Το μαύρο κουτί των 40 ημερών

Το SDNA τολμά και αναζητά την αλήθεια για τις τραγικές εμφανίσεις του ΠΑΟΚ μετά το μεγάλο διπλό στο «Καραϊσκάκη». Καταγράφουμε ένα προς ένα τα επεισόδια: από την παράκαμψη στην Παναγία Σουμελά και την ατάκα του Σπυρόπουλου που τον... τελείωσε, μέχρι το νέο μεταγραφικό χτύπημα που αναζητείται μέχρι το ματς στη Μυτιλήνη.
Πηγή: sdna.gr
Το μαύρο κουτί των 40 ημερών

Ήταν 4 Δεκεμβρίου όταν στη Θεσσαλονίκη ξημέρωσε μια χαρούμενη μέρα, με τον ΠΑΟΚ να έχει κερδίσει το προηγούμενο βράδυ στο «Καραϊσκάκη» και να ετοιμάζεται να εκμεταλλευτεί ένα βατό πρόγραμμα και να φτάσει πρωτοπόρος ως το Γενάρη.

Όλοι λίγο πολύ ήξεραν ότι η πρωτιά ήρθε μέσα από υπερπροσπάθεια, μέσα από δουλειά και μέσα από μια φιλοσοφία που ενέπνευσε ο Άγγελος Αναστασιάδης σε ένα σύνολο που στις αρχές του καλοκαιριού ήταν τρίτο φαβορί για τον τίτλο σύμφωνα με τα στοιχηματικά γραφεία όλης της Ευρώπης. Και όλοι ήλπιζαν ότι με τον Ολυμπιακό να στραβοπατά παραδόξως πολύ, με την ενίσχυση του Ιανουαρίου ο στόχος του πρωταθλήματος, από συγκυριακός, θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ρεαλιστικός.

Σήμερα, ο ΠΑΟΚ οπισθοχώρησε στη 2η θέση στο -2 από τον Ολυμπιακό κι αν η διαφορά δεν είναι αποτρεπτική, η εικόνα της ομάδας τις τελευταίες περίπου 70 μέρες είναι αποθαρρυντική. Το sdna.gr επιχειρεί να... σκαλίσει τα γεγονότα και να αναλύσει πως ο ΠΑΟΚ έχασε αυτό που έμοιαζε να είναι το μεγαλύτερο όπλο του: την άγνοια κινδύνου και τον ενθουσιασμό του.

Στα... απόνερα του Ολυμπιακός-ΠΑΟΚ μπορούν να τεθούν τρία γεγονότα. Καταρχήν η κόντρα Άγγελου - Τζαβέλλα. Κατά δεύτερον, η νίκη ήρθε με στόπερ τον Τζιόλη και δεξί μπακ για μισή ώρα τον Σαλπιγγίδη. Αυτό για όσους γνωρίζουν τον Άγγελο Αναστασιάδη, έναν προπονητή που αρέσκεται να ανακατεύει συνεχώς την τράπουλα, μπορεί να θεωρηθεί... φαντασίωση! Και τέλος, τον τραυματισμό του Σκόνδρα, που ήρθε να προστεθεί σ' αυτόν του ήδη τραυματία Κατσικά και στον επικείμενο παροπλισμό του Τζαβέλλα.

Ο ΠΑΟΚ λοιπόν πήγαινε σε τρεις μέρες για το +7 στην Ξάνθη με στόπερ μόνο τον Βίτορ. Ο Τζιόλης είχε ήδη συμφωνηθεί να παίζει αγώνα παρά αγώνα, μέχρι συντηρητικά να ξεπεράσει το σύνδρομο κοιλιακών προσαγωγών και να μη χρειαστεί επέμβαση.

Ο Σκόνδρας ήταν τραυματίας και ο Άγγελος περίμενε επί ματαίω ένα συγγνώμη απ' τον Τζαβέλλα, που έτρεχε μόνος του προς...συμμόρφωση! Βάλτε και το ότι αυτή η αγνή τρέλα του προπονητή μετά τις επιτυχημένες αλχημείες στο «Καραϊσκάκη», του έδωσε ακόμη μεγαλύτερο... αέρα για να αγνοήσει όλα τα παραπάνω και να μπει στα Πηγάδια να παίξει το αγαπημένο του επιθετικό ποδόσφαιρο.

Ο «σκασμένος» Τζιόλης που φιλοτιμήθηκε να καλύψει το κενό κι ο -αντιστοίχως κουρασμένος- Βίτορ όμως δεν μπορούσαν να παίξουν την άμυνα τόσο ψηλά και να ακολουθήσουν τις μπαλιές στην πλάτη τους. Ο ΠΑΟΚ βρίσκεται να κυνηγάει στο σκορ, όμως στο 2-1 βγαίνει αλλαγή ο μόνιμος σκόρερ Κλάους και παράλληλα επιστρατεύεται ο ανέτοιμος Μακ, μπας και γυρίσει το ματς. Ο Σλοβάκος παθαίνει υποτροπή την ώρα που σκοράρει (!) και μαζί με το 4-2 ο ΠΑΟΚ γυρίζει περισσότερο αποδεκατισμένος. Οι Τζιόλης και Μακ θα μείνουν εκτός για όλο το 2014...

Κι εκεί που ο Άγγελος περίμενε τη συγγνώμη του Τζαβέλλα, σε μια επίδειξη ανωτερότητας θα τη ζητήσει αυτός από τον παίκτη του και οι δυο τους θα αφήσουν πίσω τις παρεξηγήσεις. Ακολουθεί εξάλλου το ματς με την Γκινγκάμπ, οι τραυματισμοί εξακολουθούν να είναι πολλοί και όλοι οι καλοί χωρούν!

Η ανόρεκτη προσέγγιση απ' όλη την ομάδα φέρνει τον αποκλεισμό από την Γκινγκάμπ, με το ίδιο βράδυ τον Αναστασιάδη να... τελειώνει ουσιαστικά τους Μαντούρο-Μάρτενς με δηλώσεις του, με τον δεύτερο να έχει ήδη αποχωρήσει ως δανεικός στην Σερκλ Μπριζ.

Τα καμπανάκια έχουν ήδη αρχίσει να χτυπούν και ο ΠΑΟΚ από το +4 υποδέχεται την Κέρκυρα. Αυτή τη φορά, το αγχωτικό αποτέλεσμα καλύπτει λίγο την άσχημη εμφάνιση και τα ερωτηματικά για το αρχικό 3-5-2 του Άγγελου (με Ποζατζίδη-Τζαβέλλα-Βίτορ στην άμυνα, Σπυρόπουλο αριστερό μπακ-χαφ και Κουλούρη βασικό στη θέση του Αθανασιάδη) που αρχίζει και κάνει εμφανές τις ελλείψεις στο ρόστερ.

Στα Γιάννενα ο ΠΑΟΚ θα ταξιδέψει χωρίς τον Ρατς που -όπως συνηθίζει ο Άγγελος- θα τον αφήσει να εκτίσει την ποινή για τις 4 κάρτες που συμπλήρωσε στο προηγούμενο, χωρίς τον Τζαβέλλα που αισθάνθηκε -πάλι- ενοχλήσεις. Πηγαίνοντας, η αποστολή θα κάνει μια παράκαμψη στην Παναγία τη Σουμελά και θα επιστρέψει έχοντας χάσει 3-0 και το Γλύκο με θλάση στα πλευρά...

Ο Αναστασιάδης κλείνει οριστικά το «κεφάλαιο Εθνική», απαντώντας στις φήμες εκνευρισμένος, αν και όλα συντελούν στο ότι ο Καραγκούνης είναι διατεθειμένος να περιμένει όσο γίνεται τον κατά τη γνώμη του καλύτερο Έλληνα προπονητή.

Οι μουρμούρες είχαν γίνει φωνές για την απόδοση και στη Λιβαδειά ο ΠΑΟΚ έπαιζε τα ρέστα του για να τελειώσει το 2014 ως πρωτοπόρος. Επιστρατεύεται ο... τελειωμένος Μαντούρο, επιστρέφει και σκοράρει και αποβάλλεται ο Τζαβέλλας και σε ένα...παρανοϊκό ματς -με διαιτητή τον Παππά που έπαιζε φουλ κόντρα τον ΠΑΟΚ- η Παναγιά βοηθάει και ο Δικέφαλος φεύγει με μια νίκη-βάλσαμο για καλές γιορτές!

Στο μεταξύ, ο Αλέξανδρος Τζιόλης δεν βλέπει βελτίωση στις ενοχλήσεις και το ψάχνει περισσότερο, αλλά στην ουσία ακόμη και η ειδική γιατρός της Γερμανίας για το δικό του τραυματισμό του συστήνει υπομονή και όχι επέμβαση.

Το 2015 ξεκινάει αγωνιστικά στην Τούμπα με τον Πανιώνιο και ο ΠΑΟΚ κερδίζει μεν 3-2, πραγματοποιεί όμως ίσως τη χειρότερη εντός έδρας εμφάνισή του, με MVP τον Ιτάνζ και βασικό και πάλι τον Μαντούρο, που φαίνεται να έχει γλιτώσει την... γκιλοτίνα του Άγγελου.

Αυτός που δεν φαίνεται να τη γλιτώνει είναι ο Νίκος Σπυρόπουλος, ο οποίος μετά το ματς και πριν τον «τελικό» του Κυπέλλου στην Κέρκυρα αντιμιλά στον προπονητή του. Για την ακρίβεια, με άκομψο τρόπο του επαναφέρει το σενάριο να βρίσκεται στην... Εθνική σε λίγο καιρό και στην ουσία θέτει εαυτόν εκτός ομάδας.

Ο «τελικός» της Κέρκυρας δεν αντιμετωπίζεται ακριβώς έτσι, με τον Άγγελο να χρίζει βασικούς τους Σαββίδη, Ποζατζίδη, Κωνσταντινίδη. Ο δε τελευταίος ενημερώθηκε λίγα λεπτά νωρίτερα, ενώ έκανε το πρόγραμμα προπόνησης των εκτός αποστολής, όσο ο Κίτσιου έκανε προθέρμανση, καθώς είχε δηλωθεί βασικός!

Ο λόγος; Λίγη ώρα πριν είχαν φτάσει τα αποτελέσματα των αιματολογικών της προηγούμενης μέρας και το cpk (για κάποιους δείκτης κόπωσης, για άλλους όχι) του Κίτσιου ήταν στα κόκκινα! Το τελικό 0-0 αφήνει τον ΠΑΟΚ τελευταίο σε όμιλο με Γιάννενα, Κέρκυρα και Καλαμαριά, όμως το όραμα του πρωταθλήματος κάνει τις αντιδράσεις εντελώς ήπιες.

ΜΕΤΑΓΡΑΦΕΣ
Στον ΠΑΟΚ η μεταγραφολογία δεν σταμάτησε στην ουσία ποτέ, καθώς από το καλοκαίρι οι οπαδοί φώναζαν για ακόμη μεγαλύτερη ενίσχυση. Μετά τη νίκη στο «Καραϊσκάκη» και με έναν μήνα να απομένει ως την έναρξη της μεταγραφικής περιόδου, εντάθηκαν οι προσπάθειες να κλείσουν νωρίς οι 3 (στόπερ, χαφ, αριστερό εξτρέμ) που είχαν προκριθεί να αποκτηθούν, εκτός του Παπαγιαννόπουλου.

Ο Ζήσης Βρύζας, σε συνέντευξη στον γραπτό τύπο παραμονή Χριστουγέννων, αποκαλύπτει ότι η προσπάθειά του είναι να έχει παίκτη στη Θεσσαλονίκη στις 27 του μηνός κι άλλους δυο ως τις 10. Πιθανότατα η αισιοδοξία του προερχόταν από τις προφορικές συμφωνίες που είχε συνάψει με σπουδαίο διεθνή αμερικάνο -ο οποίος όμως τελικά υπέκυψε στους ενδοιασμούς του περιβάλλοντός του να μην έρθει στην Ελλάδα- όπως και με τον πολλά υποσχόμενο Μεξικανό στόπερ Αλανίς, ο οποίος όμως και εκείνος αποφάσισε να παραμείνει στη χώρα του.

Παράλληλα, ο Ουσέρο ειδοποιήθηκε αμέσως μετά το ματς με τον Πανιώνιο να ετοιμάσει τα πράγματά του, αλλά για κακή του τύχη ο Ιβάν Σαββίδης ζήτησε να προχωρήσει μια μεγαλύτερη μεταγραφή, προβληματισμένος με την εικόνα της ομάδας. Ο ΠΑΟΚ ανέβασε κατά πολύ το ίδιο βράδυ την προσφορά του προς τον Νομπόα κι ο ατζέντης του ήταν εδώ την επόμενη μέρα για να κλείσει μια μεγάλη συμφωνία.

Ο Σίβοκ, ο οποίος ήταν δεύτερη επιλογή στα στόπερ κόστιζε υπερβολικά πολλά (πάνω από εκατομμύριο) για ποδοσφαιριστή με δυο χιαστούς στην καριέρα του και προερχόμενο από τραυματισμό, ενώ ο Μπλάνκο φαίνεται να θέλει να δημιουργήσει πλειστηριασμό γύρω από το όνομά του.

Όλη αυτή η δυστοκία έφερε έναν... κακό χαμό μετά το ματς της Τρίπολης, με τα βέλη του κόσμου να ρίχνονται κατά παντός υπευθύνου. Στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ φαίνεται να προσπαθούν να διαχειριστούν την κρίση της πτώσης από την 1η θέση συνιστώντας ψυχραιμία και στηρίζοντας ανεπισήμως τον προπονητή σε όποια κουβέντα πάει να ανοίξει και ευελπιστούν ότι μέχρι το ματς της Μυτιλήνης θα μπορέσουν να ανακοινώσουν ακόμη μια μεγάλη μεταγραφή για να γυρίσουν το κλίμα... 

TAGS:

Διαβάστε ακόμη...