Ένα ηγέτης για την άμυνα...

Aπό sentragoal.gr:ΤΙ ΘΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΣΤΟΝ ΠΑΟΚ Ο ΡΙΚΑΡΝΤΟ ΚΟΣΤΑ
Πηγή: sentragoal.gr
Ένα ηγέτης για την άμυνα...

Αν υπάρχει κάποιος που πρέπει να πανηγυρίζει μετά την απόκτηση του Ρικάρντο Κόστα αυτός είναι ο Αγγελος Αναστασιάδης. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, που χρειάστηκε από την αρχή της σεζόν να καταφύγει ουκ ολίγες φορές σε αλχημείες για να καλύψει το κέντρο της άμυνάς του, έχει πλέον στη διάθεσή του όχι απλά έναν αξιόπιστο στόπερ αλλά έναν κεντρικό αμυντικό με την πείρα και την ποιότητα για να ηγηθεί στην ανασταλτική λειτουργία του Δικεφάλου.

Ο Ρικάρντο Κόστα, ανεξαρτήτως από την κατάσταση στην οποία μπορεί να βρίσκεται και με την παραδοχή ότι θα χρειαστεί κάποιο εύλογο χρονικό διάστημα για να φτάσει στο 100% της αγωνιστικής του κατάστασης, μπορεί να δώσει λύσεις στην άμυνα του ΠΑΟΚ και να την κάνει αξιόπιστη.

Πολύ καλός στο ψηλό παιχνίδι και στην άμυνα αλλά και την επίθεση, καθώς έχει σκοράρει αρκετές φορές σε στημένες φάσεις, ανίκητος στο ένας εναντίον ενός, αλλά και με την ικανότητα να συμμετέχει και δημιουργικά στο παιχνίδι της ομάδας του είτε μεταφέροντας την μπάλα μέχρι τη μεσαία γραμμή είτε με τη δυνατότητά του στις προωθημένες πάσες, ο Ρικάρντο Κόστα μοιάζει να είναι ιδανική περίπτωση για την ανασταλτική λειτουργία του Δικεφάλου που εδώ και καιρό αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Με την απόκτηση του Πορτογάλου ο ΠΑΟΚ ενισχύσει σε σημαντικό βαθμό τα μετόπισθεν, την ώρα που ήδη έχει αποκτηθεί ο Κριστιάν Νομπόα που δίνει άλλο βάρος στη μεσαία του γραμμή και αυτό που απομένει είναι να κλείσουν οι μεταγραφές του φετινού χειμώνα με έναν εξίσου ποιοτικό εξτρέμ, ώστε η ομάδα της Θεσσαλονίκης να αυξήσει τις πιθανότητές της για την κατάκτηση του φετινού τίτλου.

Κέρδισαν και τις εντυπώσεις

Στον ΠΑΟΚ, εκτός από την ουσία της απόκτησης του Ρικάρντο Κόστα, βγαίνουν δικαιωμένοι και σε επίπεδο εντυπώσεων. Και αυτό διότι όπως τους μετέφερε η πλευρά του ποδοσφαιριστή υπήρξε έστω και την ύστατη ώρα προσπάθεια από τον Ολυμπιακό να μπει σφήνα στη μεταγραφή του.

Προσπάθεια στην οποία συμμετείχε και ο Βίτορ Περέιρα που τηλεφώνησε, δύο φορές λένε οι πληροφορίες, στον συμπατριώτη του για να τον πείσει να προτιμήσει τους «ερυθρόλευκους» από το να καταλήξει στην Τούμπα.

Ο ατζέντης πάντως του Ρικάρντο Κόστα που ταξίδεψε νωρίτερα από τον πελάτη του στη Θεσσαλονίκη έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να μην αθετηθεί η προσυμφωνία που είχε επιτευχθεί ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον έμπειρο αμυντικό.

Το κλάμα του αρχηγού

Ενα πάντως από το πιο συγκλονιστικά παιχνίδια που έχει δώσει ο Ρικάρντο Κόστα στην καριέρα του ήταν ο δεύτερος ημιτελικός στο Γιουρόπα Λιγκ όταν με τη φανέλα αλλά και το περιβραχιόνιο του αρχηγού της Βαλένθια αντιμετώπισε τη Σεβίλλη στο «Μεστάγια».

Η ομάδα του Κόστα έφτασε μια ανάσα από το να ανατρέψει το εις βάρος της 2-0 του πρώτου αγώνα, προηγήθηκε από το 69' με 3-0, με τον Πορτογάλο να δίνει την ασίστ στο τρίτο της γκολ, αλλά στο 94' δέχτηκε γκολ από τον Εμ Μπιά και αποκλείστηκε.

Ο Ρικάρντο Κόστα χαρακτήρισε τον συγκεκριμένο αγώνα ως την πιο σκληρή εμπειρία της καριέρας του σε συνέντευξη που έδωσε μια ημέρα μετά παραμένοντας συγκλονισμένος. «Είναι ό,τι πιο σκληρό έχω ζήσει στο ποδόσφαιρο. Μίλαγα για τον αγώνα με τον γιο μου και έκλαιγα» είπε βουρκωμένος.

«Από την πρώτη ημέρα που υπέγραψα στη Βαλένθια ήθελα να κατακτήσω έναν τίτλο με αυτήν την ομάδα. Είχαμε μέχρι και 15'' πριν από το τέλος στα χέρια μας το εισιτήριο για έναν ευρωπαϊκό τελικό αλλά το χάσαμε και αυτό είναι πολύ σκληρό» δήλωσε.

Ο ίδιος ο Πορτογάλος συγκρίνει την απογοήτευσή του από αυτό το παιχνίδι με αυτήν που ένιωσε μετά τον αποκλεισμό της εθνικής του ομάδας από την Ισπανία στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής στη φάση των «16» του θεσμού. Σε εκείνο το παιχνίδι ο Ρικάρντο Κόστα είχε υπό τις οδηγίες του Κάρλος Κεϊρός αγωνιστεί στο δεξί άκρο της άμυνας της Πορτογαλίας και αποβλήθηκε για μια αγκωνιά στον Καπντεβίλα στα τελευταία λεπτά του.

Στην καριέρα του με την εθνική Πορτογαλίας ο Ρικάρντο Κόστα έχει αγωνιστεί σε τρία Μουντιάλ (2006, 2010, 2014) και είναι μαζί με τον Κριστιάνο Ρονάλντο οι μοναδικοί Πορτογάλοι που έχουν πετύχει κάτι παρόμοιο.

Γιατί έφυγε από τη Βαλένθια

Για όσους αναρωτιούνται πώς ο Ρικάρντο Κόστα πήρε το περασμένο καλοκαίρι την απόφαση να συνεχίσει την καριέρα του στην Αλ Σαλίγια του Κατάρ η απάντηση είναι μάλλον εύκολη. Στην πραγματικότητα ο Πορτογάλος πλήρωσε την αλλαγή στην προεδρία της Βαλένθια.

Ο ίδιος είχε συμφωνήσει με τον πρώην πρόεδρο των «νυχτερίδων» Μανουέλ Γιορέντε την ανανέωση του συμβολαίου του μέχρι τον Ιούνιο του 2015, όμως η συμφωνία τους ακυρώθηκε από τη στιγμή που ανέλαβε τα ηνία της Βαλένθια ο νυν πρόεδρος της Αμαντέο Σίλβα. Αυτός πάντως μίλησε με τα καλύτερα λόγια για τον Ρικάρντο Κόστα την ήμερα που αποχώρησε από το «Μεστάγια» ο Πορτογάλος.

«Ο Ρικάρντο ήταν άψογος επαγγελματίας και κύριος από την πρώτη ημέρα που ήρθε στη Βαλένθια μέχρι και τη στιγμή της αποχώρησής του. Ολα τα πράγματα φτάνουν σε ένα τέλος και πρέπει να αντιμετωπιστούν με ψυχραιμία και επαγγελματισμό. Θα θυμόμαστε τον Ρικάρντο Κόστα ως έναν ποδοσφαιριστή αφοσιωμένο στην ομάδα και με αγάπη προς τον σύλλογο κάθε ημέρα της ζωής του σε αυτόν» δήλωσε ο πρόεδρος των «νυχτερίδων».

Οι μεγάλοι σταθμοί μιας τεράστιας καριέρας

Ο Ρικάρντο Κόστα έχει κατακτήσει τα πάντα στην πολύχρονη καριέρα του του: οκτώ πρωταθλήματα (επτά Πορτογαλίας με την Πόρτο και ένα στη Γερμανία με τη Βόσλφσμπουργκ), ένα Κύπελλο στην πατρίδα του, το Τσάμπιονς Λιγκ και το Κύπελλο ΟΥΕΦΑ με την Πόρτο του Μουρίνιο και ένα Διηπειρωτικό.

Στην πορεία πάντως της Πόρτο προς την κατάκτηση του Τσάμπιονς Λιγκ στην περίοδο 2003-04 είχε δύο συμμετοχές στη φάση των ομίλων απέναντι σε Μαρσέιγ και Ρεάλ Μαδρίτης, ενώ στον τελικό με τη Μονακό έμεινε στον πάγκο.

Εναν χρόνο νωρίτερα πάντως συμμετείχε περισσότερο ενεργά στην κατάκτηση του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ όπου αγωνίστηκε σε πέντε παιχνίδια, ένα εκ των οποίων ήταν και αυτό με τον Παναθηναϊκό στην Αθήνα στα προημιτελικά του θεσμού. Στον τελικό με τη Σέλτικ μπήκε ως αλλαγή στο 10' αντικαθιστώντας τον Κοστίνια και αγωνίστηκε μέχρι το τέλος της παράτασης που βρήκε νικήτρια την Πόρτο.

Διαβάστε ακόμη...