, τότε δεν θα υπήρχε απειλή αποκλεισμού για το ποδόσφαιρο. Ομως από τη στιγμή που η διοίκηση της ΕΠΟ θέλει να διατηρηθούν ανέπαφες οι δομές και το σύστημα λειτουργίας της, καταγγέλλει στη FIFA και την UEFA την ύπαρξη «κρατικής παρέμβασης», ζητώντας τη συνδρομή τους που στο τελικό στάδιο δεν είναι άλλη από τον αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Από τις επιστολές που έχουν ανταλλάξει οι δύο πλευρές προκύπτει ότι η ΕΠΟ είναι αντίθετη σχεδόν στο σύνολο των διατάξεων που την αφορούν, κυρίως όμως στο δικαίωμα του εκάστοτε αρμόδιου για τον αθλητισμό υπουργού να επιβάλει υψηλά πρόστιμα σε περίπτωση επεισοδίων και να αναβάλει αγωνιστικές, όσο και στη συγκρότηση των πειθαρχικών της οργάνων αποκλειστικά με τακτικούς δικαστές που θα ορίζονται από το Συμβούλιο Εφετών και θα αποζημιώνονται από το κράτος και στην κατάργηση του άρθρου του νόμου του 2006 με το οποίο κατοχυρώθηκε θεσμικά το περίφημο «αυτοδιοίκητο».

Οι θέσεις των ομάδων

Τα μεγάλα ποδοσφαιρικά σωματεία πήραν θέση στο θέμα. Ο Παναθηναϊκός που στηρίζει την ανάγκη θεσμικών παρεμβάσεων από την πλευρά της κυβέρνησης ώστε να δημιουργηθούν συνθήκες που θα επιφέρουν κάθαρση στο ποδόσφαιρο, θεωρεί ότι τυχόν αποκλεισμός θα είναι μια καταστροφική κατάληξη. Στο ίδιο περίπου μήκος κύματος είναι και οι θέσεις που εκφράζονται από εκπροσώπους του ΠΑΟΚ. Ο Ολυμπιακός έστειλε στους βουλευτές επιστολή, το περιεχόμενο της οποίας συμπίπτει με τις θέσεις της ΕΠΟ. Είναι ασφαλώς κατά του αποκλεισμού αλλά και κατά της νομοθετικής πρωτοβουλίας σε πολλά σημεία. Η ΑΕΚ, τέλος, η οποία σημειωτέον δεν διεκδικεί συμμετοχή στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις της επόμενης σεζόν, στηρίζει την προσπάθεια του κ. Κοντονή ακόμα κι αν οδηγήσει σε αποκλεισμό.

Διαβάστε ακόμη...