«Να διαλύσουμε το σάπιο σύστημα διαφθοράς»

Από soccerplus.gr: Η ΕΠΟ απειλείται με αποκλεισμό από τις FIFA και UEFA λόγω του νέου αθλητικού νομοσχεδίου που θέλει να περάσει η κυβέρνησή στην προσπάθειά της να εξαλείψει τη βία από το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πηγή: soccerplus.gr
«Να διαλύσουμε το σάπιο σύστημα διαφθοράς»

Τόσο η FIFA όσο και η UEFA απαγορεύουν οποιαδήποτε παρέμβαση της Πολιτείας σε ποδοσφαιρικά ζητήματα, κάτι που αν γίνει θα φέρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Σύμφωνα με διατάξεις που προβλέπονται στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο, το αρμόδιο Υπουργείο θα μπορεί να επιβάλει πρόστιμα μέχρι και 25 εκατ. ευρώ για επεισόδια, ενώ θα υπάρχει η δυνατότητα για αναβολή αγώνων σε περίπτωση που υπάρχουν πληροφορίες ότι είναι χειραγωγημένοι.

Ένας άνθρωπος που έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κάθαρση το ελληνικού ποδοσφαίρου είναι ο πρώην διαιτητής, Πέτρος Κωνσταντινέας, ο οποίος πλέον είναι βουλευτής του κυβερνόντος κόμματος.

«Ηρθε η ώρα να φτιάξουμε το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα, όπως πραγματικά το θέλουμε. Πρέπει να διαλύσουμε το σάπιο σύστημα της διαφθοράς, της βίας, του αυταρχισμού και της ανομίας.

Η προεκλογική υπόσχεση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται στην εφαρμογή κανόνων διαφάνειας και έλεγχο όλων των οικονομικών συναλλαγών. Πρέπει να στηριχτεί η κυβέρνηση σε αυτή την προσπάθεια και το αναφέρω αυτό από την εμπειρία μου ως πρώην διεθνής διαιτητής.Ελπίζω να αλλάξουν τα πράγματα προς το καλύτερο.

Το οικονομικό κέρδος που προκύπτει από το ποδόσφαιρο πρέπει να επιστρέφει στο ίδιο το άθλημα. Οι επιχειρηματίες που ασχολούνται με το επαγγελματικό ποδόσφαιρο έχουν μόνο ένα πράγμα στο μυαλό τους. Τα 25 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την συμμετοχή μίας ομάδας στο Champions League.

Τους ενδιαφέρει μόνο να βγάζουν χρήματα, αδιαφορώντας για την ανάπτυξη του υγιούς ανταγωνισμού και της ευγενούς άμιλλας.

Αποτέλεσμα του επιχειρηματικού «πολέμου» είναι η χρησιμοποίηση κάθε ποδοσφαιρικού συλλόγου ως μοχλό πίεσης στις δημοκρατικά εκλεγμένες αρχές για επιχειρηματικούς λόγους,με την βοήθεια οπαδικών στρατών.

Επιπλέον, ο«σωματοφύλακας» του ελληνικού ποδοσφαίρου, η ΕΠΟ, δεν έχει δημιουργήσει ένα περιβάλλον ιδανικό για ποδόσφαιρο. Αντίθετα, έχει δημιουργηθεί ένα ολιγαρχικό καθεστώς από προέδρους συλλόγων που είναι υπεύθυνοι για την διοίκηση της ομοσπονδίας.

Σκοπός τους είναι η διατήρηση του συγκεκριμένου μοντέλου διοίκησης, με οποιαδήποτε ενέργεια στο ποδόσφαιρο να ελέγχεται απ' αυτούς, σύμφωνα με όσα έχουν πει οι ίδιοι.

Σήμερα, η σήψη και η παρακμή κυριαρχούν στο ελληνικό ποδόσφαιρο, με βίαια επεισόδια να κάνουν την εμφάνισή τους σε καθημερινή βάση, τόσο στα γήπεδα όσο και στα διοικητικά συμβούλια», είπε αρχικά ο κ. Κωνσταντινέας στην ιστοσελίδα InsideFutbol, ενώ στην συνέχεια κάλεσε όσους ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να λυθούν τα προβλήματα με την εφαρμογή ενός σχεδίου έντεκα σημείων:

«Ολοι οι φορείς του ελληνικού ποδοσφαίρου πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους. Παλεύω για ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό ποδόσφαιρο, που ο καθένας θα απολαμβάνει.Για το λόγο αυτό κάνω και τις ακόλουθες προτάσεις:

1. Ο αποκλεισμός όλων των ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

2. Η υιοθέτηση μίας δημοκρατικής διαδικασίας στις εκλογές της ΕΠΟ με την συμμετοχή ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών με την ισχύ της απλής αναλογικής.

3. Αμεσος έλεγχος της ΕΠΟ και των Ποδοσφαιρικών Ενώσεων από την Πολιτεία για τις οικονομικές τους συναλλαγές.

4.Αντικατάσταση ανθρώπων του ποδοσφαίρου που έχουν εμπλακεί σε δικαστικές διαμάχες για θέματα διαφθοράς στον χώρο του ποδοσφαίρου.

5. Αυστηρά κριτήρια για την πιστοποίηση των ποδοσφαιρικών συλλόγων.

6.Οικονομική εξάρτηση των ερασιτεχνικών σωματείων στον αριθμό των πραγματικών μελών.

7. Ανεξάρτητη λειτουργία του συνδέσμου των Ελληνων διαιτητών.

8. Μεγάλες τιμωρίες στους συλλόγους για θέματα βίας, προκειμένου να εξασφαλίσουν την ειρηνική διεξαγωγή ενός αγώνα.

9.Πιστοποίηση εταιριών ασφαλείας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, που θα προσφέρουν ασφάλεια εντός και εκτός γηπέδων.

10. Αμεση αξιολόγηση της Επιτροπής για θέματα βίας από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

11.Ποδοσφαιριστές να συμμετέχουν στα συμβούλια των ΕΠΟ και ΚΕΔ, με τα επαγγελματικά ποδοσφαιρικά σωματεία με την συμμετοχή τους ως μέλη στην λήψη αποφάσεων».

Διαβάστε ακόμη...