"Ζαριά" της ΚΕΔ/ΕΠΟ ο ορισμός του Γιάχου στο ντέρμπι της Τούμπας

Αιφνιδιασμό προκάλεσε η «απόφαση της ΚΕΔ» να αναθέσει στον Θανάση Γιάχο να αναλάβει το δύσκολο έργο να διευθύνει την αναμέτρηση του ΠΑΟΚ με τον ΟΣΦΠ την Κυριακή (08/02) η οποία αναμένεται να διεξαχθεί σε ένα τεταμένο κλίμα αφενός λόγω των γεγονότων που έχουν λάβει χώρα στο στρατόπεδο των γηπεδούχων τις τελευταίες ημέρες και αφετέρου λόγω της παραδοσιακής κόντρας των δύο συλλόγων που έχει μεταφερθεί και σε επίπεδο διοικήσεων.
Πηγή: soccerplus.gr
"Ζαριά" της ΚΕΔ/ΕΠΟ ο ορισμός του Γιάχου στο ντέρμπι της Τούμπας

Ο Γιάχος είναι στη λίστα των διεθνών, έχει στιγματιστεί από την τραγική διαιτησία που έκανε στο τελικό κυπέλλου Ολυμπιακός – Αστέρας Τρ. το 2013, υπόθεση για την οποία ήταν μάρτυρας πριν από λίγες ημέρες στο Εφετείο Αθηνών σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν οι κ.κ. Μαρινάκης και Θεοδωρίδης για την είσοδο στ' αποδυτήρια των διαιτητών στο ημίχρονο του τελικού και καλείται να ανταπεξέλθει σ' ένα ματς υψηλού ρίσκου που μπορεί να έχει πολλά απρόβλεπτα όπως στον περσινό ημιτελικό κυπέλλου.

Το Soccerplus σας παρουσιάζει το προφίλ του διαιτητή με τη δύσκολη αποστολή

Who is Γιάχος

Γεννήθηκε στις 4 Μαρτίου του 1976 στη Χίο και συχνά σφυρίζει παιχνίδια του τοπικού πρωταθλήματος. Παράλληλα είναι υποδιευθυντής σε κατάστημα της Τράπεζας Πειραιώς στην Αθήνα και έχει αρραβωνιαστεί με νηπιαγωγό.

Έπαιξε ποδόσφαιρο σε συλλογικό επίπεδο, ωστόσο έφτασε μέχρι το ερασιτεχνικό πρωτάθλημα του νησιού του και μετά αποφάσισε να ασχοληθεί με τη διαιτησία.

«Από μικρός ο αθλητισμός είχε κυρίαρχη θέση στη ζωή μου. Ήταν, άλλωστε, και η αιτία που δίχως πολλή σκέψη με ώθησε να επιλέξω την Γυμναστική Ακαδημία ως τη σχολή την οποία θα ήθελα να φοιτήσω και να πορευτώ αργότερα επαγγελματικά.

Στο πανεπιστήμιο ήταν η πρώτη φορά που ήρθα σε επαφή με τη διαιτησία και είπα να δοκιμάσω τις δυνατότητες, αλλά και τις αντοχές μου σε αυτό το χώρο», έχει αναφέρει ο ίδιος σε παλαιότερες δηλώσεις του.

Το ντεμπούτο σε αγώνα εθνικής κατηγορίας

Στις 9 Ιανουαρίου του 2005 σφύριξε για πρώτη φορά αγώνα Εθνικής Κατηγορίας στην αναμέτρηση της Θύελλας Πατρών με τον Βύζαντα Μεγάρων με το ματς να λήγει 1-1 και τον Γιάχο να βγάζει δέκα φορές από την τσέπη του την κίτρινη κάρτα για να την δείξει σε κάποιον παίκτη!

Ο προβιβασμός στην μεγάλη κατηγορία

Τον Σεπτέμβριο του 2009, ορίστηκε για πρώτη φορά σε αγώνα της μεγάλης κατηγορίας στον αγώνα του Λεβαδειακού με τον Πανιώνιο. Οι γηπεδούχοι πήραν το τρίποντο (1-0), ωστόσο τα παράπονα δεν έλειψαν και από τις δύο πλευρές καθώς στο 22΄ ο διαιτητής Γιάχος δεν απέβαλε τον απέβαλε με δεύτερη κίτρινη κάρτα, όπως ζήτησαν οι φιλοξενούμενοι, ενώ δύο λεπτά αργότερα, οι Βοιωτοί ζήτησαν πέναλτι σε ανατροπή του Αγκάλι από τον Όμο.

Τα μπλεξίματα με τον νόμο

Το όνομα του Γιάχου είχαν εμπλακεί στη σκάνδαλο των στημένων αγώνων το καλοκαίρι 2011, αλλά σύντομα φάνηκε ότι η εμπλοκή του έγινε εκ παραδρομής.

Σχολιάζοντας εκείνη την περιπέτεια είχε πει: «Ίσως φανεί υπερβολικό, αλλά αυτό που έζησα δεν εύχομαι να συμβεί ούτε στο χειρότερο εχθρό μου. Είχα εμπλακεί σε μια ιστορία, που όποια ή όποιος την άκουσε και γνωρίζει από κανονισμούς και ποδόσφαιρο, τουλάχιστον θα μειδίασε. Η εξόφληση του εξοδολογίου των διαιτητών του συγκεκριμένου αγώνα (Ηλιούπολη- Εθνικός), χαρακτηρίστηκε ως παράνομη συναλλαγή, με αποτέλεσμα να βρεθώ χοντρά μπλεγμένος. Ήταν ό,τι χειρότερο έχει συμβεί στη ζωή μου. Ένας πρωτόγνωρος εφιάλτης. Επί μέρες το όνομά μου διασυρόταν στα ΜΜΕ και τα σχόλιά τους με στενοχωρούσαν και με εξόργιζαν συγχρόνως. Τόσο η δική μου ψυχική ηρεμία όσο και της οικογένειάς μου διαταράχθηκαν σε αφάνταστο βαθμό».

Το ματς που τον στιγμάτισε

Ο διαιτητής της ΕΠΣ Χίου ελπίζει με το σφύριγμα της λήξης στο ντέρμπι της Τούμπας, το όνομά του να μην γίνει αντικείμενο συζήτησης όπως είχε συμβεί στον τελικό του Κυπέλλου το 2013 ανάμεσα στον Αστέρα Τρίπολης και τον ΟΣΦΠ (1-1), με τους Αρκάδες να φωνάζουν ακόμη για τις αποφάσεις του και συγκριμένα για το πέναλτι που δεν καταλόγισε σε χέρι του Μανιάτη, αλλά και σε εκείνο που καταλόγισε υπέρ των «ερυθρολεύκων» παρότι όπως φάνηκε από όλα τα ριπλέι, ήταν καθαρά εκτός περιοχής.

Χαρακτηριστικές ήταν οι δηλώσεις του προέδρου της ομάδας της Τρίπολης, Δημήτρη Μπάκου, αναφορικά με τα σφυρίγματα στο εν λόγω παιχνίδι: «Δυστυχώς, το ποδόσφαιρο το διοικεί η αλητεία. Και σήμερα (σ.σ.: χθες) δεν κέρδισε ο Ολυμπιακός. Κέρδισε η αλητεία. Κέρδισε ο Γιάχος ο αλήτης και η αλητοπαρέα του».

Έμεινε εκτός ορισμών από τα πλέι οφ εκείνης της περιόδου, τα φιλικά του καλοκαιριού και τις τρεις πρώτες αγωνιστικές του επόμενου πρωταθλήματος.

Τα πεπραγμένα του Γιάχου με ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ

ΜΕ ΟΣΦΠ

2014-15

Κύπελλο Φάση ομίλων 1η αγωνιστική Παναχαϊκή-Ολυμπιακός 0-1,

2012-13

(25η) Ολυμπιακός- ΑΕΚ 3-0,

ΤΕΛΙΚΟΣ ΚΥΠΕΛΛΟΥ Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός κ.α. 1-1, παρ. 1-3 (Π.Ο. δεν έδωσε πέναλτι και αποβολή σε Αστέρα στο68' σε χέρι Μανιάτη, πέναλτι στον Αστέρα στην παράταση στο 1-2 και έδωσε πέναλτι εκτός περιοχής στον Ολυμπιακός)

2011-12

(10η) Ολυμπιακός- Παναθηναϊκός 1-1,

(20η) ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός 0-2,

(24η) Ολυμπιακός- Αρης 3-0

Κύπελλο Ημιτελικά Ολυμπιακός- ΟΦΗ 1-0,

2010-11

(2η) Ολυμπιακός- Κέρκυρα 2-0,

(10η) Εργοτέλης- Ολυμπιακός (διακόπηκε λόγω ακατάλληλου αγωνιστικού χώρου στο δεύτερο ημίχρονο15/11)

2009-10

(24η) Ολυμπιακός- Ατρόμητος 2-0 (Π.Ο., δεν έδωσε πέναλτι Ατρόμητου, ανατροπή Μέλμπεργκ σε Σαγκανόφσκι 1/3- 18/3),

Ο ΟΣΦΠ έχει οκτώ νίκες και μια ισοπαλία με διαιτητή τον ΠΑΟΚ.

ΜΕ ΠΑΟΚ

2013-14

(18η) Ξάνθη- ΠΑΟΚ 1-2,

(27η) Εργοτέλης- ΠΑΟΚ 2-2,

2012-13

(19η) ΠΑΟΚ- Ξάνθη 0-1,

Κύπελλο Φάση «8» πρώτο ματς ΠΑΟΚ- Λεβαδειακός 2-0,

2011-12

(7η) Αρης- ΠΑΟΚ 1-1

Κύπελλο Φάση «16» ΠΑΟΚ- ΑΕΚ 2-0 (Π.Ο. πρώτο γκολ από ανύπαρκτο πέναλτι),

(20η) ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός 0-2

(25η) Παναιτωλικός- ΠΑΟΚ 1-1

(2η αγ. Πλέι οφ) Ατρόμητος- ΠΑΟΚ 1-1,

(4η αγ. Πλέι οφ)Παναθηναϊκός- ΠΑΟΚ 2-0 (Π.Ο. δεν έδωσε πέναλτι ανατροπή Φωτάκη από Καντέ 14/5-),

2010-11

(7η) ΠΑΟΚ- Πανιώνιος 3-1,

(6η πλέι οφ) ΠΑΟΚ- Ολυμπιακός Βόλου 5-1

Ο ΠΑΟΚ με Γιάχο μετράει έξι νίκες, τέσσερις ισοπαλίες και δύο ήττες.

Διαβάστε ακόμη...