"Ο ελληνικός λαός έχει ανοσία στο χάος"

Σε συνάντηση που έγινε από την Ομοσπονδία Συλλόγων Ελλήνων Ποντίων της Ευρώπης, ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, Ιβάν Σαββίδης, μίλησε για τις ικανότητες των Ελλήνων αλλά και την ανοσία τους στο χάος και στην έλλειψη πνευματικότητας.
Πηγή: arenafm.gr
"Ο ελληνικός λαός έχει ανοσία στο χάος"

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Ο Ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερος λαός. Και δεν είναι μόνο ο πληθυσμός της Ελλάδας γεωγραφικά, αλλά και η πολυπληθής διασπορά πολλών εκατομμυρίων σε όλον τον κόσμο. Όλοι εμείς είμαστε διαφορετικοί. Και ο καθένας κατοικεί στη δική του χώρα με διαφορετικούς πολιτικούς και κοινωνικούς όρους και μπορεί να έχουμε διαφορετική κοσμοθεωρία και αντίληψη του κόσμου. Έτσι, λοιπόν, για αυτό το λόγο ακριβώς, το αίτημα της εθνικής αυτογνωσίας και της ενότητας των Ελλήνων και πολύ περισσότερο του Ποντιακού Ελληνισμού είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα» ανέφερε ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ.

Στη συνέχεια, συμπλήρωσε: «Εκτιμώ ότι ακριβώς ο ελληνικός λαός έχει αυτήν την ανοσία στο χάος, στην έλλειψη πνευματικότητας και ηθικής, στην οποία βυθίζεται όλο και περισσότερο μεταξύ των άλλων και η σύγχρονη Ευρώπη. Εάν εμείς – οι Έλληνες, δε λάβουμε άμεσα μέτρα για την ενίσχυση και την αναζωογόνηση των κύριων αξιών μας, τη θέση μας αμέσως θα την καταλάβουν άλλοι και αυτά δεν είναι απλά λόγια. Δείτε τι συμβαίνει σήμερα στη Γαλλία. Ευρωπαϊκοί πολιτικοί και ο Τύπος άρχισαν δημόσια να συζητούν για τον εξισλαμισμό της Ευρώπης, για την αναγκαιότητα αλλαγής του ευρωπαϊκού παραδείγματος και για τα διαθρησκευτικά προβλήματα στην ευρωπαϊκή κοινωνία. Είμαι απόλυτα πεπεισμένος, ότι σήμερα είναι πλέον πάρα πολύ δύσκολο να απαντήσουμε στην ερώτηση: τι σημαίνει η ευρωπαϊκή ταυτότητα. Δεν μπορούμε να παραμείνουμε στην άκρη σε αυτές τις διαδικασίες. Σήμερα, όταν τα γεωγραφικά σύνορα χάνονται, είναι απόλυτα ξεκάθαρο, ότι η πνευματική συνιστώσα του παγκόσμιου χώρου πρέπει να έχει ακριβώς το ίδιο χαρακτηριστικό – να είναι παγκόσμια. Και εγώ εκτιμώ ότι ακριβώς εμείς οι Έλληνες Πόντιοι έχουμε όλες τις προϋποθέσεις να αναλάβουμε την πρωτοβουλία της δημιουργίας του παγκόσμιου πανορθόδοξου χώρου».

Επίσης, πρόσθεσε: «Η οικονομική κρίση, η πολιτική αστάθεια και η ανεργία, βεβαίως ενισχύουν την μεταναστευτική διαδικασία. Και στην αναζήτηση μιας καλύτερης μοίρας οι νέοι Έλληνες –το πιο μορφωμένο και υποσχόμενο τμήμα του έθνους– φεύγουν από την Ελλάδα. Εάν σε δέκα χρόνια ο ρυθμός αύξησης της μετανάστευσης των Ελλήνων είναι ο ίδιος, ο αριθμός των κατοίκων της διασποράς θα υπερβαίνει τον πληθυσμό στην Ελλάδα. Εμείς μπορούμε και πρέπει να αναλάβουμε το ρόλο της συνένωσης του έθνους, φέρνοντας την ευθύνη για τις πιο ποιοτικές δυνάμεις της διασποράς και στη συνέχεια βοηθώντας στην ενεργοποίηση αυτού του τμήματος του έθνους για την επίλυση των προβλημάτων της ιστορικής πατρίδας μας».

Διαβάστε ακόμη...