Επιτυχίες και… παλτά

Στην πρόσφατη συνέντευξή ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ Ζήσης Βρύζας προσδιόρισε σε περίπου 40% το ποσοστό επιτυχίας για τους ποδοσφαιριστές, που αποκτώνται από μια ομάδα στη διάρκεια της χειμερινής μεταγραφικής περιόδου.
Πηγή: inpaok.com
Επιτυχίες και… παλτά


Ρίχνοντας κανείς μια ματιά στο παρελθόν, δεν μπορεί παρά να αποδώσει δίκαιο στην παραπάνω διαπίστωσή του. Στην πορεία του χρόνου αποδεικνύεται ότι περισσότερα από τα μισά μεταγραφικά αποκτήματα του χειμώνα δεν καταφέρνουν να στεριώσουν και πολύ σύντομα αναχωρούν για άλλες...πολιτείες.


Και ο ΠΑΟΚ δεν θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση από τον συγκεκριμένο κανόνα, στον οποίο, βέβαια, υπάρχουν και λαμπρές εξαιρέσεις. Και σ' αυτές γίνεται κυρίως μνεία στο σημερινό αφιέρωμα των ΣΠΟΡ, θυμίζοντας στους φιλάθλους του Δικέφαλου εκείνους τους παίκτες, που ήρθαν στα μισά της σεζόν και κατάφεραν να αφήσουν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ομάδα του ΠΑΟΚ.
Παίρνοντας τα πράγματα κατά χρονολογική σειρά, τον Δεκέμβριο του 1990 ο Αλέξης Αλεξίου, προερχόμενος από τον Ολυμπιακό, εντάσσεται στο δυναμικό του ΠΑΟΚ, όπου και θα παραμείνει για μια εξαετία. Μάλιστα, θα αποτελέσει τον μοναδικό παίκτη του ΠΑΟΚ στην αποστολή της Εθνικής μας ομάδας στην παρθενική της εμφάνιση σε τελική φάση Μουντιάλ (το 1994 στις ΗΠΑ).


Τον Δεκέμβριο του 1992 ο τότε πρόεδρος της ΠΑΕ Θωμάς Βουλινός φέρνει στην Τούμπα τον Θόδωρο Ζαγοράκη, μετέπειτα αρχηγού του ΠΑΟΚ αλλά και προέδρου της ΠΑΕ. Η πρώτη επίσημη εμφάνισή του με τη φανέλα του «Δικέφαλου» ήταν σε αγώνα Κυπέλλου με τη Δόξα Δράμας, αλλά στο Πρωτάθλημα αγωνίστηκε για πρώτη φορά στο Χαριλάου εναντίον του Άρη, πανηγυρίζοντας τη νίκη με 2-1.
Τον Ιανουάριο του 1997 ο Γιώργος Μπατατούδης συμπλήρωνε ένα χρόνο στο τιμόνι της ομάδας του ΠΑΟΚ, ωστόσο η πορεία της δεν ήταν αυτή που και ο ίδιος θα περίμενε.

Εκείνη τη στιγμή αποφάσισε να προχωρήσει σε δραστικές κινήσεις, αποκτώντας, μεταξύ άλλων, και τον Κώστα Φρατζέσκο, που διένυε τότε περίοδο μεγάλης φόρμας. Ο Φρατζέσκος άφησε το Ηράκλειο και τον ΟΦΗ για να έρθει στη Θεσσαλονίκη και τον ΠΑΟΚ, και φυσικά δεν το μετάνιωσε. Ούτε βέβαια στον «Δικέφαλο» μετάνιωσαν για την κίνησή τους, αφού ο ικανότατος μεσοεπιθετικός έκανε πράματα και θάματα με τη φανέλα του ΠΑΟΚ. Αρκεί να αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο του 1997 μέχρι και τη λήξη της σεζόν πέτυχε δεκαέξι γκολ σε είκοσι συμμετοχές. Στην ιστορία πέρασαν φυσικά και οι μοναδικές εκτελέσεις φάουλ.

 

Τον Ιανουάριο του 1997, μαζί με τον Κώστα Φρατζέσκο, ήρθαν στον ΠΑΟΚ και οι Σπύρος Μαραγκός και Παντελής Καφές. Ο πρώτος προσέφερε σπουδαίες υπηρεσίες στον «Δικέφαλο» χάρη στην εμπειρία και το ώριμο παιχνίδι του. Ο δεύτερος ανέδειξε με την πάροδο των χρόνων το ταλέντο του, το οποίο είχε πρωτοδείξει στους Πόντιους Βέροιας. Με συνεπή παρουσία στον ΠΑΟΚ μέχρι το 2003, έχοντας την τύχη να πανηγυρίσει την κατάκτηση δύο Κυπέλλων.


Τον Ιανουάριο του 2000 ντύνεται στα ασπρόμαυρα ο Δημήτρης Ναλιτζής. Αγωνίστηκε μόλις ενάμιση χρόνο στον ΠΑΟΚ, ωστόσο ξεχώρισε για την εκτελεστική του δεινότητα. Αποκτήθηκε από τον Πανιώνιο τον Ιανουάριο του 2000, όντας επιλογή του άρτι αφιχθέντος στην Τούμπα Ντούσαν Μπάγεβιτς. Μάλιστα, στο τέλος εκείνης της σεζόν ανακηρύχτηκε πρώτος σκόρερ του Πρωταθλήματος με 24 τέρματα, εκ των οποίων τα έντεκα με τη φανέλα του «Δικέφαλου».


Από τους ξένους που άφησαν τη σφραγίδα τους στον ΠΑΟΚ ήταν ο Μάρτσιν Μίετσελ, ο οποίος επί δυόμισι χρόνια πρωταγωνίστησε στην επιθετική γραμμή του ΠΑΟΚ. Μέχρι που το καλοκαίρι του 2007 μεταπήδησε στην Μπόχουμ.
Ο Σέρτζιο Κονσεϊσάο ήρθε στον «Δικέφαλο» τον Ιανουάριο του 2008 στη δύση της μεγάλης καριέρας του. Πρόλαβε, όμως, την επόμενη σεζόν να παρουσιάσει δείγματα της μεγάλης ποδοσφαιρικής του κλάσης.


Ο Ολιβιέ Σορλέν αγωνίστηκε στον ΠΑΟΚ για μιάμιση σεζόν, όμως, οι φίλαθλοι της ομάδας τον θυμούνται πολύ καλά. Ο Γάλλος μέσος ήρθε πριν από έξι χρόνια στη Θεσσαλονίκη και αποτέλεσε αναντικατάστατο στέλεχος στην τότε ομάδα του Φερνάντο Σάντος.


Τις ίδιες ημέρες με τον Σορλέν έφθανε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κι ο ΆλβεςΛίνο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος αποχώρησε μόλις το περασμένο καλοκαίρι.

Πριν από δύο χρόνια αποκτήθηκε ο Ζβόνιμιρ Βούκιτς. Παρά την προχωρημένη ποδοσφαιρικά ηλικία του, ο Σέρβος επιθετικός στον ενάμιση χρόνο παρουσίας του στην Τούμπα πέτυχε ορισμένα απολύτως θεαματικά γκολ, αποζημιώνοντας τους φιλάθλους της ομάδας. Όσο για την αντίστοιχη περσινή μεταγραφική περίοδο, οι Χουάν Ινσαουράλδε
και Μπίμπρας Νάτχο αποτέλεσαν σημείο αναφοράς.

Παίκτης-διαμάντι

Τον Ιανουάριο του 2009, μαζί με τον Σορλέν έφθανε στην Ελλάδα για λογαριασμό του ΠΑΟΚ κι ο Άλβες Λίνο. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια για τον Βραζιλιάνο, ο οποίος αποχώρησε μόλις το περασμένο καλοκαίρι, αφήνοντας τις καλύτερες αναμνήσεις στον φίλαθλο κόσμο για την ποδοσφαιρική του αξία αλλά και τον χαρακτήρα του.

Διαβάστε ακόμη...