«Να αξιοποιήσουν τις περιουσίες»

Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο Βουλευτής της πρώτης περιφέρειας της Θεσσαλονίκης, Σταύρος Καλαφάτης.
Πηγή: arenafm.gr
«Να αξιοποιήσουν τις περιουσίες»

Μίλησε για την τροπολογία που πέρασε σήμερα που δίνει το πράσινο φως για τη Θέρμη, αλλά και για το νομοσχέδιο που είχε αποσυρθεί.

Αναλυτικά τα όσα είπε:

«Ναι, νομίζω πως είχαμε μια ευτυχή κατάληξη μετά από προσπάθειες πολλών μηνών που δίνει την δυνατότητα σε πολλούς οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης σε όλη την Ελλάδα να αξιοποιήσουν τις ιδιοκτησίες του, όχι όμως για πώληση. Είναι πολύ σημαντικό αυτό, τελείωσε σήμερα και μπορώ να πω πως είμαι πολύ ευχαριστημένος».

Για το νομοσχέδιο που αποσύρθηκε χθες:
«Ότι μέσα στο συγκεκριμένο νομοσχέδιο υπήρχε ένα κεφάλαιο από το οποίο τα τρία αφορούσε το ρυθμιστικό της Θεσσαλονίκης το οποίο αφορούσε την περαιτέρω ανάπτυξη της πόλης. Είχε πολλές αδυναμίες και εγώ είχα ζητήσει εδώ και πολύ καιρό ότι πρέπει να το επανεξετάσουμε και στηριζόμενος και σε αιτήματα των φορέων της πόλης, της δυτικής Θεσσαλονίκης να το αποσύρουμε και να το επανεξετάσουμε και να το φέρουμε. Αυτό έγινε, αφού ο κ. Μανιάτης το αποδέχτηκε, μόνο που αυτό το γεγονός δεν έχει καμία σχέση με την τροπολογία που ψηφίστηκε σήμερα. Σήμερα συζητήθηκε και η συγκεκριμένη τροπολογία και μπορούμε να πούμε ότι είχε ευτυχή κατάληξη. Υπάρχει πλέον η δυνατότητα να αξιοποιήσουν και όχι να πουλήσουν τις μεγάλες εκτάσεις που έχουν στη διάθεσή τους».

Στη συνέχεια πρόσθεσε:
«Ο κάθε δήμος σύμφωνα και με τον νόμο, θα κάνει αυτά που επιτάσσει ο νόμος με διαγωνισμό. Θα δει η κάθε περιοχή τα δικά της χαρακτηριστικά και αντιλαμβάνεστε αλλιώς θα θέλει κάποιος δήμος να εκμισθώσει μια περιουσία ένα ακίνητό που θα είναι καλό. Ανάλογα με την φυσιογνωμία της κάθε περιοχής, τα χαρακτηριστικά και τα οικονομικά της κάθε περιοχής θα μπαίνουν οι όροι για την διαγωνιστική διαδικασία που θα γίνεται σε κάθε δήμο. Εμείς πάντα σαν νομοθέτες βάζουμε το γενικότερο της νομικό πλαίσιο. Απλώς δώσαμε την δυνατότητα στους δήμους να αξιοποιούν τις περιουσίες τους».

Για το αν θα είναι διεθνής ο διαγωνισμός κατέληξε:
«Δεν ξέρω αν θα είναι διεθνής διαγωνισμός ή εσωτερικός. Πάντως υπάρχουν οι διαδικασίες που πρέπει να τηρηθούν, να πληρωθούν από δω και πέρα δεν έχει σχέση ο νομοθέτης, εμείς οι βουλευτές δηλαδή. Έχει να κάνει μόνο με την αποκεντρωμένη διοίκηση, με την περιφέρεια, τους δημάρχους οι οποίοι θα πρέπει να δουν τις απαραίτητες διατάξεις για να μπορέσουν να διαθέσουν τις περιουσίες τους για οποιοδήποτε σκοπό. Αυτό βοηθά τις επενδύσεις, δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας σε όλη την περιφέρεια, δίνει και μια ανάσα οικονομική στις αυτοδιοικήσεις που πολλές φορές στενάζουν κάτω από το οικονομικό βάρος».

Διαβάστε ακόμη...