"Χαμένοι" στην... κινέζικη μετάφραση

Πρόσφατα άκουγα έγκριτο (ας το αποφασίσουν αυτό εκείνοι που τον ακούν) συνάδελφο να λέει ότι «δίκαια κατηγορούμε τον Γιώργο Σαρρή για τις αποτυχίες της Εθνικής. Αλλά κανείς δεν είχε δώσει... credit στις διοικήσεις της ΕΠΟ, από εποχής Γκαγκάτση μέχρι τη σημερινή, όταν έρχονταν οι επιτυχίες της "γαλανόλευκης"»!
Πηγή: soccerplus.gr
"Χαμένοι" στην... κινέζικη μετάφραση

ΟΚ, ας το δεχτούμε αυτό ως γεγονός. Αλλά ποιος καμάρωνε... σαν γύφτικο σκεπάρνι όταν το συγκρότημα του Φερνάντο Σάντος εξασφάλιζε το εισιτήριο για τα γήπεδα της Βραζιλίας; Ποιος ήταν πρόεδρος της ΕΠΟ όταν στα 10α γενέθλια από την κατάκτηση του Euro 2004 -μέσω ανακοίνωσης- είχε λεχθεί ότι εκείνη η επιτυχία αποτελεί οδηγό για το μέλλον, ενώ μέρες πριν είχε προηγηθεί η παρουσία της ομάδας στους «16» του Μουντιάλ; Ποιος πήρε πάνω του τα φώτα της δημοσιότητας (μετά τους ποδοσφαιριστές και τον Σάντος) με αφορμή το πόσο υπερήφανους μας κάνει η εθνική ομάδα σε αυτήν τη χώρα, την ώρα που όλα τα άλλα γύρω μας διαλύονται;

Κοινώς, κάπου «μπάζει» αυτή η μέθοδος σκέψης. Κυρίως, γιατί δόθηκαν δικαιώματα να γίνει αυτού του τύπου η κριτική. Ναι, με τον τρόπο που γίνονται οι «background» κινήσεις αυτήν τη στιγμή στο ποδόσφαιρο πάλι ο κ. Σαρρής θα ήταν στο στόχαστρο κάποιων ανθρώπων του ασχολούνται ενεργά με το άθλημα. Είτε αυτοί έχουν άμεση σχέση με τις ομάδες, είτε είναι δημοσιογράφοι, είτε είναι απλοί οπαδοί ή φίλαθλοι. Πάντως, εάν υπήρχε μια ξεκάθαρη στάση και με «σπαθάτο» τρόπο ανάληψης των ευθυνών, τότε -τουλάχιστον στη συνείδηση της πλειοψηφίας- ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας θα είχε πολλούς που θα συμφωνούσαν ότι του γίνεται πόλεμος.

Όταν, όμως, τα ίδια τα γεγονότα τον διαψεύδουν, τότε πως περιμένει ο κάθε «έγκριτος συνάδελφος» να μην του γίνεται τόσο έντονη κριτική. Από τη στιγμή, μάλιστα, που όλοι βλέπουν ότι το οικοδόμημα το οποίο με τόσο κόπο είχε φτιαχτεί την προηγούμενη 12ετία διαλύθηκε μέσα σε λιγότερο από πέντε (5) μήνες!!!

Ας δούμε μερικά παραδείγματα...

Το... μπέρδεμα με τα εισιτήρια επιστροφής του Σάντος:

Η αρχή είχε γίνει με τη φυγή του Σάντος από τη Βραζιλία, όταν ώρες μετά τον αποκλεισμό από την Κόστα Ρίκα ο Πορτογάλος πήρε το αεροπλάνο της επιστροφής με προορισμό την πατρίδα του. Τότε ο τεχνικός από το Εστορίλ είχε δηλώσει ότι "Η ΕΠΟ μου έκλεισε εισιτήρια για φύγω σε περίπτωση αποκλεισμού". Αργότερα, η κύριος Σαρρής το διέψευσε.

Αν και ο Φερνάντο Σάντος μας είχε δώσει την εικόνα του απόλυτα ειλικρινή ανθρώπου (για τις ικανότητές του ως κόουτς υπάρχουν πολλές γνώμες), πολλοί πήγαν... πάσο, μόνο και μόνο επειδή η τοποθέτηση του προέδρου της ΕΠΟ ακολούθησε...

Ο Ρανιέρι ήταν αυτός που αποφάσισε για τους προπονητές των μικρών Εθνικών:

Ο κ. Σαρρής είχε υποστηρίξει ότι οι προπονητές των μικρών Εθνικών ομάδων είναι επιλογές του Ρανιέρι, όταν πήρε την έγκριση των μελών του Δ.Σ. της ΕΠΟ. Ωστόσο, ο Ιταλός τεχνικός τον διέψευσε τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας με δηλώσεις του στη ΝΕΡΙΤ. Και το μόνο πως ήρθε ως ανταπάντηση ήταν... σιωπή!

Το «άδειασμα» και από Φύσσα για την επιλογή Ρανιέρι:

Όταν έγινε κάτι παραπάνω από σαφές ότι η επιλογή Ρανιέρι ήταν αποτυχημένη (η ήττα από τα Νησιά Φαρόε «μιλάει» από μόνη της), ο κ. Σαρρής είχε δηλώσει σχετικά: «Ασχολήθηκα και εγώ και ο Φύσσας με αυτή την περίπτωση. Όταν το είπα στον Φύσσα για τον Ρανιέρι, μου είπε ότι είναι η καλύτερη επιλογή».

Όμως, αργότερα ο πρώην τεχνικός διευθυντής της «γαλανόλευκης» διέψευσε -για ακόμη μια φορά- τον πρόεδρο της ΕΠΟ, λέγοντας: «Τον κύριο Ρανιέρι τον γνώρισα για πρώτη φορά πριν από μια εβδομάδα στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τον Παναθηναϊκό. Μάλιστα, μου τον σύστησε ο Γιώργος Καραγκούνης ενώ στη συνάντηση ήταν παρών και ο Θοδωρής Ζαγοράκης, οπότε ο νοών νοείτο...»!

Και η παρερμηνεία των όσων είπε ο Ντάλας:

Και τα «χτυπήματα» της... μοίρας δεν σταμάτησαν να έρχονται. Ο Χιού Ντάλας, με δηλώσεις του σε ελληνική ιστοσελίδα τόνισε ότι «Αυτό που είπα ήταν πως αν άρχιζα να δέχομαι απειλές τότε θα αναθεωρούσα τον ρόλο μου. Το μόνο που προσπαθώ να κάνω είναι η δουλειά μου και να μεταδώσω την εμπειρία μου στους Έλληνες διαιτητές».

Η τοποθέτηση αυτή ήρθε ως απάντηση στις δηλώσεις του προέδρου της ΕΠΟ στη ΝΕΡΙΤ πριν από τον αγώνα της Εθνικής με τα Νησιά Φαρόε, όταν ρωτήθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο χώρο της διαιτησίας και μετά την επίθεση στον Χριστόφορο Ζωγράφο. «Και ο κύριος Χιου Ντάλλας έχει δεχθεί απειλές. Εχει δεχθεί και ο ίδιος προσωπικά, οπότε έχει καταλάβει πολύ καλά που βρίσκεται», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Σαρρής.

Ώρες αργότερα ήρθε και η παράδοση από πλευράς του κ. Ντάλας σε μερικές από τις αρμοδιότητές του.

Κοινώς, ή κάποιο... λάκκο έχει η φάβα ή κάπου χανόμαστε στη μετάφραση, όπως είπε και ο ίδιος ο Χιού Ντάλας. Βέβαια, και σε αυτήν την περίπτωση ίσως υπάρχει δικαιολογία. Η... κινέζικη γλώσσα, που είναι δεδομένο ότι δημιουργεί δυσκολίες από τη μετάφραση στα ελληνικά, Δεν θυμάστε τι είχε πάθει και ο Γκέκας με το τατουάζ που είχε «χτυπήσει»; Μην περιμένετε να υπάρχει και απόλυτη συνεννόηση με τον Qianqian Zhang...

Διαβάστε ακόμη...