Stories: Η «μάχη» του «Σαν Πάολο»

Υστερα από 26 χρόνια Νάπολι και ΠΑΟΚ θα βρεθούν και πάλι αντιμέτωποι σε μια φιλική αναμέτρηση που γυρίζει το ρολόι του χρόνου στον Σεπτέμβριο του 1988.
Πηγή: thessports.gr
Stories: Η «μάχη» του «Σαν Πάολο»

Για την ακρίβεια, στις 7 Σεπτεμβρίου του 1988, όταν ο «Δικέφαλος» είχε αντιμετωπίσει στο «Σαν Πάολο» τη Νάπολι του Μαραντόνα για τον α' γύρο του Κυπέλλου ΟΥΕΦΑ.

Πολλά είναι τα περιστατικά που θυμούνται και εξιστορούν οι παλαιότεροι στους νεότερους.

Χιλιάδες ΠΑΟΚτσήδες ήθελαν να βρεθούν στις εξέδρες του Σαν Πάολο, που εκείνο το διάστημα βρίσκονταν σε εξέλιξη εργασίες ενόψει του Μουντιάλ, που θα ακολουθούσε δύο χρόνια μετά. Τα 1500 εισιτήρια που αρχικά εξασφάλισαν οι φιλοξενούμενοι έγιναν ανάρπαστα, οι Ιταλοί έγραψαν ότι στο γήπεδο βρέθηκαν 2500 Ελληνες φίλαθλοι, αλλά στην πραγματικότητα ο αριθμός τους προσέγγισε τις πέντε χιλιάδες. Το Σαν Πάολο, πάντως, ήταν σχεδόν γεμάτο, αφού είχαν διατεθεί συνολικά 62.662 εισιτήρια.

Η αποστολή του ΠΑΟΚ έκανε έξι ώρες για να φθάσει η αποστολή στη Νάπολη! Ταξίδεψε αεροπορικώς αρχικά για την Αθήνα και από κει για τη Ρώμη, διανύοντας αμέσως μετά οδικώς την απόσταση από την ιταλική πρωτεύουσα μέχρι τον τελικό της προορισμό.

Αρχηγός της αποστολής ορίστηκε ο Βασίλης Σεργιαννίδης, ο οποίος επρόκειτο να κάνει το πρώτο του ευρωπαϊκό ταξίδι με την ιδιότητα του αρχηγού της αποστολής μετά το 1974, όταν ο «Δικέφαλος» είχε αντιμετωπίσει, επίσης, μια ιταλική ομάδα, τη Μίλαν.

Η Νάπολι έφθασε στη νίκη χάρη σε πέναλτι-εφεύρεση του Δυτικογερμανού διαιτητή Άρον Σμιτχούμπερ, που μόνο αυτός είδε παράβαση στο μαρκάρισμα του Μήτογλου στον Καρέκα. Η φάση έγινε στο 58΄ και ο Μαραντόνα δεν έχασε την ευκαιρία να σημειώσει το μοναδικό γκολ της αναμέτρησης.

Για την ιταλική ομάδα ο Οτάβιο Μπιάνκι είχε παρατάξει τους: Τζουλιάνι, Φεράρα, Καραντάνε, Φούζι, Κοραντίνι, Ρένικα, Κρίπα, Ντε Νάπολι, Καρέκα, Μαραντόνα και Ρομάνο (77΄ Τζιακέτι).

Ο τεχνικός τού ΠΑΟΚ, Ρίνους Ίσραελ, είχε χρησιμοποιήσει τους: Γκιτσιούδη, Καραγεωργίου, Μαυρέα, Μήτογλου, Μαλιούφα, Λαγωνίδη, Μπορμπόκη, Σκαρτάδο, Σμολ (59΄ Καρασαββίδης) Φερνάντο (72΄ Λεοντιάδης) και Αλεξανδρίδη.

Διαβάστε ακόμη...