Εισαγγελέας για τους εισαγγελείς υπάρχει;

Aπό sdna.gr: Με αφορμή την πειθαρχική δίωξη σε Περέιρα και Κασάμι, ο Άρης Ασβεστάς θυμίζει τα... θαυμαστά έργα και τις ημέρες των ποδοσφαιρικών εισαγγελέων της ΕΠΟ, προαναγγέλλοντας το τέλος τους...
Πηγή: sdna.gr
Εισαγγελέας για τους εισαγγελείς υπάρχει;

«Με τις πράξεις και τις ενέργειές τους, δημιούργησαν στο φίλαθλο κοινό και στην εν γένει κοινή γνώμη, αίσθημα απαξίωσης και αποστροφής προς το ποδόσφαιρο, με συνέπεια την άρνηση εκ μέρους του κοινού, παρακολούθησης των αγώνων ποδοσφαίρου και προσέλευσης στα γήπεδα».

Τα παραπάνω αναφέρονται στο κατηγορητήριο που συνέταξε ο ποδοσφαιρικός εισαγγελέας της ΕΠΟ, Κωνσταντίνος Πετρόπουλος, στην πειθαρχική δίωξη που άσκησε σε βάρος του Βίτορ Περέιρα και του Παϊτίμ Κασάμι και βασίζονται στα όσα αναφέρει το άρθρο 14, παράγραφος 3 του Πειθαρχικού Κώδικα.

Μην εντυπωσιάζεστε: τα ίδια αναφέρει κάθε παρόμοια πειθαρχική δίωξη που αφορά δυσφήμηση του αθλήματος ή δημόσιες δυσμενείς κρίσεις κατά της διαιτησίας ή των θεσμικών οργάνων του ποδοσφαίρου.

Στους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ, κ.κ. Πετρόπουλο και Καρρά, αρέσουν αυτές οι διώξεις. Έχουν ασκήσει πολλές τέτοιες από τον Φεβρουάριο του 2012 που ανέλαβαν, όταν εντελώς πραξικοπηματικά, αυθαίρετα και χωρίς τον παραμικρό σοβαρό λόγο, η Super League απαίτησε (και η ΕΠΟ του Πιλάβιου εκτέλεσε) την αντικατάσταση των εξαίρετων στα καθήκοντά τους, κ.κ. Φάκο και Αντωνακάκη.

«Θεωρήσαμε ότι έπρεπε να γίνει ένα... rotation», είχε πει τότε ο Σοφοκλής! Η αλήθεια όμως ήταν ότι κάποιες ΠΑΕ δεν άντεχαν τις ίσες αποστάσεις που κρατούσαν οι Φάκος και Αντωνακάκης, δεν άντεχαν που ασκούσαν πειθαρχικές διώξεις σωρηδόν σε όλους, χωρίς διακρίσεις, δεν άντεχαν το ότι ήταν απρόσιτοι και δεν άκουγαν κανέναν...

Οι -κατά Βελλή- «μαϊμού εισαγγελείς»

Ο κ. Πετρόπουλος, 68 ετών σήμερα, συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Γενικού Επιτρόπου της Επικρατείας των Τακτικών Διαιτητικών Δικαστηρίων. Ο κ. Καρράς, 74 ετών σήμερα, συνταξιοδοτήθηκε με το βαθμό του Επιτίμου Προέδρου Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων.

Από τότε που έπιασαν δουλειά ως υπάλληλοι της ΕΠΟ (διότι αυτό είναι στην πραγματικότητα), δεν θυμόμαστε άλλους δικαστικούς λειτουργούς να έχουν λοιδορηθεί σε τέτοιο βαθμό και να έχουν απαξιωθεί τόσο στα μάτια του φίλαθλου κοινού.

Για «μαϊμού εισαγγελείς» είχε μιλήσει ο Σταμάτης Βελλής, ενώ πολλοί ακόμα παράγοντες του ποδοσφαίρου τους έχουν διασύρει κατά καιρούς, λόγω της τακτικής τους να δείχνουν μια... περίεργη «προτίμηση» στην άσκηση διώξεων στον Παναθηναϊκό, τον ΠΑΟΚ, την ΑΕΚ, την Παναχαϊκή και άλλες ΠΑΕ που «φωνάζουν», δικαίως τις περισσότερες φορές, για το χάλι του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Ύποπτα, «εγκληματική οργάνωση», ξύλο και twitter...

Οι κ.κ. Πετρόπουλος και Καρράς σιωπούσαν εδώ και μια διετία στο θέμα των –κατά την UEFA- ύποπτων αγώνων. Οι φάκελοι έρχονταν ο ένας μετά τον άλλον, αλλά οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς δεν ασχολούνταν, αντίθετα με την πρακτική των προκατόχων τους που ασκούσαν συνεχώς διώξεις. Φέτος, με τρομακτική καθυστέρηση και αφού τα ΜΜΕ τους είχαν βάλει στη «γωνία», αποφάσισαν να δραστηριοποιηθούν. Και τι έκαναν;

Ασκούσαν πειθαρχικές διώξεις μόνο στις ΠΑΕ που εμπλέκονταν στα ύποπτα ματς: δεν είναι δυνατόν να μην ήξεραν ότι βάσει πειθαρχικού κώδικα, για να θεωρεί υπαίτια μια ομάδα πρέπει να εμπλέκονται στη χειραγώγηση ενός αγώνα τουλάχιστον δύο ποδοσφαιριστές της! Κανένα φυσικό πρόσωπο στις διώξεις, κι ας ανέφεραν οι φάκελοι ποδοσφαιριστές ή παράγοντες! Το αποτέλεσμα; Οι διώξεις να ασκούνται εκ του ασφαλούς, αφού όλες οι ΠΑΕ αθωώνονταν!

Οι κ.κ. Πετρόπουλος και Καρράς, ενώ έχει δημοσιευτεί το πόρισμα Κορεά για την «εγκληματική οργάνωση» από το περασμένο καλοκαίρι και ενώ έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις από τον περασμένο Δεκέμβρη, δεν λένε να ασχοληθούν με την υπόθεση και να ζητήσουν τη δικογραφία, όπως είχαν κάνει οι προκάτοχοί τους το 2011 με το πόρισμα της Πόπης Παπανδρέου. Το φοβερότερο όλων, είναι ότι μετά από αιτήσεις και εξώδικα του δικηγόρου αθλητικού δικαίου, Γιώργου Παναγόπουλου,

οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ αμφισβήτησαν ακόμη και την άσκηση των ποινικών διώξεων, απαντώντας του ότι «διενεργείται προκαταρκτική (μυστική) εξέταση προς εντοπισμό διαπράξεως τυχόν αδικημάτων ως και τον εντοπισμό των τυχόν υπευθύνων της διαπράξεως αυτών. Επομένως, δεν δύναται να γίνει λόγος περί διωκομένων, καθόσον δεν έχει ασκηθεί ποινική δίωξη». Αυτά αναφέρονται σε έγγραφο στις 19 Δεκεμβρίου, δηλαδή 15 μέρες μετά την άσκηση των ποινικών διώξεων!

Οι κ.κ. Πετρόπουλος και Καρράς, πιθανότατα δεν έχουν πάρει μυρωδιά τι έγινε στο Δ.Σ. της 24ης Φεβρουαρίου στη Super League! Το έγραψαν αναρίθμητα σάιτ, το ανέφεραν μόνο καμιά... εικοσαριά εφημερίδες, το είπαν μόνο καμιά... δεκαριά κανάλια, ειπώθηκε μόνο σε... 5-6 ραδιόφωνα, έγιναν δηλώσεις, μηνύσεις, αγωγές.

Τίποτα οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς! Ούτε για μπράβους μέσα στο Δ.Σ. άκουσαν, ούτε για μπουγέλα, ούτε για τον οχετό ύβρεων! Λογικό: από τη στιγμή που δεν τοποθετήθηκε με σαφήνεια ο Μποροβήλος μετά από εκείνη τη συνεδρίαση (ο Θεός να την κάνει) και αφού ο Γκιρτζίκης έκανε τον ανήξερο στις δηλώσεις του στην είσοδο του υφυπουργείου Αθλητισμού, για τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ δεν υπάρχει κανένα θέμα! Κι ας βγήκαν ακόμα και τα πρακτικά του Δ.Σ. στη δημοσιότητα!

Τον περασμένο Νοέμβριο πάλι σε Δ.Σ. της Super League, ο Βαγγέλης Μαρινάκης μίλησε για αθλητική δικαιοσύνη που επιβάλει «γελοίες ποινές» και για ποδόσφαιρο που έχει «βρώμικους, τυχοδιώκτες και λαθρέμπορους που απειλούν, χτυπούν δολοφονικά, φοβίζουν και φιμώνουν»!

Ο Δημήτρης Μελισσανίδης του απάντησε, μιλώντας για πρωτάθλημα που είναι «ανέντιμο και μαϊμού», με «ανθρώπους που το θεωρούν τσιφλίκι τους και το απαξιώνουν, που εκβιάζουν, δωροδοκούν, δέρνουν και ανατινάζουν». Βλέπετε καμιά διαφορά στις τοποθετήσεις των δύο παραγόντων; Παρόμοιοι χαρακτηρισμοί, πανομοιότυπο το ύφος. Σε ποιον λέτε άσκησαν πειθαρχική δίωξη οι ποδοσφαιρικοί εισαγγελείς της ΕΠΟ για δυσφήμιση του αθλήματος; Δεν μαντέψατε λάθος: μόνο στον Δημήτρη Μελισσανίδη!

Ας μην πιάσουμε τις δεκάδες πειθαρχικές διώξεις που έχουν ασκηθεί στον Γιάννη Αλαφούζο για αναρτήσεις στο twitter. Στον Γιάννη Αναστασίου που μίλησε για... «ελεύθερους σκοπευτές». Στον Μίροσλαβ Στοχ για σχόλια στο Instagram, στον Αθανασιάδη για το facebook, στον Κούγια ή στον Βελλή, που έχουν πληρώσει δεκάδες χιλιάδες ευρώ σε πρόστιμα επειδή κατήγγειλαν τις βρωμιές στο ποδόσφαιρο.

Μέχρι και στον πρόεδρο της ΕΠΣ Κιλκίς, Βασίλη Χατζηαποστόλου, άσκησαν δίωξη, επειδή τόλμησε να ζητήσει την παραίτηση της διοίκησης Σαρρή! Μέχρι και στον Βασίλη Κωνσταντίνου άσκησαν δίωξη για κάτι δηλώσεις που έκανε... στην Αμερική!!! Ακόμα και αύξηση ποινής για τον ΠΑΟΚ ζήτησαν πρόσφατα, επειδή ένα πρόστιμο 20.000 ευρώ τους φάνηκε... μικρό! Και φυσικά η έφεσή τους έγινε δεκτή! Σε κάτι άλλα... χάδια των πειθαρχικών επιτροπών, δεν δίνουν ιδιαίτερη σημασία...

Υπό πίεση και για τα μάτια του κόσμου

Τελευταίο επεισόδιο; Η πειθαρχική δίωξη σε Περέιρα και Κασάμι, 15 ολόκληρες μέρες μετά το ΑΕΚ-Ολυμπιακός! Όπως μετά από πολύ καιρό και έπειτα από καταγγελίες, αποφάσισαν να ασκήσουν δίωξη σε Ολυμπιακό και Νικοπολίδη επειδή δεν έκαναν δηλώσεις στο ματς με τον Φωστήρα, σε... ένδειξη διαμαρτυρίας για τον OTE TV. Βέβαια, στον Περέιρα που δεν πήγε στη συνέντευξη Τύπου στο ματς με τον Τύρναβο, μάλλον ξέχασαν να ασκήσουν δίωξη και έμεινε ατιμώρητος...

Οι πειθαρχικές διώξεις στον Περέιρα και τον Κασάμι για τη συμπεριφορά τους στο ΟΑΚΑ, είναι για τα μάτια του κόσμου και έρχονται μετά από «πίεση». Είναι για τα μάτια του κόσμου, διότι παραπέμπονται με άρθρο (26) του πειθαρχικού κώδικα που προβλέπει μόνο πρόστιμο και όχι με άλλα άρθρα (όπως το 10 και το 12) που προβλέπει αγωνιστικό αποκλεισμό και απαγόρευση εισόδου στα γήπεδα. Και είναι και μετά από πίεση, διότι δεν εξηγείται αλλιώς:

πώς γίνεται να άσκησαν τις διώξεις μετά την καταγγελία που έκανε εναντίον τους η ΑΕΚ για παράβαση καθήκοντος, στην Εισαγγελία Αθηνών και στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή; Ποιος δίνει άδικο σε αυτόν που θα σκεφτεί ότι οι πειθαρχικές διώξεις ασκήθηκαν λόγω της καταγγελίας της ΑΕΚ και λόγω του μεγάλου ντόρου που έγινε από πολλά ΜΜΕ (ή τουλάχιστον αυτά που είναι ελεύθερα) που «σήκωσαν» το θέμα; Πώς μπορούν εν τέλει, να εξηγήσουν το γεγονός ότι στην περίπτωση των δηλώσεων Μελισσανίδη περί «Γκιρτζίκηδων και Ζωγράφων», μετά το επίμαχο ματς, δεν χρειάστηκε να περάσουν παρά λίγες ώρες ώστε να... ενημερωθούν και να του ασκήσουν πειθαρχική δίωξη, ενώ στην περίπτωση Περέιρα και Κασάμι χρειάστηκαν... 15 μέρες;

Ώρα για νέο... rotation!

Όλα τα... «ωραία», όμως, έχουν πάντα ένα τέλος. Έτσι και τα «ωραία» των κ.κ. Πετρόπουλου και Καρρά, τελειώνουν...

Ο νέος αθλητικός νόμος του Σταύρου Κοντονή, προβλέπει μια αθλητική δικαιοσύνη μόνο με εν ενεργεία, τακτικούς δικαστές. Τέλος στους συνταξιούχους και στο μεικτό σύστημα με τους δικηγόρους που διορίζονταν από την ΕΠΟ και τις λίγκες. Πέρα από τις πειθαρχικές επιτροπές, εξ όσων είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, ο Νόμος θα αφορά και τους «υπεύθυνους άσκησης πειθαρχικών διώξεων», δηλαδή τους ποδοσφαιρικούς εισαγγελείς της ΕΠΟ, που πλέον δεν θα πληρούν τα κριτήρια και θα χρειαστεί να αντικατασταθούν.

Στην ΕΠΟ και στη Super League, βλέπετε, ξεχάστηκαν και έχουν πάρα πολύ καιρό να κάνουν το... rotation, που έλεγε ο Πιλάβιος το 2012, τότε που όλοι μαζί «έφαγαν» Φάκο και Αντωνακάκη. Λογικό! «Ομάδα» που... κερδίζει, γιατί να αλλάξει;

Διαβάστε ακόμη...