ΠΑΟΚ, με νέο προφίλ

Οι αποχωρήσεις των Κούπερ, Πέιν και Τσαϊρέλη που ήταν αναμενόμενες, οι άνθρωποι του ΠΑΟΚ που "μένουν" στο... τίμημα της τρίτης θέσης και η αποστολή για την δημιουργία ενός νέου καλού κορμού παικτών
Πηγή: sport24.gr
ΠΑΟΚ, με νέο προφίλ

Ο ΠΑΟΚ τερμάτισε πέρυσι τρίτος στο πρωτάθλημα, μια επιτυχία αν μη τι άλλο μεγάλη για τον "Δικέφαλο". Οι άνθρωποι του οποίου λίγες μέρες μετά το τέλος του τέταρτου αγώνα με τον Πανιώνιο έλεγαν πως... "θα κάνουμε τα πάντα για να μείνει η ομάδα ίδια". Επί της ουσίας, δηλαδή, ήθελαν να κρατήσουν τον βασικό κορμό του "Δικεφάλου".

Πόσο όμως εφικτό ήταν αυτό; Καθόλου θα πούμε εμείς αφού έμοιαζε... ανέφικτο να παραμείνει ο βασικός κορμός της ομάδας. Φυσικά υπήρχε καλή θέληση από τους ανθρώπους του ΠΑΟΚ για να παραμείνει ουσιαστικά ίδιο το ρόστερ, αλλά αυτό ήταν τρομερά δύσκολο να γίνει.

Μάλιστα με την λήξη του πρωταθλήματος είχαμε γράψει και είχαμε ξεκαθαρίσει πως ήταν δύσκολη η παραμονή των Ντι Τζέι Κούπερ, Μαρκ Πέιν, Μιχάλη Τσαϊρέλη και Γιώργου Μπόγρη και ότι όποιος θα παρέμενε, θα ήταν... επιτυχία για τον "Δικέφαλο".

Οι περιπτώσεις των υπόλοιπων παικτών του ΠΑΟΚ το οποίων το συμβόλαιο έληγε (π.χ. Χαραλαμπίδη και Δέδα) ήταν διαφορετικές, πολύ πιο εύκολες αλλά αυτών των τεσσάρων παικτών (Κούπερ, Πέιν, Τσαϊρέλη και Μπόγρη) ιδιαίτερα δύσκολες.

Τους παρακολουθούσαν εδώ και καιρό...

Τον Κούπερ τον παρακολουθούσαν πολλές ξένες ομάδες κατά την διάρκεια του περσινού πρωταθλήματος ενώ και ο Πέιν είχε αρέσει σε ξένους συλλόγους. Τελικά ο πρώτος συμφώνησε με την Ενισέι (Ρωσία), αν και ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ενώ ο δεύτερος έδωσε τα χέρια με την Σαλόν (Γαλλία).

Σχετικά με τον Τσαϊρέλη, από πέρυσι υπήρχε ενδιαφέρον από την Ισπανία αλλά ο ΠΑΟΚ δεν δέχτηκε να τον πουλήσει. Πλέον κι αυτός αποτελεί παρελθόν καθώς ανακοινώθηκε την Τετάρτη από την Κανάριας (Ισπανία)...

Προς εξωτερικό και ο Μπόγρης

Ενας ακόμη παίκτης που έπαιξε πέρυσι στον ΠΑΟΚ και όλα δείχνουν πως θα συνεχίσει στο εξωτερικό, είναι ο Γιώργος Μπόγρης. Υπάρχουν σύλλογοι που τον... καλοβλέπουν και ο Ελληνας σέντερ δεν δείχνει βιαστικός στο να πάρει την τελική του απόφαση.

Για τον Μπόγρη να σημειωθεί πως κατά την διάρκεια της περσινής σεζόν αρκετές ομάδες είχαν ενδιαφερθεί για την απόκτησή του. Είχε την δυνατότητα να φύγει... πολύ εύκολα καθώς πριν τα πλέι οφ υπήρχε ένα μικρό μπάι άουτ που θα μπορούσε να το "εκμεταλλευτεί" για να αποχωρήσει από τον "Δικέφαλο". Αποφάσισε όμως να μείνει και να βοηθήσει τους "ασπρόμαυρους".

Αναμενόμενες οι αποχωρήσεις Κούπερ, Πέιν και Τσαϊρέλη

Μέχρι στιγμής δηλαδή έχουν φύγει από τον ΠΑΟΚ τρεις -βασικοί- παίκτες (Κούπερ, Πέιν και Τσαιρέλης) και λογικά παρελθόν θα αποτελέσει και ο Μπόγρης. Ολες αυτές οι αποχωρήσεις μοιάζουν να είναι απόλυτα φυσιολογικές. Οποιος ήξερε καλά τα θέματα τους, γνώριζε πως υπήρχαν λίγες έως... μηδενικές πιθανότητες (αυτό το τελευταίο για τους Κούπερ και Πέιν) για να μείνουν στον ΠΑΟΚ. Αυτό γιατί όλοι ήθελαν να εξαργυρώσουν την καλή σεζόν που είχαν...

"Αυτό είναι το τίμημα της τρίτης θέσης..."

Ο Κούπερ ήταν λογικό να κοιτάξει να πάρει όσον το δυνατόν περισσότερα χρήματα, ο Πέιν πέρυσι πήρε μια αποζημίωση από τον Πανιώνιο και αυτό ο ΠΑΟΚ το εκμεταλλεύτηκε έτσι ώστε με τα λεφτά που του έδωσε να φτάσει το... κανονικό κασέ του Αμερικανού που ήταν υψηλό ενώ ο Τσαιρέλης προερχόταν από δύο πολύ καλές χρονιές στον "Δικέφαλο" και είναι λογικό να είχε στο μυαλό του να ξενιτευτεί.

"Αυτό είναι το τίμημα της τρίτης θέσης...", λένε μεταξύ άλλων άνθρωποι του "Δικεφάλου" γι' αυτές τις αποχωρήσεις εννοώντας πως έτσι τα κασέ τους ανέβηκαν πάρα πολύ και ο ΠΑΟΚ δεν μπορούσε να τους κρατήσει. Βέβαια και τέταρτος να "έβγαινε" ο "Δικέφαλος", δύσκολα αυτοί οι παίκτες θα παρέμεναν και οι αποχωρήσεις τους θα ήταν μάλλον και πάλι φυσιολογικές.

Οι "σίγουροι" της νέας σεζόν και οι άλλοι...

Οσο για το ποιοι παίκτες ανήκουν αυτή την στιγμή στον ΠΑΟΚ και θα είναι στο ρόστερ της νέας σεζόν; Οι Χαραλαμπίδης και Δέδας που πρόσφατα ανανέωσαν τα συμβόλαιά τους, ο νεαρός, Μιχάλης Λιάπης, ο Απόλλωνας Τσόχλας και ο Βαγγέλης Μαργαρίτης που δεσμεύονται με συμβόλαιο και ο Κώστας Κακαρούδης που αποκτήθηκε.

Αυτοί θεωρούνται "σίγουροι" για την νέα σεζόν ενώ στον ΠΑΟΚ εκτιμάται πως θα υπογράψει τελικά επαγγελματικό συμβόλαιο ο Θωμάς Κώττας. Ο Γκόραν Βουτσίτσεβιτς επίσης έχει συμβόλαιο, πριν λίγο διάστημα είχε τονιστεί από τον Νίκο Σταυρόπουλο πως υπάρχει πρόθεση να δοθεί δανεικός αλλά υπάρχει ένα... παραθυράκι να μείνει ελεύθερος.

Οσον αφορά τον 17χρονο, Αντώνη Κόνιαρη, θα συνεχίσει την καριέρα του στον Παναθηναικό. Ακόμη ο Νίκος Καλλές δεν θα παραμείνει στον ΠΑΟΚ ενώ για τον Λεωνίδα Κασελάκη, στον "Δικέφαλο" κρατούν... μικρό καλάθι όσον αφορά την περίπτωσή του μη θεωρώντας τόσο δεδομένη την παραμονή του.

Υπάρχει μάλιστα διαφορά στο οικονομικό για τον συγκεκριμένο παίκτη (επίσης ο ΠΑΟΚ δεν μπορεί να... εγγυηθεί πως ο παίκτης θα έχει έναν πιο δραστήριο ρόλο σε σχέση με πέρυσι) ενώ υπάρχει στο μυαλό να ενισχυθεί η ομάδα με Αμερικανό που θα παίζει στο "3" και στο "2".

Οι... υποψήφιοι και οι σκέψεις που γίνονται

Στον "Δικέφαλο" κάνουν πολλές συζητήσεις για τους παίκτες που θα έρθουν. Ο Σούλης Μαρκόπουλος παρακολουθεί πολλούς Αμερικανούς, ο Νίκος Σταυρόπουλος έχει τσεκάρει παίκτες στο Portsmouth Invitational Tournament και δεν θα πρέπει να αποκλειστεί ο ΠΑΟΚ να αποκτήσει -και- φέτος παίκτη από κολέγιο (όπως έγινε δηλαδή και πέρυσι με τον Κούπερ).

Εκτιμάται πως θα αποκτηθεί ένας Αμερικανός στη θέση "1", ένας ή δύο ξένοι θα αποκτηθούν για την ρακέτα και ένας ακόμη που λογικά θα καλύπτει τις θέσεις "3"-"2". Τρεις με τέσσερις ξένους λογικά ο ΠΑΟΚ θα έχει την νέα σεζόν... Το τελευταίο διάστημα έχουν "παίξει" αρκετά τα ονόματα των Ζήση Σαρικόπουλου και Διαμαντή Σλαφτσάκη.

Οσον αφορά τον πρώτο, φαίνεται να είναι στο... χέρι του ΠΑΟΚ η συμφωνία μαζί του από την στιγμή που στον "Δικέφαλο" δεν έχουν καμία αμφιβολία πως ο Ελληνας ψηλός έχει ξεπεράσει τον τραυματισμό (στο γόνατο) που τον ταλαιπώρησε στον Αρη ενώ για τον νεαρό, Σλαφτσάκη υπάρχει θετική άποψη από ανθρώπους του ΠΑΟΚ (θα πρέπει φυσικά να μείνει ελεύθερος από τον ΚΑΟΔ για να "τρέξει" το όλο ζήτημα).

Με την αποχώρηση του Τσαιρέλη και λογικά του Μπόγρη, ο ΠΑΟΚ είναι δεδομένο πως θα ρίξει αρκετό βάρος στη ρακέτα και για την ώρα γίνονται πολλές σκέψεις (έχουμε αναφέρει πως αρέσει ένας τύπου παίκτης Σέντρικ Σίμονς, στους "ασπρόμαυρους" σκέφτηκαν μήπως ο παίκτης μείνει ελεύθερος από τον Ολυμπιακό αλλά και πάλι ξέρουν ότι θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η περίπτωσή του ακόμη κι αν φύγει από τους "ερυθρόλευκους", ενώ πάντα υπάρχει το σενάριο ο "Δικέφαλος" να ασχοληθεί με την περίπτωση του Εντιν Μπάβτσιτς).

Οσον αφορά το καμπ που γίνεται κάθε χρόνο στο "Παλατάκι" και ο ΠΑΟΚ συνηθίζει να "δίνει" ένα συμβόλαιο, φέτος τα πράγματα δεν είναι τόσο δεδομένα πάνω σε αυτό. Ισως απασχολήσει ο Αλεξ Στέβοβιτς που έδειξε καλή εικόνα στις προπονήσεις, αλλά και πάλι τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται σίγουρο.

Η... αναμονή και η προσοχή που απαιτείται για τον νέο κορμό

Στη παρούσα φάση θα πρέπει να σημειωθεί ότι όλα είναι ρευστά για την στελέχωση του ρόστερ καθώς τα δεδομένα μπορούν να αλλάζουν συχνά, αναλόγως με το στυλ των παικτών που έχουν στο μυαλό τους να κινηθούν οι επιτελείς του ΠΑΟΚ (για το "πεντάρι", πάντως, ο Μαρκόπουλος φαίνεται να θέλει έναν παίκτη με αρκετή δύναμη).

Για αρκετούς ξένους, που έχουν τσεκάροι άνθρωποι της ομάδας, ο ΠΑΟΚ θα χρειαστεί να περιμένει. Και κάποιους να τους "χτυπήσει" όταν οι οικονομικές απαιτήσεις τους δεν είναι μεγάλες...

Οπως και να έχει, ο ΠΑΟΚ τώρα καλείται να καλύψει τα -μεγάλα- κενά των Κούπερ, Πέιν, Τσαιρέλη και του Μπόγρη που λογικά δεν θα παραμείνει, ο "Δικέφαλος" ουσιαστικά ψάχνει έναν νέο... καλό κορμό παικτών για την νέα σεζόν και στους "ασπρόμαυρους" ξέρουν πως θα πρέπει να δείξουν μεγάλη προσοχή στις επιλογές τους. Μέχρι και τον χαρακτήρα των καλαθοσφαιριστών βλέπουν στον ΠΑΟΚ...

Τα οικονομικά, τα χρέη και η περίπτωση Κοντομηνά

Οσον αφορά τα διοικητικά, το θέμα της πιθανής εμπλοκής του Δημήτρη Κοντομηνά στην ΚΑΕ είναι πάντα υπαρκτό. Εξάλλου υπάρχουν δημόσιες τοποθετήσεις του στενού του συνεργάτη, Μάνου Μαλέλη που έχει επιβεβαιώσει πως εξετάζεται πολύ αυτή η προοπτική και έχει τονίσει πως ίσως να υπάρχουν εξελίξεις μέσα στον Αύγουστο.

Εφόσον τελικά ο γνωστός επιχειρηματίας εμπλακεί στην ΚΑΕ, λογικά θα υπάρχει το περιθώριο ο ΠΑΟΚ να "δει" από τα πιο... ψηλά ράφια και να επιλέξει πιο ακριβούς παίκτες. Αλλά και πάλι, μην νομίζει κανείς πως ο "Δικέφαλος" θα ξοδέψει αλόγιστα πολλά λεφτά σε μεταγραφές.

Εξάλλου υπάρχουν στη μέση και τα χρέη της ΚΑΕ. Τα οποία χρέη αποτελούν εδώ και χρόνια "αγκάθι" για τον ΠΑΟΚ, ο οποίος έτσι δεν μπορεί να "ανοιχτεί" οικονομικά. Και μοιραία με την λογική της εξυγίανσης που υπάρχει στη παρούσα φάση, δεν έχει την δυνατότητα να κάνει μεγάλες αυξήσεις (σε κάποιες περιπτώσεις δεν μπορούν να γίνουν καν αυξήσεις) στους παίκτες που επιθυμεί να τους διατηρήσει στο ρόστερ.

Διαβάστε ακόμη...