Η ομάδα των 7 τίτλων (videos)

Η ομάδα μπάσκετ έχει το προνόμιο να είναι το τμήμα του ΠΑΟΚ με τους περισσότερους τίτλους και τελικούς σε Ελλάδα και σε Ευρώπη.
Πηγή: inpaok.com
Η ομάδα των 7 τίτλων (videos)

Το INPAOK και τα «ΣΠΟΡ» παρουσιάζουν τις κορυφαίες στιγμές του μπασκετικού ΠΑΟΚ.

1959 – ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ

Ο πρώτος από αυτούς τους επτά τίτλους ήταν το πρωτάθλημα του 1959. Ηταν η πρώτη μεγάλη στιγμή αυτής της ομάδας και ήρθε μέσα από αγώνες μπαράζ στο τότε γήπεδο της ΧΑΝΘ. Ο ΠΑΟΚ νίκησε τον Αρη με 66-58 στις 9 Αυγούστου 1959 και στέφθηκε πρωταθλητής με τον αείμνηστο Γιώργο Παντελάκη να είναι έφορος της ομάδας αλλά και εκτελών χρέη προπονητή καθώς ο Ηράκλειος Κλάγκας ήταν παίκτης-προπονητής.

1984-ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο επόμενος τίτλος της ομάδας μπάσκετ κατακτήθηκε μετά από 25 χρόνια αλλά ήταν ξεχωριστός. Ηταν το κύπελλο Ελλάδας του 1984 στον αλησμόνητο τελικών "των ξυρισμένων κεφαλιών" που ακόμη και σήμερα αποτελεί σημείο αναφοράς όχι μόνο για τον ΠΑΟΚ αλλά συνολικά για τη διοργάνωση. Ηταν τέτοιες μέρες -Μ.Τετάρτη- όταν οι παίκτες του αείμνηστου Φαίδωνα Ματθαίου ήταν αδύνατο να χάσουν στον τελικό από τον Αρη. Είχαν ξυρίσει τα κεφάλια τους πριν τον αγώνα και μετά από προτροπή του προπονητή τους που τους "ντόπαρε" ψυχολογικά ακόμη περισσότερο με την προβολή της ταινίας "αποστολή στη Νικαράγουα"! Ο ΠΑΟΚ κυριάρχησε στο πρώτο ημίχρονο προηγούμενος με 45-29 για να φτάσει στην επικράτηση με 74-70 ίσως στη μεγαλύτερη εμφάνιση του Νίκου Σταυρόπουλου.

1991-ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΥΠΕΛΛΟΥΧΩΝ

Ο ΠΑΟΚ κατάφερε το 1991 να φτάσει στον πρώτο Ευρωπαϊκό τελικό της ιστορίας του και να κατακτήσει τον τίτλο του κυπέλλου κυπελλούχων στη Γενεύη επικρατώντας της ισπανικής Σαραγόσα με 76-72. Οι Ισπανοί ήταν καλύτεροι στο πρώτο ημίχρονο όταν προηγήθηκαν με 36-31, ο ΠΑΟΚ είχε "φορτωθεί" με πολλά φάουλ και ο κόσμος ξέσπασε κατά των διαιτητών Τζεράρντ και Καζάρο διακόπτοντας το παιχνίδι. Οταν αυτό άρχισε, πήρε διαφορετική τροπή. Ο ΠΑΟΚ επέστρεψε από το -8 (51-59) και έφτασε στη νίκη.

1992-ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ηταν ο τίτλος της υπομονής. Πάλεψε για πολλά χρόνια ο Νίκος Βεζυρτζής, ξοδεύοντας δεκάδες εκατομμυρίων δραχμών και δημιουργώντας σπουδαίες ομάδες που έφταναν στην πηγή χωρίς να πιουν νερό. Το 1992 όμως η κυριαρχία του ΠΑΟΚ ήταν ολοκληρωτική. Τερμάτισε πρώτος στην κανονική περίοδο (20-2) και στα πλέι οφ μέτρησε δύο νίκες επί του Αρη, δύο επί της ΑΕΚ και μιας επί του Ολυμπιακού πριν τον τελικό στο ΣΕΦ στον οποίο νίκησε τον Ολυμπιακό με 97-82.

1994-ΚΥΠΕΛΛΟ ΚΟΡΑΤΣ

Εχοντας ίσως την καλύτερη ομάδα της ιστορίας του ο ΠΑΟΚ κατέκτησε το δεύτερο Ευρωπαϊκό τίτλο του. Σε μία ανεπανάληπτη πορεία μέχρι τον τελικό με μεγάλες εμφανίσεις και νίκες -ξεχώρισε η ανατροπή επί της Σκαβολίνι στα προημιτελικά- ο ΠΑΟΚ βρήκε απέναντι του την Στεφανέλ Τεργέστης του 17χρονου τότε Ντέγιαν Μποντιρόγκα. Νίκησε στο Αλεξάνδρειο με 75-66 και πραγματοποίησε την κατά τεκμήριο κορυφαία ευρωπαϊκή εμφάνιση του στην Ιταλία. Ηταν 16 Μαρτίου 1994 όταν η ομάδα με τον Σούλη Μαρκόπουλο στον πάγκο έδωσε μία μπασκετική παράσταση νικώντας με 100-91 και κατακτώντας τον τίτλο.

1995-ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ηταν ένα διήμερο ολοκληρωτικής κυριαρχίας του ΠΑΟΚ. Το κύπελλο διεξάγονταν με τη μορφή φάιναλ φορ και ο "Δικέφαλος" με τον Σάκη Λάιο στον πάγκο του διέλυσε στον ημιτελικό τον Αρη με 80-63 παρότι στο ημίχρονο του σκορ ήταν 37-37. Στον τελικό δεν άφησε κανένα περιθώριο στον Πανιώνιο του Ντούσαν Ιβκοβιτς αφού νίκησε με 72-53. Μετά τους 29 του ημιτελικού, ο Μπάνε Πρέλεβιτς σημείωσε 27 στον τελικό.

1999-ΚΥΠΕΛΛΟ ΕΛΛΑΔΑΣ

Ο τελευταίος, ως σήμερα, τίτλος της ομάδας μπάσκετ. Οπως και τέσσερα χρόνια πριν στη Λαμία, έτσι και στο ΣΕΦ ο ΠΑΟΚ μετέτρεψε σε "προπόνηση" τον ημιτελικό με τον Αρη (83-50) και στις 31 Ιανουαρίου συνέτριψε και την ΑΕΚ στον τελικό με 71-54.

Διαβάστε ακόμη...