«Πρώτη φορά το βλέπω»

Στον Arena FM 89,4 φιλοξενήθηκε ο εκ των νομικών εκπροσώπων της ΠΑΕ ΠΑΟΚ Λάμπρος Μπίρδας. Μίλησε για την περιβόητη απόφαση και την δυνατότητα νομικής αντίδρασης του ΠΑΟΚ.
Πηγή: arenafm.gr
«Πρώτη φορά το βλέπω»

Αναλυτικά τα όσα δήλωσε ο Λάμπρος Μπίρδας:

Για την υπόθεση της επικύρωσης της βαθμολογίας:
"Δεν υπήρχε ουδεμία προσφυγή ή ένταση σε εκείνο το χρονικό σημείο. Δεν υπήρχε θέμα να μην επικυρωθεί η βαθμολογία. Είδα ότι έκανε μια αίτηση η Ξάνθη αλλά δεν υπήρχε νομικός λόγος και καμία περίπτωση να μην επικυρωθεί η βαθμολογία. Θεωρώ πως η Ξάνθη ξεκίνησε αυτή την διαδικασία επειδή είναι στα μπαράζ. Όσον αφορά στο διατακτικό της χθεσινής απόφασης της επιτροπής εφέσεων έχει ασάφεια. Κατά την γνώμη μου και με όσα νομικά γνωρίζω δεν είναι λυμένο το θέμα. Λέει για τις ομάδες που θα βγούνε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις για την περίοδο 2013 – 2014, δηλαδή, την περσινή".

Για το γεγονός πως η απόφαση της επιτροπής εφέσεων συμπλήρωσε την απόφαση της πρωτοβάθμιας:
" Είναι αλήθεια αυτό. Ειδικά σε δεύτερο βαθμό και ο ειδικός κανονισμός λειτουργίας των επιτροπών αλλά και η πολιτική δικονομία όταν δεν υποβάλλεται ένα αίτημα δεν μπορεί στο δεύτερο βαθμό το εφετείο να πάρει πρωτοβουλία. Με προβληματίζει πολύ αυτό. Σοβαρότερο κατά την γνώμη μου νομικό σφάλμα ήταν ότι η πρωτόδικη απόφαση είχε μια παραδοχή ότι για να πάμε στην διάταξη των εκτεταμένων επεισοδίων πρέπει να συντρέχουν σωρρευτικά και οι τρεις προϋποθέσεις, δηλαδή να υπάρχει σωματική βλάβη, εμπλοκή ικανού αριθμού προσώπων και τα επεισόδια να γίνονται στον κυρίως χώρο του γηπέδου.

Τουλάχιστον η μία από τις τρεις προϋποθέσεις δεν υπήρξε. Οι δύο αναφορές πως υπήρχε χτύπημα στο ποδοσφαιριστή Μανιάτη και στον ποδοσφαιριστή Βαλντέζ δεν σημαίνουν από μόνες τους ότι είχαμε τραυματισμό. Σε πολλές διατάξεις του ο πειθαρχικός κώδικας λέει πως διαφορετικά αντιμετωπίζεται το χτύπημα. Αν χτυπήσει ένας αθλητής έναν άλλον αθλητή, θα τιμωρηθεί με τρεις αγωνιστικές. Αν χτυπήσει έναν αθλητή και τον τραυματίσει θα τιμωρηθεί με οκτώ αγωνιστικές. Δεν είναι τυχαία η θέση αυτών των διατάξεων. Αυτό νομικά βολεύει τον εγκαλούντα. Έπρεπε να κριθεί εάν η σωματική βλάβη προκλήθηκε, όπως λέει η δικογραφία. Αν δικαζόταν αυστηρά νομικά η απόφαση θα άλλαζε".

Για το αν είχε διατυπωθεί στην δικογραφία πως ο σεκιούριτι με αριθμό φανέλας 59 χτύπησε τον Βαλντέζ και τελικά διαπιστώθηκε μετά από βεβαίωση της εταιρείας πως ο συγκεκριμένος σεκιούριτι ήταν γυναίκα:
"Είναι αλήθεια αυτό. Δεν ξέρω, όμως, καταρχάςμ, αν είναι αληθές το γεγονός ότι χτυπήθηκε, αλλά ότι γράφεται στην έκθεση του αξιωματούχου, είτε του διαιτητή είτε του παρατηρητή δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και έπρεπε να το δούμε. Κάναμε την σχετική έρευνά μας και η εταιρεία σεκιούριτι απάντησε πως το νούμερο 59 ήταν γυναίκα. Αν είχε γίνει αυτό, δηλαδή ξυλοδαρμός, εννοείται πως ο πρόεδρος της ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα έπαιρνε μέτρα".

Για τον εάν υπάρχει άλλη εναλλακτική νομική δυνατότητα αντίδρασης από τον ΠΑΟΚ πέρα από το να προσφύγει στα πολιτικά δικαστήρια:
" Υπάρχει ένα ένδικο βοήθημα προσφυγής στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ και υπάρχει και η δυνατότητα προσφυγής στην επιτροπή εφέσεων για την εξαίρεση της ποινής όταν θα έρθει η απόφαση για την επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα των πλέι οφ. Ότι μπορεί να κάνει η ΠΑΕ ΠΑΟΚ θα το κάνει".

Για το εάν ο ΠΑΟΚ υφίσταται μια αρνητική αντιμετώπιση:
"Θα το πω περιφραστικά. Πάνω από 30 χρόνια παρακολουθώ πολύ προσεκτικά την διοίκηση του ποδοσφαίρου. Ουδέποτε από το 1991 αν θυμάμαι καλά διοίκηση ομοσπονδίας εξέδωσε ανακοίνωση, όσο εκκρεμούσε η εκδίκαση μιας υπόθεσης, όπως έγινε από την ΕΠΟ την Μεγάλη Παρασκευή, δυο μέρες μετά τα γεγονότα με τον Ολυμπιακό".

Για το εάν κινδυνεύει ο ΠΑΟΚ να κριθεί υπότροπος από τα επεισόδια στην Λεωφόρο:
"Υποτροπή δεν υπάρχει γιατί χρειάζεται τελεσίδικη απόφαση και η άσκηση της προηγούμενης δίωξης για τον αγώνα με τον Παναθηναϊκό, έγινε όταν δεν υπήρχε τελεσίδικη απόφαση για να κριθεί ως υποτροπ. Είναι όμως δύο διαφορετικά πράγματα. Για μεν τον αγώνα του κυπέλλου υπήρξε δίωξη από το ποδοσφαιρικό εισαγγελέα και για στον αγώνα στην Λεωφόρο υπάρχει δίωξη από το φύλλο αγώνα και την έκθεση του παρατηρητή. Είναι δύο διαφορετικές περιπτώσεις και δεν προβλέπεται από τις δυο αυτές διώξεις τιμωρία αφαίρεσης βαθμών. Έτσι λέει ο κανονισμός σύμφωνα με τις διώξεις που υπάρχουν".

Για την περίπτωση Δώνη:
" Αύριο Πέμπτη (8/5) θα εκδικασθεί η αγωγή ακύρωσης της απόφασης στο πολιτικό εφετείο".

Διαβάστε ακόμη...