Οι ιταλικές ομάδες δυσκολεύουν τον ΠΑΟΚ

Η Φιορεντίνα είναι η πέμπτη ιταλική ομάδα που αντιμετωπίζει ο ΠΑΟΚ στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Η πρώτη ήταν η Μίλαν που πριν 40 χρόνια ανέκοψε την πορεία του Δικεφάλου στο Κύπελλο Κυπελλούχων και ακολούθησαν κατά σειρά:
Πηγή: sentragoal.gr
Οι ιταλικές ομάδες δυσκολεύουν τον ΠΑΟΚ

η Ελλάς Βερόνα, στα μέσα της δεκαετίας του '80 πρωταθλήτρια τότε Ιταλίας με τον Γερμανό Μπρίγκελ και τον Δανό Ελκερ πρώτα της βιολιά, η Νάπολι του μεγάλου Ντιέγκο Αρμάνο Μαραντόνα αλλά και του Καρέκα. Σειρά πήρε στη συνέχεια, δύο φορές μάλιστα, η Ουντινέζε την οποία ο ΠΑΟΚ κατάφερε να αποκλείσει μια φορά το 2000 αλλά οι «μπιανκονέρι» πήραν πριν από δύο χρόνια την εκδίκησή τους.

Η αλήθεια είναι ότι οι Ιταλοί δεν ταιριάζουν στην ομάδα της Θεσσαλονίκης που απέναντί τους έχει τέσσερις αποκλεισμούς και μια μεγάλη πρόκριση. Κοινό χαρακτηριστικό και των έξι αγώνων που έχει δώσει ο ΠΑΟΚ με ομάδες του Καμπιονάτο στην έδρα του είναι ότι η Τούμπα έβραζε γεμάτη από κόσμο και πως όλα αν εξαιρέσει κανείς το πρώτο με τη Μίλαν το μακρινό πλέον 1974 ήταν ρεβάνς αποτελεσμάτων στην Ιταλία που έδιναν ελπίδες πρόκρισης. Μπορεί ο Δικέφαλος να μην τα κατάφερε παρά μόνο μια φορά αλλά πάντοτε είχε έναν ποδοσφαιριστή που έδειχνε πως μπορούσε να γίνει ήρωας όπως έγινε ο Πατρίσιο Καμπς με τα δύο γκολ που πέτυχε το 2000 απέναντι στην Ουντινέζε και οδήγησε την ομάδα του Ντούσαν Μπάγεβιτς τότε σε μια μεγαλειώδη αλλά και αγχωτική πρόκριση στην παράταση. Ηρωας θα μπορούσε να γίνει ο Σταύρος Σαράφης απέναντι στη Μίλαν όταν με δύο κεφαλιές έβαλε τον ΠΑΟΚ μπροστά στο σκορ, αλλά το εις βάρος του Δικεφάλου 3-0 στην Ιταλία ήταν μάλλον καταδικαστικό. Ηρωας θα μπορούσε να γίνει ο Βασίλης Βασιλάκος όταν στο ξεκίνημα του αγώνα με τη Βερόνα δοκίμασε από μακριά το πόδι του και άνοιξε το σκορ αλλά είχε διαφορετική άποψη ο Ελκερ και γύρισε το παιχνίδι. Ηρωας θα μπορούσε να γίνει και ο Γιώργος Σκαρτάδος και για την εμφάνισή του απέναντι στη Νάπολι του Μαραντόνα στο Σαν Πάολο όπου ο Δικέφαλος ηττήθηκε με το ισχνό 1-0 που του επέτρεπε να ελπίζει αλλά και για το γκολ που πέτυχε απέναντι στους Ιταλούς στην Τούμπα αλλά δεν ήταν αρκετό.

Το σημερινό παιχνίδι με τους Βιόλα δεν έχει χαρακτήρα «νοκ άουτ» ωστόσο είναι δεδομένο πως σε περίπτωση που η ομάδα του Αγγελου Αναστασιάδη πάρει τη νίκη τότε θα έχει κάνει ένα τεράστιο βήμα για την πρόκρισή της στην επόμενη φάση του θεσμού.

Είχε συμβολή στην υπόθεση Χόιτσερ

Ο Φέλιξ Τσβάιερ, που σφυρίζει το σημερινό παιχνίδι του ΠΑΟΚ με τη Φιορεντίνα, είναι γνωστός στη Γερμανία, καθώς έπαιξε σημαντικό ρόλο στην υπόθεση Χόιτσερ και την εξάρθρωση του κυκλώματος που έστηνε ποδοσφαιρικά παιχνίδια. Ο Τσβάιερ, που είναι και αυτός Βερολινέζος, είχε καταγγείλει άμεσα κάποια περίεργα στοιχήματα που παρατήρησε στην επαφή του με τον Χόιτσερ και από εκεί ξεκίνησαν οι αποκαλύψεις. Ο 33χρονος Γερμανός είναι φίλος αλλά και μέλος της Χέρτα.

20 Μαρτίου 1974, ΠΑΟΚ - Μίλαν 2-2

Ο ΠΑΟΚ φτάνει στον τρίτο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων έχοντας αποκλείσει κατά σειρά τις Λέγκια Βαρσοβίας και Λιόν. Η Μίλαν αποδεικνύεται όμως ανυπέρβλητο εμπόδιο για την ομάδα του Λες Σάνον. Στο πρώτο παιχνίδι στο Μιλάνο οι Ιταλοί κερδίζουν 3-0 με σκόρερ τους Μπιγκόν Μπενέτι και Καρούτσι. Στη ρεβάνς της Τούμπας ο Σταύρος Σαράφης βάζει δύο φορές μπροστά τον ΠΑΟΚ με κεφαλιές στο 30' και το 71', οι ροσονέρι όμως ισοφαρίζουν.

2 Οκτωβρίου 1985, ΠΑΟΚ – Βερόνα 1-2

Στο Κύπελλο Πρωταθλητριών ο ΠΑΟΚ του Βάλτερ Σκότσικ αντιμετωπίζει την Ελλάς Βερόνα και χάνει στην Ιταλία 3-1. Το γκολ του Σκαρτάδου στο 70' δίνει ελπίδες για μια μεγάλη ανατροπή. Ο Βασίλης Βασιλάκος μόλις στο 4' με σουτ έξω από τη μεγάλη περιοχή βάζει φωτιά στην Τούμπα, αλλά ο Δανός σταρ της Βερόνα, ο Ελκερ, έχει άλλη άποψη και με δύο δικά του γκολ δίνει δεύτερη νίκη στους Ιταλούς.

21 Σεπτεμβρίου 1988, ΠΑΟΚ – Νάπολι 1-1

Στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ ο ΠΑΟΚ πέφτει με τη Νάπολι του Ντιέγκο Μαραντόνα και χάνει στο Σαν Πάολο 1-0. Στη ρεβάνς στην Τούμπα επικρατεί το αδιαχώρητο, αλλά οι Ιταλοί δεν πτοούνται. Με τον Καρέκα ανοίγουν το σκορ στο 17' και καθαρίζουν στην ουσία την πρόκριση. Ο ΠΑΟΚ δεν τα παρατά και με τον Γιώργο Σκαρτάδο ισοφαρίζει στο τελικό 1-1.

9 Νοεμβρίου 2000 ΠΑΟΚ – Ουντινέζε 3-0

Η ήττα με 1-0 στο Φρίουλι δεν πτοεί τον ΠΑΟΚ του Ντούσαν Μπάγεβιτς, που με πρωταγωνιστή τον Αργεντίνο Πατρίσιο Καμπς πετυχαίνει μια ιστορική πρόκριση. Ο Καμπς σκοράρει με κεφαλιά στο 73' και το παιχνίδι πηγαίνει στην παράταση. Εκεί και πάλι ο Καμπς με νέα κεφαλιά γράφει το 2-0 στο 102' και ο Φρούσσος υπογράφει με το τρίτο γκολ του Δικεφάλου την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

23 Φεβρουαρίου 2012, ΠΑΟΚ - Ουντινέζε 0-3

Στη φάση των 32 του Γιουρόπα Λιγκ ο ΠΑΟΚ παίρνει λευκή ισοπαλία στην Ιταλία, αλλά τα πράγματα στη ρεβάνς της Τούμπας δεν πηγαίνουν όπως όλοι περίμεναν. Με δύο γρήγορα γκολ με Ντανίλο στο 6' και Φλόρο Φλόρες στο 15' η Ουντινέζε παίρνει σκορ πρόκρισης, και μάλιστα το διευρύνει στο 49' με εύστοχο χτύπημα-πέναλτι του Ντομίτσι.

Διαβάστε ακόμη...