Οι οκτώ μέρες που συντάραξαν το ελληνικό ποδόσφαιρο

Η επίθεση στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ, Χρ. Ζωγράφο, το βράδυ της περασμένης Πέμπτης (13/11) έφερε ένα ντόμινο εξελίξεων στον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου, το οποίο φανέρωσε συνολικά μία εικόνα διάλυσης.
Πηγή: soccerplus.gr
Οι οκτώ μέρες που συντάραξαν το ελληνικό ποδόσφαιρο

Η αρχή έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής (14/11), όταν ο Βαγγέλης Μαρινάκης βρέθηκε εκτάκτως στο ΔΣ της Super League και κατονόμασε τον Δημήτρη Μελισσανίδη ως υπεύθυνο για την επίθεση στον κ. Ζωγράφο, κάνοντας λόγο για απειλητικά τηλεφωνήματα τόσο στον αναπληρωτή πρόεδρο της ΚΕΔ όσο και στον πρόεδρο της ΕΠΟ, Γιώργο Σαρρή.

Στην συνέχεια, σε έκτακτο ΔΣ η ΕΠΟ αποφάσισε να μην ορίσει διαιτητές στις αναμετρήσεις των εθνικών πρωταθλημάτων ως μία διαμαρτυρία για την επίθεση στον κ. Ζωγράφο, ζητώντας από την Πολιτεία και τις ΠΑΕ να πάρουν μέτρα για την προστασία όσων εμπλέκονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Το βράδυ της Παρασκευής (14/11) ακολούθησε η απάντηση του Δημήτρη Μελισσανίδη στις καταγγελίες του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος τόνισε ότι "ψάχνει να βρει πρόθυμους ηλίθιους", ενώ ο Παναθηναϊκός κατηγόρησε την κυβέρνηση για "εγκληματική ανοχή που σημαίνει συνενοχή".

Μέσα σε όλα αυτά, ήρθε και η ήττα της Εθνικής από τα Νησιά Φερόε (0-1) για τα προκριματικά του EURO 2016, που οδήγησε στην λύση της συνεργασίας με τον Κλαούντιο Ρανιέρι.

Το Σάββατο (15/11), ο αθλητικός εισαγγελέας κ. Σιμιτζόγλου κάλεσε τους Βαγγέλη Μαρινάκη, Γιώργο Σαρρή και Δημήτρη Μελισσανίδη για όσα ακούστηκαν μετά την επίθεση στον Χρ. Ζωγράφο, ο οποίος στην κατάθεσή του στην Ασφάλεια μεταξύ άλλων είπε ότι σε τηλεφώνημα με απόκρυψη τον απείλησαν ότι "θα σας πετάξουμε στην θάλασσα".

Επιπλέον, ο Χιου Ντάλας τα "έχωσε" στον Ηλία Σπάθα και τους βοηθούς του για την διαιτησία στην αναμέτρηση Αστέρας Τρίπολης-Ολυμπιακός, ενώ είδε επτά διαιτητές να "κόβονται" στα τεστ φυσικής κατάστασης. Την ίδια ώρα που η Sun έκανε λόγο για σκέψεις παραίτησης του Σκωτσέζου λόγω απειλών.

Την άσχημη κατάσταση του ελληνικού ποδοσφαίρου επιβεβαίωσε με εμφατικό τρόπο τόσο η Daily Mail, η οποία με έρευνα της χαρακτήρισε ως το χειρότερο πρωτάθλημα στον κόσμο της Super League, όσο και η αποστολή φακέλου της UEFA στην ΕΠΟ με πέντε ύποπτους αγώνες.

Την Τρίτη (18/11) ο Χιου Ντάλας παραιτήθηκε από τις αρμοδιότητες του ως υπεύθυνος ορισμού διαιτητών σε Super League και Football League, καθώς φέρεται να κλονίστηκε από την επίθεση στον Χρ. Ζωγράφο και τη γενικότερη κατάσταση στο ελληνικό ποδόσφαιρο και τη διαιτησία.

Λίγες ώρες αργότερα, η Football League, έπειτα από έκτακτο ΔΣ (18/11), εξέφρασε την επιθυμία της (προπονητών, παικτών και προέδρων ομάδων) με επιστολή της στην ΕΠΟ να μην διακοπεί το πρωτάθλημα.

Από την πλευρά της η Super League δεν συγκάλεσε ΔΣ για να αποφασίσει για το θέμα της αναβολής, αλλά προσπάθησε να πάρει θέση δια τηλεφώνου. Οι επαφές κόλλησαν, καθώς προκλήθηκαν έντονες αντιδράσεις σε αρκετές ΠΑΕ αναφορικά με έγγραφο που απέστειλε η Super League, σύμφωνα με το οποίο δεν θα έπρεπε να υπάρχουν αρνητικά σχόλια τόσο από τις ΠΑΕ όσο και από τα ΜΜΕ για τις διαιτησίες στο πρωτάθλημα.

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον Παναθηναϊκό, ο οποίος με ανακοίνωσή του χαρακτήρισε "επαίσχυντη φίμωση" την κίνηση αυτή, ενώ με επιστολή στην Λίγκα οι "πράσινοι" έκαναν λόγο για "εξευτελισμό του ποδοσφαίρου".

Παράλληλα, ο Στράτος Σωπήλης παραιτήθηκε από την θέση του αναπληρωτή προέδρου τη Super League την Τετάρτη (19/11). Την ίδια ημέρα στον αθλητικό εισαγγελέα βρέθηκαν οι Βαγγέλης Μαρινάκης και Γιώργος Σαρρής, ενώ θα καταθέσουν και οι κ. Ζωγράφος και Μελισσανίδης.

Στις αντιδράσεις ήρθαν να προστεθούν αυτές της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη, η οποία απείλησε ακόμα και με αποχώρηση από το πρωτάθλημα και του ΠΣΑΤ, ο οποίος επεσήμανε ότι "δεν θα δεχτούμε υποδείξεις".

Την Πέμπτη (20/11), παραιτήθηκε από την προεδρία της Super Leauge o Δημήτρης Αγραφιώτης. Λίγες ώρες αργότερα ο Δημήτρης Μελισσανίδης παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, στην οποία τόνισε ότι "η χούντα του ποδοσφαίρου θα πέσει", με τον Ολυμπιακό να απαντά ότι "διευκολύνει το έργο του Εισαγγελέα με την παραδοχή του ότι μίλησε με τον κ. Σαρρή και τον κ. Ζωγράφο".

Από την πλευρά της η ΕΠΟ διατήρησε την απόφασή της για μη ορισμό διαιτητών, με την NOVA να αντιδρά και τον ΠΑΟΚ να προτείνει την έλευση ξένων διαιτητών και την Super League είναι έτοιμη για ΔΣ την Δευτέρα (24/11) για την εκλογή νέου προέδρου και τις εξελίξεις σε όλους τους τομείς να αναμένονται καταιγιστικές.

Διαβάστε ακόμη...