Παρέμβαση της INTERPOL για στημένα

Από sdna.gr: Η INTERPOL εξετάζει προσεκτικά υποθέσεις στημένων που «τρέχουν» ανά τον κόσμο σε διάφορα αθλήματα, όπως έκανε γνωστό σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Πηγή: sdna.gr
Παρέμβαση της INTERPOL για στημένα

Τα σκάνδαλα που συγκλονίζουν τον αθλητισμό παγκοσμίως δεν γίνονται αντικείμενο μελέτης μόνο από τις εκάστοτε Αρχές κάθε χώρας. Η INTERPOL έχει αναλάβει τον ρόλο να παρακολουθεί στενά υποθέσεις που έχουν να κάνουν με χειραγωγημένους αγώνες και παράνομα στοιχήματα παγκοσμίως με ανοικτό το ενδεχόμενο να παρέμβει όποτε αυτό χρειαστεί.

Άλλωστε οι υποθέσεις διαφθοράς στον αθλητισμό, εκτός από τη συμμετοχή αθλητών σε στημένους αγώνες, αφορούν και τη σύσταση εγκληματικών ομάδων και συμμοριών που δρουν υπογείως και συνιστούν ποινικά αδικήματα, με την INTERPOL να βρίσκεται πάντα σε «συναγερμό» για τη σύλληψη των εμπλεκομένων.

Πρόσφατα, όπως επισημαίνει και στην ανακοίνωσή της η INTERPOL, η FIFA πήρε την απόφαση πως οι ποινές δια βίου αποκλεισμού και μερικών χρόνων που επιβλήθηκαν σε 27 συνολικά ποδοσφαιριστές σε πρωταθλήματα της Σουηδίας, της Εσθονίας, της Λετονίας και της Τσεχίας λόγω συμμετοχής τους σε χειραγώγηση αγώνων θα έχει παγκόσμια ισχύ για τους εμπλεκόμενους. Μία απόφαση που δημιουργεί δεδικασμένο και για υποθέσεις που θα βγουν στην επιφάνεια στο μέλλον.

Τη δεδομένη χρονική στιγμή ανοιχτές υποθέσεις, οι οποίες βρίσκονται και σε γνώση της INTERPOL, έχουν να κάνουν με τις κατηγορίες που βαραίνουν την Εθνική ομάδα Beach Soccer της Κόστα Ρίκα για στήσιμο αγώνα με την αντίστοιχη Εθνική της Γουατεμάλας, αλλά και με τις κατηγορίες προς το πρόσωπο του τεχνικού της Εθνικής Ιταλίας, Αντόνιο Κόντε για πιθανή εμπλοκή του σε στημένους αγώνες όταν ήταν τεχνικός της Σιένα.

Επιπλέον η INTERPOL έκανε γνωστό πως έχει γνώση και για τις κατηγορίες που βαραίνουν δύο άτομα από τη Σιγκαπούρη τα οποία προσπάθησαν να δωροδοκήσουν στελέχη της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Μολδαβίας με το ποσό των 50,000 ευρώ ώστε η Εθνική ομάδα Ελπίδων της χώρας να χάσει με τρία γκολ διαφορά από την αντίστοιχη του Βελγίου, σε ένα παιχνίδι που συνδεόταν φυσικά άμεσα με παράνομο στοιχηματισμό από τον οποίο οι εμπλεκόμενοι θα έβγαζαν τεράστια κέρδη. Επιπροσθέτως η INTERPOL εξετάζει και μια περίπτωση διαφθοράς στο πρωτάθλημα του Βιετνάμ μετά από έρευνα σχετικά με το κατά πόσο παίκτες της Ντονγκ Ναϊ έστησαν το ματς της περσινής σεζόν με την Κουάνγκ Νιν, χάνοντας με 5-3.

Παράλληλα στην αναφορά της η INTERPOL κάνει λόγο και για την επικείμενη δίκη του Νίκολα Καράμπατιτς και άλλων 15 ατόμων οι οποίοι στο πρωτάθλημα του Χάντμπολ στη Γαλλία φέρονται να είχαν στήσει παιχνίδι μεταξύ της Μονπελιέ και της Σεσόν τον Μάιο του 2012, σε ένα ματς στο οποίο είχαν πονταριστεί συνολικά 103,000 ευρώ, όταν υπό νορμάλ συνθήκες παιχνίδια του χάντμπολ δεν προσελκύουν πονταρίσματα πάνω από μερικές χιλιάδες ευρώ.

Διαβάστε ακόμη...