Ολοταχώς στην κατηφόρα ο ΠΑΟΚ

Aπό contra.gr: Τελικά, πιο πολύ αξίζει τον κόπο να ασχολείται κανείς με τις... εξωτικές δηλώσεις του Αγγελου Αναστασιάδη,παρά με την κουραστική εικόνα του ΠΑΟΚ στους αγώνες.
Πηγή: contra.gr
Ολοταχώς στην κατηφόρα ο ΠΑΟΚ

Μετά το 0-0 με τον Αστέρα, σε ένα ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ κατέβηκε για να μη χάσει, ο κόουτς «ζωγράφισε» πάλι με τις τοποθετήσεις του.

Συνεχίζοντας έτσι, πού πάνε;
«Δεν απειληθήκαμε από τον αντίπαλο, είχαμε κλασικές ευκαιρίες, αλλά δεν πετύχαμε γκολ και... συνεχίζουμε», ήταν η πρώτη αντίδρασή του, μπροστά στην κάμερα της ΝΟVΑ, λίγα δευτερόλεπτα μετά τη λήξη. Δίκιο είχε. Ο ΠΑΟΚ δεν απειλήθηκε ιδιαίτερα, αλλά θα ήταν αφύσικο να απειληθεί γιατί έπαιξε παθητικά και έδωσε στον Αστέρα συντριπτική κατοχή μπάλας, λες και επρόκειτο για την Μπαρτσελόνα ή την Μπάγερν.

Από την άλλη, έχασε ευκαιρίες, αλλά, για να λέμε την αλήθεια, μόνο ο Μακ θα μπορούσε να σκοράρει σε μια από τις τελικές προσπάθειές του. Εκείνο το... «συνεχίζουμε», όμως, τι το ήθελε; Ναι, συνεχίζουν. Αλλά το θέμα δεν είναι ότι συνεχίζουν. Είναι πού πάνε συνεχίζοντας μ' αυτόν τον τρόπο. Συνεχίζουν τρέχοντας στον κατήφορο; Ετσι φαίνεται.

Ο Γκόιαν έπρεπε να αποβληθεί και ο ΠΑΟΚ εδικαιούτο ένα πέναλτι. Ο Τριτσώνης πρόσθεσε μία ακόμη κακή επίδοση στο παθητικό της άρρωστης ελληνικής διαιτησίας. Αυτό είναι δεδομένο. Αλλο τόσο δεδομένο, ωστόσο, είναι ότι η ομάδα βρίσκεται σε πολύ κακή αγωνιστική και ψυχολογική κατάσταση. Εχει εγκλωβιστεί στις αγωνιστικές αδυναμίες της και στην ανακύκλωση ενός ψυχολογικού προβλήματος, το οποίο θα λυθεί μόνο με νίκες. Αλλά πώς θα έρθουν οι νίκες όταν δεν μπορείς να παίξεις ποδόσφαιρο;

Μόνοι τους έφεραν τη μουρμούρα
Με τις δηλώσεις του στη συνέντευξη Τύπου, ο Αγγελος είπε τα πιο ωραία: «Υπάρχει πολύ μεγάλο βάρος πάνω στην ομάδα, επειδή μέσα σε δύο μήνες καταφέραμε, από εκεί που ήμασταν Θεοί, να γίνουμε άχρηστοι. Αυτή είναι η διαφορά μας με τις άλλες ομάδες. Οπου υπάρχει μουρμούρα, υπάρχει και ταλαιπωρία.

Δεν βάζουμε εύκολα γκολ, αλλά... δεν μας τα δίνει κι από πάνω. Και δεν μας τα δίνει επειδή υπάρχει όλη αυτή η κατάσταση στην ομάδα. Πιστεύω, όμως, ότι στο τέλος θα μας τα δώσει. Να περιμένετε το τέλος και να μας κρίνετε τότε όλοι».

Τι εννοεί ο ποιητής; Ισως μόνο ο ίδιος ξέρει. Ποιοι υποχρέωσαν τον Αγγελο και τους παίκτες του να γίνουν από Θεοί άχρηστοι; Κανείς. Οι ίδιοι κατάφεραν να καταστρέψουν ό,τι είχαν δημιουργήσει. Από ομάδα με το όμικρον κεφαλαίο κατάντησαν καρπαζοεισπράκτορες. Αρχισαν το Πρωτάθλημα μια χαρά και εδώ και δυόμιση μήνες έχουν τα μαύρα τους τα χάλια, χωρίς να ξεχνάμε φυσικά ότι, στο μεταξύ, αποκλείστηκαν και στο Γιουρόπα Λιγκ και στο Κύπελλο Ελλάδας, με αντιπάλους τα Γιάννινα, την Κέρκυρα και τον Απόλλωνα Καλαμαριάς, από τους οποίους δεν νίκησαν κανέναν!

Οι άλλες ομάδες που φιγουράρουν ψηλά στη βαθμολογία ήταν χειρότερες από τον ΠΑΟΚ και έγιναν καλύτερες. Ο ΠΑΟΚ ήταν καλύτερος αλλά έγινε χειρότερος. Αυτή είναι στην πραγματικότητα η διαφορά και όχι ότι στον ΠΑΟΚ υπάρχει μουρμούρα, ενώ στους αντιπάλους του όχι. Μόνοι τους έφεραν τη μουρμούρα στον ΠΑΟΚ ο Αγγελος και οι παίκτες. Ποιος να έχει μουρμούρα; Ο Παναθηναικός, που πετάει; Ο Πανιτωλικός που κάνει πορεία πρωταθλητισμού τις τελευταίες αγωνιστικές; Η, μήπως, ο Αστέρας Τρίπολης;

Οσο για το... από πάνω, μακάρι να τα δώσει στο τέλος. Αλλά αν πρόκειται να κριθεί η χρονιά για τον ΠΑΟΚ από το «από πάνω», δεν υπάρχει λόγος να κρίνει κανείς τον Αγγελο και τους παίκτες. Το «από πάνω» πρέπει να κρίνει. Και, ή να το ευχαριστήσει, ή να παραπονεθεί γιατί δεν τα έδωσε.

Θυμίζω απλά ότι ο Σαββίδης δεν προσέλαβε προπονητή το επάνω. Ούτε από πάνω ήρθαν παίκτες για να γίνει το ρόστερ του ΠΑΟΚ. Αν το επάνω έπαιζε μπάλα, δεν χρειάζονταν ούτε παίκτες ούτε προπονητής. Τζάμπα θα έβγαινε η χρονιά. Με μηδενικό κόστος. Το πολύ – πολύ να άναβε, κάπου – κάπου, ο μεγαλομέτοχος κανένα καιράκι στην εκκλησία.

Ε, λοιπόν, πρέπει και να σκοράρουν...
Είναι ξεκάθαρο ότι οι παίκτες του ΠΑΟΚ είναι πιο ειλικρινείς και έχουν καλύτερη επίγνωση της κατάστασης. Αυτοί δεν ζουν σε δικό τους, μεταφυσικό, κόσμο, αλλά έχουν επαφή με το γήινο περιβάλλον και την πραγματικότητα. «Μας βγήκε υποσυνείδητα η έγνοια να προστεύσουμε την άμυνά μας, γιατί τελευταία δεν πηγαίναμε καθόλου καλά, αλλά... πρέπει να πετυχαίνουμε και γκολ», δήλωσε πολύ εύστοχα ο Ράζβαν Ρατς. Ετσι είναι.

Ο ΠΑΟΚ πρόσεξε πάρα πολύ την άμυνά του σ' αυτό το παιχνίδι και απέφυγε όχι μόνο τον διασυρμό, αλλά και την ήττα. Αλλά, για όνομα του Θεού, αυτό είναι το ζητούμενο για τον μέχρι και πριν δυο μήνες επίδοξο πρωταθλητή; Αυτό περιμένει ο κόσμος από τον ΠΑΟΚ; Να μη χάνει ή να μη διασύρεται; Μ' αυτό το δείγμα γραφής του αγώνα με τον Αστέρα, πρέπει να αισθάνονται ικανοποιημένοι οι οπαδοί του ΠΑΟΚ και να έχουν την αίσθηση ότι η ομάδα βελτιώνεται; Ας είμαστε σοβαροί.

Ο κόσμος περιμένει να δει την ομάδα να παίζει καλό ποδόσφαιρο, να δημιουργεί ευκαιρίες, να σκοράρει, όπως λέει ο Ρατς και, φυσικά, να κερδίζει. Επ' αυτού έχουν να δείξουν άραγε κάτι ο Αγγελος και οι παίκτες; Ισως. Αλλά τα πλέι οφ πλησιάζουν. Και η εικόνα που εξακολουθεί να παρουσιάζει ο ΠΑΟΚ δεν επιτρέπει καμία αισιόδοξη σκέψη.

Και στα πλέι οφ τι θα γίνει;
Ο ΠΑΟΚ προσπαθεί να κρατηθεί στην τρίτη θέση στην κανονική περίοδο και κάνει όνειρα για τη δεύτερη χάρη μόνο στην αφαίρεση βαθμών από τον Παναθηναικό. Το πρώτο ερώτημα, με βάση την αγωνιστική κατάσταση στην οποία βρίσκεται, είναι αν θα κρατήσει την τρίτη θέση και το δεύτερο ποια τύχη μπορεί να έχει στα πλέι οφ αν συνεχίσει και εκεί με τις ίδιες εμφανίσεις.

Οταν χάνει εύκολα από Παναθηναικό, Αστέρα και Ατρόμητο, όταν χάνει και από τον Παναιτωλικό στην Τούμπα, πώς άραγε θα τους ξεπεράσει στα πλέι οφ, αν δεν βελτιωθεί θεαματικά μέχρι τότε;

Ας παίξει και στόπερ ο Κλάους
Ο Νομπόα είναι παίκτης ποιότητας και σίγουρα έχει να δώσει, όταν ανεβεί το επίπεδο του ρόστερ της ομάδας και όταν επανέλθει η ηρεμία. Δίκαια αναδείχτηκε ως κορυφαίος παίκτης του αγώνα με τον Αστέρα κι ας μην έκανε καμία συγκλονιστική εμφάνιση.

Θα προσθέσω, όμως, ότι μου άρεσε για μια ακόμη φορά ο... ταλαίπωρος ο Αθανασιάδης, που τραβάει φέτος τα πάθη του Χριστού, παίζοντας παντού και όπου να' ναι. Εχω μια ιδέα: Αφού άρχισε την καριέρα του παίζοντας κεντρικός αμυντικός και ξέρει τη θέση πολύ καλά, γιατί άραγε να μην παίξει και στόπερ; Ας το σκεφτεί λίγο κι αυτό ο κόουτς. Οσο για το γκολ, ε, κάπως θα μπαίνει. Θα το βάζει... από πάνω.

Tου Στέλιου Γρηγοριάδη

 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...