Κανείς δεν ήταν ικανός;

Ο Αναστασιάδης αποτελεί παρελθόν για τον ΠΑΟΚ και το a-sports.gr κάνει μια αναδρομή στην 5ετία μετά τον Σάντος * Οι οκτώ προπονητές που δεν στέριωσαν και ο Γεωργιάδης των ειδικών αποστολών
Πηγή: paokvoice.com
Κανείς δεν ήταν ικανός;

Το τριετές πλάνο που είχαν εκπονήσει ο Θοδωρής Ζαγοράκης με τον Ζήση Βρύζα και τον Φερνάντο Σάντος επανέφερε τον ΠΑΟΚ στην ελίτ του ελληνικού ποδοσφαίρου και είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη συσπείρωση του οργανισμού (διοίκηση - παίκτες - κόσμος) την τελευταία 15ετία.

Ο μεγάλος στόχος, η κατάκτηση του πρωταθλήματος, δεν επετεύχθη για συγκυριακούς και εξωαγωνιστικούς λόγους, αλλά ο Πορτογάλος είχε βάλει τις ισχυρές βάσεις για τη δημιουργία ενός ισχυρού συνόλου, που θα μπορούσε να κάνει το όνειρο πραγματικότητα μετά από πολλά χρόνια.

Η ιστορία ωστόσο διέψευσε τις ελπίδες και σχεδόν πέντε χρόνια μετά την αποχώρηση του Σάντος το... φάντασμά του πλανάται ακόμα πάνω από το γήπεδο της Τούμπας. Ακολούθησαν οκτώ διαφορετικοί προπονητές, εκ των οποίων μόνο ο Λάσλο Μπόλονι κατάφερε να ξεκινήσει και να ολοκληρώσει μία σεζόν.

Το αποτέλεσμα όμως παραμένει το ίδιο και η τροπαιοθήκη του συλλόγου παραμένει άδεια αυτά τα χρόνια. Τελευταίος κρίκος της αλυσίδας ήταν ο Άγγελος Αναστασιάδης, ο οποίος επίσης απέτυχε να φέρει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή και μοιραία αποτελεί παρελθόν από το πρωί της Δευτέρας (16/3).

Στο προσκήνιο πλέον επιστρέφει ένας πιστός στρατιώτης. Ο Γιώργος Γεωργιάδης, που για τρίτη διαδοχική σεζόν θα αναλάβει να... βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά ώστε να μην πάει χαμένος και ο εναπομείνας στόχος της σεζόν. Η πρωτιά στα πλέι οφ και η προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ.

Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, το a-sports.gr κάνει μια αναδρομή στο διάστημα που μεσολάβησε από τη στιγμή που αποχώρησε ο Φερνάντο Σάντος έως το διαζύγιο με τον Άγγελο Αναστασιάδη και την... προαγωγή του Γιώργου Γεωργιάδη, που εξελίσσεται στον προπονητή των ειδικών αποστολών.

2010-11

Μάριο Μπερέτα (14.06.2010 – 22.07.2010)

Αποδείχθηκε η πιο σύντομη παρουσία προπονητή στην τεχνική ηγεσία του ΠΑΟΚ. Ο Φερνάντος Σάντος αποχώρησε μετά από τρία χρόνια έχοντας αφήσει παρακαταθήκη ένα δεμένο σύνολο και την προοπτική του Τσάμπιονς Λιγκ. Ανακοινώθηκε η πρόσληψή του στις 14 Ιουνίου 2010, ένα μήνα μετά το «διαζύγιο» με τον Πορτογάλο, αλλά αποδείχθηκε ανεπαρκής για να σηκώσει το βαρύ φορτίο της διαδοχής του. Ο Ιταλός τεχνικός άντεξε στο τιμόνι μόλις 38 ημέρες και πλήρωσε τις κακές εμφανίσεις στα φιλικά της προετοιμασίας, ενώ του χρεώθηκαν και κακές σχέσεις με τους ποδοσφαιριστές. Είναι χαρακτηριστικό πως δεν πρόλαβε να κοουτσάρει τον ΠΑΟΚ σε κανένα επίσημο παιχνίδι.

Παύλος Δερμιτζάκης (23.07.2010 – 17.10.2010)

Το όνομά του είχε ακουστεί και πριν από την έλευση του Μπερέτα, τον οποίο τελικά διαδέχθηκε στις 23 Ιουλίου 2010. Το στοίχημα εμπεριείχε μεγάλο βαθμό ρίσκου και ο Έλληνας τεχνικός ανέλαβε να οδηγήσει τον ΠΑΟΚ στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ο αποκλεισμός στις λεπτομέρειες από τον Άγιαξ αποτέλεσε πλήγμα, αλλά ο Δερμιτζάκης συνέδεσε το όνομά του με τη μεγάλη πρόκριση επί της Φενερμπαχτσέ στην Κωνσταντινούπολη. Ο «ηλεκτρικός» πάγκος του «Δικεφάλου» όμως τον... έκαψε και τρεις μήνες μετά την έναρξη της συνεργασίας αποτέλεσε παρελθόν. Έπειτα από τρεις διαδοχικές ήττες στο πρωτάθλημα από Ξάνθη, Άρη και Παναθηναϊκό.

Μάκης Χάβος (18.10.2010 – 25.05.2011)

Από βοηθός του Δερμιτζάκη αναβαθμίστηκε σε πρώτο προπονητή μετά το «διαζύγιο» με τον πρώτο και αποτέλεσε τον τρίτο κατά σειρά προπονητή του ΠΑΟΚ μέσα σε ελάχιστους μήνες στη μετα-Σάντος εποχή. Σε γενικές γραμμές είχε θετική παρουσία στον πάγκο των «ασπρόμαυρων». Τους οδήγησε στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ έχοντας τερματίσει 2οι στον όμιλο με Βιγιαρεάλ, Μπριζ και Ντιναμό Ζάγκρεμπ, αλλά αποκλείστηκαν από την ΤΣΣΚΑ, παρά τη μεγάλη εμφάνιση που είχαν κάνει στην παγωμένη Μόσχα. Η πορεία στο Κύπελλο διεκόπη ένα βήμα πριν από τον τελικό, όπου τελικά είχε βρεθεί η ΑΕΚ, ενώ είχε προηγηθεί πρόκριση σε βάρος του Ολυμπιακού στην άδεια λόγω τιμωρίας Τούμπα. Σε ό,τι αφορά το πρωτάθλημα, ο ΠΑΟΚ έφτασε στην πηγή... του Τσάμπιονς Λιγκ, αλλά νερό δεν ήπιε. Κόντρα στα προγνωστικά οι Θεσσαλονικείς είχαν πάρει το πάνω χέρι, αλλά ένα γκολ-οφσάιντ του Ζιλμπέρτο Σίλβα στο ΟΑΚΑ τους στέρησε την 1η θέση στα πλέι οφ. Μετά το τέλος του μίνι πρωταθλήματος αποφασίστηκε και ο τερματισμός της θητείας του.

2011-12

Λάσλο Μπόλονι (09.06.2011 – 20.05.2012)
i

Έχοντας ισχυρό βιογραφικό και πολλές παραστάσεις στην πλούσια καριέρα του ο Ρουμάνος τεχνικός ανέλαβε στις αρχές του Ιουνίου του 2011 και πολλοί πίστεψαν πως θα μακροημερεύσει στον πάγκο του ΠΑΟΚ. Τελικά του πιστώθηκε πως ήταν ο μόνος μετά τον Σάντος που είχε ολοκληρωμένη σεζόν στον πάγκο, έχοντας στα θετικά την ανάδειξη νεαρών παικτών, όπως ο Σταφυλίδης και ο Παναγιωτούδης. Η πορεία στην Ευρώπη ήταν άκρως θετική, με το διπλό στην Τότεναμ να γράφεται με χρυσά γράμματα στην ιστορία του συλλόγου. Η αποχώρηση όμως των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας το χειμώνα αποδυνάμωσε αισθητά το ρόστερ και o αποκλεισμός στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ από την Ουντινέζε ήρθε εύκολα. Πτωτική ήταν και η πορεία εντός των συνόρων, καθώς ο ΠΑΟΚ αποκλείστηκε στα προημιτελικά του Κυπέλλου από τον Ατρόμητο μέσα στην Τούμπα, ενώ τερμάτισε τελευταίος στα πλέι οφ. Η διαφορά φιλοσοφίας για την επόμενη σεζόν τον έθεσε και εκτός ομάδας.

2012-13

Γιώργος Δώνης (02.06.2012 – 29.04.2013)

Αποτέλεσε την πιο πολυτάραχη σχέση προπονητή - ΠΑΟΚ τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας κυρίως του επεισοδιακού τρόπου με τον οποίο αποχώρησε. Η παρουσία του στον «Δικέφαλο» συνδυάστηκε με την έλευση του Ιβάν Σαββίδη, αλλά ο σχεδιασμός του καλοκαιριού είχε γίνει με πενιχρά οικονομικά μέσα. Ως εκ τούτου το ρόστερ που στήθηκε ήταν περιορισμένων δυνατοτήτων με αρκετούς νεαρούς από τη β' ομάδα. Ο αποκλεισμός από την Ευρώπη από τη Ραπίντ Βιέννης ήρθε νωρίς και η αποτυχία της εισόδου στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ «στραπατσάρισε» γρήγορα την εικόνα του Έλληνα τεχνικού. Η κάκιστη σχέση του με τον Πάμπλο Γκαρσία έστρεψε παράλληλα τον κόσμο εναντίον του και ο αποκλεισμός από τον Αστέρα Τρίπολης στα ημιτελικά του Κυπέλλου αποτέλεσε το κύκνειο άσμα του. Το ξεκαθάρισμα των λογαριασμών μάλιστα χρειάστηκε να γίνει στα δικαστήρια, με τον Γιώργο Δώνη να αποτελεί persona non grata στην Τούμπα.

Γιώργος Γεωργιάδης (30.04.2013 – 02.06.2013)

Ο άνθρωπος των ειδικών αποστολών, όπως αποδείχθηκε και στη συνέχεια. Έχοντας εμπειρία από την Εθνική Ελπίδων, ο Γιώργος Γεωργιάδης διαδέχθηκε τον Γιώργο Δώνη και ο περίπου ένας μήνας παραμονής του στην τεχνική ηγεσία ήταν επιτυχημένος. Η συμμετοχή του ΠΑΟΚ στα πλέι οφ είχε μεγάλα σκαμπανεβάσματα, αλλά το ματς-θρίλερ στα Γιάννενα με τη νίκη-ανατροπή στα τελευταία λεπτά (με τέρματα των Κατσουράνη και Σίλντενφελντ) σφράγισε το εισιτήριο για τα προκριματικά του Τσάμπιονς Λιγκ.

2013-14

Χουμπ Στέφενς (25.06.2013 – 02.03.2014)

Τη δεύτερη χρονιά του στην ομάδα ο Ιβάν Σαββίδης αποφάσισε να ρίξει χρήμα και να στηρίξει με κάθε οικονομικό μέσο τον ΠΑΟΚ. Η συμφωνία με τον Χουμπ Στέφενς, το μεγαλύτερο ίσως όνομα που έχει βρεθεί στον πάγκο του συλλόγου, γέννησε τεράστιες προσδοκίες, αλλά τελικά τα πάντα γκρεμίστηκαν και ο Ολλανδός άντεξε μέχρι τις αρχές του Μαρτίου του 2014. Ο ΠΑΟΚ πραγματοποίησε κάποιες εντυπωσιακές εμφανίσεις, αλλά η βαριά ήττα από τον Ολυμπιακό στο Καραϊσκάκη απέδειξε πως απέχει αρκετά από το να γίνει σοβαρός διεκδικητής του πρωταθλήματος. Η κακή πορεία του β' γύρου, με αποκορύφωμα μία ισοπαλία στο Παγκρήτιο με τον Εργοτέλη, ώθησαν τελικά τον Σαββίδη να τον απολύσει. Βέβαια, η ιστορία θα μπορούσε να έχει εξελιχθεί πολύ διαφορετικά αν ο ΠΑΟΚ είχε εξασφαλίσει την πρώτη του συμμετοχή σε ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ. Ένα πλασέ άουτ του Στοχ στα τελευταία λεπτά της ρεβάνς με τη Σάλκε (στην άδεια πάλι λόγω τιμωρίας Τούμπα) στοίχισε την πρόκριση. Η ευκαιρία για να αλλάξει επίπεδο ο ΠΑΟΚ χάθηκε. Η πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ δεν «χρύσωσε» το χάπι και ο εύκολος αποκλεισμός από την Μπενφίκα έριξε ακόμα πιο χαμηλά τη δημοτικότητα του Στέφενς.

Γιώργος Γεωργιάδης (03.03.2014 – 17.05.2014)

Η απόλυση του Στέφενς επανέφερε τον Γιώργο Γεωργιάδη στο τιμόνι για δεύτερη φορά. Ο νεαρός τεχνικός ανέλαβε στις αρχές Μαρτίου του 2014 και οδήγησε τον ΠΑΟΚ στον τελικό του Κυπέλλου μετά την επεισοδιακή πρόκριση σε βάρος του Ολυμπιακού στο καμίνι της Τούμπας. Η κατάρρευση ωστόσο στον τελικό του ΟΑΚΑ και η βαριά ήττα από τον Παναθηναϊκό εκμηδένισαν τις πιθανότητες παραμονής του και για την επόμενη σεζόν. Η πρωτιά στα πλέι οφ ενδεχομένως να άλλαζε τα δεδομένα, αλλά ούτε αυτή επετεύχθη τελικά. Έστω κι αν οι Θεσσαλονικείς συγκέντρωσαν τους περισσότερους βαθμούς στο μίνι πρωτάθλημα των πλει οφ, αλλά τελικά πλήρωσαν ακριβά μια παράλογη απόφαση της ΕΠΟ και φυσικά τη συμπεριφορά των φιλάθλων τους.

2014-15

Άγγελος Αναστασιάδης (11.06.2014 -16.03.2015)

Ο Ζήσης Βρύζας είχε συμφωνήσει με τον Φερνάντο Σάντος να επιστρέψει, αλλά η απόφαση του Ιβάν Σαββίδη για τη νέα σεζόν ήταν διαφορετική. Τελικά επέστρεψε ο Άγγελος Αναστασιάδης, έχοντας πολλούς ένθερμους υποστηρικτές αλλά και πολλούς εχθρούς εντός του συλλόγου. Ο έμπειρος τεχνικός κλήθηκε με περιορισμένο μπάτζετ να χτίσει μια ομάδα που μελλοντικά θα διεκδικήσει τίτλους στηριζόμενη και σε παίκτες των ακαδημιών. Το ονειρικό ξεκίνημα ωστόσο στο πρωτάθλημα ανέβασε τον πήχη πολύ ψηλά και η κατάκτηση του τίτλου μετατράπηκε σε αυτοσκοπό. Σε τέτοιο βαθμό ώστε να «θυσιαστούν» η πρόκριση στους «32» του Γιουρόπα Λιγκ, αλλά και η προοπτική του Κυπέλλου. Το μικρό ρόστερ όμως «έσκασε» και η πτώση ήταν εκκωφαντική. Η καθυστερημένη μεταγραφική ενίσχυση του χειμώνα δεν έβαλε φρένο στην κατρακύλα που ξεκίνησε μετά το θρίαμβο στο Καραϊσκάκη και τελικά το +5 της κορυφής στις αρχές του Δεκεμβρίου μετατράπηκε τρεις μήνες αργότερα σε -10, 3η θέση και απογοητευτική εικόνα εντός του αγωνιστικού χώρου. Το «διαζύγιο» ήταν αναπόφευκτο και στις 16 Μαρτίου ανακοινώθηκε ώστε να πάρει τα ηνία για τρίτη διαδοχική φορά ο πιστός στρατιώτης Γιώργος Γεωργιάδης.

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...