"Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει ανάγκη έναν ΠΑΟΚ δυνατό"

Στον Arena FM 89, 4 φιλοξενήθηκε o πρώην διεθνής τερματοφύλακας του ΠΑΟΚ, Κώστας Χαλκιάς.
Πηγή: arenafm.gr
"Το ελληνικό πρωτάθλημα έχει ανάγκη έναν ΠΑΟΚ δυνατό"

Σε μια αποκαλυπτική συνέντευξη μίλησε μεταξύ άλλων για την αποχώρηση του από τον «Δικέφαλο», την έλλειψη οργάνωσης που υπήρχε και τόνισε πως μια ομάδα για να κάνει πρωταθλητισμό χρειάζεται πλάνο αλλά και στόχους.

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε:

Για το αν ασχολείται με το ποδόσφαιρο:

«Παρακολουθώ τις εξελίξεις πολύ περισσότερο από όσο πιστεύουν κάποιοι και για το Ελληνικό ποδόσφαιρο και για τον ΠΑΟΚ. Παρακολουθώ τα πάντα πολύ στενά και είμαι ενήμερος για όσα συμβαίνουν».

Για το αν θα ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο ως τεχνικός διευθυντής:

«Για να μπορέσω να κάνω κάτι θέλω να το κάνω όπως το θεωρώ σωστό και όπως πρέπει. Θα ασχοληθώ όταν θα πρέπει και όταν θα θέλω να ασχοληθώ».

Για το πέρασμα του από τον ΠΑΟΚ:

«Στον ΠΑΟΚ έζησα πάρα πολύ ωραίες στιγμές, σε δύσκολες εποχές με πολλά οικονομικά προβλήματα. Η ομάδα είχε σοβαρά προβλήματα που τώρα είναι λυμένα. Αν δεν ήταν ο κ. Σαββίδης δεν ξέρω που θα ήταν ο ΠΑΟΚ τώρα αλλά θα βρισκόταν σε πολύ δύσκολη θέση. Κάποια πράγματα που είχα αναφέρει για τον ΠΑΟΚ πριν 2.5 χρόνια τώρα με δικαιώνουν. Το Ελληνικό πρωτάθλημα έχει ανάγκη έναν ΠΑΟΚ δυνατό, ανταγωνιστικό, σωστό και πρέπει να φτιαχτεί η ομάδα σωστά. Εμένα δεν μου αρέσει να διαφημίζομαι και να λέω πως δικαιώνομαι. Όλοι ξέρουν τις απόψεις και τις αντιλήψεις μου και περιττεύει να πω κάτι άλλο».

Για τους στόχους του ΠΑΟΚ:

«Ο ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια ξεκινούσε με στόχο πως... δεν έχει στόχο. Ήρθε ένας άνθρωπος με μεγάλο ζήλο και αγάπη για την ομάδα αλλά όταν ένας άνθρωπος επενδύει σε μια ομάδα και θέλει επιτυχίες, οι άνθρωποι που είναι γύρω του πρέπει να του εξηγήσουν πως θα υλοποιηθεί αυτό κάτι που δεν γίνεται από την μία στιγμή στην άλλη. Πρέπει να λέμε πάντα την πραγματικότητα και όχι αυτό πρέπει να ακούσουν κάποιοι. Εγώ το πλήρωσα αυτό όταν ήμουν στον ΠΑΟΚ. Ο ΠΑΟΚ ενώ έχει λυμένο το μεγάλο πρόβλημα, ειδικά στην εποχή μας, το οικονομικό, δεν υπήρχε ο προγραμματισμός. Δεν γίνεται το καλοκαίρι να λέμε πρωτάθλημα, αφού χαθεί να λέμε για το κύπελλο, μόλις αποκλειστεί η ομάδα να στοχεύουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ και στο τέλος της χρονιάς να ξεκινάμε από την αρχή. Οι μεγάλες ομάδες δεν χτίζονται μέσα σε έξι μήνες. Ο ΠΑΟΚ πρέπει να κοιτάει το σήμερα για να χτίσει και για το αύριο. Δεν θέλω να μπω σε κριτική προσώπων αλλά να πω την άποψη μου. Οι στόχοι που βάζει η ομάδα τα τελευταία χρόνια είναι στόχοι εντυπώσεων. Ο στόχος επιβάλλεται να είναι ο πρωταθλητισμός αλλά αυτό μπορεί να υλοποιηθεί σιγά – σιγά. Ο κόσμος του ΠΑΟΚ μπορεί να το καταλάβει αυτό και να το ακολουθήσει. Οι φίλαθλοι πηγαίνουν τώρα στο γήπεδο και πήγαιναν και σε πολύ δύσκολες εποχές. Ο κόσμος μπορεί να έχει την υπομονή που χρειάζεται αλλά δεν μπορούμε να λέμε μεγάλα πράγματα μόνο και μόνο για να κερδίζουμε χρόνο. Είναι καθαρά θέμα προγραμματισμού, αυτή είναι η άποψη μου και έχω κατηγορηθεί για αυτό. Αν δουλέψω σε μια ομάδα θα δουλέψω βάση του σκεπτικού μου. Μια ομάδα χρειάζεται στήριξη, υποστήριξη επιλογών και συγκεκριμένους στόχους. Πρέπει να θέλουμε σταθερότητα επιτυχιών και όχι μια στιγμιαία επιτυχία. Κάθε χρόνο πρέπει να μπαίνουν συγκεκριμένοι στόχοι όχι μόνο στην πρώτη ομάδα αλλά και στις ακαδημίες. Αν δεν μπούνε οι σωστές βάσεις θα συζητάμε κάθε χρόνο τα ίδια».

Για τις μη πετυχημένες μεταγραφές του ΠΑΟΚ:

«Δεν θέλω να κρίνω τις μεταγραφές γιατί δεν ξέρω το σκεπτικό με το οποίο έγιναν. Το μόνο σίγουρο είναι πως δεν φταίει μόνο ο ποδοσφαιριστής. Ο ποδοσφαιριστής είναι όποιος είναι αλλά κάποιος τον έχει επιλέξει. Στην επιτυχία αλλά και στην αποτυχία όλοι έχουν ένα μερίδιο. Οι ποδοσφαιριστές που αγωνίστηκαν μαζί μου είχαν όλοι την φιλοσοφία του σεβασμού. Αν ο νέος ποδοσφαιριστής δει πως κάποιοι λειτουργούν αντιεπαγγελματικά και φέρονται άσχημα σε κάποιους που έχουν προσφέρει στην ομάδα, μετά και αυτός δεν λειτουργεί σωστά».

Για τον τρόπο που έφυγε από τον ΠΑΟΚ:

«Εγώ και πολλοί συμπαίκτες μου φύγαμε χωρίς να έχουμε κάποια ενημέρωση από τους ανθρώπους που ήταν στην ομάδα. Όταν έφυγα η μόνη ενημέρωση που είχα από τον κ. Βρύζα και τον κ. Γεωργιάδη ήταν για το οικονομικό θέμα. Ήμουν έναν χρόνο και παραπάνω απλήρωτος και ποτέ δεν βγήκα να το πω προς τα έξω. Κατηγορήθηκα πως είχα σχέση με την διοίκηση αλλά εγώ απλά δεν πληρωνόμουν για να πληρωθούν κάποιοι συμπαίκτες μου. Όταν ανέφερα τα χρήματα που ήθελα ήταν επειδή πάντα στην ημέρα των πληρωμών χτυπούσε το τηλέφωνο μου και μου έλεγαν να πάει η πληρωμή μου 2-3 μήνες πίσω γιατί κάποιοι άλλοι μπορεί να έκαναν προσφυγές. Εγώ τους είπα πως έπρεπε να το μάθει ο κόσμος και μου έλεγαν να βρεθεί μια λύση. Ποτέ δεν έκανα προσφυγή και απλά ήθελα να γίνει μια διασφάλιση των χρημάτων μου. Ότι συμφωνία έκανα εγώ ήταν πριν από τον κ. Σαββίδη όταν ήταν στην ομάδα ο κ. Βρύζας και ο κ. Γεωργιάδης. Όσον αφορά το αγωνιστικό κομμάτι που τους ζήτησα να με ενημερώσουν, μου είπε ο κ. Βρύζας πως θα με πάρει μετά από κάποιες ώρες όμως με πήρε μετά από τέσσερις βδομάδες και μου μίλησε πάλι για το οικονομικό. Μετά με πήρε ο κ. Γεωργιάδης και με ρώτησε αν θα κάνω προσφυγή και του είπα πως ποτέ δεν θα κάνω εγώ κάτι τέτοιο απλά θέλω διασφάλιση. Στην συνέχεια, έμαθα πως ο κ. Γεωργιάδης είχε κάνει δύο φορές προσφυγή στον ΠΑΟΚ. Δεν κατηγορώ τους ανθρώπους που διασφαλίζουν τα χρήματα τους αλλά δεν μπορείς να ζητάς κάτι που δεν το κάνεις εσύ.

Δεν τα έχω πει ποτέ αυτά γιατί θα έλεγαν πως κάνω λαϊκισμό και θέλω τις εντυπώσεις. Τα λέω τώρα γιατί θέλω να μάθει ο κόσμος τι συνέβη. Κάποια μερίδα φιλάθλων μου έκαναν παράπονα πως παρακινούσα εγώ το οικονομικό κομμάτι. Όλα αυτά είναι γεγονότα και αν κάτι είναι ψέμα μπορεί να βγει κάποιος δημόσια και να το πει. Όλα αυτά δεν είναι πράγματα που άκουσα αλλά πράγματα που μου συνέβησαν. Εγώ δεν είχα και δεν έχω πρόθεση να δημιουργήσω πρόβλημα. Όλα πρέπει να γίνονται στα επαγγελματικά πλαίσια αλλά ίσως κάποιοι βάλαμε παραπάνω συναίσθημα. Το παράπονο μου είναι ότι όταν κάποιον ποδοσφαιριστή δεν τον θέλεις στην ομάδα, έχεις υποχρέωση να τον φωνάξεις, να τον ενημερώσεις και να τον ευχαριστήσεις για την προσφορά του. Αυτή είναι η πραγματικότητα και αυτό δεν έγινε ούτε σε εμένα ούτε σε άλλους ποδοσφαιριστές».

Για την λειτουργία του φετινού ΠΑΟΚ:

«Εγώ βλέπω το καθαρά αγωνιστικό κομμάτι και δεν μπορώ να μιλήσω για την λειτουργία της ομάδας γιατί δεν είμαι μέσα. Αυτή την στιγμή πιστεύω πως υπάρχουν τα φόντα να πάει ψηλά η ομάδα αλλά οι πολλές αλλαγές δεν βολεύουν και δεν βοηθάνε κανέναν. Το να αλλάξω 20 ποδοσφαιριστές δεν λέει κάτι ακόμα και αν χρειάζεται μια σημαντική αλλαγή η ομάδα. Τα τελευταία χρόνια δεν ξέρω τι γίνεται εσωτερικά στην ομάδα, διοικητικά ή σε σχέσεις ποδοσφαιριστών. Όσον αφορά το αγωνιστικό που βλέπω, υπήρχε η ευκαιρία ο ΠΑΟΚ να δημιουργήσει κάτι και να φτάσει στον στόχο του που είναι το πρωτάθλημα».

Για το αν συζήτησε με κάποια άλλη ομάδα μετά τον ΠΑΟΚ:

«Υπήρχε μια ομάδα που μίλησα αλλά δεν προχώρησε».

Για το αν βρίσκεται ακόμα στον ΠΣΑΠ:

«Τώρα δεν είμαι στον ΠΣΑΠ και έχω φύγει για προσωπικούς λόγους».

Για τις συνεχείς αλλαγές προπονητών του ΠΑΟΚ:

«Δεν γνωρίζω ούτε τον κ. Δώνη ούτε τον κ. Στέφενς και με τον κ. Αναστασιάδη δούλεψα πριν από 13 χρόνια οπότε δεν μπορώ να γνωρίζω πως σκέφτεται. Πάντα έβλεπα το αγωνιστικό κομμάτι και βάσει αυτού έκρινα. Πιστεύω πως έπρεπε να μείνουν κάποιοι παλιοί ποδοσφαιριστές για να περάσουν την φιλοσοφία των παλιών στους νέους και να «σβήνουν» σιγά – σιγά. Αυτό δεν έγινε».

Για το αν θεωρεί πως θα μπορούσε να συνεχίσει στον ΠΑΟΚ:

«Εμένα δεν με ενημέρωσε κανείς για το αγωνιστικό κομμάτι και απλά μου είχαν πει πως δεν θα κάνουν μεταγραφές και πως δεν θα πάρουν τερματοφύλακα. Μετά έφυγε ο Κρέσιτς και ήρθε ο Χακόμπο. Επειδή είχα κάνει 30 παιχνίδια ξέρω πως δεν έφυγα για το αγωνιστικό κομμάτι αλλά για κάτι εξωαγωνιστικό με τον κόσμο. Ποτέ δεν μου εξήγησαν καλά και ποτέ δεν κατάλαβα τι συνέβη. Μετά τον ΠΑΟΚ είχα και άλλες προτάσεις. Θεωρώ πως θα μπορούσα να αγωνιστώ και άλλο αν όχι στον ΠΑΟΚ ίσως κάπου αλλού».

Για την κόντρα ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκού:

«Στην παρούσα φάση αυτοί οι δύο διεκδικούν την δεύτερη θέση. Πάρα πολύ καλό πρωτάθλημα έχει κάνει και η Τρίπολη και δεν έχει το άγχος και την πίεση. Ο Παναθηναϊκός και ο ΠΑΟΚ έχουν το άγχος για τους δικούς τους λόγους και αυτό λειτουργεί κατά τους. Ο Αστέρας μπορεί να δέχτηκε τέσσερα γκολ στο τελευταίο παιχνίδι αλλά δεν μπορώ να τον κρίνω από ένα ματς. Μπορεί να κρατάει δυνάμεις για τα πλέι - οφ. Εμείς όταν ήμασταν με τον κ. Σάντος αφού χάθηκε το πρωτάθλημα κρατούσαμε δυνάμεις για τακτική. Ο ΠΑΟΚ και ο Παναθηναϊκός είναι τα φαβορί αλλά και η Τρίπολη δεν θα είναι εύκολος αντίπαλος. Όποια ομάδα πάρει τα παιχνίδια στην έδρα της θα έχει τον πρώτο λόγο. Η δεύτερη θέση θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό στην έδρα. Βέβαια, πρέπει να δούμε και ποια θα είναι η τέταρτη ομάδα στα πλέι – οφ και θα παίξει και αυτή τον ρόλο της. Βαθμολογικά δεν μου δείχνει κάποια ομάδα πως έχει μεγάλο αβαντάζ. Επειδή είναι κοντά βαθμολογικά οι ομάδες όλα θα κριθούν στις λεπτομέρειες. Υπάρχει η κούραση που παίζει έναν σημαντικό ρόλο. Η συντήρηση δυνάμεων τώρα είναι απαραίτητη».

Για την ενασχόληση του με τον ΠΣΑΠ:

«Εγώ στον ΠΣΑΠ δεν έκατσα και δεν ασχολήθηκα πολύ. Όλο αυτόν τον καιρό που ήμουν στον ΠΣΑΠ ερχόντουσαν θέματα με προβλήματα όπως θέματα υγείας ποδοσφαιριστών και συγγενών. Ο ΠΣΑΠ ευαισθητοποιήθηκε πάρα πολύ για αυτά και ακόμα ασχολείται».

Για το τι του λείπει από τον ΠΑΟΚ:

«Έχω κάνει πάρα πολλούς φίλους και η επαφή με τα παιδιά και τους ανθρώπους της ομάδας μου λείπει. Μια καλή πορεία δεν οφείλεται μόνο στους ποδοσφαιριστές αλλά και στο κλίμα και αυτό δημιουργείται από όλους γύρω στην ομάδα. Η ψυχολογία είναι το παν και όταν υπάρχει όλα τα άλλα έρχονται πολύ πιο εύκολα. Υπήρχε μια οικογένεια και αυτό σίγουρα μου λείπει. Εγώ κρατάω μόνο τις ωραίες αναμνήσεις».

Για το φιλανθρωπικό παιχνίδι που θα γίνει μεταξύ του ΠΑΟΚ και της Εθνικής ομάδας του 2004:

«Είναι ένα παιχνίδι για ένα θέμα που εννοείται πως είμαστε ευαισθητοποιημένοι. Είναι ένα παιχνίδι που έχει χαρακτήρα γιορτής, χαράς, θα βοηθήσουμε ένα παιδί και θα του πραγματοποιήσουμε μια ευχή. Θα έρθει και άλλος κόσμος και το ποδόσφαιρο είναι μια γιορτή. Στο παρελθόν έχω αγωνιστεί στον ΠΑΟΚ σε παιχνίδια τέτοιου χαρακτήρα και ξέρω πως ο κόσμος θα δώσει βροντερό παρόν όπως κάνει πάντα».

Για τους Γλύκο και Ιτάνζ:

«Είναι δύο πάρα πολύ καλοί τερματοφύλακες. Ο καθένας έχει τα δικά του στοιχεία και χαρακτηριστικά και ο καθένας θέλει να βοηθήσει την ομάδα του. Την επιλογή εννοείται την κάνει ο προπονητής και αυτός επιλέγει ποιος θα αγωνίζεται. Ποτέ δεν μου άρεσε εμένα να κρίνω ποδοσφαιριστές ή προπονητές. Κάθε προπονητής έχει την δική του φιλοσοφία και κάθε ποδοσφαιριστής έχει τα δικά του χαρακτηριστικά».

Διαβάστε ακόμη...