Tι του έκαναν του Περέιρα;

Όπως έγινε γνωστό ο Φακούντο Περέιρα χάνει το ματς με τον ΟΦΗ και του έγινε παρέμβαση με PRP προκειμένου να προλάβει ν" αγωνιστεί στην αναμέτρηση με την Γκινγκάμπ στην Γαλλία.
Πηγή: inpaok.com
Tι του έκαναν του Περέιρα;

Τι είναι όμως το PRP;

Tα αρχικά PRP σημαίνουν Platelet Rich Plasma στα ελληνικά: Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια και μιλάμε για χρήση Αυτόλογων Αυξητικών Παραγόντων Αίματος. Πρόκειται για έναν τρόπο ενίσχυσης του οργανισμού και υποβοήθησης στη διαδικασία επούλωσης ενός τραύματος και γενικά ενός ιστικού τραυματισμού. Η μέθοδος αρχικά χρησιμοποιήθηκε σε αθλητές, αλλά πλέον χρησιμοποιείται σε όλους τους ασθενείς και φυσικά μιλάμε για ενέσιμη θεραπεία από το ίδιο το αίμα του αθλητή! Το αντικείμενο του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου είναι η ενεργοποίηση και η ενίσχυση της έμφυτης ικανότητας του σώματος να επιδιορθώνει και να αναγεννά τους ιστούς και τα όργανά του.

Λαμβάνεται από τον ασθενή μικρή ποσότητα αίματος από μία περιφερική φλέβα με διαδικασία όμοια με τυπική εξέταση αίματος. Ακολουθεί ειδική επεξεργασία (φυγοκέντρηση) όπου απομονώνονται τα αιμοπετάλια, τα οποία στη συνέχεια ενεργοποιούνται με χλωριούχο ασβέστιο προκειμένου να εκκρίνουν τους αυξητικούς παράγοντες που έχουν αποθηκευμένους στα κοκκία τους. Στο τέλος, εγχύεται το PRP με τα ενεργοποιημένα αιμοπετάλια τοπικά στην περιοχή της βλάβης με υπερηχογραφική καθοδήγηση, προκειμένου να πραγματοποιηθεί με ακρίβεια.

Θεραπεία PRP όπως αυτή που ακολουθεί πλέον ο Περέιρα έχει ακολουθήσει ο διάσημος τενίστας Ράφαελ Ναδάλ για το τραυματισμένο γόνατο του και μάλιστα είχε δηλώσει: «H θεραπεία αυτή δούλεψε εξαιρετικά πάνω στο γόνατο μου. Απίστευτο σε τόσο σύντομο διάστημα να επουλωθεί τόσο σύντομα. Ο τραυματισμός που είχα ξεπεράστηκε 100% σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα». Είναι μάλιστα η αγαπημένη μέθοδος των ιατρών της Μπαρτσελόνα. Ο Γερμανός ιατρός Πάουλ Κλάιν δήλωσε πέρσι πως: «Πάνω από τις μισές ομάδες της Μπουντεσλίγκα χρησιμοποιούν την μέθοδο PRP» ενώ ο Ράιμοντ Μπεστ στέλεχος της ιατρικής ομάδας της Στουτγκάρδης μιλάει για 15 παίκτες στην ομάδα του που την χρησιμοποιούν ετησίως!

Πρέπει να σημειωθεί πως η διαδικασία διαρκεί λιγότερο από 20 λεπτά, είναι ανώδυνη, δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις και δεν εμφανίζει επιπλοκές, γιατί είναι ένα αυτόλογο βιολογικό προϊόν. Ο ασθενής μπορεί να φύγει άμεσα χωρίς κανένα πρόβλημα.

Πρόκειται ουσιαστικά για μια νέα μέθοδο αντιμετώπισης των χρόνιων ορθοπεδικών παθήσεων και τραυμάτων κάτι που έχει ο Περέιρα από μία θλάση που τον ταλαιπωρεί χρόνια αλλά δεν έχει θεραπευτεί σωστά.

Οι άλλες παραδοσιακές θεραπείες με ανάπαυση, παγοθεραπεία και αντιφλεγμονώδη φάρμακα δεν αντιμετωπίζουν το πρόβλημα μακροπρόθεσμα, και οι ασθενείς ταλαιπωρούνται από βασανιστικό πόνο για μεγάλο χρονικό διάστημα που περιορίζει τις δραστηριότητες τους και οι ποδοσφαιριστές αναγκάζονται να μένουν για αρκετό διάστημα εκτός αγωνιστικής δράσης. Επίσης στις περισσότερες περιπτώσεις που η βλάβη χρονίσει δεν υφίσταται σημαντική φλεγμονή στην περιοχή συνεπώς ο οργανισμός δεν έχει τη δυνατότητα να αποκαταστήσει τη βλάβη. Για αυτό και πλέον χρησιμοποιείται το PRP: για την ταχύτερη επούλωση της ρήξης των μυϊκών ινών βέβαια πρέπει να σημειωθεί ότι σε μακροχρόνιες παθήσεις η θεραπεία πρέπει να επαναλαμβάνεται.

Πάντως το 2010 το PRP θεωρήθηκε «ντόπινγκ» από την WADA (Παγκόσμιος Οργανισμός Αντι-Ντόπινγκ) αλλά το έβγαλε από την λίστα της το 2011 καθώς παραδέχτηκε πως έκανε λάθος.

Φυσικά υπάρχουν και άλλες σύγχρονες μέθοδοι θεραπείας όπως αυτή με βλαστοκύτταρα η οποία εφαρμόζεται σε πιο σοβαρά τραύματα.

Διαβάστε ακόμη...