Ντέρμπι προσαρμοσμένο στην... εγκληματική οργάνωση

Μπορώ να μιλήσω για ποδόσφαιρο ή θα αισθανθώ βλάκας σήμερα το βράδυ; Είναι ένα μόνιμο ερωτηματικό που έχω στο κεφάλι μου τα τελευταία χρόνια, όταν πλησιάζει ένας σημαντικός αγώνας.
Πηγή: sdna.gr
Ντέρμπι προσαρμοσμένο στην... εγκληματική οργάνωση

Ο ΠΑΟΚ αντιμετωπίζει στη Τούμπα τον Ολυμπιακό, ένα εξαιρετικά αμφίρροπο ζευγάρι παραδοσιακά. Ο Ολυμπιακός βίωνε τα πάνδεινα στη Τούμπα από τα τέλη της δεκαετίας του 60΄μέχρι και το 1992, μετά έκανε ένα σερί με αρκετό ξύλο σε διαιτητές βέβαια για όσα έκαναν υπέρ του και στα τελευταία χρόνια ο ΠΑΟΚ έχει πάρει τον έλεγχο αλλά και πολλές νίκες στο Καραϊσκάκη.

Το κακό σε αυτά τα παιχνίδια είναι πως οι δύο ομάδες δεν προετοιμάζονται ποδοσφαιρικά.
Από τη μία, ο Ολυμπιακός της... πρωτοβουλίας, ξεκινά την εβδομάδα του συγκεκριμένου αγώνα με τον κυρ Σάββα να μας κουνά το δάχτυλο, στημένα δημοσιεύματα για την κόλαση της Τούμπας, το θα έρθει δεν θα έρθει του Μαρινάκη και κλάψα στην αστυνομία να κάνει αυτό που πρέπει αλλιώς ο διευθυντής της θα πάει στο Γαϊδουρονήσι.

Επίσης, δουλεύουν πάρα πολύ στους ορισμούς διαιτητών και βοηθών. Έχει να παίξει το ΠΑΟΚ – Ολυμπιακός μη σκλαβάκι καμιά πενταετία. Γιατί οι Ολυμπιακοί θεωρούσαν τον Δαλούκα ... αντικειμενικό, τη στιγμή που ήταν και στα δύο διπλά του Καραϊσκάκη όταν έπαιζε και έκανε όργια.

Ο Ολυμπιακός δεν ποντάρει τελευταία σε ποδοσφαιρικές αβάντες αλλά στους διαιτητές και το κλίμα που ευχάριστα περνάει προς την αθώα κοινή γνώμη ο αντικειμενικός Τύπος.
Ο ΠΑΟΚ από τη σειρά του επιχειρεί έναν επικοινωνιακό κλεφτοπόλεμο, με κεντρικό πρόσωπο συνήθως τον Ιβάν Σαββίδη. Στους ορισμούς δεν μπορεί να κάνει τίποτα, περιμένει να δει ποιο παιδάκι θα του στείλουν.

Οι παίκτες του, δασκαλεμένοι. Ξέρουν πως θα μαρκάρουν, ξέρουν πως θα αποφύγουν τις κάρτες, ξέρουν πως στη Τούμπα τους παίρνει λίγο παραπάνω, κάτι που πολλές φορές δεν αρκεί όπως πέρυσι στον ημιτελικό που ο Μάνταλος πέταξε Νάτχο και Κλάους εκτός τελικού χωρίς ουσιαστικό λόγο.

Ουσιαστικά ο ΠΑΟΚ γνωρίζει πώς να κερδίσει τον Ολυμπιακό και είναι συνειδητοποιημένος πως μετά θα κυνηγηθεί παρασκηνιακά. Άλλωστε οι πρακτικές του Ολυμπιακού είναι γνωστές. Ή θα γίνεις η... κυρία του ή αν αμφισβητήσεις την κυριαρχία του θα το πληρώσεις.

Εμείς λέμε να τον κερδίζουμε όποτε μπορούμε και είναι αρκετά συχνά σε σχέση με όλους τους άλλους του ελληνικού πρωταθλήματος. Στα τέσσερα τελευταία χάσαμε μία φορά, κερδίσαμε τρεις και η μοναδική στραβή συνοδεύτηκε με ένα από τα πιο αστεία – ακραία σφυρίγματα διαιτητή, με τον καμάρι της αστυνομίας Καλογερόπουλο να βγάζει μόνο τον Στοχ και να κρατάει στο γήπεδο Βαλντέζ και Φουστέρ που έκαναν ακριβώς τα ίδια με τον Σλοβάκο.

Ποδοσφαιρικά τι να πεις; ΠΑΟΚ και Ολυμπιακός έχουν ένα κοινό στοιχείο. Δεν είναι ομάδα. Στηρίζονται στις ατομικές εκλάμψεις, απλά ο δεύτερος έχει και τους διαιτητές.

Σε επίπεδο ποιότητας ομάδας ουσιαστικές διαφορές δεν υπάρχουν πλέον. Ο Ολυμπιακός υπερτερεί σε τερματοφύλακα, ο ΠΑΟΚ στα ακραία μπακ, αν και τα ΜΜΕ έχουν παρουσιάσει τον Μαζουάκου ως Ρομπέρτο Κάρλος στο λίγο πιο μαύρο. Το επίπεδο του Ρατς είναι υψηλότερο.


Στα χαφ ο ΠΑΟΚ θα πάει με τριάδα Νομπόα, Κάτσε και Γκολάσα, με τον Ολυμπιακό να έχει και αυτός τον πολύ Τσόρι Ντομίνγκες κυρίως.

Στην επίθεση ο Κλάους με τον Μήτρογλου είναι ισορροπημένοι, στα πλάγια οι Μακ – Ντοσεβί δεν έχουν να ζηλέψουν κάτι ο ένας από τον άλλο αν και ο Σλοβάκος είναι ξεκάθαρα πιο ενεργός φέτος.

Σε επίπεδο λειτουργίας ομάδας είναι και οι δύο αστείοι. Ο Ολυμπιακός αν δεν είχε τους επόπτες θα είχε δεχτεί τουλάχιστον άλλα δεκαπέντε γκολ, ενώ ο ΠΑΟΚ δεν έχει καταφέρει να βρει ισορροπία ποτέ μετά την κούραση που βγήκε στην ομάδα έναν γύρο πριν.


Τακτικά πιστεύω πως ο Περέιρα θα κρατήσει πίσω την ομάδα του για να παίξει την κόντρα. Δεν έχει λόγο να ρισκάρει, μια χαρά του είναι και το Χ.

Όσο για μας, αν πιαστούμε πάλι αφελείς με τα μπακ μας ψηλά και τριάντα μέτρα χώρα στην πλάτη της άμυνας χωρίς δυνατότητα κάλυψης, η επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά.
Ερωτηματικό αποτελεί το ποιος θα κάτσει κάτω από τα δοκάρια, ενώ αν δεν παίξει ο Σαλπιγγίδης στα δεξιά μπορεί να πάει ο Δημήτρης Παπαδόπουλος. Είναι προσωπικότητα, είναι μαχητής, το έχει απέναντι στον Ολυμπιακό.

Επίσης, για σήμερα ειδικά, ο Κλάους είναι φορ κορυφής και όχι δεκάρι, εξάρι, πλάγιος κτλ.

ΥΓ Αντιλαμβάνομαι το μίσος που υπάρχει για αυτή την παρωδία που αντιμετωπίζουμε. Νομίζω πάντως πως αν οι αντιδράσεις είναι ακραίες θα έχουμε εσωτερικά θέματα με τον Σαββίδη. Ήδη δηλώνει εκνευρισμένος με διάφορες ακραίες συμπεριφορές που έλαβαν χώρα στο παρελθόν, ήδη δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στη πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ έγινε η μπούκα με την Ραπίντ.

Ο στόχος του Ολυμπιακού είναι να φθείρει τον Σαββίδη όσο ελέγχει τα κόζια. Αν ξεφύγουμε, ουσιαστικά βοηθάμε τις πρακτικές Μαρινάκη. Απλά είναι τα πράγματα και δεν χρειάζεται να τα αναλύουμε παραπάνω. Έχουμε και τον στόχο της 2ης θέσης. Δεν παίζουμε κάθε χρόνο προκριματικά Τσάμπιονς Λιγκ. 

Tου Σταύρου Κόλκα

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...