Το παρασκήνιο της (μη) μετάδοσης

Στη Βουλή έφτασε το θέμα της μη μετάδοσης του τελικού από ελεύθερο κανάλι! Όπως αναφέρει το salonicanews «ερώτηση στη Βουλή κατατέθηκε, σήμερα, για το ότι ο τελικός του κυπέλλου Ελλάδος, για πρώτη φορά στα χρονικά, δε θα μεταδοθεί από ελεύθερο τηλεοπτικό κανάλι!».
Πηγή: thessports.gr
Το παρασκήνιο της (μη) μετάδοσης

Βέβαια, ερώτηση στη Βουλή γι΄ αυτό το σκάνδαλο είχε καταθέσει κι ο βουλευτής Αχαίας, Νίκος Νικολόπουλος, αλλά ακόμα απάντηση δεν πήρε.

Υπενθυμίζουμε ότι ο φετινός τελικός του Κυπέλλου Ελλάδος ανάμεσα στον ΠΑΟΚ και τον Παναθηναϊκό δεν θα μεταδοθεί σε απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από κανάλι πανελλαδικής εμβέλειας, παρά μόνο από το συνδρομητικό κανάλι OTE TV και έπειτα από δύο ώρες (22:00), από την τηλεόραση του ΣΚΑΪ σε μαγνητοσκόπηση.

Πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς πρώτη φορά από τότε, που ήρθε η τηλεόραση στην Ελλάδα, δεν θα μεταδοθεί ο τελικός από ελεύθερο κανάλι, παρά μόνο από συνδρομητικό.

Η υπόθεση μετάδοση του τελικού έχει αρκετό παρασκήνιο.

Ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας είναι στη λίστα των γεγονότων μείζονος σημασίας, που πρέπει να μεταδίδονται κι από ελεύθερο κανάλι, κάτι που συνέβαινε μέχρι και τον περσινό τελικό.

O OTE TV κάλεσε τα ελεύθερα κανάλια να δείξουν ενδιαφέρον για τον φετινό τελικό, αλλά η πρόταση που τους έκανε, ήταν μια πρόταση για να την αρνηθούν.

Συγκεκριμένα : Ο ΟΤΕ πρότεινε στα ελεύθερα κανάλια να πληρώσουν για να δείξουν τον τελικό σε μαγνητοσκόπηση και μάλιστα με την περιγραφή του ΟΤΕ κι όχι με δική τους! Ήταν μια πρόταση που κανένα κανάλι δεν επρόκειτο να δεχτεί.

Το μοναδικό κανάλι που ήρθε σε συμφωνία με τον ΟΤΕ, ήταν ο ΣΚΑΪ του Γιάννη Αλαφούζου, ο οποίος έχει λίγο να δείξει τον τελικό, καθώς συμμετέχει ο Παναθηναϊκός.

Ανάμεσα σε ΟΤΕ και ΣΚΑΪ υπάρχει... άλλη σχέση, αφού ο ΣΚΑΪ κάνει τις παραγωγές των εκπομπών του ΟΤΕ έναντι κάποιων εκατομμυρίων ευρώ ετησίως.

Αν ο ΣΚΑΙ δεν... συμφωνούσε με τον ΟΤΕ, θα υπήρχε πρόβλημα γιατί θα έπρεπε πάση θυσία να μεταδοθεί ο τελικός από ελεύθερο κανάλι το οποίο καλύπτει τουλάχιστο το 95% της επικράτειας.

Για να μη γίνει "χαλάστρα" στον ΟΤΕ ο ΣΚΑΪ θα μεταδώσει το παιχνίδι σε μαγνητοσκόπηση στις 10μμ, σε Live Delay. Η μετάδοση θα ξεκινήσει ενώ ο τελικός θα έχει μόλις τελειώσει και πριν ξεκινήσουν οι απονομές. Είναι "παράθυρο" που φέρεται να αφήνει η κοινοτική νομοθεσία, που επιτρέπει να συμβεί αυτό το τραγικό που θα συμβεί το Σάββατο. Να ψάχνει ο κόσμος ένα καφέ με ΟΤΕ TV για να δει τον τελικό ή να αναγκάζεται να γίνει συνδρομητής στο συγκεκριμένο δίκτυο.

Για την συγκεκριμένη εξέλιξη δεν υπάρχει ευθύνη της ΕΠΟ, η οποία δεν έχει συμμετοχή σ΄ αυτή την υπόθεση. Η ευθύνη ανήκει στα δύο κανάλια, που συνεργάστηκαν.

Ο μόνος που μπορεί να παρέμβει σ΄ αυτή την υπόθεση, είναι η κυβέρνηση, είτε απευθείας, είτε μέσω των αρμοδίων φορέων (Γενική Γραμματεία Τύπου, ΕΣΡ). Αλλά είναι αβέβαιο αν θέλει.

Έτσι ουσιαστικά ανοίγει μια κερκόπορτα για να χασει ο τηλεθεατής μελλοντικά το δικαίωμα, που δίδεται από την κοινοτική νομοθεσία, να παρακολουθεί μεγάλα αθλητικά γεγονότα σε ελεύθερα κανάλια.

Προς το παρόν, κάποια γεγονότα "προστατεύονται", όπως είναι οι επίσημοι αγώνες της Εθνικής Ποδοσφαίρου, τα δικαιώματα των οποίων είναι στον ΟΤΕ ΤV, αλλά τα έπαιρνε και το ΜΕΓΚΑ γιατί η ζωντανή μετάδοση των αγώνων της Εθνικής και σε ελεύθερο κανάλι, είναι ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ.

Διαβάστε ακόμη...