Το δικό σου παιδί!

Στην Ελλάδα της κρίσης, της μιζέριας, της χαμένης ταυτότητας, η τελευταία εξαετία μόνο διδακτική μπορεί να είναι για το μέλλον και το πως θα πρέπει οι περισσότεροι να πορευθούν σε αυτό.
Πηγή: coppa.gr
Το δικό σου παιδί!

Το σήριαλ ανανέωσης του συμβολαίου του Κλάους Αθανασιάδη και οι μετέπειτα εμφανίσεις του, μού δίνουν την ευκαιρία να εκθειάσω τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούν οι «λίγοι» στη χώρα και που θα έπρεπε να λειτουργούν οι «περισσότεροι».

Η επένδυση στο «ξένο» πάντα φάνταζε και εξακολουθεί να φαντάζει στον Έλληνα ως πιο ασφαλής λύση. Είτε για το πρεστίζ, και την γκλαμουριά, είτε γιατί η έλλειψη εμπιστοσύνης στα δικά μας παιδιά αποκτούσαν πρωταγωνιστικό ρόλο στις επιλογές των παραγόντων-επιχειρηματιών, ο νεαρός Έλληνας ήταν πάντα ο ριγμένος της υπόθεσης.

Το να πληρώσεις ακριβά ένα δικό σου παιδί άρχισε τα τελευταία χρόνια να αποτελεί είδος προς εξαφάνιση. Ποδοσφαιρικά αυτό αποτυπώθηκε στο γεγονός ότι οι ελληνικές ομάδες γέμισαν σε -ιτς, -οφ, -εφ καταλήξεις ονομάτων. Ακόμη και αυτοί που αποδείκνυαν ότι αξίζουν το κάτι παραπάνω, έπρεπε να «φτύσουν αίμα» μέχρι την τελευταία στιγμή για να δικαιωθούν για τους κόπους τους αλλά και για να αποκτήσουν ένα έξτρα κίνητρο για το μέλλον.

Η περίπτωση του Κλάους, δεν απέχει πολύ από τα παραπάνω. Ο Ιβάν Σαββίδης, ο οποίος κατά καιρούς έχει τάξει στον κόσμο του ΠΑΟΚ από τον Ανελκά μέχρι τον...Ροναλντίνιο, σκεφτόταν αν θα έπρεπε να δώσει στον Έλληνα επιθετικό αυτά που ζητούσε. Μιλάμε για έναν ποδοσφαιριστή, ο οποίος βρίσκεται με τον Δικέφαλο στο στήθος από μπέμπης και που ξεκάθαρα δεν ήθελε να φύγει αλλά έβλεπε ότι τον...έφευγαν!

Η ψυχοσύνθεση του Έλληνα αποτυπώνεται στις αμέσως επόμενες ημέρες των υπογραφών του νέου συμβολαίου του Αθανασιάδη με τον ΠΑΟΚ έναντι 700,000 ευρώ ετησίως. Το φτερούγισμα της ψυχολογίας είναι ενδεικτικό. Φαντάζομαι ότι εκτός αγωνιστικών χώρων, ο Κλάους τις τελευταίες μέρες πρέπει να τραγουδάει στο μπάνιο, στο αυτοκίνητο και να χορεύει ενώ περπατάει στους δρόμους της Θεσσαλονίκης σαν πιτσιρικάς. Ίσως το κάνει από χαρά, ίσως από αυτοπεποίθηση που κάποιος τον πίστεψε για όσα έχει κάνει και για όσα υπόσχεται το ταλέντο του ότι μπορεί να κάνει, γεγονός που του δίνει δυναμισμό για να συνεχίσει την σκληρή δουλειά.

Κάποια στιγμή ας καταλάβει και ο επιχειρηματικός κόσμος στην Ελλάδα πως αν δεν δώσεις, δεν θα πάρεις. Προχωρούν μόνο όσοι επενδύουν και πετυχαίνουν επιχειρηματικά όσοι ικανοποιούν αυτούς που απέδειξαν ότι αν πάρουν πέντε θα παλέψουν σαν να έχουν πληρωθεί για δέκα. Μα θα ήσουν τρελός ρε Ιβάν αν δεν καλοπλήρωνες το δικό σου παιδί...

Τόλης Χριστοφοράκης

Διαβάστε ακόμη...