Χαμάλη εσύ, σούπερ σταρ

Ο ΠΑΟΚ έχει ομαδικό πνεύμα και επιθετικότητα, στοιχεία που τον οδήγησαν στην κορυφή του πρωταθλήματος.
Πηγή: metrosport.gr
Χαμάλη εσύ, σούπερ σταρ

Ο ΠΑΟΚ εντυπωσιάζει, είναι πολύ πειστικός και παρότι έχει πολύ δρόμο μπροστά του έχει καταφέρει να φέρει χαμόγελα στα πρόσωπα των οπαδών του. Και να αναγκάσει τα πανελλαδικά ΜΜΕ να τον αποθεώσουν και να δημιουργήσουν μία θετική αύρα για αυτόν στην ελληνική κοινή γνώμη.

Ο Άγγελος Αναστασιάδης κατάφερε να μεταδώσει στην ομάδα ότι δεν κατάφεραν η προκάτοχοί του. Και βρήκε εντός ΠΑΟΚ την υποστήριξη που οι «οπαδοί» του πίστευαν πως δεν θα βρει ποτέ.

Ο τεχνικός του ΠΑΟΚ έχει καταφέρει να δώσει στην ομάδα στοιχεία που της έλλειπαν τα τελευταία χρόνια. Η δήλωση του Αθανασιάδη πως «φέτος τρέχουμε για την ομάδα και όχι για τους εαυτούς μας» φωτογραφίζει μία κατάσταση που είχε παγιωθεί, μία κατάσταση που είχε αλλοιώσει το DNA του ποδοσφαιρικού τμήματος.

Ο ΠΑΟΚ ουσιαστικά έδιωξε όσους δεν είχαν διάθεση να μπούνε στη νέα λογική μίας ομάδα που πρέπει να χτιστεί σε σωστές βάσεις, γεγονός που βοήθησε τον Αναστασιάδη. Και αυτός δεν έχασε την ευκαιρία να ελέγξει το γκρουπ του με τον πατροπαράδοτο παραδοσιακό τρόπο. Κατάφερε να μεταδώσει την επιθετικότητά του μέσα από ομιλίες οι οποίες έχουν κεντρικό νόημα τον ΠΑΟΚ, την ιστορία του και το τι εκφράζει.

Ο ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη βέβαια, έχει το ευτύχημα να αποτελείται από ποδοσφαιριστές που λατρεύουν το χαμαλίκι. Όχι που δεν έχουν πρόβλημα να το κάνουν, αλλά που το λατρεύουν.

Όλο το αγωνιστικό πλάνο του ΠΑΟΚ, αυτό που τον έχει πρώτο στο πρωτάθλημα με 13 – 1 γκολ και περασμένο στους ομίλους με 10 – 2 γκολ – συνολικά 23 – 3 σε αυτό το ξεκίνημα – βασίζεται στο αδυσώπητο πρέσινγκ.

Και οι έξι παίκτες της μεσαίας γραμμής και της επίθεσης το κάνουν άψογα αυτό. Από τον Αθανασιάδη που είναι στη κορυφή της επίθεσης, από τους Μακ και Σαλπιγγίδη που δεν έχουν θέμα να στήσουν τις παγίδες όπως πρέπει, από τους δύο εσωτερικούς μέσους που στη προκειμένη περίπτωση είναι οι Κάτσε – Τζανδάρης με τον δεύτερο να έχει πλασαριστεί άψογα στη λίστα των καλύτερων κλεφτών του πρωταθλήματος έχοντας παίξει μόλις δύο αγώνες και βρισκόμενος σήμερα στη 5η θέση της συγκεκριμένης στατιστικής.

Ο Τζιόλης πίσω απ' όλους αυτούς με εμπειρία, καθαρό μυαλό και βέβαια οξυδέρκεια στο παιχνίδι του, αποτελεί το σημείο αναφοράς στην ορθολογική ανάπτυξη της ομάδας, όταν δηλαδή δεν θα κλαπεί η μπάλα ψηλά, παίζοντας με σιγουριά, παίζοντας με σοβαρότητα και ελάχιστα λάθη.

Το παράδοξο – σχετικά είναι όλα στο ποδόσφαιρο – είναι πως ο τρόπος παιχνιδιού του δεν προήλθε από το ασκησιολόγια του προπονητή ο οποίος δεν δίνει μεγάλη έμφαση στο τακτικό κομμάτι, πλην των ομιλιών και των βίντεο που δείχνει. Ουσιαστικά, δεν διαφέρει η λογική του από αυτή του Χιουμπ Στέφενς, ο οποίος όμως σε καμία των περιπτώσεων δεν είχε τρόπο να μεταδώσει αυτό το κλίμα στην ομάδα, ενώ δεν δούλευε σχεδόν καθόλου τη φυσική κατάσταση. Κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που βλέπουμε φέτος.

Ο ΠΑΟΚ των ...χαμάληδων, έχει βρει τρόπο να τρομοκρατήσει τις αντίπαλες ομάδες οι οποίες όταν τον αντιμετωπίσουν με αφέλεια εκτίθενται. Και πλέον, αφού η ομάδα έχει βρει ρυθμό, στόχος είναι να βρεθεί μία φόρμουλα έτσι ώστε να αυξηθούν οι βασικές επιλογές. Ήδη ο Δημήτρης Παπαδόπουλος με τον Εγιάλ Γκολάσα αρχίζουν να κερδίζουν έδαφος και σύντομα θα πάρουν την ευκαιρία τους, ο Μάρτενς έστω και ως αλλαγή παίρνει χρόνο συμμετοχής και με τον χρόνο θα πρέπει να ενεργοποιηθούν και άλλοι ποδοσφαιριστές.

Και κρατώντας χαμηλά τη μπάλα συνεχίζει...

Διαβάστε ακόμη...