Εστω και στα 34, ο δάσκαλος θα αποσβέσει το κόστος του

Από metrosport.gr: Προσέξτε το βιογραφικό του Ρικάρντο Κόστα, εν συντομία: Γεννήθηκε στις 16 Μαϊου 1981.
Πηγή: metrosport.gr
Εστω και στα 34, ο δάσκαλος θα αποσβέσει το κόστος του

Εντάχθηκε στις Ακαδημίες της Μποαβίστα, αλλά σύντομα μεταπήδησε στην Πόρτο. Από το 2002 και για μια πενταετία αποτέλεσε βασικό στέλεχος της πρώτης ομάδας, με την οποία κατέκτησε τέσσερα Πρωταθλήματα, το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 2003 και το Τσάμπιονς Λιγκ του 2004, επί Ζοσέ Μουρίνιο.

To 2007 πωλήθηκε στη Βόλφσμπουργκ, με την οποία κατέκτησε το Πρωτάθλημα στην Μπουντεσλίγκα και τον Ιανουάριο του 2010 "μετακόμισε" στη Λιλ για 6 μήνες. Στη συνέχεια υπέγραψε τετραετές συμβόλαιο με τη Βαλένθια, φτάνοντας στο σημείο να γίνει αρχηγός της. Το περασμένο καλοκαίρι υπέγραψε στην αραβική Αλ Σαϊλίγια. Από το 2005 αγωνίζεται στην Εθνική Πορτογαλίας και είναι με τον Κριστιάνο Ρονάλντο οι μοναδικοί εν ενεργεία διεθνείς που έχουν συμμετάσχει σε τρία Μουντιάλ.

Μιλάμε για παίκτη, που, αν δεν όδευε προς τα 34, δεν θα ερχόταν ποτέ να παίξει ποδόσφαιρο στην Ελλάδα. Μιλάμε για παίκτη με φοβερές εμπειρίες και τρανταχτές επιτυχίες. Από πού να αρχίσεις και πού να τελειώσεις...

"Βγαλμένος" από τη μεγάλη σχολή της Πόρτο. Εκπαιδευμένος από τον Μουρίνιο. Κυπελλούχος και Πρωταθλητής Ευρώπης με την καταπληκτική τότε Πόρτο. Πρωταθλητής με τη Βόλφσμπουργκ, την αλησμόνητη εκείνη χρονιά που οι "λύκοι" υποχρέωσαν όλο τον πλανήτη να μιλάει γι' αυτούς.

Και μετά αρχηγός της Βαλένθια, μιας ομάδας σπουδαίας, που θα έγραφε διαφορετικά την ιστορία της εάν δεν υπήρχαν μπροστά της τα μεγαθήρια που λέγονται Μπαρτσελόνα, Ρεάλ και Ατλέτικο Μαδρίτης. Προσθέστε ότι έχει αγωνιστεί σε τρία Μουντιάλ και το συμπέρασμα προκύπτει αβίαστα. Αμυντικό αυτής της ποιότητας και αυτής της εμπειρίας δεν διέθετε ποτέ ο ΠΑΟΚ.

Εννοείται ότι δεν θα μπορούσε να διανοηθεί ότι θα παίξει σε ελληνική ομάδα μέχρι και πριν από λίγα χρόνια, όπως εννοείται ότι και καμία ελληνική ομάδα δεν θα μπορούσε να τον ικανοποιήσει οικονομικά. Μακάρι στα 34 να αποδειχθεί ότι διατηρεί τις δυνάμεις του, μακάρι να προσφέρει αυτά που υπόσχεται η αξία του και φέτος και του χρόνου.

Ο Ρικάρντο Κόστα δεν είναι από τους παίκτες με τους οποίους θα "κτίσει" ένας κόουτς ομάδα για το μέλλον, εάν όμως αυτόν τον ενάμιση χρόνο βοηθήσει τον ΠΑΟΚ να πάρει Πρωτάθλημα και να βρεθεί στους "χρυσοφόρους" ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ θα έχει αποσβέσει την επένδυση για την απόκτησή του και θα έχει συμβάλει στο να ανεβεί η ομάδα επίπεδο.

Από την άλλη πλευρά, όλοι οι παίκτες του ΠΑΟΚ έχουν πολλά να διδαχτούν από τον Ρικάρντο Κόστα. Δεν λέω ότι αυτός που δεν "το έχει" ξαφνικά θα το αποκτήσει, σίγουρα όμως θα ωφεληθεί σε επίπεδο νοοτροπίας και αντίληψης γύρω από το ποδόσφαιρο.

Ευκαιρία, ειδικά για τους πιτσιρικάδες, να αφομοιώσουν τον τρόπο με τον οποίο κινείται και λειτουργεί ένας ποδοσφαιριστής παγκοσμίου επιπέδου. Είμαι σίγουρος ότι στα αποδυτήρια του ΠΑΟΚ δεν μπαίνει απλώς ένας παίκτης, αλλά ένας δάσκαλος.

Διαβάστε ακόμη...