Βίλα… Ιβάν

Από gazzetta.gr: Τη βίλα Ζαρτινίδη που αγόρασε ο Ιβάν Σαββίδης το καλοκαίρι του 2013 θέλει να αξιοποιήσει μετατρέποντας την σε κατοικία, αλλά και σε «στρατηγείο» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.
Πηγή: gazzetta.gr
Βίλα… Ιβάν

Τη βίλα Ζαρντινίδη, ένα εμβληματικό παλιό αρχοντικό της Θεσσαλονίκης δίπλα στο κτίριο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας στο Ντεπό, που στο παρελθόν έχει φιλοξενήσει τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, τον Τζιάνι Ανιέλι και άλλες γνωστές προσωπικότητες, απέκτησε ο ομογενής επιχειρηματίας Ιβάν Σαββίδης το καλοκαίρι του 2013. Το τίμημα που καταβλήθηκε για την αγορά από τον ομογενή επιχειρηματία ξεπέρασε τα 2,5 εκατ. ευρώ. Ο μεγαλομέτοχος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ μετά από δύο χρόνια αποφάσισε πως ήρθε η ώρα να αξιοποιήσει αυτό το εντυπωσιακό ακίνητο και να φύγει από το «ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ ΠΑΛΛΑΣ», όπου διαμένει με την οικογένεια του και να «χτίσει» παράλληλα εκεί το «στρατηγείο» των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα. Το κόστος των εργασιών αναπαλαίωσης-συντήρησης του κτηρίου εκτιμάται πως θα ξεπεράσουν το 1 εκατ. ευρώ.

Το διατηρητέο κτήριο, ένα πραγματικό παλατάκι που κτίσθηκε το 1906 από την εβραϊκή οικογένεια του Μωρίς Μορπρούγκο, περιλαμβάνει και έναν μεγάλο περίβολο με δέντρα, μέσα στον οποίο υπάρχουν και άλλα κτίσματα και καλύπτει σχεδόν ένα τετράγωνο. Διεθνής οίκος εκτιμητών που κλήθηκε να εκτιμήσει την αξία του, την υπολόγισε στα 4,5-5 εκατ. ευρώ. Παρ' όλα αυτά οι κληρονόμοι της οικογένειας Ζαρντινίδη μετά από μακρές διαπραγματεύσεις μηνών δέχτηκαν να την παραχωρήσουν τελικά στον Ιβάν Σαββίδη σχεδόν για το μισό ποσό.

Η βίλα Ζαρντινίδη, όπως έγινε γνωστή εδώ και δεκαετίες, αγοράσθηκε το 1952 από την οικογένεια Ζαρντινίδη. Το εντυπωσιακό αρχοντικό, που έχει χαρακτηριστεί από το 1984 με υπουργική απόφαση ως έργο τέχνης, έχει να παρουσιάσει ιδιαίτερα στοιχεία αρχιτεκτονικής και διακοσμητικής, επηρεασμένα από το κίνημα της Αρτ Νουβό. Η βίλα μετά και τον θάνατο του Νίκου Ζαρντινίδη το 2001 παραμένει ουσιαστικά ασυντήρητη, ενώ για ένα διάστημα στεγάσθηκε ένα ωδείο και επίσης στους κήπους του λειτούργησε ένα μπαρ-ρέστοραν.

Διαβάστε ακόμη...