Να σας μάθω... ΄Αγγελο;

Με δυο ντόρτια, μια τριάρα και μια εξάρα γκολ πιο πρόσφατη εικόνα από όλες, ο ΠΑΟΚ του Αναστασιάδη, πήρε νταηλίκι πίστωση χρόνου μετ' ενθουσιασμού, για να φτιαχτεί καλύτερος, πιο ομοιογενής, πιο αποτελεσματικός, δίχως την πίεση που συσσωρευόταν από τις λίγες μεταγραφές και την αργή εν γένει λειτουργία της ΠΑΕ, μέχρι πρότινος.
Πηγή: fatgames.gr
Να σας μάθω... ΄Αγγελο;

Το ποδόσφαιρο εξαρτάται (κακώς αλλά αναπόφευκτα) από το αποτέλεσμα. Και μια ομάδα που "σφυρίζει" στο χορτάρι υπερπηδώντας τα λοφάκια σαν... χαλίκια, προσφέρει σε όλο το οικοδόμημα χρόνο και κλίμα για δημιουργία, άνευ γκρίνιας. Είναι ολοφάνερο πως η "Παναγιά" και να μην "γύρισε το κουμπί" με το ίδιο της το δάχτυλο, δεν... ενοχλεί πια κανέναν.

Ο Aγγελος δεν έχει ανάγκη στα 60 του, ούτως ή άλλως, να δώσει διαπιστευτήρια για το αν είναι καλός προπονητής, αν παίρνει το 100% (και άνω...) από την πλειονότητα των ποδοσφαιριστών, αν δημιουργεί ομάδες με την σφραγίδα του και τον χαρακτήρα που επιθυμεί. Εχει όμως – ή αν θέλετε, έχουμε όλοι– ανάγκη, να γνωριστούμε μαζί του καλύτερα. Νιώθω πως έχω μια... ιερή υποχρέωση. Aνευ ψευδαισθήσεων πως μου... σφυράνε άγγελοι στ αφτιά για τούτο, καταλαβαίνω πως έχω καθήκον να γνωρίσω τον Aγγελο καλύτερα στους περισσότερους από τους υπολοίπους, μιας που μου φαίνεται πως... τον "έχω".

Καλά ένστικτα.

Και μάλιστα, δίχως να διαθέτω την συνήθη προσωπική γνωριμία ή κοινωνική συναναστροφή και τριβή μαζί του: Απλώς νομίζω πως έλαχε και τον "έπιασα" από την αρχή, έστω από μακριά και αξιοποίησα με σύνεση τις δεκαπέντε φορές συνολικά (πάνω κάτω), που έχω συζητήσει μαζί του τηλεφωνικώς, τα τελευταία... δεκαπέντε χρόνια. Ξέρω ότι θρυλείται και διαιωνίζεται από διαφόρους, πως είναι τάχα ακατάληπτος, αγροίκος και απότομος, αλλά όταν του τηλεφωνώ εγώ (πράγμα που δεν συμβαίνει... καθημερινώς βεβαίως), είναι ΠΑΝΤΑ ευγενής κι ανθρώπινος, επεξηγηματικός και απολύτως κατανοητός

Ίσως να συμβαίνει αυτό, διότι οι αγνοί άνθρωποι, νιώθουν ενστικτωδώς όσους δεν σκοπεύουν να τους βλάψουν, όπως γίνεται δηλαδή και με τα παιδιά ή όπως ακόμα και με τα αγρίμια. Λέγεται "ένστικτο" και βοηθά έναν οργανισμό, αναλόγως πόσο αγνός ή αν προτιμάτε, πόσο απλός είναι. Ίσως δηλαδή να είναι λιγότερο αμυντικός όποτε συνομιλούμε, νιώθωντας πως απέναντί του δεν έχει κάποιον αρνητικά διακείμενο, προκατειλλημένο ή κατευθυνόμενο. Και νομίζω πως αυτό έχει βοηθήσει να μην πιέζεται, να μην οχυρώνεται, να μην αντεπιτίθεται... προκαταβολικώς, όπως αισθάνομαι καμιά φορά, ότι κάνει με τις δημόσιες τοποθετήσεις του, με αποτέλεσμα να παρεξηγείται.

Θέματα πίστης

Διότι αυτό είναι ένα από τα βασικά ζητήματα με Aγγελο: Η παρεξήγηση... Να δω αν με κάποιον τρόπο μπορώ να βοηθήσω να αποφεύγονται μερικές; Ο Αναστασιάδης είναι πρώτα από όλα Χριστιανός ορθόδοξος. Εννοώ, πριν πάμε στην ανάλυση πως είναι καλός άνθρωπος και σύντροφος, σπουδαία μπαλαδόφατσα και προπονητάρα, καλός στην παρέα και το καλαμπούρι, πρέπει να επιμείνουμε στο "Χριστιανός ορθόδοξος". Θα μου πείτε... "είδηση μας έδωσες"; Όχι αλλά δεν είμαι σε θέση να ξέρω, τί καταλαβαίνει ο καθένας όταν κάποιος περιγράφεται ως "Χριστιανός ορθόδοξος"...

Υπάρχουν εκείνοι που βαφτίστηκαν, η επόμενη επαφή με εκκλησία θα γίνει στον γάμο τους και την βάφτιση των παιδιών τους και σποραδικά σε κοινωνικές υποχρεώσεις, άνευ κάποιας συμμετοχής πνευματικού τύπου και μέχρι την... κηδεία τους. Υπάρχουν κάποιοι άλλοι, που πηγαίνουν κι εκκλησιάζονται περισσότερο, σε γιορτές και άλλες περιστάσεις, μεταλαμβάνουν και νηστεύουν και όσο... μεγαλώνουν, πιάνουν και κοντινότερο στασίδι. Και υπάρχουν κι εκείνοι που παλεύουν να διάγουν βίο χριστιανικό, με την καθοδήγηση του πνευματικού τους, βιώνοντας τα μυστήρια και μαχόμενοι για την σωτηρία της ψυχής τους. Χριστιανοί Ορθόδοξοι, κανονικοί δηλαδή. Αυτή η τελευταία κατηγορία είναι που χρήζει καλύτερης γνωριμίας για τους περισσοτέρους από μας. Διότι σε αυτήν ανήκει ο Aγγελος.

Ο προπονητής του ΠΑΟΚ έχει εναποθέσει τη ζωή του στα χέρια του πνευματικού του (του ενδιάμεσου δηλαδή ανάμεσα σε κείνον και τον Θεό). Αυτό σημαίνει πως δίχως να τον συμβουλευτεί, δεν πορεύεται. Αυτό δεν πάει να πει, πως ο πνευματικός του κάνει την... εντεκάδα βεβαίως. Αλλά εξηγεί για ποιο λόγο η Παναγιά επιτρέπει να περνά ένας πιστός δεινά ή μέσω της φώτισης στις επιλογές μας, ευλογεί να αποφεύγονται. Είτε το αποδέχεστε αυτό, είτε το κοροϊδεύετε, αν δεν το καταλαβαίνετε, δεν μπορείτε να ερμηνεύσετε το αληθινό πνεύμα όσων λέει. Δεν έχει αξία να συμφωνεί ή να διαφωνεί κανείς με κάποιον άλλον σε θέματα πίστης. Έχει μεγάλη σημασία όμως να ξέρει πως λειτουργεί το "μηχάνημα". Και αυτό το συγκεκριμένο μηχάνημα, έτσι δουλεύει. Ή το καταλαβαίνεις και του επιτρέψεις να κάνει την δουλειά του, ως προπονητής (όυ είναι απ τους ΚΑΛΥΤΕΡΟΥΣ) ή το στέλνεις στον Μπαξέ και παίρνεις άλλο.-

Γλωσσάρι

Ανοίξτε ένα λεξικό και διαβάστε τις ερμηνείες λέξεων όπως "υπακοή", "εντολή", "νηστεία" κλπ, εάν η συζήτηση με έναν ιερέα είναι έξω από το πολιτισμικό σας παλμαρέ, για να αντιληφθείτε περισσότερα. Ο Aγγελος δεν βλέπει παντού εχθρούς, όπως τον κατηγορούν διάφοροι. Βλέπει παντού το καλό και το κακό. Ο Θεός κι ο Οξαποδώ, είναι οι εκφραστές τους. Τα υπόλοιπα είναι για νά χαμε να λέγαμε. Τα παιδιά που είναι "βουβά", που δουλεύουν με σκυμμένο το κεφάλι, οι συνεργάτες που μιλούν και διαταράσσουν την γαλήνη της ομάδας μόνο όταν είναι απολύτως απαραίτητο, οι καλοί χαρακτήρες, είναι τα συστατικά που ψάχνει για να κάνει το φαΐ του νόστιμο, κάθε που τον αφήνουν στην ησυχία του να "μαγειρέψει".

"Τον Μάιο θά ΄μαστε καλά", "η Παναγιά θα γυρίσει το κουμπί", "Το βρίσιμο δεν το φοβάμαι – το χειροκρότημα φοβάμαι λίγο παραπάνω", είναι ατάκες του Aγγελου που έγιναν ή θα γίνουν διαχρονικές, διότι κρύβουν έναν σπινθηροβόλο νου, που ξέρει επικοινωνιακά να δίνει αυτό που πιστεύει πως πρέπει να μείνει. "Τα πεθαμένα", "τα γιαπιά" και "τα σκυλιά", είναι η λαϊκή εκδοχή του χαϊδευτικού βρισίματος, ενός Χριστιανού, που δεν βρίζει "φυσιολογικά", ποτέ.

Προχωρήστε με αυτά και στο... δεύτερο τρίμηνο θα σας δώσω κι άλλη ύλη, για να είστε έτοιμοι να γράψτε τον... Μάιο καλά.

Αν δε θέλετε να μάθετε καλά τον Aγγελο, δεμ ειστε υποχρεωμένοι: αράξτε απλώς αναπαυτικά και απολαύστε την ομάδα που φτιάχνει και πάλι, ανασταίνοντας Σκόνδρες και Κατσικάδες, τρυγώντας Τζανδάρηδες και Ποζατζίδηδες, μπολιάζοντας με το καλημέρα Μακ και Περέιρα. Γιατί όσο "Τρελό" και να τον λέμε, έχει τετράγωνη ποδοσφαιρική λογική. Και αίσθημα δικαιοσύνης. Και κοφτερό μυαλό. Και ξέρει να τα "βγάζει" απ όλους.

Δεν χρειάζεστε δα και... Αρχιμανδρίτη για να τα δείτε αυτά.

Νίκος Τζαντζαράς

Διαβάστε ακόμη...