Αμυνα και βαθμοί τα κέρδη

Aπό novasports.gr: Ενα εξαιρετικό γκολ του Εργκούς Κάτσε στο 83᾽με απευθείας εκτέλεση φάουλ, ήταν αυτό που έκρινε την εκτός έδρας αναμέτρηση με την Κέρκυρα υπέρ του ΠΑΟΚ, δίνοντας του την πρώτη του εκτός έδρας νίκη έπειτα από σχεδόν δυο μήνες και την αντίστοιχη αναμέτρηση με τη Βέροια.
Πηγή: novasports.gr
Αμυνα και βαθμοί τα κέρδη

Μια νίκη άκρως σημαντική για πλείστους όσους λόγους, μεταξύ των οποίων η ψυχολογία, η αναποτελεσματική δημιουργικά κι επιθετικά εμφάνιση, το αριθμητικό μειονέκτημα για 25᾽ και πλέον λεπτά μετά την αποβολή του Ρατς και φυσικά το βαθμολογικό όφελος, καθώς σε συνδυασμό με τα υπόλοιπα αποτελέσματα της αγωνιστικής, ο «Δικέφαλος» πέρασε στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας, έχοντας κατά νου και την επερχόμενη διαδικασία των πλέι οφ. Εκεί που θα κριθεί ο τελευταίος στόχος της τρέχουσας σεζόν.

Μετά από τη διακοπή των εορτών ο ΠΑΟΚ καλούνταν ν᾽ αποδείξει εμπράκτως τη σταδιακή βελτίωση μέσα από τη δουλειά και την προσπάθεια που πραγματοποιείται στις προπονήσεις και μάλιστα έχοντας σχεδόν δέκα πέντε ημέρες όλοι μαζί, χωρίς απουσίες – πλην των τραυματιών – επικεντρώνοντας πάνω στις γνωστές αδυναμίες της ομάδας.

Για πρώτη φορά μετά την αλλαγή της τεχνική ηγεσίας, επιλέχθηκε το 4-3-3 για να ξεκινήσει ένας αγώνας, προκειμένου να «χωρέσουν» στη μεσαία γραμμή οι Τζιόλης, Κάτσε, Νομπόα, καθώς σε σχέση με τον αγώνα που είχε προηγηθεί στην Τούμπα κόντρα στην Ξάνθη, δεν άλλαξε κάτι στην άμυνα, αλλά ούτε και στην επίθεση.

Οι Φαίακες, ένα σύνολο αξιόλογο και με αποδεδειγμένη αποτελεσματικότητα στην έδρα τους, γνώριζαν τί να περιμένουν και πως να το αντιμετωπίσουν. Εβαλαν πληθώρα ποδοσφαιριστών στον άξονα, με γρήγορα χαρακτηριστικά στα άκρα, έναν ικανό στο ψηλό παιχνίδι ως πλέον προωθημένο και με διάθεση να πιέσουν ψηλά, από τις παρυφές της περιοχής του ΠΑΟΚ για να τον δυσκολέψουν στην ανάπτυξη. Παρουσία και οπαδών του «Δικεφάλου», η αναμέτρηση ξεκίνησε με την ομάδα τους να χάνει σημαντικές ευκαιρίες να προηγηθεί κυρίως με τον Μακ και λιγότερο με τον Περέιρα, επιβεβαιώνοντας τη δυστοκία που χαρακτηρίζει όλη την επιθετική γραμμή της ομάδας τον τελευταίο καιρό.

Μάλιστα, η προώθησή του κι ειδικά του Σλοβάκου έφερε σε δύσκολη θέση τον Ρατς ανασταλτικά, υποχρεώνοντας τον Κάτσε να καλύπτει περισσότερο μέχρι να επιστρέψει και να καλύψει ο Μακ. Δίχως «καθαρό» μυαλό, με κακές κι αργές επιλογές που κόστισαν στον ίδιο και τον «Δικέφαλο».

Κάτι ανάλογο ισχύει και για τον Αργεντινό μεσοεπιθετικό που – επίσης – έχει μείνει πολύ μακριά από τον καλό και κυρίως αποτελεσματικό του εαυτό με πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα τη φάση στο 34᾽ όταν ο Μακ τον τροφοδότησε εξαιρετικά βγαίνοντας μόνος με τον τερματοφύλακα, με το αποτέλεσμα να είναι απογοητευτικό.

Γενικότερα, σε συνθήκες ανάπτυξης η λειτουργία της μεσαίας γραμμής δεν ήταν καθόλου καλή, δεδομένου ότι δε βγήκαν συνδυασμοί, δεν πέρασαν κάθετες πάσες ή μπαλιές στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας, πλην απειροελάχιστων εξαιρέσεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, οι πρωτοβουλίες που πήραν Κωνσταντινίδης και Ρατς πλαγιοκοπώντας την περιοχή του Κουτζαβασίλη, χωρίς να προκύψει ουσιαστική ευκαιρία.

Ειδικά για τον πρώτο, ήταν πάρα πολλές οι περιπτώσεις που πήρε μέτρα στο γήπεδο, εις μάτην όμως αφού σχεδόν καμία απόπειρα των συμπαικτών του να τον «βρουν» δεν ήταν επιτυχής. Ενα φαινόμενο που οφείλονταν σε μεγάλο βαθμό στη δυσλειτουργία και της μεσαίας αλλά και της επιθετικής γραμμής.

Λίγο μετά τα μέσα του πρώτου μέρους, ζητήθηκε από τον πάγκο της ομάδας να πάψουν οι αναποτελεσματικές μεγάλες μπαλιές, επικεντρώνοντας την προσπάθειά τους στην ορθολογική ανάπτυξη, με πολλές πάσες και κατοχή της μπάλας. Κάτι που δεν κατέστη εφικτό με το ημίχρονο να κλείνει μεν με 49% - 51% υπέρ των γηπεδούχων, αλλά με τον ΠΑΟΚ να έχει πέντε τελικές, εκ των οποίων δυο στην εστία και την Κέρκυρα τρεις με μια αντίστοιχα.

Εν όψει του δεύτερου μέρους, οι δυο ομάδες δεν άλλαξαν πολλά. Είναι χαρακτηριστικό δε πως η πρώτη ευκαιρία, όπως και στο ξεκίνημα της αναμέτρησης ανήκε στον Χαβίτο. Ωστόσο, όπως και σε κάθε άλλη περίπτωση όποτε χρειάστηκε ο Ιτάνζ ήταν εκεί. Ο Καμερουνέζος τερματοφύλακας ήταν σταθερός κι εξίσου αποτελεσματικός σε τουλάχιστον τρεις περιπτώσεις, σε κεφαλιά του Μαρκόφσκι, σε σουτ των Χαβίτο και Λεάλ αλλά και σε φάουλ του Κόντου. Θετικό πρόσημο και στη συνεργασία των Βίτορ – Τζαβέλλα, που κράτησαν μακριά τον Μαρκόφσκι από την περιοχή τους και τον Πορτογάλο να κάνει πολλά χιλιόμετρα, βγαίνοντας πολλές φορές μπροστά από τους αντιπάλους του.

Στο 65᾽ο Ρατς αντίκρυσε δεύτερη κίτρινη κάρτα παίρνοντας την άγουσα για τ᾽ αποδυτήρια. Ο Σκόνδρας τον αντικατέστησε στο αριστερό άκρο, περνώντας αντί του Περέιρα και για λίγα λεπτά ο σχηματισμός έγινε 4-4-1 με το Νομπόα δεξιά στη μεσαία γραμμή και τον Αθανασιάδη μοναδικό προωθημένο.

Σε συνάρτηση με την ψυχολογία που έδωσε στους γηπεδούχους το αριθμητικό πλεονέκτημα κι η δεδομένη ανάγκη τους για βαθμούς, πήραν πρωτοβουλία, πίεσαν σημαντικά χωρίς όμως αποτέλεσμα. Στο 74᾽ ο Κουλούρης πέρασε αντί του Μακ και πλαισίωσε τον Αθανασιάδη στην επίθεση, αφήνοντας τη μεσαία γραμμή με τρεις (Κάτσε, Τζιόλη, Νομπόα).

Ο ΠΑΟΚ προσπάθησε ν᾽ αντιδράσει ο «φρέσκος» Κουλούρης έδωσε μια μικρή πνοή και στο 83᾽ προέυψε η φάση που έμελλε να κρίνει τον αγώνα. Στο 41᾽ σε φάουλ που είχε κερδίσει ο «Δικέφαλος» λίγο έξω από την περιοχή στα αριστερά όπως επιτίθονταν, προς έκπληξη πολλών το εκτέλεσε - με κακή επιλογή - ο Κάτσε.

Ο ίδιος ανέλαβε να εκτελέσει και το επόμενο σε ανάλογες συνθήκες. Και το έκανε με εξαιρετικό τρόπο σημειώνοντας ένα από τα πλέον όμορφα και πιο ουσιαστικά γκολ της σεζόν για την ομάδα του. Αυτή ήταν τελικά κι η λεπτομέρεια που έμελλε να κρίνει έναν φαινομενικά ισορροπημένο αγώνα.

Τεχνική ηγεσία και ποδοσφαιριστές κρατούν το αποτέλεσμα και την αμυντική λειτουργία κερδίζοντας χρόνο να συνεχίσουν την προσπάθεια βελτίωσης για τις τρεις εναπομείνασες αγωνιστικές και φυσικά τα πλέι οφ. Οι δυο διαδοχικοί εντός έδρας αγώνες που ακολουθούν με ΠΑΣ Γιάννινα και Λεβαδειακό κι ο τελευταίος εκτός έδρας με τον Πανιώνιο έχουν κοινό παρονομαστή το στόχο συγκέντρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων βαθμών, προκειμένου να ενισχύσουν εαυτούς ουσιαστικά σ´ επίπεδο βαθμολογικό και μεταφορικά σ᾽ επίπεδο ψυχολογίας για το τελευταίο κομμάτι της φετινής σεζόν που ακολουθεί κι είναι τα πλέι οφ. Μια εβδομάδα που ξεκίνησε και μπορεί ν᾽ αποδειχτεί ιστορικής σημασίας αναμένοντας την οριστική εξέλιξη στο θέμα της αποπληρωμής των χρεών προς το Δημόσιο.

Προς το παρόν, καλή δύναμη και καλή συνέχεια σε όλους ...

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...