Ο κερδισμένος του σαματά είναι αυτός που δεν φώναξε καθόλου

Περίπου τρεις μήνες πίσω, όταν πρωτοεμφανίστηκε στη ζωή του ΠΑΟΚ, σαν να είχε πέσει με αλεξίπτωτο στην Θεσσαλονίκη για να αναλάβει την θέση του προέδρου της ΠΑΕ, ο Ιάκωβος Αγγελίδης άκουσε και διάβασε πολλά.
Πηγή: gazzetta.gr
Ο κερδισμένος του σαματά είναι αυτός που δεν φώναξε καθόλου

Οχι κολακευτικά. Τον καιρό εκείνο άλλωστε, στα μέσα Αυγούστου, τον συνόδεψε κατά την άφιξή του και η φήμη του "προέδρου που βρήκε τη δουλειά με αγγελία", για να δώσει ακόμη μεγαλύτερη τροφή στα σχόλια, τα οποία έμπαιναν πλάι στην εκτίμηση ότι "δεν θα προλάβει την παρέλαση". Στη σημερινή στιγμή της απόλυτης έντασης στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο (μέχρι την επόμενη) ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ βλέπει την μετοχή του σε άνοδο. Εξαργυρώνει την επιλογή του να μην πάρει μέρος στον διαγωνισμό για το ποιος θα φωνάξει περισσότερο και ποιος θα χρησιμοποιήσει τους βαρύτερους χαρακτηρισμούς για τα πρόσωπα που πρωταγωνιστούν στον σαματά. Κι αυτό συμβαίνει επειδή στη στιγμή του σαματά ο ΠΑΟΚ συμπεριφέρθηκε με κρύο κεφάλι και μεστό λόγο, δηλαδή με προτάσεις, κάποιες εκ των οποίων μάλιστα γίνονται τούτες τις ώρες αποδεκτές από την κοινωνία των μελών της Superleague.

Πώς καταφέρνει ένας άσχετος, μέχρι πριν από τρεις μήνες, με το ελληνικό ποδόσφαιρο να λειτουργεί σαν καλοδιαβασμένος; Και κυρίως πώς καταφέρνει να λειτουργεί με κρύο κεφάλι ζώντας σε μια πόλη της οποίας βράζει το αίμα επειδή ο λαός της ζει εδώ και χρόνια – πολλές φορές δικαιολογημένα - με το αίσθημα του αδικημένου από το κατεστημένο της Αθήνας; Και ακόμη πιο κυρίως, πώς καταφέρνει να κρατά ψύχραιμο και αποστασιοποιημένο τον Σαββίδη; Ολες αυτές οι ερωτήσεις κάνουν πολύ ενδιαφέρουσα την περίπτωση ενός μάνατζερ, ο οποίος κερδίζει εντυπώσεις σε μια περίοδο που ακόμη και η κοινωνία της ποδοσφαιρικής αγοράς δεν έχει αποστηθίσει το ονοματεπώνυμο του νέου προέδρου της ΠΑΕ ΠΑΟΚ.

Ο Αγγελίδης έχει "κόψει δρόμο" επειδή ζούσε και εργαζόταν ως μάνατζερ ποδοσφαιρικής εταιρείας σε ένα περιβάλλον παρόμοιο με το ελληνικό και ειδικά με αυτό της ποδοσφαιρικής Θεσσαλονίκης, αφού ο ίδιος συμπεραίνει ότι υπάρχουν πολλές ομοιότητες με το περιβάλλον ζωής και εργασίας που είχε στο Τελ Αβίβ στην 5ετία του στην Μακάμπι. Ο Αγγελίδης λειτουργούσε σε ποδόσφαιρο με αντίστοιχα ποσοστά καθαρότητας, αν και ο ίδιος ισχυρίζεται ότι η ελληνική διαφθορά τον έχει σοκάρει. Κάπως έτσι, για αυτούς τους λόγους, έχει μπει γρήγορα και πολύ περισσότερο στο νόημα από όσο θέλει να δείχνει, ή από όσο οι συνομιλητές της πρώτης φοράς νομίζουν γι' αυτόν.

Ο Αγγελίδης, που πήρε τη θέση επειδή κέρδισε τον Σαββίδη σε μια συνέντευξη, την οποία του είχε κλείσει ένας κοινός γνωστός τον καιρό που ο Ιβάν έψαχνε, προτού λήξει η προηγούμενη σεζόν, τον διάδοχο του Τσιστιακόφ, έχει ποντάρει, για να πείσει τον μεγαλομέτοχο για την καταλληλότητά του, στο χαρτί της αλλαγής συνθηκών στο ελληνικό επαγγελματικό ποδόσφαιρο. Πόνταρε πάνω στον Χιού Ντάλας, για τον οποίο είχε καλή εντύπωση από το Ισραήλ, όπου ο Σκοτσέζος είχε κληθεί για συνεργασία. Πόνταρε στην πίεση προς πάσα κατεύθυνση προκειμένου η Δικαιοσύνη να ασχοληθεί με όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο. Και, κυρίως, πόνταρε στο ευρωπαϊκό χαρτί, δηλαδή στην πιθανότητα να αποφασίσει η UEFA να αναλάβει ακόμη πιο έντονη δράση και να δυναμώσει τη φωνή της προς την ελληνική κυβέρνηση για την ανάγκη αυτή να ασχοληθεί επιτέλους με την πάταξη της διαφθοράς.

Για την ώρα ο πρόεδρος του ΠΑΟΚ πείθει και τον Ιβάν, ο οποίος έχει τουλάχιστον τρεις φορές υποχωρήσει σε σημαντικά ζητήματα και έχει αφήσει τον Αγγελίδη να "κάνει το δικό του" παρ' όλο που εκείνος είχε αντίθετη άποψη, αλλά και τον κόσμο, ο οποίος μένει με την εντύπωση ότι ο νέος μάνατζερ της ΠΑΕ μαθαίνει γρήγορα και καταφέρνει να ακούγεται δίχως να φωνάζει. Οι μάνατζερ όμως κρίνονται από τα αποτελέσματα. Αν του "καθίσει" η επιλογή του, δηλαδή αν η σημερινή συγκυρία οδηγήσει σε restart του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, ο Αγγελίδης θα βγει ευνοημένος, αφού θα "πιστωθεί" την επιλογή της προσπάθειας αυτής που κάνει ο ΠΑΟΚ για να ασχοληθούν οι δικαστικές και οι ανώτερες αρχές, ακόμη και οι διεθνείς με τα όσα συμβαίνουν στο ποδόσφαιρο, και κάπως έτσι θα πείσει και τον Σαββίδη ότι έχει νόημα να επενδύσει περισσότερα στην ΠΑΕ. Αν όμως δεν αλλάξει τίποτα στο σημερινό καθεστώς του ποδοσφαίρου, ο Αγγελίδης θα κριθεί από τον Σαββίδη με τα προηγούμενα μέτρα: θα πετύχει αγωνιστικούς στόχους ο ΠΑΟΚ; Πετυχημένος ο πρόεδρος και συνεχίζει. Αποτυγχάνει στους αγωνιστικούς στόχους ο ΠΑΟΚ; "Αποφασισμένος ο Ιβάν, τα αλλάζει όλα", θα πουν τα πρωτοσέλιδα στη Θεσσαλονίκη. Και μετά ο Ιβάν θα ξαναβάλει αγγελία για να ψάξει τον επόμενο πρόεδρο.

Στην αγορά της Θεσσαλονίκης ο Αγγελίδης έχει ήδη αποκτήσει το προσωνύμιο poker face επειδή παραμένει ανέκφραστος, στα όρια του να δημιουργεί την εντύπωση αφελούς και "άσχετου", την ίδια ώρα που εκείνος διαβάζει τα δεδομένα και χαράζει στρατηγικές. Μένει να αποδειχθεί αν θα τον δικαιώσει το χαρτί της Δικαιοσύνης, δηλαδή κυρίως αν θα δικαιωθεί η επιλογή του να γίνει ο πρώτος πρόεδρος του ΠΑΟΚ που λειτουργεί με τόσο κρύο κεφάλι και τόσο αποστασιοποιημένα από μια πόλη που βράζει, σε μια χώρα που έχει μάθει να εκλαμβάνει τη σιωπή ως αδυναμία.

Διαβάστε ακόμη...