Τα «πεθαμένα» και τα «παλικάρια»

Μετά τη λήξη του φιλικού αγώνα στο Σαν Πάολο, ο Αγγελος Αναστασιάδης «παρουσίασε» τα δύο πρόσωπα που -όσοι τον γνωρίζουν- έχει και ουσιαστικά αποτελούν και την προπονητική του φιλοσοφία.
Πηγή: sentragoal.gr
Τα «πεθαμένα» και τα «παλικάρια»

Και αν κανείς αποκρυπτογραφήσει τον λόγο για τον οποίο ο Ελληνας τεχνικός είναι διπρόσωπος, θα καταλάβει πολύ καλά τους λόγους για τους οποίους το κάνει, καθώς γίνεται με μοναδικό γνώμονα το καλό της ομάδας.

Αλλωστε, είναι δεδομένο ότι δεν είναι ο μόνος προπονητής που έχει αυτήν τη λογική. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ, άλλωστε, από την πρώτη μέρα παρουσίας του στον Δικέφαλο για τέταρτη φορά ως προπονητής είχε με τον δικό του τρόπο γνωστοποιήσει τον τρόπο σκέψης του, για να τον μάθει και όποιος δεν τον γνωρίζει. «Εσείς θα παίρνετε αυτά που θα είναι για το καλό της ομάδας. Δεν μπορώ να πάω ενάντια στα συμφέροντα της ομάδας. Εναντίον των συμφερόντων μου μπορεί να πάω, εναντίον του ΠΑΟΚ απαγορεύεται. Αν δεν πηγαίνει καλά η ομάδα, θα φταίει μόνο ο Αναστασιάδης», είχε πει μεταξύ άλλων στη συνέντευξη Τύπου της παρουσίασής του πριν από σχεδόν δύο μήνες.

Το βράδυ του Σαββάτου, στις δηλώσεις που έκανε, ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαι ευχαριστημένος γιατί κάνουμε ένα πρόγραμμα πρωτόγνωρο για τα παιδιά που είναι πολύ κουρασμένα, αλλά εγώ θέλω να δω τι μπορούν να κάνουν τα παιδιά όταν είναι κουρασμένα και τα μυαλά τους. Είμαι ευχαριστημένος». Λίγα λεπτά νωρίτερα, στο «άβατον» της ομάδας, στα αποδυτήρια, αν κάποιος άκουγε τον Αγγελο Αναστασιάδη, θα απορούσε για τη δήλωσή του περί ικανοποίησης της προσπάθειας των παικτών του. Ο Αναστασιάδης έκανε αυτό που οφείλει να κάνει, αυτό που είχε γνωστοποιήσει εξαρχής ότι θα κάνει. Στον Τύπο εξήγησε τους λόγους για τους οποίους μπορεί ως προπονητής να είναι ευχαριστημένος από κάποια πράγματα που είδε στο 90λεπτο του Σαν Πάολο.

Στους παίκτες εξήγησε τους λόγους για τους οποίους εκνευρίστηκε αρκετές φορές κατά τη διάρκεια του αγώνα, επέμεινε στα λάθη που είχε σημειώσει εκείνος και ο Κώστας Λαγωνίδης, στάθηκε σε στιγμές και φάσεις που περιμένει και απαιτεί διαφορετική αντίδραση. Στον Τύπο οι παίκτες ήταν «παλικάρια» και στα αποδυτήρια ήταν «πεθαμένα», για να χρησιμοποιήσουμε και δύο από τις εκφράσεις που χρησιμοποιεί συχνά ο Αγγελος Αναστασιάδης. Και η συγκεκριμένη διαχείριση έχει τις βάσεις της στη φιλοσοφία του Αναστασιάδη. Και αν σκεφτεί κανείς πως ένα από τα χαρακτηριστικά του Αγγελου Αναστασιάδη είναι η διαχείριση των αποδυτηρίων, τότε εύκολα θα διαπιστώσει πως αυτή η τακτική αναγνωρίζεται από τους ποδοσφαιριστές.

Ο έλεγχος των νέων αποκτημάτων

Οσο η περίοδος προετοιμασίας εν όψει των επίσημων αγωνιστικών υποχρεώσεων φτάνει προς το τέλος της, η καρτέλα των παικτών που αποκτήθηκαν από τον ΠΑΟΚ κατά τη διάρκεια της τρέχουσας μεταγραφικής περιόδου θα γεμίσει με τα στοιχεία που οι ίδιοι παρουσιάζουν στις φιλικές αναμετρήσεις. Οι Ρόμπερτ Μακ και Φακούντο Περέιρα βρίσκονται στα δύο άκρα, όχι βάσει προσφοράς, αλλά βάσει διαστήματος που ξεκίνησαν τις προπονήσεις για τη φετινή σεζόν, κάτι που σίγουρα παίζει ρόλο. Ο Σλοβάκος εξτρέμ ξεκίνησε τις προπονήσεις στις 22 Ιουνίου με τη Νυρεμβέργη και συνέχισε με τον ΠΑΟΚ, ενώ ο Φακούντο Περέιρα ξεκίνησε τις προπονήσεις έναν μήνα αργότερα (22 Ιουλίου).

O Μακ ήταν ο μόνος εκ των νέων αποκτημάτων που μπορούσε και έβγαλε όλο το 90λεπτο. Ο Εγιάλ Γκολάσα από την πλευρά του είναι ένας παίκτης που δεν έχει στα πόδια του επίσημο παιχνίδι από τον περασμένο Οκτώβριο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για έναν ποδοσφαιριστή. Και μέχρι στιγμής αυτό έχει φανεί. Ο Ισραηλινός μέσος δείχνει καλύτερο πρόσωπο παιχνίδι με το παιχνίδι, δείχνοντας να βρίσκει τα πατήματά του όσον αφορά και τον ρόλο του εντός γηπέδου. Ο Ράζβαν Ρατς μπορεί να ήταν ο παίκτης που ανακοινώθηκε νωρίτερα από όλους τους υπολοίπους, αλλά μπήκε στις προπονήσεις επί ολλανδικού εδάφους, καθώς δεν είχε υπογράψει το διάστημα προσαρμογής των υπόλοιπων συμπαικτών του, στις προπονήσεις στο Ελατοχώρι.

Το ρίσκο και η απάντηση

Το παιχνίδι στο Σαν Πάολο ήταν ένα ρίσκο, αν σκεφτεί κανείς ότι η Νάπολι είχε την ανάγκη να δείξει καλό πρόσωπο στο κοινό της, που την έβλεπε για πρώτη φορά τη νέα σεζόν να αγωνίζεται στο γήπεδό της, και ο ΠΑΟΚ επέλεξε να αγωνιστεί χωρίς τους διεθνείς του. Ο Αγγελος Αναστασιάδης είχε εξηγήσει το σκεπτικό του και πριν από το παιχνίδι σε κατ' ιδίαν συζητήσεις αλλά και στους παίκτες του και μετά το τέλος του αγώνα το είπε και δημόσια: «Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν παίξει σε αυτά τα γήπεδα, με αυτούς τους αντιπάλους, αλλά ο ΠΑΟΚ είναι μεγάλος και θα παίξει με τέτοιους αντιπάλους και πρέπει να τους βάλουμε στη φωτιά». Και αν το δει κανείς από αυτήν την οπτική γωνία, ο ΠΑΟΚ είχε οφέλη από τη παρουσία του στον Ιταλικό Νότο.

Ο... νικητής Γιακουμής

Ο Αστέριος Γιακουμής ήταν ο νικητής της μάχης που δόθηκε για τη θέση του γκολκίπερ που θα πλαισίωνε τους Σαρλζ Ιτάνζ και Παναγιώτη Γλύκο. Ο Αγγελος Αναστασιάδης του έδωσε τα γάντια του βασικού σε ένα παιχνίδι ειδικών συνθηκών, όπως ήταν αυτό στο Σαν Πάολο, και ο 26χρονος τερματοφύλακας στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων βάσει της συνολικής του απόδοσης. Ο Γιακουμής κέρδισε τα εύσημα των συμπαικτών του καθώς υπήρχαν δύσκολες φάσεις στις οποίες είχε απαντήσεις. Θεωρητικά, ο ΠΑΟΚ κατέβηκε στο Σαν Πάολο με τον τρίτο του τερματοφύλακα και το σίγουρο είναι ότι όχι μόνο δεν έχασε εξαιτίας του, αλλά υπήρχαν φάσεις στις οποίες κράτησε τον ΠΑΟΚ στο παιχνίδι.

Ο Κλάους θέλει να... ηρεμήσει

Ο Στέφανος Αθανασιάδης και η επικείμενη επέκταση του συμβολαίου του είναι το θέμα των ημερών, κάτι που δεν αρέσει καθόλου στον Ελληνα επιθετικό. Και είναι σίγουρο ότι δεν αρέσει καθόλου και στον ΠΑΟΚ ο τρόπος με τον οποίο έχει κυλίσει το θέμα. Καθημερινά όλο και κάτι γίνεται. Λίγο σε επίπεδο επίσημων συζητήσεων, λίγο σε επίπεδο εσωτερικών συζητήσεων. «Θα τελειώσει σύντομα το θέμα, για να ησυχάσω και εγώ και εσείς και όλοι», είπε σε μια αποστροφή του λόγου του, σε πηγαδάκι που στήθηκε χθες, ο Στέφανος Αθανασιάδης. Και δεν το είπε τυχαία. Εδώ και σχεδόν μία εβδομάδα έχουν συμβεί πολλά ανάμεσα στις δύο πλευρές. Ποιο είναι το... τελευταίο επεισόδιο; Η δεδομένη επιθυμία και των δύο πλευρών να γίνει αυτό που είπε χθες ο Αθανασιάδης. «Να ησυχάσουν όλοι», δηλαδή.

Μπορεί να έγινε καθυστερημένα, αλλά και οι δύο πλευρές άνοιξαν τα χαρτιά τους. Ο Αθανασιάδης ζήτησε ένα συμβόλαιο ανάλογο της αγωνιστικής προσφοράς του τα τελευταία τρία χρόνια. Από την άλλη, ο Σαββίδης του πρότεινε ένα συμβόλαιο βάσει της οικονομικής πολιτικής που χαράσσει, αρχής γενομένης από το φετινό καλοκαίρι. Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ μπορεί να διαφώνησε με αυτό που ζήτησε ο Κλάους, αλλά με την άρνησή του για όποια συζήτηση παραχώρησης έδωσε το μήνυμα. Ακολούθησε το «βήμα υποχώρησης» του Σαββίδη και στη συνέχεια ήρθε και η νέα απάντηση του Αθανασιάδη. Οι δύο πλευρές δείχνουν να θέλουν να τα βρουν και μένει να φανεί πότε θα γίνει το τελικό ραντεβού.

Αντώνης Τσακαλέας

Διαβάστε ακόμη...