Τι ισχύει, αν αποχωρήσει ο ΠΑΟΚ

Από thessports.gr: Από χθες, μετά τη σχετική δήλωση του Ιβάν Σαββίδη... παίζει το θέμα της αποχώρησης του ΠΑΟΚ από το πρωτάθλημα, που βέβαια στην πράξη δεν υφίσταται. Όποια ομάδα αποχωρεί εθελούσια από το πρωτάθλημα, ουσιαστικά αυτοκαταστρέφεται, υποβιβάζεται και φυσικά, δεν μπορεί να παίξει ΠΟΥΘΕΝΑ αλλού.
Πηγή: thessports..gr
Τι ισχύει, αν αποχωρήσει ο ΠΑΟΚ

Ο Άρης Ασβεστάς κατέγραψε στο sdna τις συνέπειες που έχει η αποχώρηση μιας ομάδας από το πρωτάθλημα, με βάση τις διατάξεις του ΚΑΠ.

Διαβάστε το...

Τα όσα θα διαβάσετε παρακάτω αφορούν τις ποινές που επιβάλει το ίδιο το ποδόσφαιρο σε τέτοιες περιπτώσεις και όχι τις κυρώσεις που πιθανόν να προβλέπονται σε συμβάσεις με άλλους φορείς. Για παράδειγμα, το τηλεοπτικό συμβόλαιο που έχει υπογράψει κεντρικά η Super League με τη NOVA, προβλέπει ρήτρες πολλών εκατομμύριων ευρώ για τις ομάδες που αποχωρούν από το πρωτάθλημα, σε βαθμό που να τις εξοντώνει οικονομικά.

Ας δούμε όμως τι προβλέπει ο Κανονισμός Αγώνων Ποδοσφαίρου (ΚΑΠ) σχετικά με τις ποινές.

ΑΡΘΡΟ 17 – Αδυναμία συμμετοχής σε αγώνα
Στην παράγραφο 2 του εν λόγω άρθρου, αναφέρεται: «Ομάδα που δεν κατέρχεται σε αγώνα η παραιτηθεί από αγώνες ή αποχωρήσει από το πρωτάθλημα χωρίς να συντρέχει ανωτέρα βία, τιμωρείται με απώλεια του αγώνα και πρόστιμο από 8.000 έως 40.000 ευρώ».

ΑΡΘΡΟ 21 – Μη τέλεση ή διακοπή αγώνα
Στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου αναφέρεται: «Για αγώνα που δεν τελέστηκε ή δεν έληξε με υπαιτιότητα της μιας ή και των δύο ομάδων, επιβάλλονται:
Α) Αν ο αγώνας δεν αρχίσει: απώλεια αγώνα και πρόστιμο 8.000 έως 40.000 ευρώ.
Γ) Σε περίπτωση αποχώρησης μετά την έναρξη του αγώνα: τα παραπάνω και επιπλέον αφαίρεση 10 βαθμών».

ΑΡΘΡΟ 33 – Υποβιβασμός λόγω αρνητικής βαθμολογίας
Στην παράγραφο 3 του εν λόγω άρθρου αναφέρεται: «Ομάδα που δεν κατέρχεται να αγωνιστεί, μετά από τελεσίδικη απόφαση της πειθαρχικής επιτροπής ή από απόφαση του Τακτικού Διαιτητικού Δικαστηρίου, σε 3 συνολικά αγώνες της ίδιας περιόδου, θεωρείται ότι αποχώρησε με τη θέλησή της, δεν μπορεί να επανέλθει στο πρωτάθλημα και υποβιβάζεται στην αμέσως κατώτερη κατηγορία καταλαμβάνοντας την τελευταία θέση με αρνητική βαθμολογία -6 βαθμών. Ως μη κάθοδος σε αγώνα θεωρείται, πέραν της περίπτωσης του άρθρου 17 παράγραφος 2, και κάθε άλλη περίπτωση που ένας αγώνας δεν τελείται από υπαιτιότητα μίας ομάδας».

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ:
Α) Αν στον αγώνα της Μυτιλήνης ο Άγγελος Αναστασιάδης έπαιρνε την ομάδα και έφευγε από το γήπεδο, από τον ΠΑΟΚ θα αφαιρούνταν 10 βαθμοί!
Β) Αν ο ΠΑΟΚ δεν κατέβει να αγωνιστεί σε ένα ή δύο παιχνίδια, μικρό το κακό: θα χάσει τα ματς στα χαρτιά και θα του επιβληθεί πρόστιμο ως 40.000 ευρώ. Η αποχώρηση, όμως, από το πρωτάθλημα σημαίνει ότι δεν συμμετέχεις σε κανέναν άλλον αγώνα ως τη λήξη του πρωταθλήματος. Σε αυτή την περίπτωση και από τη στιγμή που ο ΠΑΟΚ δεν κατέβει και σε τρίτο παιχνίδι, τότε θα υποβιβαστεί στη Football League!

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 1η: Απώλεια αγώνα στα χαρτιά και πρόστιμο από 10.000 έως 50.000 ευρώ, ισχύσει και στην περίπτωση παραίτησης από το Κύπελλο Ελλάδος.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ 2η: Κανένας κανονισμός, κανένας πειθαρχικός κώδικας, καμία προκήρυξη και κανένα καταστατικό, ΔΕΝ προβλέπει κυρώσεις στην περίπτωση που μια ΠΑΕ κατεβάσει στους αγώνες της Super League κάποιο τμήμα υποδομής, π.χ. να κατεβάσει την ομάδα Κ20. Το μόνο σενάριο (και αυτό. τραβηγμένο απ' τα μαλλιά) είναι να κατηγορηθεί η ΠΑΕ για δυσφήμηση του αθλήματος, αλλά θα πρέπει να γίνει πραγματικό. ξεχείλωμα του κανονισμού, καθώς δεν υπάρχει η παραμικρή παρόμοια πρόβλεψη.

Διαβάστε ακόμη...