Nόμοι και τροπολογίες για τα μάτια του κόσμου

Από ethnos.gr: Οι εξαγγελίες πολλές. Οι απειλές πολύ περισσότερες από τους καθ΄ ύλην αρμόδιους για την πάταξη του φαινομένου της βίας, που ταλανίζει εδώ και τριάντα χρόνια το ελληνικό ποδόσφαιρο.
Πηγή: ethnos.gr
Nόμοι και τροπολογίες για τα μάτια του κόσμου

Κάμερες σε όλα τα γήπεδα, προσωπικό ηλεκτρονικό εισιτήριο παντού, ιδιώνυμο αδίκημα για τις ακραίες συμπεριφορές, ωστόσο η βία εξακολουθεί να εκδίδει... ηλεκτρονικό εισιτήριο διαρκείας. Να «κυκλοφορεί» ελεύθερη, παρά το γεγονός ότι έχει... εκδοθεί για εκείνη ένταλμα σύλληψης.

Το ελληνικό Κοινοβούλιο ανά τακτά χρονικά διαστήματα ψηφίζει νομοσχέδια και τροπολογίες για τη σκλήρυνση (ενίοτε και για την ελάφρυνση) των προηγουμένων νόμων, που στόχο άπαντες είχαν να θέσουν στο περιθώριο τις έκνομες πράξεις που σημειώνονται στα ελληνικά γήπεδα.

Τον Δεκέμβριο του 1998, σε σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως, είχε αποφασιστεί ότι όποιοι συλλαμβάνονται να τελούν αξιόποινες πράξεις στα γήπεδα, να μην μπορούν να παρακολουθούν αγώνες της ομάδας τους για ορισμένο χρονικό διάστημα. Ελήφθη, επίσης, απόφαση, να τοποθετηθούν κάμερες στα γήπεδα, με τον Κ. Αλαμάνο, τότε πρόεδρο της ΕΠΑΕ, που διοργάνωνε το πρωτάθλημα της Α΄ Εθνικής, να προτείνει όπως η εφαρμογή του μέτρου ξεκινήσει από το ΟΑΚΑ, το «Ν. Γκούμας», την Τούμπα και το Καυτανζόγλειο και το κόστος (περίπου 120 εκατ. δραχμές) να το αναλάβει η πολιτεία. «Δεν μπορώ να δεσμευθώ», αποκρίθηκε ο τότε ΓΓΑ, Γ. Σγουρός, με τον γεν. γραμματέα της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση, να υποβάλλει την ακόλουθη πρόταση: «Κάντε μία κλήρωση του ΛΟΤΤΟ υπέρ του ποδοσφαίρου για να αγοράσουμε κάμερες». Ούτε... κλήρωση έγινε, ούτε κάμερες τοποθετήθηκαν.

Το καμπανάκι της ΟΥΕΦΑ
Ετσι, η ΟΥΕΦΑ, τον Νοέμβριο του 2003, διά του εκτελεστικού της διευθυντή, Γκέρχαρντ Αϊγκνερ, χτύπησε τον κώδωνα του κινδύνου, με επιστολή που είχε αποστείλει στον τότε πρόεδρο της ΕΠΟ, Β. Γκαγκάτση, και τον καλούσε να λάβει τα δέοντα μέτρα, διότι σε διαφορετική περίπτωση η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία «θα κατέφευγε σε αποκλεισμό γηπέδων ή τη διεξαγωγή ευρωπαϊκών αγώνων κεκλεισμένων των θυρών».

Η επιστολή είχε τίτλο «Ελλειψη τάξης και πειθαρχίας στα ελληνικά γήπεδα» και... καυτό περιεχόμενο «τα συχνά επεισόδια που σημειώνονται στα ελληνικά γήπεδα, κυρίως της Αθήνας, από την αρχή της αγωνιστικής περιόδου 2003-2004», χρονιά, δηλαδή, κατά την οποία η πρωτεύουσα προετοιμαζόταν για τη διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων. «Στην τρέχουσα αγωνιστική περίοδο του Τσάμπιονς Λιγκ στα σωματεία ΑΕΚ, Παναθηναϊκός και Ολυμπιακός έχουν ήδη επιβληθεί πρόστιμα ύψους 340.000 ελβετικών φράγκων. Αυτό το ποσό των προστίμων είναι περίπου διπλάσιο αυτού που είχε επιβληθεί στους ελληνικούς συλλόγους την προηγούμενη αγωνιστική περίοδο», επεσήμανε ο κ. Αϊγκνερ.

Αμέσως σήμανε συναγερμός και ύστερα από δύο ημέρες η ΕΠΟ, σε συνεργασία με την ΕΠΑΕ και εκπροσώπους των 16 ΠΑΕ, είχε... συνταγογραφήσει τη θεραπεία καταπολέμησης των φαινομένων της βίας, που προέβλεπε, μεταξύ άλλων, την ανάθεση φύλαξης των εσωτερικών χώρων των γηπέδων σε ιδιωτικές εταιρείες ασφάλειας, την απαγόρευση στις ΠΑΕ να διανέμουν εισιτήρια σε μη αναγνωρισμένους από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού συνδέσμους οργανωμένων οπαδών, την έκδοση κάρτας φιλάθλου, την αυστηροποίηση των ποινών τιμωρίας έδρας (να διεξάγονται οι αγώνες των τιμωρημένων ομάδων στα γήπεδά τους, αλλά χωρίς θεατές και όχι σε ουδέτερη έδρα όπως συνέβαινε μέχρι τότε, ενώ σε περίπτωση υποτροπής να μην υπάρχει τηλεοπτική μετάδοση των αγώνων, όπερ εστί μεθερμηνευόμενον, απώλεια εσόδων από το τηλεοπτικό συμβόλαιο). Η λίστα μέτρων επιδόθηκε στο υφυπουργείο Αθλητισμού, το οποίο με τη σειρά του συνέταξε έναν ακόμη νόμο.

Το 2006 ο τότε υφυπουργός Αθλητισμού, Γιώργος Ορφανός, αδελφός του πρώην άσου του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, έφερε στη Βουλή έναν δρακόντειο νόμο, ο οποίος προέβλεπε το περίφημο ιδιώνυμο αδίκημα. Νόμος που δεν μακροημέρευσε, διότι υπήρξαν έντονες αντιδράσεις από το συνδεσμιακό κίνημα, καθώς συναγωνιστές τους, που είχαν παρεκτραπεί εντός γηπέδων, βρίσκονταν στη φυλακή.

Μπαλάκι το ιδιώνυμο
Ο συμπολίτης του Γ. Ορφανού, αλλά υποστηρικτής μιας άλλης ομάδας της Θεσσαλονίκης, του Αρη, Γιάννης Ιωαννίδης, κατά την πρώτη του θητεία στον... πάγκο του υπουργείου Αθλητισμού, κατήργησε το ιδιώνυμο, ενώ ενδιαμέσως είχε ξεκινήσει η διαδικασία εγκατάστασης καμερών και έκδοσης ηλεκτρονικών εισιτηρίων, με το συνολικό κόστος να φτάνει τα 22 εκατ. €, εκ των οποίων τα 13 εκατ. € αφορούσαν την τοποθέτηση τουρνικέ και την έκδοση προσωπικών ηλεκτρονικών εισιτηρίων.

Το ιδιώνυμο επιχείρησε να το επαναφέρει πριν από τέσσερα χρόνια ο Παύλος Γερουλάνος, όμως η προκήρυξη εκλογών το 2012 ματαίωσε τα σχέδιά του. Επίσης, προ δεκαετίας, η Επιτροπή επαγγελματικού Αθλητισμού είχε λάβει την απόφαση να διαλύσει τους συνδέσμους, όμως, ένεκα αντιδράσεων από τα οπαδικά κινήματα, ο τότε ΓΓΑ, Ν. Εξαρχος, ακύρωσε την απόφαση. Και μαζί ακύρωσε την όποια προσπάθεια να μπει τάξη στους συνδέσμους οργανωμένων οπαδών.

Ανδρέας Παπαλουκάς

Διαβάστε ακόμη...