Διεθνώς ρεζίλι!

Στο στόχαστρο του διεθνή Τύπου βρέθηκε ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, Βαγγέλης Μαρινάκης.
Πηγή: inpaok.com
Διεθνώς ρεζίλι!

Στα μάτια των ξένων ο πρόεδρος των ερυθρόλευκων είναι: «ένας άνθρωπος γνωστός, σύμφωνα με απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες, για τις μεθόδους του σε σχέση με τον Τύπο, που φτάνουν στα όρια του εκφοβισμού».

Άδικο έχουν;

Αυτά γράφουν όταν βλέπουν τις ιστορίες με τα σκάνδαλα και τις αποκαλύψεις γύρω από τους "στημένους" αγώνες", τις δωροδοκίες, τους εκφοβισμούς στο χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου και τόσα άλλα, όπου κεντρικό πρόσωπο όλων των ξένων αναφορών είναι ο Ευάγγελος Μαρινάκης!

Τα «Σπορ του Βορρά» παρουσιάζουν σήμερα ένα μεγάλο αφιέρωμα στον πρόεδρο του Ολυμπιακού ο οποίος στα μάτια των ξένων ΜΜΕ δεν είναι τόσο... «καθαρός» όσο προσπαθεί το «ερυθρόλευκο» σύστημα να πείσει ότι είναι...

«Ίσως μόνον στην "αμαρτωλή" ΕΠΟ και στη Σούπερ Λίγκα συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα, καλύπτοντας με τη στάση τους ένα τόσο τεράστιο θέμα, που σε άλλες περιπτώσεις και άλλες χώρες, προφανώς, θα είχε προκαλέσει αναταράξεις και θα είχε οδηγήσει κάποιους ενώπιον της δικαιοσύνης, ίσως και στη φυλακή», αναφέρει το ρεπορτάζ των «Σπορ του Βορρά» και συνεχίζει:

«Στο δύσμοιρο ελληνικό ποδόσφαιρο τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει, όσο κυριαρχεί ο φόβος και επικρατεί η δοσοληψία και η εξάρτιση. Οσο κι αν φωνάζει ο Γάλλος Ολιβιέ Καπό, ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, όσο κι αν όλοι γνωρίζουν τι γίνεται, αλλά κρύβονται πίσω από προσωπικά συμφέροντα, το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν έχει καμία τύχη.

Οι ξένοι, ανά την Ευρώπη, δεν έχουν κάτι να φοβηθούν, λένε τα πράγματα "με το όνομά τους" και ασχολούνται το τελευταίο διάστημα συστηματικά με το τεράστιο θέμα, το οποίο εδώ στην Ελλάδα, ελάχιστοι έχουν το θάρρος να το... αγγίξουν, είτε γιατί φοβούνται, είτε γιατί επηρεάζονται από... άλλου είδους καταστάσεις.

Κάνοντας κανείς μια "βόλτα" σε μεγάλες οικονομικές και πολιτικές ιστοσελίδες της Ευρώπης θα καταλάβει εύκολα την πραγματική διάσταση του θέματος, που χαρακτηρίζεται ως ένα σκάνδαλο αναλόγου μεγέθους μ' αυτό του Calciopolis στην Ιταλία, έχει κεντρικό πρωταγωνιστή τον πρόεδρο του Ολυμπιακού, Ευάγγελο Μαρινάκη, αλλά όπως προκύπτει από τις αναφορές των ξένων δημοσιογράφων, για έναν περίεργο λόγο η έρευνα δεν προχωρά και οι εμπλεκόμενοι, όχι απλά παραμένουν ατιμώρητοι, αλλά συνεχίζουν ανενόχλητοι να ελέγχουν πρόσωπα και καταστάσεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Ο δημοσιογράφος Σμιθ Μέρεντιθ γράφει στο theeuroeconomy.blogactiv.eu:

"Ισως μια από τις πιο ενδιαφέροντες περιπτώσεις σκανδάλων στο χώρο του ποδοσφαίρου, που έρχεται στο μυαλό όλων είναι αυτή που έχει ως κεντρικό πρόσωπο τον εφοπλιστή και φανατικό του ποδοσφαίρου, Ευάγγελο Μαρινάκη, ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, που βρίσκεται στην κορυφή της ελληνικής Super League. Παρά το γεγονός ότι το όνομά του συνδέεται με εγκληματική οργάνωση, κατηγορήθηκε επίσημα για στήσιμο αγώνων, δωροδοκία υπαλλήλων, πολιτικών και δικαστών, ο «απλησίαστος» Μαρινάκης πρόσφατα κατάφερε να εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη στην Ελλάδα, αυτή του Πειραιά. Ο Γιάννης Μώραλη, πρώην Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακού, κέρδισε τις εκλογές και ανέλαβε το δήμο χάρη στη μεγάλη προεκλογική εκστρατεία, που σε μεγάλο βαθμό είχε την οικονομική στήριξη του Μαρινάκη".

Σύμφωνα με το "internationalpolicydigest.org": "η ύπαρξη βαθιάς ριζωμένης διαφθοράς και στημένων αγώνων σίγουρα δεν είναι κάτι καινούργιο στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου. Η ίδια η χώρα είναι πασίγνωστη για την ενδημική διαφθορά μεταξύ των πολιτών και της κυβέρνησης, και μια πρόσφατη έκθεση αποκαλύπτει ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι επίσης στην ίδια κατεύθυνση", ενώ γίνεται ιδιαίτερη αναφορά σε μια έρευνα που είχε γίνει, αλλά πέρασε στα... ψιλά, πριν από ένα χρόνο, όπου όπως τονίζεται στο δημοσίευμα "το 12,8% των παικτών παραδέχθηκε ότι είχε προσεγγιστεί για να καθορίσει έναν αγώνα και ακόμη πιο συγκλονιστικό είναι το ποσοστό του 64% των ποδοσφαιριστών, οι οποίοι παραδέχθηκαν πως είναι βέβαιοι ότι τα παιχνίδια στο πρωτάθλημά τους καθορίστηκαν μέσα στο 2013".

Η αναφορά γύρω από το σκάνδαλο των στημένων αγώνων και την ύπαρξη εγκληματικής οργάνωσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο συνεχίζεται και εστιάζεται στο πρόσωπο του εφοπλιστή και ιδιοκτήτη του Ολυμπιακού, Ευάγγελου Μαρινάκη, ο οποίος σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ της ιστοσελίδας "ο εισαγγελέας που χειρίζεται την υπόθεση υποστηρίζει ότι, προκειμένου ο Μαρινάκης να έχει θετικά αποτελέσματα στους αγώνες που ήθελε, φέρεται να συνέβαλε στην εκλογή του Γιώργου Σαρρή στη θέση του προέδρου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας και λόγω αυτής της στήριξης, εξασφάλισε την παρουσία συγκεκριμένων διαιτητών για να εξασφαλίσει το επιθυμητό αποτέλεσμα σε κάθε αγώνα".

Οπως, όμως, τονίζεται στο δημοσίευμα: "Παρά τις τηλεφωνικές καταγραφές που έχουν δημοσιοποιηθεί από τα ελληνικά ΜΜΕ ο Μαρινάκης, ο Ολυμπιακός και οι άλλοι εμπλεκόμενοι συνεχίζουν να παίζουν ατιμώρητοι το παιχνίδι τους".

Ο ΚΑΠΟ ΚΑΙ ΤΑ "ΑΝΤΑΛΛΑΓΜΑΤΑ"

Η γαλλική ιστοσελίδα "agoravox.fr" γράφει γύρω από τη συνεχιζόμενη διαφθορά στην ελληνική κοινωνία και εστιάζει στο χώρο του ποδοσφαίρου με αφορμή τις πρόσφατες καταγγελίες του πρώην ποδοσφαιριστή του Λεβαδειακού, Ολιβιέ Καπό: "Οι δηλώσεις του Καπό συμπίπτουν με την πιθανή εμπλοκή του Ευάγγελου Μαρινάκη, προέδρου του Ολυμπιακού σε μια σημαντική υπόθεση διαφθοράς. Ο εισαγγελέας Ανδρέας Κορέας, που χειρίζεται την υπόθεση δηλώνει: "Από την αξιολόγηση του περιεχομένου των τηλεφωνικών συνομιλιών προκύπτει ότι ο Πρόεδρος (του Ολυμπιακού) και οι συνεργάτες του έχουν προσεγγίσει και προσπάθησαν να χειραγωγήσουν αξιωματικούς της αστυνομίας, δικαστές, πολιτικούς και άλλους ισχυρούς άνδρες της χώρας προκειμένου να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντά τους, υποσχόμενος ως αντάλλαγμα σημαντικές υπηρεσίες ως υπάλληλοι του συλλόγου του, από τη στιγμή που αφήσουν τις θέσεις τους στο δημόσιο τομέα".

ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΛΜΗΣΑΝ, ΕΔΩ ΣΦΥΡΙΖΟΥΝ ΑΔΙΑΦΟΡΑ...

Για τους ξένους παρατηρητές είναι αδιανόητο να μην υπάρχουν έως τώρα αποφάσεις από την ελληνική δικαιοσύνη, μετά τις τελευταίες αποκαλύψεις.

Στο blog του "mediapart.fr" διαβάζουμε πως "η διαφθορά στο χώρο του ποδοσφαίρου μιλάει όλες τις γλώσσες ακόμη και σε εκείνους τους παράγοντες, που μερικές φορές δεν διστάζουν να φιμώσουν τον Τύπο ώστε να ενεργεί με "διακριτική ευχέρεια" για αυτούς. Κάπως έτσι φαίνεται να είναι η περίπτωση του Προέδρου του Ολυμπιακού, Ευάγγελου Μαρινάκη, με βάσιμες υποψίες να έχει χρησιμοποιήσει την επιρροή του για να χειραγωγήσουν αγώνες στο παρασκήνιο φτάνοντας να χρησιμοποιούν εκφοβισμό για να φιμώσουν τους δημοσιογράφους. Προσθέστε στις πρακτικές αυτές τις σχέσεις του με πρόσωπα σε στρατηγικές θέσεις και έχετε το πορτρέτο ενός ανθρώπου του οποίου το παράδειγμα από μόνο του μπορεί να χρησιμεύσει για τις μελλοντικές έρευνες σχετικά με τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Σε αντίθεση με την Ιταλία και το σκάνδαλο Calciopolis, όπου το σύστημα της δικαιοσύνης έδειξε προθυμία να χτυπήσει το χώρο του ποδοσφαίρου, κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ειπωθεί στην περίπτωση της Ελλάδας, όπου τα μέσα ενημέρωσης και οι Αρχές είτε είναι απρόθυμοι, είτε φοβούνται να πάρουν αποφάσεις σχετικά με την κατάσταση της διαφθοράς που σαπίζει στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία".

Η ΕΠΙΡΡΟΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΥΠΟ

Η ιστοσελίδα "digitaljournal.com" εστιάζει στην πρακτική του Ευάγγελου Μαρινάκη και τη γενικότερη επιρροή του που εμφανίζεται να έχει στο χώρο του ελληνικού Τύπου.

Αναφέρει χαρακτηριστικά την ύπαρξη της εφημερίδας "Παραπολιτικά", στην οποία βασικός χρηματοδότης είναι ο εφοπλιστής και πρόεδρος του Ολυμπιακού, αλλά και την πρόθεση του για εμπλοκή στους ραδιοφωνικούς σταθμούς Sport-fm και SentraFM.

Το κείμενο καταλήγει ως εξής: "Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις δημοσιογράφων στους οποίους έχουν ασκηθεί διάφορες μορφές εκφοβισμού προκειμένου να πετύχουν τη φίμωση του Τύπου σε πολλές αρνητικές ειδήσεις για τον ίδιο τον Μαρινάκη, τις επιχειρήσεις του και την ομάδα του".

Αλλωστε, είναι γνωστές οι πρακτικές του Ολυμπιακού απέναντι στον ελληνικό αθλητικό Τύπο, που πολύ δύσκολα ένα μεγάλο κομμάτι του θα επιδιώξει να έρθει σε ευθεία αντιπαράθεση μαζί του.

Διαβάστε ακόμη...