Όταν ο Σάντος απαξίωνε τον Κλάους

Ο Θέμης Καίσαρης θυμάται τη δημόσια απαξίωση του Φερνάντο Σάντος για τον 18χρονο Στέφανο Αθανασιάδη τη σεζόν 2007-2008, μέχρι που ο νεαρός φορ σημείωσε ένα γκολ αλά Μπέργκαμπ στο ντεμπούτο του και αποστόμωσε τον νυν ομοσπονδιακό τεχνικό της εθνικής Πορτογαλίας.
Πηγή: contra.gr
Όταν ο Σάντος απαξίωνε τον Κλάους

Οι πρόσφατες ΚΟΝΤΡΕΣ "Αθανασιάδης ή Μήτρογλου" με ανάγκασαν να πάω πίσω στο χρόνο, όταν αμφότεροι μας συστήθηκαν ως πιτσιρίκια. Κι η επιστροφή στο 2008, όταν ο Αθανασιάδης έκανε εκπληκτικό ντεμπούτο ως βασικός στον ΠΑΟΚ, δεν είναι ολοκληρωμένη, αν δεν πάει και λίγο πιο πίσω, σ' ένα περιστατικό που αρκετοί έχουν ξεχάσει ή αγνοούν.

Πρώτη χρονιά Σάντος
Η σεζόν 2007-2008 ήταν πολύ κακή για το Δικέφαλο. Ο Φερνάντο Σάντος είχε διαδεχθεί τον Παράσχο, που είχε φύγει μετά την ήττα στην πρεμιέρα απ' την Ξάνθη. Ο Πορτογάλος δεν μπόρεσε να καταφέρει πολλά, οι καλές σεζόν του ΠΑΟΚ θα ήταν αυτές που ακολούθησαν. Κάποια στιγμή μέσα στη χρονιά, ο ΠΑΟΚ αγνοεί τη νίκη για πέντε αγωνιστικές, έχει χάσει από Αστέρα Τρίπολης και Εργοτέλη και έχει φέρει ισοπαλίες με Ολυμπιακό, Πανιώνιο και Βέροια.

Στη συνέντευξη Τύπου πριν από τον αγώνα με τον Ατρόμητο, ο Σάντος δέχεται πίεση απ' τους ρεπόρτερ της ομάδας. Μεταξύ άλλων, οι δημοσιογράφοι ρωτάνε τον Σάντος για τα πιτσιρίκια της ομάδας. Οι ερωτήσεις τους λένε πως αφού η χρονιά είναι χαμένη, γιατί δεν παίζουν τουλάχιστον οι ταλαντούχοι μικροί της ομάδας. Κι αυτοί ήταν ο Πεχλιβάνης, ο Δελήμπασης και ο Αθανασιάδης, που την προηγούμενη χρονιά ήταν πρώτος σκόρερ στο πρωτάθλημα των Νέων και ο κόσμος ήθελε να τον δει με την πρώτη ομάδα.

"Ούτε για δανεικοί"
Ο Σάντος απαντά με ένα πρωτοφανές ξέσπασμα: "Αν νομίζετε ότι σφάλω, για μένα δεν υπάρχει πρόβλημα. Μετά από 20 χρόνια σταδιοδρομίας, δεν ξέρω τι κάνω στο ποδόσφαιρο; Ή πιστεύουμε στο σχέδιο μας, όπως το πιστεύω εγώ, ή όχι! Μην αρχίσουμε με τέτοιες κουβέντες, ας βάλουμε τον Πεχλιβάνη ή τον Αθανασιάδη. Το να λέμε πράγματα που δεν έχουν νόημα είναι σαν να κοροϊδευόμαστε".

"Είμαι συνέχεια στις προπονήσεις, μήπως δεν ξέρω ποιοι ποδοσφαιριστές είναι ποιοτικοί, ποιοι έχουν δυνατότητες; Μετά από 20 χρόνια τώρα θα καταλάβω ποιοι έχουν ποιότητα; Αυτοί που μου λέτε είναι τόσο καλοί που δεν υπάρχουν ομάδες να τους πάρουν δανεικούς".

Αλλαγή, βασικός και σκόρερ αμέσως
Ο ΠΑΟΚ πήρε το ματς με τον Ατρόμητο, με τον Αθανασιάδη εκτός αποστολής και έχασε τα δύο επόμενα ματς απ' τον Λεβαδειακό (2-0) και την ΑΕΚ (4-0), με τον Κλάους να μπαίνει ως αλλαγή μετά από το 60'. Στον τελευταίο αγώνα, ο παντελώς αδιάφορος ΠΑΟΚ έπαιζε με την ΑΕΛ στο "Αλκαζάρ", που ήθελε τη νίκη για να μπει στα play-off, και ο Αθανασιάδης ξεκίνησε για πρώτη φορά βασικός στα 19 του.

Στο 9ο λεπτό, ο Αθανασιάδης βγαίνει πρώτος στην μπάλα, κάνει ένα εκπληκτικό πάρσιμο-ντρίμπλα (που καθ' υπερβολήν θύμισε Μπέργκαμπ) και τελείωσε τη φάση με πλασέ με το εξωτερικό. Στο 41ο λεπτό, ο Ίλιεφ γυρίζει την μπάλα και ο Κλάους κοντρολάρει και τη στέλνει στο "Γ". Απολαύστε τα στην αρχή του VIDEO και στο 02.10.

Λογικό ήταν ο Σάντος να κάνει δηλώσεις για τον Κλάους μετά το τέλος του αγώνα: "Παρέδωσα τη λίστα του γι' αυτούς που θα μείνουν πριν από τρεις εβδομάδες και μέσα σ' αυτήν είναι και ο Αναστασιάδης. Είναι πολύ καλός παίκτης. Εάν συνεχίσει να δουλεύει έτσι, μπορεί να κάνει καριέρα στο μέλλον".

Σπάνια απαξίωση, σπάνιο ντεμπούτο
Πέντε εβδομάδες ήταν αρκετές για να πάει ο Σάντος απ' τα "δεν ξέρω εγώ ποιοι έχουν ποιότητα και αυτοί που μου λέτε είναι τόσο καλοί που δεν υπάρχουν ομάδες να τους πάρουν δανεικούς" στο "είναι πολύ καλός, αν δουλέψει έχει μέλλον". Το τότε ξέσπασμα του Σάντος δεν ήταν πρωτοφανές γιατί υπερασπίστηκε τις επιλογές του, αλλά γιατί απαξίωσε δημόσια νεαρούς ποδοσφαιριστές της ομάδας του. Δεν είναι σπάνιο ένας προπονητής να μην πιστεύει κάποιον πιτσιρικά και γι' αυτό να μην του δίνει ευκαιρίες, αλλά είναι πραγματικά σπάνιο να μιλάει έτσι γι' αυτόν δημόσια.

Ευτυχώς για τον ίδιο τον Αθανασιάδη, εξίσου σπάνιο ήταν και το ντεμπούτο του, λίγες εβδομάδες αργότερα.

Διαβάστε ακόμη...