Οι 7 μεταγραφικοί στόχοι: Η ανάλυση και το κασέ τους

Η αγωνιστική αναβλήθηκε, η επικαιρότητα στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εμετική και η μόνη κουβέντα που μπορεί να έχει κάποιοι ουσία είναι τα σχέδια των ομάδων ενόψει της μεταγραφικής περιόδου του Ιανουαρίου.
Πηγή: contra.gr
Οι 7 μεταγραφικοί στόχοι: Η ανάλυση και το κασέ τους

Το καλοκαίρι όλες οι μεγάλες ομάδες της χώρας φέρθηκαν με επιπολαιότητα και άφησαν κενά. Ο στόχος θα πρέπει να είναι να φθάσουν στον Ιανουάριο χωρίς να έχουν πληρώσει τα λάθη του καλοκαιριού και να καλύψουν τις τρύπες που έχουν αφήσει.

Κίνητρο να γράψω αυτό το κείμενο μου δόθηκε από ένα ρεπορτάζ που διάβασα πριν από μία βδομάδα που έγραφε για ενδιαφέρον του ΠΑΟΚ για Μολό και Ομπρανιάκ. Δύο ποιοτικοί ποδοσφαιριστές που μπορούν να κάνουν την διαφορά.

Τα κριτήρια του Άγγελου
Έμαθα πως στα γραφεία των μάνατζερ για τον ΠΑΟΚ υπάρχει η εξής ενημέρωση: ψάχνουμε για στόπερ, για δημιουργικό χαφ και εξτρέμ ανεξαρτήτως ποδιού. Στόχος να αποκτηθεί οπωσδήποτε κεντρικός αμυντικός και θα είναι επιτυχία, αν αποκτηθεί και ένας ποδοσφαιριστής που να κάνει τη διαφορά σε μεσοεπιθετικές θέσεις. Τα διαθέσιμα χρήματα για ετήσιο συμβόλαιο φθάνουν μέχρι και τα 500 χιλιάρικα, αν και εκεί χωρά πολύ συζήτηση επειδή η σεζόν είναι μισή.

Ο ΠΑΟΚ θεωρητικά είναι η μόνη ομάδα που έχει διάθεση να δώσει και ένα πολύ μικρό χρηματικό ποσό μέχρι 200 χιλιάρικα για να "σπάσει" συμβόλαιο. Η αλήθεια είναι πως τις οδηγίες που δίνονται στους μάνατζερ από τον ΠΑΟΚ έχουν σταματήσει να τις λαμβάνουν στα σοβαρά. Το καλοκαίρι έψαχναν παίκτες στα 700 χιλιάρικα και στο τέλος ενημερώθηκαν πως τα διαθέσιμα χρήματα δεν ξεπερνούν για συμβόλαιο τα 180 χιλιάρικα. Υπάρχει βέβαια η πιθανότητα το γεγονός ότι ο ΠΑΟΚ χτυπάει πρωτάθλημα να αναγκάσει τον Σαββίδη να κάνει δύο καλά συμβόλαια για να ενισχύσει την ομάδα.

Πέρα από το μπέρδεμα που υπάρχει με τα οικονομικά, ο ΠΑΟΚ έχει ακόμα μία δυσκολία για να αποκτήσει ποδοσφαιριστή. Αυτή λέγεται Άγγελος Αναστασιάδης. Ο καλός προπονητής οφείλει να προστατεύει την ομάδα του από τις εύκολες επιλογές των μάνατζερ που στόχος τους είναι να κονομήσουν. Ο Άγγελος ίσως να το παρακάνει. Για τις δύο μεταγραφές που λογικά θα γίνουν ζητάει ποδοσφαιριστές από 26-28 ετών.

Ας πάρουμε να δούμε κάποιους ποδοσφαιριστές που έχουν απασχολήσει ή θα απασχολήσουν σύντομα τις ομάδες.

Μολό / Σεντ Ετιέν / 25 ετών / δημιουργός / εξτρέμ

Στην ηλικία που ψάχνει παίκτη ο Άγγελος. O Μολό γράφτηκε ξανά την περασμένη βδομάδα για τον ΠΑΟΚ μαζί με τον Ομπρανιάκ. Η διοίκηση του ΠΑΟΚ διέψευσε τα δημοσιεύματα, αλλά αυτό δεν λέει τίποτα. Δεν ξέρω αν θα ασχοληθεί ζεστά με την περίπτωση του, αλλά ο Μολό έχει το πακέτο προκειμένου ο ΠΑΟΚ να κάνει την υπέρβαση για χάρη του. Δεξιοπόδαρος, παίζει εύκολα στα δύο άκρα και σε 4-2-3-1 έχει την ποιότητα να παίξει σε ρόλο δεύτερου φορ και δημιουργού. Επειδή παίζει δημιουργικά στα άκρα κάνει καριέρα με ανάποδο πόδι. Θα ήταν ονειρικό να μπορούσε ο ΠΑΟΚ να είχε αριστερά τον Μολό και δεξιά τον Μακ. Διαθέτει καλή ντρίπλα, γλυκό πόδι, ποιοτική σέντρα και πολύ καλά στημένα.

Υπάρχουν στιγμές που μοιάζει ποδοσφαιριστής πολύ υψηλής κλάσης, αλλά δεν έχει διάρκεια. Βρίσκεται στα κάτω του. Είχε μία εκπληκτική διετία το 11-12 και το 12-13 που έκανε τη Σεντ Ετιέν να τον αγοράσει. Τον είχε δανειστεί από τη Νανσί τον Ιανουάριο του 2012 είχε τότε σε 19 παιχνίδια, 8 ασίστ και 4 γκολ και τον επόμενο Σεπτέμβρη μετά από μεγάλη προσπάθεια τον απέκτησαν. Δεν έχει καταφέρει όμως να καθιερωθεί, είναι 4ος ακραίος έχει παίξει μόλις 223 λεπτά και θα σκεφτόταν ο Γκαλτιέ να τον δώσει δανεικό. Στο αργό ελληνικό πρωτάθλημα και στον ΠΑΟΚ που παίζει από τα άκρα ο Μολό θα έκανε μεγάλη διαφορά. Το όπλο του είναι πως μπορεί να αξιοποιεί συμπαίκτες του με τελικές πάσες, σέντρες και στημένα. Την καλή του διετία 2011-13 του καταγράφηκαν 19 ασίστ.

Ομπρανιάκ / Βέρντερ / 30 ετών / δεκάρι

Κλασάτος, γνωστός από την καλή καριέρα που είχε σε Λιλ, Μπορντό και στην Εθνική Πολωνίας. Ως ποδοσφαιρικό στιλ είναι καθαρό δεκάρι. Κεφάλι ψηλά, γερά πόδια, μακρινή και κάθετη μεταβίβαση καλά στημένα. Κατά καιρούς έχει παίξει και στα άκρα, κυρίως με ανάποδο πόδι στα δεξιά για να συγκλίνει και να δημιουργεί. Αν κατέληγε σε αυτόν ο Άγγελος, στο 4-3-3 θα παίξει στα δεξιά θα γίνεται 4ος χαφ και θα πρέπει ο Σκόνδρας να πάρει όλη την πλευρά. Η καλή του θέση είναι 10άρι στο 4-2-3-1.

Το όνομα του βγήκε την περασμένη βδομάδα διαψεύστηκε και από τους ανθρώπους της Βέρντερ, όμως η αλήθεια είναι πως φέτος έχει πάρει μόλις 53 λεπτά συμμετοχής. Μιλάμε για βασικό ποδοσφαιριστή της Εθνικής Πολωνίας που σίγουρα θα θέλει να βρει χρόνο. Έχει παίξει 290 παιχνίδια στο Σαμπιονά και μετρά 35 γκολ / 44 ασίστ. Η παρουσία του θα έκανε πιο ελκυστική την ανάπτυξη του ΠΑΟΚ, θα προσέφερε κάθετη ανάπτυξη που σήμερα δεν υπάρχει και θα αποτελούσε τον ιδανικό συμπαίκτη για τον Κλάους.

Σιανί / Λάτσιο / 30 ετών / στόπερ

Ασχολούνται με την περίπτωση του σε αρχικό στάδιο γιατί το καλοκαίρι του 2015 μένει ελεύθερος από την Λάτσιο. Η ιταλική ομάδα δεν φαίνεται πρίθυμη να τον ανανεώσει και θα ήταν μία πρώτης γραμμής λύση για Ολυμπιακό που ψάχνει παίκτες από την γαλλική αγορά και πολυτέλεια για τον ΠΑΟΚ. Θηριώδης με ύψος 1.92 στόπερ και πολύ δυνατό κορμό. Είναι εξαιρετικά καλός και στις δύο περιοχές στο ψηλό παιχνίδι και δεν είναι ατσούμπαλος με την μπάλα. Έχει σαν αρνητικό πως επειδή έχει καλή τεχνική κατάρτιση για το σωματότυπο του νομίζει πως ξέρει περισσότερο μπάλα από όση στην πραγματικότητα.

Είναι όμως καλή περίπτωση, έχει σκοράρει εναντίον του Ολυμπιακού στη νίκη της Μπορντό για τους 16 του Τσάμπιονς Λιγκ την σεζόν 2009-10. Εκείνη την σεζόν είχε σκοράρει 3 φορές στην μεγαλύτερη διασυλλογική διοργάνωση. Στην Μπορντό όλα τα χρόνια ήταν βασικός και αναντικατάστατος, έχει πάρει και πρωτάθλημα. Στην Λάτσιο δεν καθιερώθηκε, αλλά πάντα έπαιξε. 30 παιχνίδια συνολικά το 2012-13, 26 το 2013-14. Φέτος δεν ξεκίνησε βασικός. Ο Στέφανο Πιόλι αρχικά έπαιζε με δίδυμο Ντε Βρίλ-Τσάνα και τον Σιανί τον είχε 4η επιλογή. Πρώτη φορά έπαιξε στο διπλό 2-0 στην Φλωρεντία και από τότε είναι βασικός. Το καλοκαίρι είναι ελεύθερος και μαθαίνω πως οι μάνατζερ περιμένουν ότι οι Καρεμπέ, Ισά θα ασχοληθούν μαζί του και ελπίζουν να μπει στο κόλπο και ο Σαββίδης.

Λουγκάνο / ελεύθερος / 34 ετών / στόπερ

Γράφτηκε την περασμένη βδομάδα για τον ΠΑΟΚ, παίχτηκε εξώφυλλο σε εφημερίδα της Θεσσαλονίκης. Μεγάλο όνομα, έχει υπάρξει ηγέτης, κάνει γκελ στον κόσμο και είναι ελεύθερος. Λογικό να προσπάθησαν οι μάνατζερ στην Ελλάδα να πάρουν τα δικαιώματα του για να τον προτείνουν στον ΠΑΟΚ. Δεν σκέφτηκαν όμως τον Άγγελο. Ο Αναστασιάδης δεν θέλει να δουλεύει με πρώην ποδοσφαιριστές, όσο μεγάλο όνομα και αν αυτός έχει.

Στη Γουέστ Μπρομ ήταν απογοητευτικός, έπαιξε 9 καταστροφικά παιχνίδια τα περισσότερα και επειδή ήθελε να κρατήσει ψηλά το κασέ του, το καλοκαίρι δεν βρήκε συμβόλαιο. Τεράστια προσωπικότητα, κάνει κουμάντο στην άμυνα, εγκεφαλικός έχει στιλ Μέλμπερκ, Χένρικσεν, Γκαμάρα, αν ερχόταν το καλοκαίρι θα μπορούσε τα έβγαζε πέρα στο αργό ελληνικό ποδόσφαιρο. 34 ετών στόπερ που να βρίσκεται για μήνες χωρίς ομάδα δεν παίρνει ο Αναστασιάδης.

Ενγκεμό / ελεύθερος / 28 ετών / εξάρι

Περίεργη περίπτωση. Δεν είναι ακριβώς ελεύθερος, αλλά δεν έχει και συμβόλαιο. Έχει αποκτηθεί από την Λανς. Προπονείται κανονικά, αλλά δεν μπορεί να αγωνιστεί επειδή δεν πήρε η Λάνς άδεια μεταγραφών. Ο ιδιοκτήτης της έχει υποσχεθεί πως θα βρει αυτήν την βδομάδα 2.5 εκατομμύρια ευρώ και θα ξεμπλοκάρει τις μεταγραφές. Ακόμα πάντως είναι στα λόγια. Αν τελικά δεν έρθουν τα χρήματα ο Ενγκεμό τηρεί τα κριτήρια και υπολογίζεται να προταθεί για Παναθηναϊκό και Ατρόμητο. Από σύμπτωση λόγω των οικονομικών προβλημάτων της Λανς θα μείνει στα αζήτητα. Σκληρό γρήγορο εξάρι, με ύψος 1μ73 θυμίζει λίγο Βιτόλο στο στιλ παιχνιδιού, αλλά είναι μαύρος.

Μακούν / Ρεν / 31 ετών / 6άρι και 8άρι

Δεν εκτιμήθηκε στον Ολυμπιακό κυρίως επειδή στο ποδόσφαιρο του Βαλβέρδε δεν μπορούσε να παίξει 6άρι. Το 2011 ο Ολυμπιακός είχε ανακοινώσει την ίδια ημέρα δύο παίκτες που έπαιζαν την ίδια θέση. Τον Ορμπάιθ και τον Μακούν. Ο πρώτος ήταν η επιλογή του προπονητή που κούμπωνε ακριβώς στο ποδόσφαιρο που ήθελε να παίξει, ο δεύτερος επιλογή της διοίκησης. Ο Βαλβέρδε για να μην κάψει τον Μακούν του έδινε λεπτά σε θέσεις πιο δημιουργικές. Έπαιξε συνολικά 30 παιχνίδια σε μία πολύ γεμάτη σεζόν του Ολυμπιακού και είχε σαν καλύτερο του παιχνίδι αυτό το Καζάν.

Στην συνέχεια πήγε στην Βρετάνη. Στη Ρεν βρήκε ξανά την θέση του και συνεχόμενα παιχνίδια. 28 αγώνες για το Σαμπιονά, τη σεζόν 2012-13 με 2 γκολ 2 ασίστ, 30 με 1 γκολ και 4 ασίστ πέρυσι. Όλες οι συμμετοχές στη θέση "6", που την παίζει δημιουργικά. Για 6άρι ξέρει μπάλα και έχει γρήγορη καλή πάσα, για επιτελικός χαφ όχι. Το καλοκαίρι προτάθηκε στον ΠΑΟΚ, αλλά κόπηκε, σύντομα αν δεν έχει γίνει είδη το όνομά του θα βρεθεί στα γραφεία του ΠΑΟΚ και του Παναθηναϊκού, καθώς τσακώθηκε άσχημα με τον προπονητή του Μοντανιέ και δεν υπολογίζεται. Ο Άγγελος χαφ μαύρο δεν θα πάρει εύκολα, στον Παναθηναϊκό θα μπορούσε να αποτελέσει μία έξυπνη κίνηση. Καθώς είναι καλύτερο 6άρι από τον Μέντες και θα μπορούσε να κάνει και δίδυμο σαν εσωτερικός χαφ με τον Ζέκα.

Αμπντενούρ / Μονακό / 25 ετών / στόπερ

Ψάχνουν να βρουν ομάδα στον Τυνήσιο στόπερ της Μονακό. Μιλάμε για σέντερ μπακ για τον οποίον η Μονακό στην περσινή καλή εποχή σπατάλησε 10 εκατομμύρια ευρώ για να τον πάρει στο πριγκιπάτο. Ο Ζαρντίμ όμως δεν θέλει να τον βλέπει. Τον θεωρεί υπεύθυνο για την ήττα στην πρεμιέρα από την Λοριάν με 2-1, ενώ έπαιξε και στην ήττα με 4-1 από την Μπορντό. Εκεί ο διαιτητής σφύριξε υπέρ της Μπορντό τρία πέναλτι από τα οποία κανένα δεν έγινε το ένα στον Αμπντενούρ. Λέγετε πως με την Καέν, ο Ζαρντίμ σκέπτεται να του δώσει την τελευταία ευκαιρία. Αν δεν τον πείσει τον ετοιμάζει για δανεικό.

Είναι αδικημένος πάντως από τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού. Είναι ποιοτικός στόπερ, έχει κάνει δύο εκπληκτικές χρονιές στην Τουλούζ. Ξέρει μπάλα, μπορεί να κάνει παιχνίδι από χαμηλά και είναι σε καλή ηλικία. Πρόκειται για στόπερ που η Μονακό δαπάνησε 10 εκατομμύρια ευρώ πρόσφατα, αλλά σκέφτεται σοβαρά να τον δώσει δανεικό, για όσο τουλάχιστον θα είναι προπονητής ο Ζαρντίμ. 25 ετών ακριβώς στην ηλικία που θέλει στόπερ ο Άγγελος, θα ήταν καλή περίπτωση για λίγους μήνες, ενώ σίγουρα θα μπει στην λίστα Καρεμπέ και Ισά.

Διαβάστε ακόμη...