Η θεωρία και οι πράξεις για τη Θέρμη και τη νέα Τούμπα

Από malthes.gr: Το σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των οφειλών, που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση, δίνει τη δυνατότητα στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ να απαλλαγεί από τον βραχνά των χρεών και στον μεγαλομέτοχο Ιβάν Σαββίδη να υλοποιήσει τις επενδύσεις που έχει εξαγγείλει εδώ και 18 μήνες.
Πηγή: makthes.gr
Η θεωρία και οι πράξεις για τη Θέρμη και τη νέα Τούμπα

Όπως προκύπτει από το σχέδιο νόμου που έχει εκπονήσει η κυβέρνηση, προβλέπεται διαγραφή προστίμων και προσαυξήσεων σε περίπτωση εφάπαξ καταβολής του πρωτογενούς χρέους μίας εταιρείας και μάλιστα χωρίς να υπάρχει πλέον το πλαφόν του ενός εκατομμυρίου ευρώ ανά ΑΦΜ. Έτσι, περί τα τέλη του μήνα και αφού το νομοσχέδιο έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα μπορεί να καταβάλει 10.340.000 ευρώ, να κλείσει οριστικά 42 εκκρεμείς υποθέσεις και το κυριότερο, να γλιτώσει ποσό άνω των 20 εκατομμυρίων, που αφορά πρόστιμα και προσαυξήσεις. Η παραπάνω εξέλιξη αποτελούσε και αποτελεί τη μοναδική προϋπόθεση, προκειμένου ο Σαββίδης να προχωρήσει σε επενδύσεις που έχει ο ίδιος εξαγγείλει και αφορούν στον ΠΑΟΚ.

Ήταν 19 Σεπτεμβρίου 2013, όταν ο Ιβάν Σαββίδης κάλεσε πολιτικούς και δημοσιογράφους στο "Μακεδονία Παλάς", προκειμένου να εκθέσει για ακόμη μία φορά τον έντονο προβληματισμό του αναφορικά με την τότε κωλυσιεργία στο θέμα των χρεών. Εφόσον αυτό το εμπόδιο τείνει πλέον να εκλείψει, εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν όσα είχε εξαγγείλει τότε ο ομογενής επιχειρηματίας.

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΗΣ ΤΟΥΜΠΑΣ

Ο Σαββίδης είχε κάνει λόγο για επενδύσεις ύψους 80 εκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018 και 150 εκατομμυρίων ευρώ σε βάθος οκταετίας. Από τα 80 εκατομμύρια ευρώ, τα 40 εκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τα λεγόμενά του, πρόκειται να δαπανηθούν για την ανακατασκευή του γηπέδου της Τούμπας. Η χωρητικότητα θα αυξηθεί στις 35.000 θέσεις, οι κερκίδες θα είναι πολύ πιο κοντά στον αγωνιστικό χώρο, στο εξωτερικό του γηπέδου θα τοποθετηθεί μεταλλικό κέλυφος και θα κατασκευαστεί νέα οροφή, που θα καλύπτει το σύνολο των κερκίδων.

"Είχα σκέψη να χτίσω καινούργιο γήπεδο. Σε μία συνάντηση με φίλαθλο του ΠΑΟΚ, μου είπε ότι έφευγε από το σχολείο για να χτίσει αυτό το γήπεδο. Σκέφτηκα, αν θα είναι σωστό να παρατήσω την Τούμπα, γι' αυτό είχα την ιδέα να χτίσω γήπεδο με μεταλλικό περίβλημα. Συνεχίζουμε συζητήσεις για νέο γήπεδο", ήταν η πλέον χαρακτηριστική ατάκα του Σαββίδη.

ΤΟ ΓΕΦΥΡΙ ΤΗΣ... ΘΕΡΜΗΣ

Η υπόθεση κατασκευής αθλητικού κέντρου στη Θέρμη, το οποίο θα ανήκει στο Σαββίδη και θα το εκμεταλλεύεται και η ΠΑΕ ΠΑΟΚ, έχει περάσει από χίλια κύματα. Δύο φορές η Αποκεντρωμένη Διοίκηση απέρριψε σχετικές αποφάσεις του δήμου Θέρμης, ο οποίος ασχολήθηκε με το θέμα από τον Νοέμβριο του 2013, με το πρόβλημα να ξεπερνιέται χάρη σε διάταξη που ψηφίστηκε από τη Βουλή και η οποία επιτρέπει τη μακροχρόνια μίσθωση δημοτικών εκτάσεων, κάτι που προφανώς θα εξυπηρετήσει και άλλους δήμους της χώρας.

Σύμφωνα με τα σχέδια της ΠΑΕ ΠΑΟΚ, το αθλητικό κέντρο θα περιλαμβάνει γήπεδο για τη δεύτερη ομάδα, γήπεδα προπόνησης, ξενώνες, κλειστό γήπεδο 5.000 θέσεων, ξενοδοχείο 50 δωματίων, θεραπευτήριο 100 δωματίων και εγκαταστάσεις ιαματικής θεραπείας τόσο για την ομάδα, όσο και για το κοινό, με το κόστος κατασκευής να ανέρχεται στα 25 εκατομμύρια ευρώ.

Τον τελευταίο καιρό η ΠΑΕ ΠΑΟΚ έχει "παγώσει" το θέμα της Θέρμης εν αναμονή εξελίξεων για τα χρέη. Προφανώς, εφόσον ο ίδιος ο Σαββίδης το θελήσει, η κατασκευή του αθλητικού κέντρου θα αποτελέσει προτεραιότητα έναντι της νέας Τούμπας, η οποία παρουσιάζει περισσότερες δυσκολίες. Άλλωστε, το μόνο που απομένει για τη Θέρμη είναι η προκήρυξη του διαγωνισμού. Πάντως, δεδομένο είναι πως ο Σαββίδης κάνει δεύτερες σκέψεις για το αθλητικό κέντρο.

ΣΤΟ ΚΑΔΡΟ ΚΑΙ Η ΟΜΑΔΑ

Η λύση στο θέμα των χρεών θα έχει και άλλες ευεργετικές συνέπειες για το αγωνιστικό κομμάτι της ΠΑΕ. Πέραν της άνεσης στη διαχείριση των κανονισμών του financial fair play, ο Σαββίδης μπορεί να αυξήσει το μπάτζετ της ομάδας και να κινηθεί πιο δυναμικά για την επίτευξη του μεγάλου του στόχου: να δει τον ΠΑΟΚ στην κορυφή της Ελλάδας.

Ωστόσο, επειδή στο ποδόσφαιρο ασφαλώς και δεν μετράνε μόνο οι αριθμοί, έχει αποδειχτεί ότι η διοίκηση μίας εταιρείας από απόσταση, ειδικά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, δεν μπορεί να φέρει αποτελέσματα. Ακόμη κι αν ο ΠΑΟΚ απαλλαγεί από τον βραχνά των χρεών, θα πρέπει να αποτινάξει από πάνω του και την έλλειψη λογικής σε συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη διαχείριση της ομάδας.

Νίκος Παππάς

Διαβάστε ακόμη...